Kahvede Aşırı Meyve Asiditesi Sorunu

mburakurnaz

Yeni Kahvesever
Katılım
23 May 2019
Konum
Ankara
tchibo'nun kahvelerinden birisinde içilemeyecek kadar ekşiliği bende alıyordum, o yüzden bıraktım. yukarıda söylendiği şekilde aldığınız honduras'ta meyve ekşiliği çok zor, ben kasuya methodu'nun acidity-strong yöntemiyle demleyerek içinde biraz alabiliyorum. tchibo'ları çöpe atın diyemem ama bir yere koyup uzun süre kullanmadan unutarak bayatlamasını sağlayıp atarsanız (250 gr kahveyi çöpe atmak konusunda) içiniz yanmaz. tabii bu sırada sakin ve sabırlı şekilde uygun nitelikli çekirdekleri ve doğru demleme yöntemlerini denemelisiniz. sadece bu forumda bile doğru sorguları aratarak fazlaca bilgiye ulaşabilirsiniz.
 

metin

Firma Yetkilisi
Katılım
24 Ocak 2017
Yalnız tchibonun kahvesi de aynı şekilde ekşi geliyor. Tuzlu ekşi bir şey içiyor gibiyim.
Underextracted kahve hazırlıyorsunuz.
Daha ince öğütün ya da
Su miktarını sabit tutup kahve miktarını azaltın ya da kahve miktarını sabit tutup su miktarını arttırın.
Ama en iyi çözüm aynı teknikle daha ince öğütün.
İyi akşamlar
 

Hartollew

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ağu 2019
Arkadaşlar hepinize yardımlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Hata bendeymiş. Kahveyi biraz daha ince öğütüp su sıcaklığımı arttırdırdım. Ekşilik yerini tatlı bir meyve asiditesine bıraktı. Damak tadıma tam uymasada kesinlikle gayet güzel bir kahve. Sorun çözüldü yani.

@mburakurnaz bahsettiğim 250 gr lık kahve demleniyor un Hounduras ı. Tchibo yu 2-3 gün idare etsin diye aldım 50 gr.

@mehmetaksit @teomandemirhan @ozgeraltay @093506 @orkunozkaya @campos hepinize teşekkür ederim dostlar...

@metin bey en kısa zamanda sizin de kahvelerinizi denemek istiyorum özelden bir iki sorum olucak rahats8z olmazsanız.
 

kahvepress

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Eyl 2019
Konu kapanmış gibi ama bende bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Yakın zaman içinde sık şekilde kahve tüketmeye başlayan yeni kahveseverlerdenim. Mide ülseri yaşayan yada mide rahatsızlığı yaşayan insanların kakule kullanabileceğiyle ilgili bir yazıya denk geldim geçenlerde. Bir rahatsızlığım yok ama yinede oluşacak tat profili ilgimi çekti,100gr kakule 25 tl satın alarak denemeye karar verdim. Ekşilik sorunu yaşadığım son bir kaç günde ki denemelerime farklı bir boyut kazandırdı. Aroma tat olarak baskın bir özelliği yok kakulenin. Sadece kokusunda bir değişiklik yaratıyor ve kahvede ekşilik varsa unutturuyor gibi bir his vardı. Denemenizi tavsiye ederim yada bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa fikirlerini merak ediyorum. Kahve özüne inip gerçek deneyimler yaşamak isteyen bizim gibi kahvesever insanlar için kakule(zencefillerden bir tür) tercihlerimizde sürekli kullanabileceğimiz bir katkı olabilir mi. Kolay gelsin.
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Konu kapanmış gibi ama ben de kimse buraya yazmadığı için ekleme yapmak istedim.

Bu tip sorunlar genellikle sıcaklık ve öğütüm derecesi ile alakalı olmak ile birlikte (kahvenin normal asiditesini değil, ağız burun kamaştıran asidite sorunundan bahsediyorum tabiki ), bir diğer düzeltici işlemde yüksek PH lı su kullanmak olabilir. Yüksek PH lı suyun, asiditeyi dengelediğini ifade eden (mantıklı bir tavsiye aslında) uzmanlar var... ...
 

kahveyeniden

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Mar 2019
Konu kapanmış ama bir de ben yazayım :D farklı çekirdek ve demleme tür ve biçimleri ile tekrar deneyin fakat sonuç yine de sizi memnun etmeyebilir. Etmek zorunda değil, siz dünyanın "en kaliteli kahvesini" de hazırlasanız kişi ben "bim vip 3 ü birarada"dan vazgeçmem diyorsa bence çokta zorlamaya gerek yok. Bunlar zevk meselesi ulaşılması zorunlu mertebeler gibi görülmesine gerek yok.
 

kahvetrip

Tecrübeli Demleyici
Katılım
1 May 2018
Konum
Ankara
Arkadaşlar çekirdekler konusunda cahilim biraz beni mazur görün. Bundan önce starbucks pike place çekirdeğini kullanıyordum. Hafif yanık ve aromasız olsa da iyiydi. Fakat yeni aldığım çekirdeklerin ikisinde de (tchibo guatemela, demleniyor.com Hounduras) aşırı ekşi bir tad alıyorum meyve asiditesi gibi. Sizce bu çekirdeklerle alakalı mı yoksa başka bir şey mi? Nasıl çözebilirim?
Tchibo'da satılan bir kahve için çok belirgin meyve asiditesi çok olası değil. Zira bu kahveler genelde pahalıdır ve Tchibo satmaz. Tchibo'nun Guatemalasının baya düşük asitli olduğunu bizzat biliyorum. Dolayısıyla Metin'in dediği gibi demlemeniz underextract kalıyor olabilir ya da kahveniz bayat/kontamine olabilir. Diğer bir olasılık paletinizin Starbucks'a fazla alışmış olması sebebiyle en ufak canlılığı ekşilik olarak algılıyor olabilirsiniz (ki mevzu tchibo olunca çok olası görmüyorum). Ama kahveyi keyifli yapan şey dengeli bir asiditedir. Damak tadınızı yavaş yavaş alıştırmanızı tavsiye ederim, alışınca vazgeçilmez olacak :D
 
Üst