Bunu yazmaya gel(miş)dim, gidiyorum...
Gitmeden önce düşündüm de, bu iki arkadaşı bi araya getirdiğimizde ortalık panayır yerine dönüyor. Çocuğuna anaokulunda volkan deneyi yaptırmamış olanınız var mı
Hal böyle olunca o karmaşada halen çözünemeyip ya da bileşik oluşturamayıp sağa sola hoplayan zıplayan karbonat kristalleri mekanik temizliğe yardımcı oluyor diyebilir miyiz? Bir nevi "foşur" olayı (malum kel'e gıcık olduğum için 2. foşuru yazmadım)
Yanisi, bu 2 arkadaşı dışarıda tepkimeye sokup eldeki sodyumsitrat çözeltisi ile temizlik yapmaya çalışmak ile, termos içine dehleyip içeride tepişmelerini sağlayarak hem kimyasal hem mekanik temizlik yapmalarını sağlama arasında fark olabilir mi? Kim bilir...
Bir yanım "hade len, asit+baz=tuz+su, neyi temizleyecek ki" diyor yıllardır, diğer yanım tepkime esnasında bi şeylerin bi şeylere bi şekilde etki edebileceğini ve bu sayede ortaya işe yarar bi işin çıkabileceğini söylemekte.
Offffff
Ne
vardı da girdim okudum, üstüne bi de yanıt yazdım.
İşin yoksa şindi kontrollü deney kur.
Termos: olmaz.
MokaPot: Hayyyatta olmaz.
Kupa: olabilir.
Bir ay sonra yazarım deneyin sonucunu. Sonuçta bardakları kirletmek gerek. Görüşürüz bi aya.
Ekleme: Sakkkkın klor bazlı ağartıcı kullanmayın (domates, bece, gülmal vs çamaşır suları)
Termos çeliği 4XX olması muhtemeldir, paslanıverir, çöp olur.
Edi büdü: Baktım, 4XX değil, mıknatıs yapışmıyor ama 2XX'de var mıknatıs tutmayan ve 2 serisi de klora dayanmaz o kadar.
Siz gene de klor kullanmayın. Sıvı bulaşık deterjanı mübahtır, iyi durulayın ama.