[MENTION=263]cdsoft[/MENTION]
Ben hergün çalışmalarıma devam edicem, başarılı sonuçlar alırsam video çekicem (ama ümitsizim)
Bu arada silvia uç olmaksızın aşağıdaki gibi krema yapmayı başarabilen (süt köpüğü değil) arkadaşlar elleri değerde video çekerlerse süper olur.
@mustyg
Normalde buhar ışığı yandıktan sonra köpürtme işlemi başlıyor ve belli bir süre sonra o ışık sönüyor, makine tekrar su ısıtmaya başlıyordu. Böyle yapınca olumsuz olduğunu gördüm. Yeni yaptığım işlem ise buhar çubuğunu süt olmaksızın boş yere açıp ilk buharı (ışık sönene kadar) çıkartmak.. ışık söndükten sütü köpürtmeye başladığımda beklediğimden daha iyi bir sonuç aldım/alıyorum..
[MENTION=274]kahvesevdalisi[/MENTION]
Ev kullanımı için ideal süt sürahisi boyutu nedir? Kullandığınız sürahi ile kaç fincan kahveye krema çıkıyor?
500ml sizce microfoam yapmak için büyük mü, mutlaka buhar çubuğunu yenilemek gerekirmi beko için?
[MENTION=271]khvsvr[/MENTION]
Beko için silvia buhar çubuğu mutlaka gerekli mi, yoksa 300 ml sürahi + sek günlük süt bu işi çözer mi?
[MENTION=263]cdsoft[/MENTION]
Her sefetinde günlük sek süt ile mi yapıcaz bu kremayı, uht süt ile denedim bugün krema oluşmadı. Silvia buhar çubuğu çok etkenmidir krema oluşumunda?
Gaggia ile buhar çubuksuz süt kreması yapma videoları var intetnette ama kendi insanımız yani bizden birilerinin beko ve uht süt ile krema ve latte videosunu görünce içim rahat edecek demekki arkadaşlar çok zor değil video çekmek çekin yayınlayın bizde diyelim ki bak adamlar yapıyor demekki çalışarak bizde yaparız
[MENTION=274]kahvesevdalisi[/MENTION]
Velhasıl kelam @Yirgacheffe ustamızdan beklentimiz açıklamaları ve videolarını oluştururken kafa karışıklıklarını gidermek adına kahve ince çekilirse ne olur, kalın çekilirse ne olur, kaç gr kahve koymak doğrudur, süt kremalandırmak için hangi yöntem doğrudur, kaç ml lik süt sürahisi beko gibi ev tarzı makineler için idealdir, kaç ml küçük gelir kaç ml büyük gelir, buhar çubuğu gerekli midir, siyah kahve geliyorsa hatalarımız nedir vb yani en doğru yöntemleri derleyip toplarsa çok seviniriz.
Öncelikle tekrar merhaba
işlerim dolayısıyla son birkaç gündür daha doğrusu son bir haftadır epey yoğundum. Açılması için hazırlanan cafe projeleri, kahvelerin gümrükten alınması, dağıtılması, depolanması, kiminin kavrulması derken yeni fırsatım oldu. Geciktiysek affola.
Bu konuya dair yazılan bütün mesajlara göz gezdirdim, örnek olrak gösterilen eklere ve videolara göz attım. Konu hakkında yazılmış bazı nüansları yukarıya alıntıladım. Geriye kalanlarsa yaklaşık aynı şeylerdi zaten.
Evde kahvesini yapan, espresso makinesi sahibi arkadaşlar için konuşacak olursak küçük bir sabırsızlık var gibi. Ama bu sabırsızlığın nedeni kişiden kişiye değişiyor gördüğüm kadarıyla. Ama sevindiğim nokta şu ki, krema yapmanın amacı iyi art çıkarmak değil de, güzel bir kremayla güzel bir kahve çıkarmak. Bu açıdan sorun yok.
Misal olarak küçük bir video çektim. Bir ev kullanıcısının kendine kahve yaparken yaptığı işlemlerde birebir hareket ettim. Zaten video anlatır bu durumu. Tam bir ev hali, masa hali.
Bu konuya cevap yazan insanlarsa genelde piyasada 100-400 tl aralığında bulunan makinelere sahipler. Şunu kabul etmeliyiz ki bu makineler tasarlanma ve üretim aşamalarında kahveseverleri tatmin edecek kadar değil, işlerini görecek seviyede yapılır. Ve bazı önemli noktaları kasten kısıtlanır. Bu tarz makinelerde önemli olan şeylerden biri kazan sistemi ve kazandan su ve buhar çeken aksam. Bu iki unsur güzel kahve elde edilmesi hususunda hayati önemlere sahipler.
Elimizdeki makineler her ne kadar satıcıları tarafından çok iyi olarak lanse edilse de aslında hiç de öyle değiller. Ve bu makinelerde iyi kahve yapmak için bazı nüansları iyi ayarlamamız gerekiyor.
Video ve fotoğraftaki adımlardan benim kendi makineme göre ayarlamalarım görülebiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Yrtd7CFffu0
İlk fotoğraflarda tarttığım gibi darası alınmış portafilter haznesine 15 gr kahve koydum.
Ve öğütüm derecem tam olarak espresso kalınlığında değil, metal filter'dan daha ince fakat espressodan kısmen kalın.
Kullandığım kahve Honduras Manuel Espana (Kavrulma Tarihi: 5.1.2015), Kavrulma derecesi ise Fullcity/+
3'üncü fotoğrafta görüldüğü gibi bu kahveden öncelikle küçük, minik shot bardağında 20 ml'lik "Ristretto" yaptım kendime.
Daha sonra ise sütlü bir kahve yapmaya geldi sıra. Aynı anda hem shot almaya hem de buhar basıncını aktifleştirme gibi bir imkan olmadığından önce shot almayı tercih ettim. (Gerçi 3 saniyeleri bir hayli geçen süt krema, köpükleştirme olayı nedeniyle espresso öldü ama örnek burda dikkat çekmek istediğim nokta zaten bu kısım değil. Süt kremalaştırma işlemi ile ilgili durumun nedenleri.) Ayrıca sütlü yapacağım bu kahvenin shot'ını alırken de kahvemi biraz kalın öğüttüm. Çünkü arka arkaya birkaç defa shot almaya gücü yetmiyor artık makinemin. Bu nedenle önce ristrettomu yapıp içtim afiyetle.
Videoda da görüleceği gibi toplamda 22-24 saniyelerde aldığım double espresso shot ise yine 15 gr'dan fakat 45 ml.
Sütü işleme almak için buharı aktifleştirdiğimizde ki ev kullanıcılarına yönelik yapılan çoğu küçük makinenin motoru ve kazanı nedeniyle sütü çok yavaş bir şekilde kremalaştırıyor. Endüstriyel tip makinelerde bu iş 7 - 10 saniyelik bir iş. Oysaki evde durum bu nedenden dolayı değişiyor. Videoda yaptığım kahvede 5'inci fotoğrafta görüldüğü gibi a katmanında krema oluştu. Fakat ısısı 50 bile değildi. Hâlâ ılık olan sütümü ısınması maksadıyla 55-60 derecelere getirmek için biraz daha buhar basıncına maruz bıraktığımda bir iki dakika süren bu işlem esnasında, ilk oluşan krema pötür pötür kabarcıklar haline geldi. Bu zaman zarfında a kreması b katmanındaki köpüğe dönüştü. a katmanındaki krema ise son safhada oluşan krema durumuna dönüştü. Sütü pitcher'dan aktarmadan evvel kaşıkla da çok hafifçe biraz karıştırılabilir homojenlilk açısından. Ama bu müdehaleyi profesyonelce bulmam.
6'ıncı fotoğrafta ise bu köpüğümsülüğe rağmen 2'li tulip sayılacak bir durum var. Başarılı mı, hayır. Ama Otoritelerce bakılırsa bir şekil var mı, var. Kabul edilir.
velhasıl burada dikkat çekmek istediğim şey aslında makinelerimiz jura gibi full otomatik makinelerden yavaş olmak şartıyla aynı sonucu veriyor. ama yarı otomatik espresso makinelerinin seviyesine çıkma ve ürün birebirliğini tutturma açısından çok yetersiz. Makinenize teknik açıdan bazı müdehalelerde bulunsanız bile sonuç çok değişmeyecek. Çünkü, mevcut motor ve kazanın yetersizliği nedeniyle yaşanıyor akıllardaki soru işaretleri. Ama gördüğüm kadarıyla konuda paylaşılan linklerdeki Gaggia'lar buhar basıncı açısından kullandığım essenso'dan (Esse'den alınma) kısmen daha iyi performans sergiliyor.
Genel açıdan bakacak olursak sizin kaç gr kahve kullanacağınız zaten aldığınız makinenin portafilter'dan bellidir. Ama çoğu makine aslında yetersiz olduğundan portafilter'lara çoğu zaman olması gerekenden daha az kahve koyulur. Misalen 15 gr kahveye almanız gereken espresso miktarı 30-35-45 ml olarak kabul edilebilir. 30 ml double risretto olarak kabul edilebilir. 45 ml'de ise espressomuz hazır diyebiliriz. Bu espressolarda renk 3'üncü fotoğrafta görüldüğü gibi simsiyah olmalıdır. Bu hem güzel kavrulduğunu hem de iyi demlendiğini gösteri. (uzun çekilen espressolar yani lungo'lar kahverengimsi, çamurumsu renkte olurlar, bu renk de pek sıcak karşılanmaz) Ama tabi bu durum çekirdek kimyası ve karakteri ile ilgili bir durum ayrıca. Çünkü bütün espressolardan bu renk elde edilemeyebilir. Çekirdekler mevzusuna girmeyeyim.
Kullandığınız çekirdeği öğütürken ki kalibrasyonunuz önemli. Bu noktayı unutmamak gerekir. Çoğu makine benimkiler gibi, ilk shot ile ikinci verdiği shot çok iyi olmayabiliyor. Mesela ben ilkini olması gerektiği gibi, ikincisini de normalden biraz daha kalın öğüttüm. Bu incelik kalınlık ise şöyle etkiler, çok ince olmamak şartıyla espresso için iyi öğütülmüş kahve aromalarını daha kolay hissettirir. Akışı biraz daha yavaştır. 25-30 saniye aralıklarında süren akışa sahiptir. Kalın öğütürseniz basınçlı su daha hızlı akar.
Kullanman gerekeniz pitcher ise siz kalmış ama genellikle bu buhar çubuklarına 350 ml 'lik pitcherlar idealdir. Ben ise videoda ev kullanıcılarında yaygın olması nedeniyle 500 ml'lik kullandım.
Buhar çubuklarındaki plastik aksamlar ise bence olmasa daha iyi. Zaten yavaş ve az olan basıncı olumsuz etkileyebiliyor. Ama bu durum makineye ve buhar basıncının verdiği sonuca göre değişir. Aldığınız sonuçtan memnunsanız müdehaleye gerek yok.
Kullanacağınız sütün soğuk olması UHT veya günlük süt olmasından daha önemli. Evde yaptığınız sürece UHT ile günlük süt fark etmez. Zira markette günlük süt diye satılan sütler de bence itibar kazanmamalı ama ne yaparsın bu da ayrı bir durum. Mahallesinde sütçü olan varsa artık pek kalmasa da metropolitlerde hala bazı yerlerde vardır. O sütçüleri değerlendirin. Hem doğal açıdan hem de etik açıdan bunca marketleşmeye karşı sütçüyü desteklemiş olursunuz.
Bir de şu var ki, makineleri genelde kullanacağımız zaman açıyoruz, ısınıyor ve öyle kullanıyoruz. Ama 5-6 saat açık kalmış bir makine yeni açılmış makineden daha iyi sonuç veriyor. Her ne kadar sıcaklıklar artarak makinenin iç aksamında hafif deformasyona neden olsa da uzun vadede, olması gereken odur. Saatlerce açık kalmış ve ısınmış su, daha iyi buhar basıncı.