Aluminyum Bialetti Mokapotu Pulycaff ile Temizledim. Çöp mü Olmuştur?

Somonfume

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Şub 2023
Selamlar,

Bir hataya düşüp aluminyum mokapotu pulycaff ile temizlenebilir neden olmasın deyip çok düşünmeden içine bastım kimyasalı ve olanlar oldu. İçi iyice karardı. Şimdi bu mokapot çöp mü olmuştur yoksa sadece görsel bir kusur mudur? O kadarda yedek conta ve filtre almıştım.

1.jpeg2.jpeg3.jpeg4.jpeg
 

hallemon

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Nis 2016
İşin gerçeğine bakarsak alüminyum korezyona uğramış ve yüksek ısıda surekli okarak cozunecek ve bunu vücudunuza alacaksınız.
Alüminyum mineralinin vucuda doğrudan alınması ile alzheimer arasında ilişki gösteren çalışmalar var, ama bunu çürüten çalışmalarda mevcut. Bu riski almaya deger mi bilemiyorum.

Yukarıdaki resim bana gaggia classic söküm fotoğraflarını hatırlattı. Pekcok insan alüminyum kazanlı emektar gaggia makinelerin kazanlarının durumunun yukarıdakinden cok daha kötü olduğunu bilmeden kullanıyor maalesef
 

kahve724

Yeni Demleyici
Katılım
2 Eyl 2020
Alüminyum yüzeyi yeşil sert bulaşık süngeri ile ovalayınız. Sünger ıslak olmasın. Hemen parlayacak ve ardından matlaşacak. Homojen ince bir oksit tabakası olur.
Bu haliyle yeni alınmış gibi olacaktır. Ayrıca özel bir madde kaplandığını duymadım. Fakat sünger ıslak olursa lekeli şekilde olur. Yeni oluşan homojen tabaka zarar görmezse alet kullanılabilir. Zaten yeni alındığı zaman da böyle oluyor.

Tabaka delinirse sorun oluyormuş.
Kısa vadede zararı olmasa bile keyif kaçırır. Alüminyum'un bu korkutucu etkisi nedeniyle tercih edilmemesi yerinde olur.


Screenshot_20231101_133809.jpg
 
Son düzenleme:

hallemon

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Nis 2016
 

Somonfume

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Şub 2023
Kuru şekilde bulaşık süngeriyle temizleyince özellikle üst parçada renkte düzelme oldu. Hatta dremelle ince çalışınca daha da iyi olur kesinlikle. Ama sağlıklı olması açısından bu duruma hiç emin olamadım. Muhtemelen bir çok kişi yanlışlıkla bulaşık makinesine atıyor ve sonrasında kullanmaya devam ediyor. Bulaşık makinası sonrası da benzer bir görünüm oluyor iç yüzeyde.
 

szahiddemir

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Ara 2018
Konum
İstanbul
Geçmiş olsun. Bence maalesef direkt çöp. Kullanmanızı önermem. Yapısal bozulma olmadan dahi gıda teması tartışmalı bir ekipman bence. Ben de almıştım, bir süre sonra bir sorun olmaksızın kullanmayı bıraktım. Bir gün bir rafa bir yere süs olarak koyarım diye saklıyorum.

Mokapot alüminyum olanlarının tam bir para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Tekrar alacak olursam çelik ve elektrikli kettle gibi olanlarından alırım ama kahve yolculuğunda da ilk tercih edilmesi gereken pratik bir ekipman değil kesinlikle. Aynı tarifleri tekrarlamak için 2 yıl kadar uğraştım ve daha sonra bu metodu kendim için kenara bıraktım. Tercih etmiyorum ve de ilk alınması gereken ekipman olarak kimseye önermiyorum. 🙂
 
Üst