Cevap: Özel Çaylar
Aynen abi çay muhabbeti gerçekten de baya bir kafa karıştırıcı ve kahvelerdeki gibi alt varyasyonlarından kabak gibi aromaları çözemediğin için zorlandığın bir alan kısaca. Ama tabi kahveye göre daha kısa bir çemberde yer alıyor.
İlk mesajımda sevdiğim üç çaya yer vermiştim, biraz daha adil olup listeyi geliştirelim o halde:
- Lapsang Souchong
- Assam
- Rooibos
- Oolong
- Puerhtea
- White tea
- Green tea
- Yellow tea
Bu çaylar arasında Rooibos'u ayrı tutmamız gerekiyor. Kafein içermeyen tek çay türü olmakla beraber, üzak doğu menşeili olmayıp afrika kökenli olmasıyla da diğer çayların tamamından ayrılıyor. Baharat veya kırmızı çay da diyebiliriz. Baharatımsı bir tada ve kırmızı bir renge sahip.
http://www.biktra.com/wp-content/uploads/2014/10/Post.06.Fot03.Infusi%C3%B3n.jpg
Rooibos'un dışında kalan Lapsan Souchong ve Assam aynı sınıfa aitler. İkisi de Black tea sınıfında yer almakta. Tatları birbirinden oldukça farklı. Ama tabi tadımsal çemberi çok dar. Geniş değil. Lapsan daha çok aksiditasyonu yapılmış ve tütsülenmiş bir çaydır. Ve iyibir Lapsan buram buram tütsü kokar, ne kadar is tadındaysa o kadar başarılıdır (bayılıyorum kokusuna
). Assam ise kokudan ziyade yine aksiditasyonu tamamlanmış olup tat açısından sert, tok bir kıvama ve kafein tadına sahip. Lapsan ile Assam aynı sınıf olmalarına rağmen sergiledikleri tat farkının en önemli nedeni Hinditan ve Çin de yağan yağmur ve havadaki kokuların farkları. Yağmur suları da bitkiyi beslediği için haliyle bölgesel mineral ve asit farkı oluyor bitkinin biyolojisinde.
Lapsang Souchong
http://tea-store.co.uk/wp-content/uploads/2014/03/Lapsang-Souchong.png
Assam lif
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Assam-Tee_SFTGFOP1.jpg
Assam puerh stili işlenmiş hali
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Assam_CTC_Hanamizuki_2009.JPG
White tea adı üstünde beyaz çay. Öyle dörtbinlere falan çıkmaz fiyatı. oldukça sert ve kendini hissettiren bir tada sahip. fakat renk tonu suya yakındır. veya kirli sarı su rengindedir.
http://www.islandteashop.com/images/white_tea_cup.jpg
Yellow tea ise sarı çay, beyaz çay ile yeşil çayın ortak tadına sahip. Fakat rengi açık yeşildir. sarı denmesinin nedeni bitkisinin sarı olduğu dönemde toplanmasıdır.
https://sevencups.com/files/2014/06/YelBudcupping.jpg
Green tea malum yeşil çay, buna da green tea denmesinin nedeni hem demleme rengi, hem de yaprakların yeşil olduğu dönemde toplanmasıdır.
Oolong ise yeşil çaya çok yakın bir çay. Yöresel işlem farkı var yalnızca. Tat ve görüntü birebir yeşil çaydır.
http://thumbs.dreamstime.com/z/chinese-oolong-tea-collection-19587981.jpg
Puerh tea çay bitkisinin hasat dönemi dışında toplanan belli kısımlarının oksiditasyonunun yapılıp kalıp halinde eskitilmesi, yıllandırılması ile yapılmakta. Ne kadar eskiyse o kadar sert ve değerli bir tat sunar.
(aliexspress te ucuz ve sıradanlarını bulabilirsiniz.)
http://www.puerteacollection.com/assets/puer-tea-36973045a5491a7589aec0736bece4c6.jpg
Rooibos hariç bu çayların hepsi tek bir bitki türüne ve onun yöresel varyetelerine ait. Latince ismiyle Camellia sinensis.
Bu bitkinin farklı hasat dönemlerinde, farklı şekillerle toplanan ve işlenen bitkiler yukarıdaki çay çeşitlerine bölünerek karşımıza çıkıyor.
Bizim çay demleme tarzımızın dışında bir demleme metotları var. Tabi yanlış demleyen biziz.
Suyu haşlayıp bir de 10 dk demlemek çayı çaydan başka bir şey yapıyor.
Velhasıl Puerh tea hariç hepsinin demleme şekli aynı:
kaynamamış suya 3-4 gram maksimum çay bitkisi konur ve en fazla 3 dakika demlenir.
daha sonra direk bardağa alınır. fazla demlemeyi önlemek için uzak doğulu abilerimiz bardak şeklinde demlik yapmışlar. uzun zamandır kullanılıyor uzak doğuda. yukarıdaki ilk mesajda fotoğrafı mevcut.