Espresso Makine Tavsiyesi Breville/lelit/rancilio/gaggia

4 seçenekten hangisi ile ilerlemeyi tercih edersiniz?

  • Breville BES870

    Kullanılan: 7 11.5%
  • Lelit Grace+Fred

    Kullanılan: 29 47.5%
  • Rancilio Silvia + Rocky

    Kullanılan: 17 27.9%
  • Gaggia New Classic +MDF 89

    Kullanılan: 8 13.1%

  • Kullanılan toplam oy
    61

sahbaz061

Yeni Demleyici
Katılım
18 Nis 2018
Burada konusuna çok hakim kullanıcılar var ve tavsiye anlamında bir şey söylemek bana düşmez. Ben Gaggia MDF ve Classic ikilisini kullanıyorum. Öğütücü alırken çok düşündüm Lelit Fred ve Gaggia arasında kaldım eğer sadece espresso tüketiyor olsaydım tercihim fred olurdu fakat Gaggia diğer demleme yöntemlerinde daha başarılı olabileceğini düşündüğüm için ve kademeli geçişin kolay olmasından dolayı Gaggia aldım. Memnun muyum evet, çok iyi bir öğütücü mü hayır fiyatının hakkını veren güzel bir elektrikli değirmen. Ne kadar kaliteli bir öğütüm yaptığı tartışılabilir fakat bu fiyata espressodan french presse aralığına çıkan başka makine bulmak pek kolay olmayabilir.

Belki comadante düşünebilirsiniz. Ben bugün yeniden alacak olsaydım tercihim Comadante olabilirdi. Tabi el değirmeni omunda kendine göre artı ve eksileri olacaktır.

Ayrıca forumdan Gaggia Classic konusunda Classic ve Lelit ikilisini kullanan arkadaşlar var ve çok memnun olanlar mevcut, isterseniz o konuya bakabilirsiniz.
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
mdf'yi doserless yapmayı başaran var mı var. ancak sadece 1 tane bulabildim. insanlar çok zahmetli diye uğraşmak istemiyor. lelit'in pasaklılığını portafiltre yerine bardağa öğütme yaparak ya da yüksek kenarlı dosing ring kullanarak çözebilirsiniz.
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Tartışmanın konusu nihayete vardı mı emin değilim lakin öğütücü hakkın da benim de bir kaç kelamım ve tecrübe paylaşımım olsun istedim.

Evet, belki de en önemli ekipman öğütücü .. bu konu şüphe götürmez, o yüzden biraz daha bütçe ayırmak mantıklı.
Ben iki yıl öncesine kadar gayet başarılı bir öğütücü olan Compak K3 Elite modelini kullandım.. başarılı derken, kendi fiyat bandında başarılı bir makinedir kendisi. Doseri var ve stepless olarak tasarlanmış.

Stepless olması ilk başta çok önemli veya espresso için çok kritik gibi gelse de, bence bir ev kullanıcısı için ve özellikle farklı çekim kalınlıklarına sık sık geçiş yapan biri için iyi bir şey değil. Böyle olmadığını daha sonra yine @raistlin arkadaşımızın yardımıyla aldığım Macap M2D öğütücüyü alınca anladım. (maalesef güzelim Compak ımı kedi ellerimle kullanılmaz hale getirmiştim :confused: )

Bende sık sık ölçüm boyu değiştirdiğimden, Compak zamanında ziyan ettiğim, özellikle espresso ayarını tutturucam diye heba ettiğim kahve çoktur. Tutmaz yani... işaretlesiniz bile zor tutar... French Press den, espresso ya döndüğümde, ilk seferde "kabul edilebilir" bir shot aldığım yoktur.

Adımlı (Step li diyelim) bir öğütücü de böyle ayarlar arası gidip gelmek çok kolay. Ziyan etme şansınız yok gibi. Zaten ev tipi espresso makinelerin de, hele hele tek kazanlı olanlar da, önce sütü köpürtüp, sonra kazanı soğutup, shot almaya kalkıldığın da çok zaman gidiyor.. tut ki espresso iyi gelmedi, bu sefer süt soğuyor falan filan ..... keyif kaçıyor...

Evet, sonsuz ayar yeteneği yok ama inanın aradaki minicik farkı bile, kahve miktarını yarım gr arttırıp, eksilterek tutturabiliyorsunuz.

en nihayetinde zaten dünyanın en iyi ekipmanlarını kullanmıyoruz.. makine fiyatları malum ... Adımlı bir öğütücünün getirdiği handikap bence kolayca gözardı edilebilir..


Not : Bu arada benim Oyum Lelit ikilisine. Öğütücünün pasaklı olmasını bir kenara koyun... eğer espresso inceliğine inebiliyorsa şu an için sorun yok... Makine ise sağlam gibi duruyor.. zaten gayet donanımlı bir makine... daha ilerde iyi bir öğütücü ile güzel işte yapar... En iyi ve evladiyelik makine PID li bir Silvia olur. Son olarak Grace in buhar gücü bana düşük gelmedi tanıtım videosunda, ev kullanımını karşılar diye düşünüyorum.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Benim şahsi fikrimde önceliğin değirmene verilmesinden yana. Bu uğurda makine belki Anna'ya döndürülebilir. Öğütücü de tercihinize-yönteminize uygun bir Eureka modeli olabilir ama o durumda da sanki bütçe 6000TL ye yaklaşıyor diye hesapladım. Yok ben makinenin modelini düşürmek istemiyorum derseniz de o durumda ben Fred yerine bütçeyi bi' tık arttırıp Macap M2M tercih ederdim, fiyatı(1770TL) uygun ve bu fiyata veya daha altına 50mm dişliye sahip başka öğütücü bulamadım. Aradaki fiyat farkına bence değer.

Yok ben bütçeyi hiç arttıramam derseniz de oyum Lelit ikilisinden yana olur ve pek sıkıntı yapmazdım çünkü ilerde bütçeniz olursa Fred'i elinizden çıkartıp daha üst seviye bir değirmene geçebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Üst