18gr konusunu çözemedim!

Burachi

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Ocak 2024
Burada bence önemli unsurlardan biri de çekirdek yğunluğu, yani "hacme göre dozlama" mantığı Lance Hedrick videosu.
Kullanılan basketteki belirtilen gramaj çoğunlukla dark roast kahveler için belirlenmiş bir ortalama. Aslında denenmesi gereken basket ile group head in birbirine tam oturması, group headin kahve yatağında çukur oluşturmaması ve suyun da eşit dağılmasını sağlayacak kadar bir boşluk kalması. Daha açık kavrum kahvelerin çekirdek yoğunluğu daha yüksek olduğu için ben çoğu zaman belirtilen gramajdan yüksek gram kullanıyorum. Bunu da çekirdeği ilk aldığımda bir bozuk para ile deney yaparak yapıyorum. Bu da bana o kahve için double shot dozunu veriyor (17-19 Pullman baskette çoğu zaman 20 - 22 gram kahve.)

Eğer kafe gibi bir ortamda sürekli standart çekirdek kullanıyorsanız zaten bunu bir kere yapmanız veya haftada bir ya da pakette bir yapmanız yeterli olacaktır. Havadaki nem, kahvenin degas miktarı bunları minik minik değiştirse de shot kalitesine ortalamada büyük etki etmez.

Dozu ayarladıktan sonraki diğer faktör çıktı miktarı. Bu da tamamen tadıma göre yapılması gereken bir şey. daha açık kavrum kahvelerde 1:3 gibi bir oran daha iyi sonuç verirken koyu kavrumlarda 1:2 daha iyi sonuç veriyor, mantığı da zaten basit. Daha çok kavrulan kahve daha hızlı çözünür, o yüzden daha az su geçirerek gereken ekstraksiyon sağlanır. Tada göre test etmek bu noktada çok önemli. Kahvenin 3 ana tat bileşeni var, bir de gövde faktörü var. Bunun için güzel bir görsel var:
1723103168211.png

Burada tada göre nasıl öğütmek ya da çıktıyı nasıl değiştirmek gerektiği var. Özet olarak asidik ise çıktı miktarını arttırmak gerek, acı ise oranı arttırmak.
Bir test daha var yapılabilecek, o da Salami shot. Shotu almaya başladıktan sonra her 10 saniyelik aralıklar ile bardağı değiştirip o saniye aralıklarındaki tadı test etmek. Bu espressoyu anlamayı çok kolaylaştıran bir şey.

Burası çözüldükten sonra gerisi tamamen damak tadına, bardak boyutuna bağlı benim görüşüm.
Latte için belirli bir oran var, genelde 1:5 kahve/süt oranı. Ama bunlar çook eskiye dayanan dogma olarak kabul edilmemesi gereken oranlar. Bazı kahveler cortado oranını çok sever (1:1) bazılarına klasik latte oranı bile az gelebilir. Kahvenin kavrumu açıldıkça süt oranını azaltmak kahve tadını vurgulamayı sağlayabilir.

Belki biraz referans olabilir
 
Üst