Kahve ve Antidepresan Özelliği

Psychoffee

Yeni Demleyici
Katılım
8 Mar 2022
Başka bir konu varsa bunla ilgili özür dilerim baştan.
Kahvenin içindeki kafein Dünya'da benim bildiğim tek legal bağımlılık yapıcı psikoaktif maddedir.

Gün içinde üretilen ve birikince de bize yorgunluk ve dinlenme mesajı gönderen bir madde var: ADENOZİN. Allah Teala'nın yaratmasına dikkat çekelim. Adenozin ve kafein arasındaki benzerliğe bakın.
1658933637534.png
Kafein taklitçi gibi adenozin reseptörlerine bağlanır. Şu bilgiyi de verelim. X maddesi X reseptörüne bağlanabilir. Y maddesi gelip X reseptörüne bağlanamaz. Ama Allah sanatını yine konuşturmuş ve bize kafeini hediye etmiştir. Kafein adenozin reseptörüne bağlanabilen ama adenozin olmayan bir maddedir. Reseptöre bağlandığında adenozin gibi aktif olmaz ve mesaj göndermez. Bu sayede adenozinler bloklanmış olur. Kafeinin temelinde çalışma prensibi bu şekildedir. Peki kafein ne yapar:
  • Merkezi sinir sisteminin yavaş çalışmasını önler.
  • Sinaps veri iletimini hızlandırarak bilişsel mekanizmada performans artışı yaşatır. Uyanık ve uyarılmış tutar.
  • Parkinson, Alzheimer hastalıklarına karşı korur.
  • Dopamin, serotonin üretimini arttırarak kişiye mutluluk ve haz yaşatır.
  • Adrenalin hormonu üretimini destekleyerek kişide performans artışına sebep olur. Metabolizma hızlanır.
  • Doğal bir idrar söktürücüdür.
Kafein zararları (aşırı alımda):
  • Kafein toleransınız düşükse kalp çarpıntısı yaşayabilirsiniz.
  • Uykusuzluk
  • Metabolizma hızlanmasından dolayı vücut ısısında yükselme görülür.
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Stres ve gerginlik meydana getirmesi
  • Anksiyete meyli varsa tetiklenmesi
Kafein merkezi sinir sisteminin hızını arttırarak hormon üretimini destekleyebilir. Kafein alındığında serotonin ve dopamin seviyelerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Bu da kişide mutluluk, haz alma, bilişsek mekanizmanın sağlıklı çalışması ve daha iyi ilişkilere kapı açar. Serotonin düşüklüğü doğrudan doğruya kişide aşırı bir libido yükselmesine sebep olur. Fakat bu romantik bir aşktan öte sırf cinsellik içeren bir istektir. Bu da pek iyi bir ilişki değil.

ÖZET:
95 erkek denek 3 gruba ayrılmıştır. Bir gruba 60 ml kafein bir gruba 120 ml kafein bir gruba ise plasebo verilmiştir. Deney her gün 4 hafta boyunca kafein verilmesi ile yapılmıştır. Sonuçlara bakıldığında 60 ml yani düşük doz kafein alan grubun bilişsel mekanizmalarında artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında sürekli kafein tüketen kişilerin stres sistemini inhibe ettiği gözlemlenmiştir.
(Kaynak)



80.173 kişiden elde edilen 2019 tarihli bir veri analizi, günde bir ila dört fincan kahve içmenin kadınlarda intihar düşüncesi riskini azalttığını buldu.
Bununla birlikte, erkeklerde intihar düşüncesini etkilemedi.

12 başka analizde, kafein ve depresyon arasındaki ilişkiye bakıldı. Analiz, 8.146'sı depresyon olan 346.913 kişinin verilerini içeriyordu. Çalışma, kafeinin, özellikle kahvede bulunduğunda, depresyona karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır.
(Kaynak)

Bu faydalar şekersiz, alafortanfoni olmayan kahveler yani Türk kahvesi, espresso, Americano ve filtre kahve için geçerlidir. Bence Mocha için de geçerlidir. Çünkü mocha'nın içinde çikolata vardır. O da ekstra kafeindir.

Dozunda tutalım. Günde maksimum 400 mg kafein yeterlidir.

Kahve Dünyası kahvelerinin yanında çikolata ikram eder ki müşterileri dopaminik olarak oraya bağımlı olsun :D

Yanlış bir şey varsa şimdiden özür dilerim. Farklı bir forumdaki iki konumu birleştirdim.
 
Üst