Tamam, kavurmayla başlayalım. İlk olarak kahve su tutmuyor, şor diye akıp gidiyor mevzusu. Daha kalın öğüttüğümüz bazı kahvelerden çok iyi akış yakalarken, benzer kavrum derecesindeki daha ince bile öğüttüğümüz kahveler şırıl şırıl akıyor.
Tazeliğin etkili olduğunu düşünürdüm ilk başta. 1 senedir dışarda beklemiş unuttuğum kahvelerden bile iyi akış almam bunu çürütüyor mesela.
Simdi soyle,
Kavurma ile alakasi var. Ama tamami bu yuzden degil. Genelde koyuya dogru su tutma artar, aciga dogru azalir. Ama buna gore hareket etmek ne kadar dogru. Cunku farkli senaryolarada denk gelebiliyoruz. Bunun yerine fermantasyona gore baslamak daha dogru olur. Ornegin yikanmis anaerobikler cidden genelde cok az su tutuyor. Anaerobikler genel olarak klasik fermantasyonlara gore daha az su tutuyor.
Ben sahsen soyle yapiyorum,
Clickleri kendime gore soyliyecegim, tam karsiligi olmaz ama bir fikir verir.
Naturelleri 10clickten baslatiyorum
Yikanmislari 8 clickten
Anaerobik yikanmislari 5 clickten
Anaerobik naturelleri 4 clickten
Tabi bunlarin cok sastigi oluyor. Bu isin en dogrusu kendine bir incelik siniri belirlemek, her kahveyi ordan baslatmak, shot a gore sekil almak.
Tazelik tabiki etkili, cok taze kahve fazla su tutabiliyor. Degassingi tat olarak degil ama shot kalibrasyonu olarak kesinlikle oneriyorum. Ben degass beklemeden de cok iyi shotlar ictim, iciyorum. Ama beklediğimde cok daha kolay shotlar ve cozunmeler oluyor.