Kahve damağının gelişmesi

Seydaunlu

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Şub 2020
Böyle sorulduğunda direk olarak kahveyi aldığınız yere bak deniyor ama ben buna her zaman katılmıyorum. Evet burada ismi geçen kahveciler kadar kaliteli olmayabilirler ama arada güzel kahvelerde içiyoruz buralarda. O yüzden kahve dünyası'nın kahveleri demek yanlış olur. Bence en iyisi, foruma göz gezdirip yorumlardan aklınıza en yatan firmayı bulmanız; varsa istediğiniz şekilde alım yapmanız(kiminde başlangıç paketleri var benzeri) yoksa da telefonla ulaşıp farklı kahveleri denemek istediğinizi söyleyip ücreti karşılığında bir kaçından deneme amaçlı almanız. Sonra aynı şekilde onlarıda deneyip cevabı bulun derim. Öğütme ayarı, süre, su kalitesi, su sıcaklığı gibi kriterler için bi standart oluşturun sonra bu paketleri ona göre deneyin derim.

Kendilerine sordum çekirdekler aroma ile birlikte kavruluyormuş. Çekirdeğin kendisinde aroma olunca o zaman daha mı farklı oluyor tadı acaba?
 

ptahba

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ocak 2020
Arkadaşlar merhaba. French Press olayına yeni girdim. İlk olarak azar azar alıp tatmak için Kahve Dünyası'ndan 100'er gram Kolombiya ve Karamel çektirdim. Eve geldim 1 saat arayla ikisini de denedim. 250ml/16gr oranında hazırladım. Aralarında bir fark göremedim. İçtiğim şey; tatsız, aromasız, hafif acı bir su gibiydi yani Bende mi problem var, hazırlayış tarzında mı yoksa Kahve Dünyası'ndaki kahvelerde mi?
Ben 350 ml 23 gr gibi 1 e 15 oranı ile demliyorum french sizde öyle yapıyorsunuz gördüğüm kadarı ile, kendi yöntemimi yaziyim size bir denersiniz belki, bu şekilde özellikle Etiyopya Yirgacheffe çekirdekten çok güzel tad alıyorum yalnız fark şu ki içmeden hemen önce çekiyorum kahvemi,
Öncelikle kettle ile ısıtıyorsanız suyunuzu kettle durduktan sonra 3 dakika kadar (ya da açın kapağını 1,5-2 dakika gibi) bekleyin ki o sıya kahve yanmasın, 15 gr. kahveyi koyun french bardağına, üstüne 30 gr kadar yani kahveyi örtecek kadar su dökün, 30 saniye kadar bekleyin (blooming) sonra kalan suyu dökün üstünü filtre değecek şekilde örtün 3 dakika bekleyip bir kaşıkla karıştırın (crust dedikleri bu oluyor zaten onu dağıtmak lazım) sonra üstte oluşan köpüğü aynı kaşıkla üstten alıp dökün, tekrar filtreyi koyun bir 2 dakika daha bekleyin sonra yavaşça basın bir de kahveye basacak kadar indirmeyin kahve ajite oluyor acılaşıyor sonra.

Uğraşmak lazım evet ama uğraşma olmayınca kahve de güzel olmuyor
 

MrHesap

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Kas 2016
Kendilerine sordum çekirdekler aroma ile birlikte kavruluyormuş. Çekirdeğin kendisinde aroma olunca o zaman daha mı farklı oluyor tadı acaba?

Burada üye olan bir çok kavurucu var ve sanırım onların bu soruyu yanıtlaması daha doğru olur, yanlış bilgi vermek istemem ama şahsi fikrimi soracak olursanız, ben kesinlikle "aromalı" kahveleri tercih etmem. Bir iki defa dışında damla sakızlı türk kahvesini bile içmedim diyebilirim. Dalından elimize ulaşan bu güzelliği, aromayla karıştırmak bana ona yapılan bir yanlış gibi geliyor. Tadında şu şu aromalar var denilen kahvelerde de, sizin aromalı olarak aldıklarınız kadar baskın, hissedilir olamıyor (dediğim gibi bunun net cevabını işin tam içinde olanlar daha iyi verecektir). Probar'dan zamanında aldığım kahvelerde hissetmiştim yazdıkları aroma yoğunluklarını ama bana göre "çay"ımsı gelen kahveleride ben sevemiyorum; burada bir arkadaş ile elindeki kahveyle takas yapmıştım hemen o derece.
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Kendilerine sordum çekirdekler aroma ile birlikte kavruluyormuş. Çekirdeğin kendisinde aroma olunca o zaman daha mı farklı oluyor tadı acaba?

Merhaba,
aromayla kavrulduğunu belirten her kimse yanlış bilgi vermiş, verdiği cevaptan kendisinin de aslını bilmediği anlaşılıyor. Zaten birçok kurumsal kahvecide saha çalışanları işin bu tarz ayrıntılarını bilmiyor. Kendilerine eğitim verilmesine rağmen bu şekilde alışılagelmiş yanlış bilgilerle geçiştiriyorlar. İlgili firmada kahveler aromayla kavrulmuyor. Bildiğim kadarıyla şu an Türkiye'de faaliyet gösteren butik ve kurumsal kahvecilerin hiçbirinde kavrulma aşamasında aroma eklenmiyor. Kahve kavrulduktan sonra aroma hattına veya tankına alınıp aroma işlemi spreyleme yöntemiyle yapılıyor. Bu da baskın bir aroma değil, oldukça hafif bir aroma tadı sunuyor. Bu nedenle karamel aromalı kahveden yoğun tat alamamanız normal. Hele ki o aromalı kahve üretim tarihinden çok sonra kullanılıyorsa, yine iyi bir aroma tadı alınamıyor. Çünkü yapılan işlem gereği kahve bekledikçe üstündeki aroma uçuyor ve kayboluyor. Bundan dolayı da çoğu kurumsal kahveci masaya servis ettiği kahvelerde ''şurup'' ile aromalandırma yapıyor. Onların baskın olmasının sebebi bu.
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Dalından elimize ulaşan bu güzelliği, aromayla karıştırmak bana ona yapılan bir yanlış gibi geliyor.

Kesinlikle öyle. İşin içine yapay bir aroma unsuru girdikten sonra yapılan o kadar emeğin bir anlamı kalmıyor aslında. Baktığımız zaman zaten çoğu kişi açısından ekipman ve kahve fiyatları oldukça cep yakıyor. Bu kadar emeğe katlanıp da sonra bir kaşık yoğun şekerli aromayla işi bozmak pek doğru olmuyor. Ama yine de kişisel tercih meselesi malum. İşin o kısmına da bir şey diyemiyoruz zaten.

Tadında şu şu aromalar var denilen kahvelerde de, sizin aromalı olarak aldıklarınız kadar baskın, hissedilir olamıyor (dediğim gibi bunun net cevabını işin tam içinde olanlar daha iyi verecektir).

Kahvenin kendi biyosunda bulunan aromaların yoğun hissedilir olması aslında çok da yaygın olan bir şey değil. Her ne kadar doğru hasat, doğru process süreçleri desek de azınlıkta kalıyor o tarz kahveler. Mesela dünya genelinde 100 milyon çuval kahve yetişiyorsa bunların 3 - 4 milyon çuvalı gerçekten üst kalite aromatik unsurlara sahip. Geriye kalanı da kendi arasında kategorize olup ayrışıyor. Zaten bu işin ticaretinde olanların iyi kahveyi kapma yarışı da biraz buradan doğuyor. Sürekli ve düzenli ulaşılabilir bir unsur değil.
 
Üst