Hocam Sage'de 54 mm sepet çapı varmış, bu fiyata ben direkt elerim. Espresso demek güzel bir sepet demek, bu da 58 mm standardıyla mümkün. "Precision basket" denen türdeki sepetler işi çok değiştiriyor.
İkinci olarak dahili değirmen
Konik öğütücülü değirmen taş çatlasın Lelit Fred ayarıdır, ki bence ondan bile daha yetersizdir. Espressonun en kilit olayı iyi bir öğütüm ve akabinde sepet; bu makinede ikisi de eksi. Daha doğrusu her şey var ama çok yetersiz seviyede.
Bu makineden "güzel bir kahve" içilmez mi, içilebilir. Süt köpürtüp ya da buzlu sütün üzerine kahve koyarak güzel kahveli içecekler de yapılır. Fakat bu yaptığınız gerçek bir espresso olmayacak, basınçlı sepet kullanılırsa zaten espressodan ziyade kapsül kahveye ya da mokaya benzeyecek.
Ben fazla uğraşmayacak olsam ve eşim de kullanacak olsa gider Idose Soho gibi yetenekli ve konforlu bir tam otomatik, öğütücülü makine alırdım. Sage Bes 875'i inceledim, bence açıkçası para israfı bir cihaz. Bu bütçeyle ya tam otomatik bir makine ya da Gaggia(yakın gelecekte modlama seçeneğiyle) ve espresso öğütebilen bir değirmen tercih ederdim. Gaggia'ya alternatif olarak Idose Adora da var. Açıkçası Gaggia ya da Idose Adora harici bu fiyat grubunda benim bildiğim gerçek bir espresso makinesi de yok.
Yarı otomatik bir espresso makinesi alırsanız işe yarar bir tamper, Wdt/iğneli karıştırıcı, leveller, huni ve tartı da almanız gerekecek. Hatta buna bir de precision sepet ve kullanıcıların neredeyse hepsinin tercih ettiği dipsiz portafiltre de eklenir.
Espresso açıkçası zahmetli, biraz maliyetli ve öğrenmeye açık olmayı gerektiren bir hobi gibi. Burada sizin seçiminiz belirleyici açıkçası, zahmetsizce espresso benzeri, sütlü vb kahveler içeyim derseniz otomatik; uğraşır, forum okur, biraz harcama yapmayı göze alır, deneme yanılma yaparak gerçek espresso konusında kendimi geliştiririm derseniz yarı otomatik makine derim.