Challenge! Hario Mini Plus Seramik Kahve Değirmeni

Haggard1963

Tecrübeli Demleyici
Katılım
15 May 2022
Güzel bir deneyim olmuş @pepukkahve

Bence seramik öğütücülü değirmenlerin temel sorunu, öğütücülerinden ziyâde mekanizmaları. Ya dişi burr dönüyor, ya da erkek burr ve mil sabit durmuyor, ya ayar mekanizması çok kötü oluyor, ya da hepsi.

İlk değirmenim olan Tchibo değirmen geçende elime geçti ve söküp inceledim. Erkek burr ve mili değirmenin alt kısmında sabitleyen plastik parçalar o kadar dayanıksız ki, muhtemelen bir kaç günlük kullanımdan sonra kırıldılar. Burr tamamen serbest salınım yaparak öğütüm yapmış, ve buna rağmen kesici bıçaklar aslında çok kötü durumda görünmüyor. Kırılmış sabitleme parçaları kibrit çöpü kalınlığında, tritan benzeri gevrek yapıda bir plastik.

Aslında iç mekanizmalar daha sağlam olsa seramik öğütücülü değirmenler de pekâlâ amaçlarına göre kullanılabilir.
 

CloudyCoffee

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ağu 2023
Herkese merhaba,
Bu hafta bildiğiniz üzere bana fikir vermesi açısından demlemelerimde Hario Mini Plus Seramik Kahve Değirmeni kullandım. Tecrübelerini ileten mesaj yazan herkese çok teşekkür ederim.

Ürünü kullanmamdaki en büyük amaç son zamanlarda çok fazla bu ürün ile ilgili gelen sorulardı. Ön yargı ile yaklaşmamak için özelikle değirmeni kullanmak istedim. Öncelikle kitabın ortasından konuşmak gerekirse ürün kesinlikle yeni başlayacak, öğütülmüş kahve almak istemeyen ve bütçesi olmayanlar için bir başlangıç değirmeni. Öncelikle değirmen geldikten sonra dış kesiciyi musluk bandı ile sıkıştırdıktan sonra daha iyi sonuçlar aldığımı söyleyebilirim.
Öğütümde eğer medium roast üzeri bir kahve öğütecekseniz ve ya starbucks, tcihibo gibi kahveler kullanacaksanız gayet kolay bir şekilde öğütüm yapabilirsiniz. Ben bu kahvelerde 10-12 kliklerde çok zorlanmadım. Ancak ben bu değirmeni alayım, nitelikli açık kavrum yada yüksekte yetişmiş sert çekirdekler kullanayım derseniz öğütürken oldukça zorlanacağınızı söyleyebilirim. Yine aynı durum öğütümün homojenliği konusunda karşımıza çıkıyor. Natürel çekirdekler ve ticari çekirdeklerde öğütüm daha homojen dursa da yıkanmış, sert çekirdeklerde homojenlik azalıyor.

Seramik kesicileri kesinlikle çelik bıçaklı değirmenler ile karşılaştırmamak lazım. Çünkü bence kulvarları çok farklı. Genel anlamda gördüğüm kadarı seramik kesicilerden memnun olan dostlar imersion yöntemini kullanıyor. Ancak pour over demlemelerde partikül dağılımı nedeniyle uzayan süreler ve tıkanmalar meydana geliyor. Yukarıdaki yöntemi denedim ama sanırım arada çok büyük bir fark göremedim.

Sevgili @Oguzhan hocamın sorduğu soruya geleyim. Türk Kahvesi öğütmeye çalıştım. Ama açıkçası nitelikli çekirdekler öğütüm nedeniyle beni oldukça yordu. Öğütürken yaşanan yorulmalar sanırım dişli yapısında da sallanmalara yol açtı. Cezve ile yaptığım demlemeler beni hem tadım hem partikül dağılımı olarak mutlu etmedi. Bu değirmen ile nitelikli türk kahvesi içmek çok zor ve yorucu.

Hario Mini Plus Seramik Kahve Değirmeni almak isteyen dostlar eğer filtre kahve makinesi, french press kullanarak kahvelerinizi demliyorsanız ve uzun bir süre daha 1300-1500 bantlarına çıkıp bir çelik bıçaklı değirmen alamayacak iseniz öğütülmüş kahve almak yerine kesinlikle tercih edilebilir. Diğer demleme yöntemleri için de değirmeni evet kullanabilirsiniz ama filtre için öğütümler harici sizi mutlu eder mi? bilemiyorum. Ben pour over konusunda bence başarılı oldum. Ama bunun en büyük nedenlerinden biri de demlerken farklı sitillerde demlemeler yapmam ve farklı reçeteler kullanmam.

Son olarak şunu söyleyebilirim. Değirmen alırken en önemli kriter sizin beklentileriniz ve ne kadar sıklık ile kullanacağınız.
Merhaba hocam. Epey araştırdıktan sonra Hario Mini Plus aldım. Yerli yabancı epey yazı okudum. Sırada çekirdek seçimi var (French press için). Emin olmak için yüksekte yetişmiş ile kaç metre yüksekliği kastettiğinizi sorabilir miyim? 1000 metre, ya da 1500 metre gibi tahmini bir şey verebilir misiniz?
Düzenleme: Kendim biraz daha kurcaladım, sonunda yine kahveler.net'ten buldum:
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot 2023-08-05 122540.png
    Screenshot 2023-08-05 122540.png
    422.4 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:

sen7en

Yeni Demleyici
Katılım
5 Eki 2022
Kahvelerin fiyatı epey artmış iken çekirdekleri ziyan etmeye bence gerek yok.
 
Üst