Merhaba Arkadaşlar,
Geçen hafta sonu askerlik tamamlandı ve döndüm, tekrar buradayım!
Onlarca bekleyen konuya yetişmeye çalışıyoruz, 1-2 günlük bekleyişler için peşinen özür diliyorum.
@Lerten 'in sorularından hareketle genel bilgilendirme yapmış olalım:
Partikül dağılımı ölçümleri çok ciddi ve maliyetli ekipman gerektiriyor. Bunlara ulaşamayacağımıza göre elbette son kullanıcı basit görsel analiz ya da elekler(Bunların sıkıntılarından daha önce çokça bahsettim) kullanarak öğütücüsünü değerlendirebilir.
Yolladığınız fotoğraflarda 24 ya da 30 klikte benim gözüme ''mutlaka incelemeliyiz'' alarmı veren bir durum görünmüyor. Sözgelimi, 24 klikte ciddi şekilde tozlanma(kahvenin yığın olarak durduğu noktalarda tozdan ibaret bir görüntü ya da diğer parçacıkları örtecek biçimde tozlanma) ya da 30 klikte büyük parçacıklara bağlı düzensiz tozlanma ya da büyük parçacıklar arasında devasa farklar mevcut değil. Tekrar ediyorum, partikül dağılımı analizi ciddi ekipman olmadan yapılabilecek bir şey değil, bu noktada son kullanıcının en iyi yol göstericisi fincanda aldığı sonuçlardır. Fotoğraflarla basit bir inceleme yapılacaksa bile sözkonusu fotoğraflar çok yüksek çözünürlükte, yeterli ışıkta ve doğru odakta olmalıdır. Alarm veren bir senaryo bariz biçimde ortadaysa fotoğraf ancak bunu gösterebilir.
Her kahvenin öğütülürken vereceği tepki aynı değildir arkadaşlar. Kavurma profili, işleme yöntemi, tazelik vb faktörler burada önemli. Dolayısıyla demleme sürecinizde tek değişkenin kahve olması bile öğütme ayarını dramatik ölçüde dahi değiştirmeniz için yeterli bir sebep olabilir. Tüm şartların aynı olduğu senaryoda Mzungu'yu 19 klikte demlerken, Nensebo'yu 24-25 klikte demleyebiliyorum. Comandante minimal ölçüde toz üretir, dolayısıyla ince ayarda öğütmelerden çok fazla çekinmeyin. Elbette 30-35 klik aralığını ya da hangi ayarı isterseniz kullanabilirsiniz, tekniğinize göre.
Öğütücülerin çoğu öğütme ayarı kalınlaştıkça parçacık homojenliği açısından performansta dramatik biçimde düşüş yaşar. Yine de Comandante kalın öğütmelerde(35 dolayları diyelim) dahi homojenlikten daha az kayıp yaşar. Birebir sonuçları görmek isteyen 50 ve 55mm düz disklere sahip Eureka modelleriyle kıyaslamak için her zaman ziyaret edebilir.
Dolayısıyla konik ya da düz şurada iyidir, burada kötüdür genellemeler bazen doğrular içerme potansiyeli barındırsa bile bu tarz kıyaslamaları hangi öğütücü, hangi bıçak çapı ve materyali, hangi öğütme geometrisi, tam olarak hangi şartlarda öğütme gibi faktörlere tamamen hakim olarak sistematik biçimde yapmak gerekiyor. Herkesin anektodal deneyimi olabilir elbette, bazen doğru da olabilir üstelik, tamamen saygılıyım. Fakat minimal hata barındırabilecek derecede iyi kıyaslamalar hepimizi zorlayabilecek birikim ve sistemler gerektiriyor.
Atölye herhangi bir soru, endişe ya da denemeye her zaman açık arkadaşlar. Başka Comandante'ler, başka öğütücüler, başka ölçüm cihazları gibi referans noktalarıyla üstelik. Dolayısıyla
@Lerten yollamak ya da beraberce deneme yapmak isterse memnuniyetle bekleriz.
Bu meselelere kafa yoran ufak bir azınlığız, dolayısıyla bu endişelere her zaman samimi cevap verdiğimden şüpheniz olmasın. Eğitimlerde, atölyelerde bunlara, bıçak tiplerine ve geometriye dair inanılmaz derecede sıkıcı olabilecek bilgiler veriyorum zaten. Benim için zevk!
Herkese tekrar selamlar, sevgiler,
Togay