Elektrikli Sözen Yapımı

'El Değirmenleri' forumunda Cy tarafından 13 Ara 2014 tarihinde açılan konu

  1. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    güzel.. bence sabitleyip öyle gözlemlersen daha sağlıklı olur.. motor mil ve ana gövde dikey olarak aynı hizada olmalı.. çünkü öğütücünün dönen parçası yani motora bağlı mil boşta döneceği için (dış gövde ile arasında sadece kahve çekirdekleri olacak) herhangi bir eğrilik dengesizliğe sebep olabilir.
     
  2. Cy

    Cy Administrator Site Yetkilisi

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    eğer sözenle motoru eğri birleştirmedilerse sabitleyince düz dönmesi lazım. bende motoru sabitlerken tam sıkmadım. bu yüzden hafif eğri dönüyor. sıkı sıkıya olursa çok ince öğütülürken makine zorlandığında yapıştırdığım yerler kopmasın diye. hafif eğri dönmesinde herhangi bir sıkıntı olmuyor. sözenin mili sabit ve sağlam oturtulduğu için.
     
  3. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Yanıtlar için teşekkürler.
    Sözen'in milinden kaynaklanmıyor sorun. Ya motorda bir sorun var ya da bağlantı aparatında (belki de ayar vidası eğri yerleşmesine sebep oluyor). Yarın motoru aldığım yerle konuşacağım önce. İlk defa böyle bir işle uğraştığım için motorun böylesi bir salınım yapmasının normal olup olmadığından emin olmak istemiştim.

    Bu arada Sözen'in filtre kahveler için çekiminde homojen olmayan parçalar (espresso için çekimin aksine) görüyorum. Bu sanırım ayar gevşek olduğunda aşağıdaki öğütücü mekanizmanın daha geniş hareket edebilmesinden kaynaklanıyor. Değirmenin hemen üst tarafında milin sabitlemesine yarayan parçadan öğüten kısmın hemen önünde de olsa bu sorun çözülmez mi? Bu durum da değirmen sabitleştirilecekse çekirdeğin oraya takılmasına ve öğütülmemesine sebep olabilir ama çekimi daha homojen kılabilir. Bu konuda ne düşünürsünüz?

    Bir ikinci durum, motorlu sözeni kapalı sistem içerisine yerleştireceğim ve beyaz pleksi kullanacağım. Daha estetik olabilir. Yapınca görselleri atarım. Umarım istediğim gibi olur.

    Teşekkürler
     
  4. Cy

    Cy Administrator Site Yetkilisi

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    yanlış anlaşılmış sanırım. milinden sorun oluyor demedim aksine mili sağlam sorun motorla sözenin birleşme yeri eğri takılmış olabilir dedim.

    el değirmenleriyle filtre kahveler için pek homojen öğütme sağlayamazsınız. ancak bu sorun teşkil etmez.
     
  5. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Tamamdır. Teşekkürler
     
  6. karabelen

    karabelen Yusuf Karabelen

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Merhaba. Buda benim elektrikli sözen. Arkadaşın çöpe atarken elinden kaptığım arızalı şarjlı matkap ilaç gibi geldi.
    Yalnız kapaklı bir dolab yapıp içine yerleştirmem gerek. Hanım bu şekilde mutfağa sokmaz. :)
     

    Ekli dosyalar:

    bugra_c bunu beğendi.
  7. hayzin

    hayzin Aktif Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Hayırlı olsun :)

    Lokma ucunu nereden buldunuz acaba? (3/8)" 4 köşe sanırım.
     
  8. karabelen

    karabelen Yusuf Karabelen

    bugra_c bunu beğendi.
  9. captain

    captain Yeni Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Ben de Bakırköy'de girdiğim ilk hırdavatçıda buldum, 3/8lik adaptör aldım, arkadaşın verdiği linktekinden kısa fakat yeterli. Fiyatı 6 TL.
     
  10. hayzin

    hayzin Aktif Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Sağ olun.Ben de verdim sipariş.Elimdeki şarjlı tornavidanın normalde yetersiz geleceğini düşünsem de french press için oldukça iri taneli öğüttüğüm için bir ihtimal çevirebileceğini umuyorum.
     
  11. hayzin

    hayzin Aktif Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Şanslıymışsınız.Çevremdeki hırdavatçılarda bulamadım.Yapı marketlerde vardır kesin de oralarda da oldukça pahalı olabiliyor.Proxxon iyi bir marka bildiğim kadarıyla.
     
  12. karabelen

    karabelen Yusuf Karabelen

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Şarjlı tornavidadan anladığım küçük avuç içinde kullanılanlardansa ona bu ürün uymayabilir. Uç takma yeri şarjlı matkablarda ayarlanabilir olduğu için bunu önermiştim. Sizinki hangi türden emin olun. Boşuna kargo ödemeyin.

    Sizin ürün bu türden mi.
    Extop Ex48 Sarjli Tornavida 4.8 V Uç Setli GittiGidiyor'da 217319975
    Eğer bu türden ise yani ayarlı mandrenn yoksa buna bakın bence. ayarlı mandren daha iyi kavraması için ilk ürünü tavsiye etmiştim.
    İzeltaş Lokma Adaptörü 1/4" 1/4Fx3/8M Fiyatı - Taksit Seçenekleri
     
  13. hayzin

    hayzin Aktif Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Ayarlı mandren yok maalesef.Tornavidaya takılan bits kalınlığından farklı mı Proxxon'un alyan kısmı?
    İzeltaşı da görmüştüm de diğerinin alyanı olur gibi gelmişti.
     
  14. hayzin

    hayzin Aktif Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    6 mm bendeki bitsler.8 mm olmayacaktır.İzeltaş da 1/4" yani, 6,35 mm. O olurmu ondan da emin olamadım.

    Siparişi de iptal etmiyor sistem.Neyse gelsin bakalım.
     
  15. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Türk kahvesine devam etseydim ben de kesin niyetliydim elektrikli yapmaya ama Sözen french press için hiç yormuyor
     
  16. semihselcuk

    semihselcuk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Selamlar,

    Aliexpress de satılan şu motor iş görür mü acaba? İlk postta @Cy nin paylaştığı motorun benzeri fakat sadece RPM i 65.. Sadece daha yavaş döneceğini varsayıyorum. Tecrübeli arkadaşların düşünceleri nedir acaba?

    General Electric Car Window Motor Electric Window Lifter Motor Regulator 12v Motor Left Or Right for Selection...
    https://www.aliexpress.com/item/4-T...-Regulator-12v-Motor-Left-Or/32648618887.html
     
  17. cezve

    cezve Yeni Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Ya bunu ise cevirsek ya :)
     
    bugra_c bunu beğendi.
  18. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Aslında ben de düşündüm bunu.

    Şu anki geldiğim noktada elektronik kontrollü öğütme incelik ayarı ve süreye göre öğütme miktarı olan bir öğütücü yapabilirim. Ancak öğütme süresi piyasadakiler gibi 10sn gibi kısa sürelerde değil. 14 gram için 90 saniye gibi süre gerekiyor.

    Talep olmayacağını düşünüyorum.
     
  19. ozgur

    ozgur Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Türk kahvesi için talep olabilir mi?
     
  20. semihselcuk

    semihselcuk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Elektrikli Sözen Yapımı

    Elektronik kontrollü öğütme incelik ayarı iyiymiş :)

    Ama türk kahvesi inceliğinde çekecek piyasada değirmen olmadığı için gerçekten talep olabilir.