microfoam ya da genişletilmiş süt

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Tekrar merhaba,
Birkaç gündür çok yoğundum. 3-4 günden bu yana ilk defa adam akıllı eve gelebildim. Ve foruma da yeni bakıyorum. Bu gece videoyu çekip hazırlıyorum. :D
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
[MENTION=263]cdsoft[/MENTION]
Ben hergün çalışmalarıma devam edicem, başarılı sonuçlar alırsam video çekicem (ama ümitsizim)
Bu arada silvia uç olmaksızın aşağıdaki gibi krema yapmayı başarabilen (süt köpüğü değil) arkadaşlar elleri değerde video çekerlerse süper olur.

@mustyg
Normalde buhar ışığı yandıktan sonra köpürtme işlemi başlıyor ve belli bir süre sonra o ışık sönüyor, makine tekrar su ısıtmaya başlıyordu. Böyle yapınca olumsuz olduğunu gördüm. Yeni yaptığım işlem ise buhar çubuğunu süt olmaksızın boş yere açıp ilk buharı (ışık sönene kadar) çıkartmak.. ışık söndükten sütü köpürtmeye başladığımda beklediğimden daha iyi bir sonuç aldım/alıyorum..

[MENTION=274]kahvesevdalisi[/MENTION]
Ev kullanımı için ideal süt sürahisi boyutu nedir? Kullandığınız sürahi ile kaç fincan kahveye krema çıkıyor?

500ml sizce microfoam yapmak için büyük mü, mutlaka buhar çubuğunu yenilemek gerekirmi beko için?

[MENTION=271]khvsvr[/MENTION]
Beko için silvia buhar çubuğu mutlaka gerekli mi, yoksa 300 ml sürahi + sek günlük süt bu işi çözer mi?

[MENTION=263]cdsoft[/MENTION]
Her sefetinde günlük sek süt ile mi yapıcaz bu kremayı, uht süt ile denedim bugün krema oluşmadı. Silvia buhar çubuğu çok etkenmidir krema oluşumunda?
Gaggia ile buhar çubuksuz süt kreması yapma videoları var intetnette ama kendi insanımız yani bizden birilerinin beko ve uht süt ile krema ve latte videosunu görünce içim rahat edecek demekki arkadaşlar çok zor değil video çekmek çekin yayınlayın bizde diyelim ki bak adamlar yapıyor demekki çalışarak bizde yaparız

[MENTION=274]kahvesevdalisi[/MENTION]
Velhasıl kelam @Yirgacheffe ustamızdan beklentimiz açıklamaları ve videolarını oluştururken kafa karışıklıklarını gidermek adına kahve ince çekilirse ne olur, kalın çekilirse ne olur, kaç gr kahve koymak doğrudur, süt kremalandırmak için hangi yöntem doğrudur, kaç ml lik süt sürahisi beko gibi ev tarzı makineler için idealdir, kaç ml küçük gelir kaç ml büyük gelir, buhar çubuğu gerekli midir, siyah kahve geliyorsa hatalarımız nedir vb yani en doğru yöntemleri derleyip toplarsa çok seviniriz.

Öncelikle tekrar merhaba :D
işlerim dolayısıyla son birkaç gündür daha doğrusu son bir haftadır epey yoğundum. Açılması için hazırlanan cafe projeleri, kahvelerin gümrükten alınması, dağıtılması, depolanması, kiminin kavrulması derken yeni fırsatım oldu. Geciktiysek affola.

Bu konuya dair yazılan bütün mesajlara göz gezdirdim, örnek olrak gösterilen eklere ve videolara göz attım. Konu hakkında yazılmış bazı nüansları yukarıya alıntıladım. Geriye kalanlarsa yaklaşık aynı şeylerdi zaten.

Evde kahvesini yapan, espresso makinesi sahibi arkadaşlar için konuşacak olursak küçük bir sabırsızlık var gibi. Ama bu sabırsızlığın nedeni kişiden kişiye değişiyor gördüğüm kadarıyla. Ama sevindiğim nokta şu ki, krema yapmanın amacı iyi art çıkarmak değil de, güzel bir kremayla güzel bir kahve çıkarmak. Bu açıdan sorun yok.

Misal olarak küçük bir video çektim. Bir ev kullanıcısının kendine kahve yaparken yaptığı işlemlerde birebir hareket ettim. Zaten video anlatır bu durumu. Tam bir ev hali, masa hali.

Bu konuya cevap yazan insanlarsa genelde piyasada 100-400 tl aralığında bulunan makinelere sahipler. Şunu kabul etmeliyiz ki bu makineler tasarlanma ve üretim aşamalarında kahveseverleri tatmin edecek kadar değil, işlerini görecek seviyede yapılır. Ve bazı önemli noktaları kasten kısıtlanır. Bu tarz makinelerde önemli olan şeylerden biri kazan sistemi ve kazandan su ve buhar çeken aksam. Bu iki unsur güzel kahve elde edilmesi hususunda hayati önemlere sahipler.

Elimizdeki makineler her ne kadar satıcıları tarafından çok iyi olarak lanse edilse de aslında hiç de öyle değiller. Ve bu makinelerde iyi kahve yapmak için bazı nüansları iyi ayarlamamız gerekiyor.

Video ve fotoğraftaki adımlardan benim kendi makineme göre ayarlamalarım görülebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Yrtd7CFffu0

İlk fotoğraflarda tarttığım gibi darası alınmış portafilter haznesine 15 gr kahve koydum.
Ve öğütüm derecem tam olarak espresso kalınlığında değil, metal filter'dan daha ince fakat espressodan kısmen kalın.
Kullandığım kahve Honduras Manuel Espana (Kavrulma Tarihi: 5.1.2015), Kavrulma derecesi ise Fullcity/+
3'üncü fotoğrafta görüldüğü gibi bu kahveden öncelikle küçük, minik shot bardağında 20 ml'lik "Ristretto" yaptım kendime.

Daha sonra ise sütlü bir kahve yapmaya geldi sıra. Aynı anda hem shot almaya hem de buhar basıncını aktifleştirme gibi bir imkan olmadığından önce shot almayı tercih ettim. (Gerçi 3 saniyeleri bir hayli geçen süt krema, köpükleştirme olayı nedeniyle espresso öldü ama örnek burda dikkat çekmek istediğim nokta zaten bu kısım değil. Süt kremalaştırma işlemi ile ilgili durumun nedenleri.) Ayrıca sütlü yapacağım bu kahvenin shot'ını alırken de kahvemi biraz kalın öğüttüm. Çünkü arka arkaya birkaç defa shot almaya gücü yetmiyor artık makinemin. Bu nedenle önce ristrettomu yapıp içtim afiyetle.

Videoda da görüleceği gibi toplamda 22-24 saniyelerde aldığım double espresso shot ise yine 15 gr'dan fakat 45 ml.

Sütü işleme almak için buharı aktifleştirdiğimizde ki ev kullanıcılarına yönelik yapılan çoğu küçük makinenin motoru ve kazanı nedeniyle sütü çok yavaş bir şekilde kremalaştırıyor. Endüstriyel tip makinelerde bu iş 7 - 10 saniyelik bir iş. Oysaki evde durum bu nedenden dolayı değişiyor. Videoda yaptığım kahvede 5'inci fotoğrafta görüldüğü gibi a katmanında krema oluştu. Fakat ısısı 50 bile değildi. Hâlâ ılık olan sütümü ısınması maksadıyla 55-60 derecelere getirmek için biraz daha buhar basıncına maruz bıraktığımda bir iki dakika süren bu işlem esnasında, ilk oluşan krema pötür pötür kabarcıklar haline geldi. Bu zaman zarfında a kreması b katmanındaki köpüğe dönüştü. a katmanındaki krema ise son safhada oluşan krema durumuna dönüştü. Sütü pitcher'dan aktarmadan evvel kaşıkla da çok hafifçe biraz karıştırılabilir homojenlilk açısından. Ama bu müdehaleyi profesyonelce bulmam.

6'ıncı fotoğrafta ise bu köpüğümsülüğe rağmen 2'li tulip sayılacak bir durum var. Başarılı mı, hayır. Ama Otoritelerce bakılırsa bir şekil var mı, var. Kabul edilir.


velhasıl burada dikkat çekmek istediğim şey aslında makinelerimiz jura gibi full otomatik makinelerden yavaş olmak şartıyla aynı sonucu veriyor. ama yarı otomatik espresso makinelerinin seviyesine çıkma ve ürün birebirliğini tutturma açısından çok yetersiz. Makinenize teknik açıdan bazı müdehalelerde bulunsanız bile sonuç çok değişmeyecek. Çünkü, mevcut motor ve kazanın yetersizliği nedeniyle yaşanıyor akıllardaki soru işaretleri. Ama gördüğüm kadarıyla konuda paylaşılan linklerdeki Gaggia'lar buhar basıncı açısından kullandığım essenso'dan (Esse'den alınma) kısmen daha iyi performans sergiliyor.

Genel açıdan bakacak olursak sizin kaç gr kahve kullanacağınız zaten aldığınız makinenin portafilter'dan bellidir. Ama çoğu makine aslında yetersiz olduğundan portafilter'lara çoğu zaman olması gerekenden daha az kahve koyulur. Misalen 15 gr kahveye almanız gereken espresso miktarı 30-35-45 ml olarak kabul edilebilir. 30 ml double risretto olarak kabul edilebilir. 45 ml'de ise espressomuz hazır diyebiliriz. Bu espressolarda renk 3'üncü fotoğrafta görüldüğü gibi simsiyah olmalıdır. Bu hem güzel kavrulduğunu hem de iyi demlendiğini gösteri. (uzun çekilen espressolar yani lungo'lar kahverengimsi, çamurumsu renkte olurlar, bu renk de pek sıcak karşılanmaz) Ama tabi bu durum çekirdek kimyası ve karakteri ile ilgili bir durum ayrıca. Çünkü bütün espressolardan bu renk elde edilemeyebilir. Çekirdekler mevzusuna girmeyeyim. :D
Kullandığınız çekirdeği öğütürken ki kalibrasyonunuz önemli. Bu noktayı unutmamak gerekir. Çoğu makine benimkiler gibi, ilk shot ile ikinci verdiği shot çok iyi olmayabiliyor. Mesela ben ilkini olması gerektiği gibi, ikincisini de normalden biraz daha kalın öğüttüm. Bu incelik kalınlık ise şöyle etkiler, çok ince olmamak şartıyla espresso için iyi öğütülmüş kahve aromalarını daha kolay hissettirir. Akışı biraz daha yavaştır. 25-30 saniye aralıklarında süren akışa sahiptir. Kalın öğütürseniz basınçlı su daha hızlı akar.
Kullanman gerekeniz pitcher ise siz kalmış ama genellikle bu buhar çubuklarına 350 ml 'lik pitcherlar idealdir. Ben ise videoda ev kullanıcılarında yaygın olması nedeniyle 500 ml'lik kullandım.
Buhar çubuklarındaki plastik aksamlar ise bence olmasa daha iyi. Zaten yavaş ve az olan basıncı olumsuz etkileyebiliyor. Ama bu durum makineye ve buhar basıncının verdiği sonuca göre değişir. Aldığınız sonuçtan memnunsanız müdehaleye gerek yok.
Kullanacağınız sütün soğuk olması UHT veya günlük süt olmasından daha önemli. Evde yaptığınız sürece UHT ile günlük süt fark etmez. Zira markette günlük süt diye satılan sütler de bence itibar kazanmamalı ama ne yaparsın bu da ayrı bir durum. Mahallesinde sütçü olan varsa artık pek kalmasa da metropolitlerde hala bazı yerlerde vardır. O sütçüleri değerlendirin. Hem doğal açıdan hem de etik açıdan bunca marketleşmeye karşı sütçüyü desteklemiş olursunuz.
Bir de şu var ki, makineleri genelde kullanacağımız zaman açıyoruz, ısınıyor ve öyle kullanıyoruz. Ama 5-6 saat açık kalmış bir makine yeni açılmış makineden daha iyi sonuç veriyor. Her ne kadar sıcaklıklar artarak makinenin iç aksamında hafif deformasyona neden olsa da uzun vadede, olması gereken odur. Saatlerce açık kalmış ve ısınmış su, daha iyi buhar basıncı.
 

Ekli dosyalar

  • CSC_1022.JPG
    CSC_1022.JPG
    207.9 KB · Görüntüleme: 76
  • CSC_1023.JPG
    CSC_1023.JPG
    225.1 KB · Görüntüleme: 80
  • CSC_1024.JPG
    CSC_1024.JPG
    195.6 KB · Görüntüleme: 80
  • CSC_1025.JPG
    CSC_1025.JPG
    220 KB · Görüntüleme: 76
  • CSC_1026.JPG
    CSC_1026.JPG
    240.9 KB · Görüntüleme: 78
  • CSC_1027.JPG
    CSC_1027.JPG
    169.4 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleme:

khvsvr

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2014
[MENTION=236]Yirgacheffe[/MENTION] üstadım zaman ayırıp birçok değerli bilgi paylaşmışsunız çok teşekkür ederiz. Önceki mesajınınızda yüksek kalitede videolar paylaşacağımızdan bahsetmiştiniz, özellikle süt köpürtmekle ilgili. Acaba detaylı yüksek çözünürlükte videolarınız gelecek mi özellikle süt köpürtmekle ilgili, asıl sıkıntımız süt köpürtme konusunda biraz daha detaya ihtiyacımız olacak, teknikleti açıları kaç sn ses duyup kaç saniye sonra içine daldırma vb konusunda, özellikle süt köpürtme konusunda hala yetersizim
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
[MENTION=236]Yirgacheffe[/MENTION] üstadım zaman ayırıp birçok değerli bilgi paylaşmışsunız çok teşekkür ederiz. Önceki mesajınınızda yüksek kalitede videolar paylaşacağımızdan bahsetmiştiniz, özellikle süt köpürtmekle ilgili. Acaba detaylı yüksek çözünürlükte videolarınız gelecek mi özellikle süt köpürtmekle ilgili, asıl sıkıntımız süt köpürtme konusunda biraz daha detaya ihtiyacımız olacak, teknikleti açıları kaç sn ses duyup kaç saniye sonra içine daldırma vb konusunda, özellikle süt köpürtme konusunda hala yetersizim


Aslında onunla ilgili de bir video hazırlayacağım ama bu zaman alacak. Tüm marka ve modelleri deneyerek ve kısa süreli çekimler yaparak marka model bilgileri ile yapacağım. Sandığım kadar kolay değil onu fark ettim. Çünkü işlerim dolayısıyla pek mümkün değil öyle kısa sürede.

:D

Ama özetlemek gerekirse evdeki bu seviye ekipmanlarla istenilen standart sıcaklıklarda iyi süt kreması elde edilmez. Hangi tekniği uygularsak uygulayalım.
 
Son düzenleme:

ismailcan19

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Ara 2014
Krema haline gelmiş milk foam tat açısından damakta süt yağı ve proteinleri nedeniyle kadifemsi bir yumuşaklıkta etki yaratır. Bulaşık köpüğü gibi olan süt köpeklerinden farklıdır.

teşekkür ederim cevabınız için gönül kahvesinde içtiğim sütlü kahveler hep espresso üstü soğuk süt konmuş gibi geliyor.Hem soğuk hemde bildiğiniz süt yani krema hali yok üstte biraz köpek o kadar.Fakat sturbuckstan içtiğim sütlü içecekler tam tarif ettiğiniz gibi.Bu farklı anlayabilmek için sormuştum tekrar teşekkürler
 

mustyq

Mustafa ÖZBAHCECİ
Katılım
22 Eki 2014
Ama özetlemek gerekirse evdeki bu seviye ekipmanlarla istenilen standart sıcaklıklarda iyi süt kreması elde edilmez. Hangi tekniği uygularsak uygulayalım.

Çok haklısınız. Sizinde yukarda alıntı yaptığınız mesajınızda da belirttiğim gibi kendim bulduğum bir teknikle şuan istediğime çok yakın sonuç alabiliyorum. Makinemin buhar ışığı yandiktan sonra sütü işleme koyarsak maalesef olmuyor. Olması içinde daha çok bekliyordum ve süt artık kaynamaya başlayınca ilk başta çok azda olsa oluşan köpüğü/kremayı da yok ediyordu.

Sonraki bulduğum teknik ise: buhar ışığı yandiktan sonra buhari boş yere ışık sönene kadar atıyorum, sonra sütü köpürtmeye başlıyorum. Nedendir anlamadım ama benim makineminde böyle bi durumu var..

Dediğim o ki her makinenin böyle durumları olabilir. Köpürtmede sıkıntı çeken arkadaşların bir de benim uyguladığım yöntemi deneyerek yapmalarını öneriyorum ve yapan olursa sonuç ve yorumlarını bekliyorum..
 

mustyq

Mustafa ÖZBAHCECİ
Katılım
22 Eki 2014
hatta profesyonel olmasa da yaptığım bazı çalışmalar :D
 

Ekli dosyalar

  • 20150104_122632.jpg
    20150104_122632.jpg
    130.8 KB · Görüntüleme: 71
  • 20150111_122916.jpg
    20150111_122916.jpg
    213.1 KB · Görüntüleme: 63
  • 20150105_221450.jpg
    20150105_221450.jpg
    150.4 KB · Görüntüleme: 69

albati

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Kas 2014
Bugün Arçelik makinemle Bim'den Dost günlük süt kullanarak yaptım kıvam daha yoğundu.
 

osi

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Ocak 2015
Bende yeni olmama ragmen yörsan pastorize sut ile cezvede mukemmel bir krema yaptim. Ayrica espressonun kremasida kesinlikle gramaj ile ilgili dogrudan baglantili oldugunu bugun gormus oldum. Yaptikca daha kivamli kahveler elde ediyorum.
 

albati

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Kas 2014

Hocam resimdeki kaşık tartıdan memnu musunuz?
Ben de düz tartı almayı düşünüyodum fakat bunlar daha pratik geldi.
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Hocam resimdeki kaşık tartıdan memnu musunuz?
Ben de düz tartı almayı düşünüyodum fakat bunlar daha pratik geldi.

Önceleri satmak için getirttiğim bir üründü, hoşuma gittiği için açtım paketlerden birini kullanmaya başladım. Genelde toz ve tanecik türevli ürünlerin tartımında gayet iyi. Hassaslığı ise çok iyi. :D Tabi yönlendirmek istemem ama kullanım amacına göre iyi iş görüyor.
 

albati

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Kas 2014
Önceleri satmak için getirttiğim bir üründü, hoşuma gittiği için açtım paketlerden birini kullanmaya başladım. Genelde toz ve tanecik türevli ürünlerin tartımında gayet iyi. Hassaslığı ise çok iyi. :D Tabi yönlendirmek istemem ama kullanım amacına göre iyi iş görüyor.

Sağolun hocam, akşam geçtim siparişi aliexpressten.
Bu arada Essenso da benim ilk makinem, hiç verimli kullanamadım. Yapay köpük yapan pf'si vardı. Bir de ben de ready ışığı hiç yanmamıştı.
 

kahvesevdalisi

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ara 2014
Bu işin fırlamalağını çözmüş arkadaşlar aşağıdaki videoyu analiz edip inceliklerini anlatabilir mi, yav arkadaş adamın gösterdiğini aynen uyguluyorum, süt soğuk, buhar düğmesini sonuna kadar açıyorum. 500ml lik sürahide 3/4 süt koymam gerekiyor ucu kısa diye, cezvede yapınca da hacmi küçük diye maksimum açık buharda taşıyor. Taşırmasamda sonunda ya bol köpüklü yada ısınmış süt oluyor. Adam ne kadar açıyor buhar vanasını, dümdüz mü tutuyor hafif eğiyor mu, süt mü başka, arkadaş adam bırak köpürtmeyi krema manyağı yapıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=_T8NTZiGJpU
 

khvsvr

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2014
Latte art çalışmaları, baksanıza adam her seferinde nasıl yoğun krema yapıyor, zaten böyle krema yapsam şekil vermeye ne var. 500 ml sürahifalan dedik ama yok arkadaş kendimizi kandırmayalım bekoyla böyle krema olmuyor. Zaten olsa bir arkadaş ahanda oluyor der çeker video. Bu başlık kaç mesajdan oluşuyor 1 tane bile video atılmadıysa olmuyor demekki, yada üşengeçlikte olabilir tabiki.

https://www.youtube.com/watch?v=jTBs4HCl2jM
 
Üst