Lelit Bianca Pl162t Espresso Makinesi Ana Konu - Inceleme

mysteriousozi

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Mar 2023
Hayırlı olsun hocam. Benim de nasipse yarın biancam geliyor df83v2 min yanına.

Bu süre zarfında kurulum ve neler yapılması gerektiğine dair videolar izledim; forumda aktif cihazı kullananlar daha detaylı ve doğru cevaplar verecektir.

Benim cevap verebileceğim tek husus basıncın 11-12 ye çıkması olur. Eliniz alıştıktan sonra pedal ile basıncı kontrol altında tutabiliyorsunuz, bunu yapmaya çalışmak bir seçenek. Bir de haricen maksimum basıncı 9 bara sabitleyebiliyorsunuz. Ona ilişkin de bulmuş olduğum videoyu bırakayım şuraya;


hocam size de hayırlı uğurlu olsun çok sevindim sizin adınıza tam attiginiz videoyu beş 10 dakika önce izlemiştim şansa zaten onun dışında girdi ve çıktılarınızı kahve türünüzü falan paylaşırsanız sevinirim ikimiz de başlangıç seviyesindeyiz diye düşünüyorum uzun bir uğraş ve sabah bu işi gerektiriyor gerçekten ayar tutturmak fırsatınız olursa… makineyi alınınca belki dikkatinizi çekecektir şu kısımları anlamadım sadece low profil başlangıç ve bitiş süreleri kafamı karıştırdı. Start time da başladığı saniyeyi seçtiriyor sanırım. Finish yime da bu süre başladıktan sonra kaç saniye geçerli olacağını mı ? Bir de low flowda tepedeki ibrede basınç düşmesi gerekirken artıyor bilginiz olursa sevinirim.
Başlangıçta içinden çıkan deterjanla temizlik yapmadım ben ama yapılmasını tavsiye edenler var. Bilginiz olsun. Birde filtresini kullanacaksanız üç dakika su içinde tutmaya özen gösterin. Su yumuşamıyor diğer türlü. Tadını etkiliyor bu durum.
 
Son düzenleme:

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
hocam size de hayırlı uğurlu olsun çok sevindim sizin adınıza tam attiginiz videoyu beş 10 dakika önce izlemiştim şansa zaten onun dışında girdi ve çıktılarınızı kahve türünüzü falan paylaşırsanız sevinirim ikimiz de başlangıç seviyesindeyiz diye düşünüyorum uzun bir uğraş ve sabah bu işi gerektiriyor gerçekten ayar tutturmak fırsatınız olursa…
İlla ki test ettikçe sonuçlarımı paylaşırım hocam. Şu başlığı da bırakayım;


Hem pre inf, low profil gibi detayların tada etkisi hem de ayarlara ilişkin de detaylı paylaşımlar vardı.
makineyi alınınca belki dikkatinizi çekecektir şu kısımları anlamadım sadece low profil başlangıç ve bitiş süreleri kafamı karıştırdı. Start time da başladığı saniyeyi seçtiriyor sanırım. Finish yime da bu süre başladıktan sonra kaç saniye geçerli olacağını mı ?
Bu konuya ilişkin yetkili ağabeylere bir etiket atalım 😂 @teyyaredenkahve , @Teomanak , @cakmabarista bildiğim aktif bianca kullanıcıları.
Bir de low flowda tepedeki ibrede basınç düşmesi gerekirken artıyor bilginiz olursa sevinirim.
Emin olmamakla ve tamamen teorik bilgi olmakla beraber öğütümünüz ince kalıyor veyahut tamplemeniz fazla olabilir mi hocam?
Başlangıçta içinden çıkan deterjanla temizlik yapmadım ben ama yapılmasını tavsiye edenler var. Bilginiz olsun. Birde filtresini kullanacaksanız üç dakika su içinde tutmaya özen gösterin. Su yumuşamıyor diğer türlü. Tadını etkiliyor bu durum.
Filtresini kullanmayacağım, belki ilerde hatta bağlarsam kullanmayı düşünürüm. Deterjanla temizlik konusunda da duayenler belki bir cevap verirler 😅
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Oyle seylerle oynanmis ki yorum yapmak zor.

Oncelikle kahve nedir?
Pre infusion yapma sebebiniz nedir?
Low kullanma sebebiniz nedir?

Bunlar oyle her zaman olunca kahveyi her zaman iyilestiren seyler degiller. Hatta bunlar normal bir espresso shotini manipule etmek icin olan seyler.

18 e 40 almaya calistiginiz icin espresso kavrum bir kahve kullandiginizi var sayiyorum. Eger oyle ise zaten bu ozellikleri kullanmak tatta olumsuz etki yaratacaktir. Sebebi ise yuksek cozunme olacaktir.

Bence porsche aldim diye hemen sistemleri kapatip gazlim olmamasi lazim. Once bir makineyi ogrenin. Normal hic bir ozellik olmadan 1 e 2/2.5 shotlari 28-32 saniye arasi bir alin. Baktiniz olmadi sonra bu ozelliklerle nasil manipule edebilirim diye arastirip, deneyip, ogrenmeniz gerekiyor.

Ornegin pre infusion herkesin yanlis kullandigi bir olay. Ben butun espressolarimi once pre inf olmadan deniyorum (very very light roastlar dahil). Baktim cozulmuyor, daha inceye gidip pre inf aciyorum ki inceye gittigimde demleme suresi cok uzamasin diye.

Pre inf ayari ise soyle, time on demek bu kadar sure kahveye su ver demek. Time off ise vermeden bu kadar bekle demek.

Cihaziniz hayirli ugurlu olsun. Ama bianca alinca is bitmiyor. Aksine yeni basliyor. Bu kadar ayar olmasi bir makineyi daha iyi kildigi gibi daha komplike de yapiyor. Zamanla makinenizi anlayip, kahvelerinizi bilip, makine ve kahve uyumunu ogreneceksiniz 😊☕
 

Etozlu

Aktif Demleyici
Katılım
9 Kas 2020
hocam size de hayırlı uğurlu olsun çok sevindim sizin adınıza hediyenizi yapacağım tam attiginiz videoyu beş 10 dakika önce izlemiştim şansa zaten onun dışında girdi ve çıktılarınızı kahve türünüzü falan paylaşırsanız sevinirim ikimiz de başlangıç seviyesindeyiz diye düşünüyorum uzun bir uğraş ve sabah bu işi gerektiriyor gerçekten ayar tutturmak fırsatınız olursa… makineyi alınınca belki dikkatinizi çekecektir şu kısımları anlamadım sadece low profil başlangıç ve bitiş süreleri kafamı karıştırdı. Start time da başladığı saniyeyi seçtiriyor sanırım. Finish yime da bu süre başladıktan sonra kaç saniye geçerli olacağını mı ? Bir de low flowda tepedeki ibrede basınç düşmesi gerekirken artıyor bilginiz olursa sevinirim.
Başlangıçta içinden çıkan deterjanla temizlik yapmadım ben ama yapılmasını tavsiye edenler var. Bilginiz olsun. Birde filtresini kullanacaksanız üç dakika su içinde tutmaya özen gösterin. Su yumuşamıyor diğer türlü. Tadını etkiliyor bu durum.
Her şeyi kapatın low flowmuş preinfusionmuş alıştıkça etkilerini deneyimlemek daha anlamlı olur.
Paddleı deneyin, lever kalkıkken en solda akış kapanmış olmalı en sağda da açık olmalı. Açıkken akış 5-7ml/s olmalı. Bazen yanlış ayarlı gelebilir. Makine stok olarak 9-10 bara ayarlı gelmeli, kör sepetle test edebilirsiniz.

Buhar kazanını 125 derece yapın. 4 uçlu tip kullanmak isterseniz yükseltirsiniz zamanla. Bu şekilde süt köpürtmek için daha çok zamanınız olur yanma sıcaklığına erişmeden.

Orta kavrum için 92-93 , koyu kavrum için 90-91, açık kavrum için 94-95 derece yapın su sıcaklığını. Kullandığınız sepet, portafiltre takılı şekilde ilk shot almadan önce 20 dakika makinanın ısınmasını bekleyin. bu değerleri ileride ekşi-acı tatları dengelemek için sık sık oynayacaksınız.

Sepete kahve koyduktan sonra tamperle sıkıştırınca portafiltreyi takın shower screende izi çıkmamalı arada biraz boşluk kalmalı. Sepetten sepete kahveden kahveye hacim değişir.
Girdi çıktı ilk başlangıç noktası 1:2 oranı 28-32 saniye arası alın ve tada göre her seferinde bir değişenle oynayarak kahveyi istediğiniz tada getirin.
Bence espresso dial in ile ilgili güzel bir video çok yardımcı olur. Tada göre ayarlama yapmayı anlatmayan videolarla zaman kaybetmeyin. Örneğin 30dan 32 saniyeye çıkınca ekşiliğiniz gidebilir, 18 gramdan 20 gram girdiye çıkınca tattaki düzlük kaybolabilir, 90 dereceden 95e çıkınca ekşilik gidebilir ama hepsiyle oynarsanız sadece hepsiyle oynamış olursunuz ve tadı yorumlayamazsınız. Acı-ekşi-tuzlu / gövdeli-zayıf-çamurumsu gibi sonuçları dengelemeyi deneyerek bolca keyifli zaman geçirirsiniz.

Bu dönemde bir kg paketli olarak kahve alırsanız siz ayar yapana kadar paketin keyif alınacak çok kısmı kalır.
 

mysteriousozi

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Mar 2023
Yorumunuz çok aydınlattı teşekkür ederim. :D Daha önce diğer arkadaşın paylaştığı 7 sayfalık aynı durumları yaşayan bir arkadaşın yorumlarını okuyordum ki 5. Sayfada kaldım.
Açıkçası ilk kullanmam olduğu için tabiri caizse gaza basınca gider moduna girdim ama bırakmaya niyetim yok elbette. 😁
Kullandığım kahve 5/10 oranında jacobs cafe crema aromatik&smooth olanı. Espresso portafiltre resmi var. Hedeflediğim orta kavrum. Aradığım tat starbucks americanosu ve sütlüleri. (Beni kahveye alıştıran ve sevdiren bu oldu özellikle Seatle daki ilk şubesinde tüketmiştim ilk kez seneler önce.) Ben de de acı ve ekşil ilk kez yer aldı. Yaklaşık yüzlerce sayfa chatgpt ile konuşmam neticesinde bahsettiğim tada benzer sonuçlar veren ayar talep ettim ve bana orta kavrum bir kahvede pre inf ve low profil ayarlarını verince bulabileceğimi düşündüm yanılgısana vardım !
Sonra fikir değiştirdim ve öncelikle her iki ayarı kapatıp denemem gerektiği kanısına vardım. Sanırım önceliğim 9 barda sabit basınçta 18 gr da 40 gr almak var. Chatgpt ye dünya standartını sordum bir yerden başlamak gerektiği için ve şu öneriyi verdi.
18 g kahve → 36 g espresso → 28 saniye
Barista yarışmalarında bu oranın tutturulmaya çalıştığı vs diyordu.
Su olarak Brita filtre ve Lelit in içinden çıkan suyu kullanıyorum. Kahve skt 21.07.26. Meyveli ve dengeli tat çemberi gösteriyor.
Benim de resmini attığım ekipmanlarla teretddütlerim var hocam. Tamper düz olmadı vosvo nun ekipmanı ve lelitin tamperine rağmen. Şimdi pre inf ve low pressure kapatıp deneyeceğim. Öğütücü ayarımı anlamadım hala. Allground sense var ve ilk akış 10 saniyeden sonra geliyor bu da bayağı acı tat bırakıyor sanırım. 6-10 saniye arası ideal olduğu söyleniyor. Tamper de çok oluyor sanırım (lelitin tamperi) 1 e 2.25 oran amaçladım. Gram usulü düşünmeye çalışıyorum acı olmayan yumuşak tat arzuluyorum. Dediğim gibi klasik starbucks americano arzuladığım oran. Hatta tall boyu 355 ml grandesi 470 lerde. Bu oran için bile araştırmalar yaptım fakat sanırım ilk zorunlu aşamam klasik espresso shotu almak sanırım.Starbuckstaki baristalarla konuştuğumda milim hesabı yapıyorlar ama 180 ml suya 10 gram dünya standartı olarak söylüyorlar. Hangisini kıstas alacağımı da bilmiyorum şimdilik!
 

mysteriousozi

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Mar 2023
Her şeyi kapatın low flowmuş preinfusionmuş alıştıkça etkilerini deneyimlemek daha anlamlı olur.
Paddleı deneyin, lever kalkıkken en solda akış kapanmış olmalı en sağda da açık olmalı. Açıkken akış 5-7ml/s olmalı. Bazen yanlış ayarlı gelebilir. Makine stok olarak 9-10 bara ayarlı gelmeli, kör sepetle test edebilirsiniz.

Buhar kazanını 125 derece yapın. 4 uçlu tip kullanmak isterseniz yükseltirsiniz zamanla. Bu şekilde süt köpürtmek için daha çok zamanınız olur yanma sıcaklığına erişmeden.

Orta kavrum için 92-93 , koyu kavrum için 90-91, açık kavrum için 94-95 derece yapın su sıcaklığını. Kullandığınız sepet, portafiltre takılı şekilde ilk shot almadan önce 20 dakika makinanın ısınmasını bekleyin. bu değerleri ileride ekşi-acı tatları dengelemek için sık sık oynayacaksınız.

Sepete kahve koyduktan sonra tamperle sıkıştırınca portafiltreyi takın shower screende izi çıkmamalı arada biraz boşluk kalmalı. Sepetten sepete kahveden kahveye hacim değişir.
Girdi çıktı ilk başlangıç noktası 1:2 oranı 28-32 saniye arası alın ve tada göre her seferinde bir değişenle oynayarak kahveyi istediğiniz tada getirin.
Bence espresso dial in ile ilgili güzel bir video çok yardımcı olur. Tada göre ayarlama yapmayı anlatmayan videolarla zaman kaybetmeyin. Örneğin 30dan 32 saniyeye çıkınca ekşiliğiniz gidebilir, 18 gramdan 20 gram girdiye çıkınca tattaki düzlük kaybolabilir, 90 dereceden 95e çıkınca ekşilik gidebilir ama hepsiyle oynarsanız sadece hepsiyle oynamış olursunuz ve tadı yorumlayamazsınız. Acı-ekşi-tuzlu / gövdeli-zayıf-çamurumsu gibi sonuçları dengelemeyi deneyerek bolca keyifli zaman geçirirsiniz.

Bu dönemde bir kg paketli olarak kahve alırsanız siz ayar yapana kadar paketin keyif alınacak çok kısmı kalır.
Çok teşekkür ederim. Bir video atacağım en kısa sürede ve dikkat edeceğim. 😊
 

mysteriousozi

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Mar 2023
Bir de tam 18 gr için Lelit in içinden çıkan hangi portafiltreyi kullanmam daha iyi olur 14-18 mi 18 ve üstü mü ? İkisinde de 18 ibaresi olduğu için belirsizleşti.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Yorumunuz çok aydınlattı teşekkür ederim. :D Daha önce diğer arkadaşın paylaştığı 7 sayfalık aynı durumları yaşayan bir arkadaşın yorumlarını okuyordum ki 5. Sayfada kaldım.
Açıkçası ilk kullanmam olduğu için tabiri caizse gaza basınca gider moduna girdim ama bırakmaya niyetim yok elbette. 😁
Kullandığım kahve 5/10 oranında jacobs cafe crema aromatik&smooth olanı. Espresso portafiltre resmi var. Hedeflediğim orta kavrum. Aradığım tat starbucks americanosu ve sütlüleri. (Beni kahveye alıştıran ve sevdiren bu oldu özellikle Seatle daki ilk şubesinde tüketmiştim ilk kez seneler önce.) Ben de de acı ve ekşil ilk kez yer aldı. Yaklaşık yüzlerce sayfa chatgpt ile konuşmam neticesinde bahsettiğim tada benzer sonuçlar veren ayar talep ettim ve bana orta kavrum bir kahvede pre inf ve low profil ayarlarını verince bulabileceğimi düşündüm yanılgısana vardım !
Sonra fikir değiştirdim ve öncelikle her iki ayarı kapatıp denemem gerektiği kanısına vardım. Sanırım önceliğim 9 barda sabit basınçta 18 gr da 40 gr almak var. Chatgpt ye dünya standartını sordum bir yerden başlamak gerektiği için ve şu öneriyi verdi.
18 g kahve → 36 g espresso → 28 saniye
Barista yarışmalarında bu oranın tutturulmaya çalıştığı vs diyordu.
Su olarak Brita filtre ve Lelit in içinden çıkan suyu kullanıyorum. Kahve skt 21.07.26. Meyveli ve dengeli tat çemberi gösteriyor.
Benim de resmini attığım ekipmanlarla teretddütlerim var hocam. Tamper düz olmadı vosvo nun ekipmanı ve lelitin tamperine rağmen. Şimdi pre inf ve low pressure kapatıp deneyeceğim. Öğütücü ayarımı anlamadım hala. Allground sense var ve ilk akış 10 saniyeden sonra geliyor bu da bayağı acı tat bırakıyor sanırım. 6-10 saniye arası ideal olduğu söyleniyor. Tamper de çok oluyor sanırım (lelitin tamperi) 1 e 2.25 oran amaçladım. Gram usulü düşünmeye çalışıyorum acı olmayan yumuşak tat arzuluyorum. Dediğim gibi klasik starbucks americano arzuladığım oran. Hatta tall boyu 355 ml grandesi 470 lerde. Bu oran için bile araştırmalar yaptım fakat sanırım ilk zorunlu aşamam klasik espresso shotu almak sanırım.Starbuckstaki baristalarla konuştuğumda milim hesabı yapıyorlar ama 180 ml suya 10 gram dünya standartı olarak söylüyorlar. Hangisini kıstas alacağımı da bilmiyorum şimdilik!
Bu kahve icin 1 e 2 oran, 18 e 36 yi 28-30 saniyede deneyebilirsiniz. 90 derece ideal olacaktir. Bu tip kahveler icin hic bir ayari acmaniza gerek yok. Afiyet olsun☕
 

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
06B79F0C-FBCA-441F-9B1D-5B023030B827.jpeg

Macera yeni başlıyor 😂

Sormak istediğim bir iki ufak soru var.

1- Maks. bar ayarını sağdaki manometreye göre mi grup başlığındaki manometreye göre mi ayarlayacağız?
2- Başlangıçta blend veya espresso odaklı kavrulmuş kahveler deneyip biraz alışma düşüncesindeyim. Bütün ayarlar kapalı standart bir makine gibi mi kullanayım, yoksa mutlaka yap dediğiniz ayarlar var mı?
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Ekli dosyayı görüntüle 30519

Macera yeni başlıyor 😂

Sormak istediğim bir iki ufak soru var.

1- Maks. bar ayarını sağdaki manometreye göre mi grup başlığındaki manometreye göre mi ayarlayacağız?
2- Başlangıçta blend veya espresso odaklı kavrulmuş kahveler deneyip biraz alışma düşüncesindeyim. Bütün ayarlar kapalı standart bir makine gibi mi kullanayım, yoksa mutlaka yap dediğiniz ayarlar var mı?
1- sagdaki manometre
2- evet. 90 derece, hersey kapali deneyin.

Bu surecte de ayarlari ne zaman acmaniz gerektigini anlamaniz icin, bu ayarlarin ne icin ve ne zaman acilmasi gerektigini tam olarak anlayip ogrenmeye calisin.

Ipucu: kahve kavrumu acildikca ayar isi cogalir 😉

Bar guzel gorunuyor. Kolay gelsin. Afiyet olsun☕
 

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
1- sagdaki manometre
2- evet. 90 derece, hersey kapali deneyin.

Bu surecte de ayarlari ne zaman acmaniz gerektigini anlamaniz icin, bu ayarlarin ne icin ve ne zaman acilmasi gerektigini tam olarak anlayip ogrenmeye calisin.

Ipucu: kahve kavrumu acildikca ayar isi cogalir 😉

Bar guzel gorunuyor. Kolay gelsin. Afiyet olsun☕
Çok sağolun Teoman hocam.

Bu süre zarfında biraz burayı meşgul edeceğim. Forum ahalisinden şimdiden özür diliyorum 😂
 

fectus

Tecrübeli Demleyici
Katılım
7 Eki 2012
Ekli dosyayı görüntüle 30519

Macera yeni başlıyor 😂

Sormak istediğim bir iki ufak soru var.

1- Maks. bar ayarını sağdaki manometreye göre mi grup başlığındaki manometreye göre mi ayarlayacağız?
2- Başlangıçta blend veya espresso odaklı kavrulmuş kahveler deneyip biraz alışma düşüncesindeyim. Bütün ayarlar kapalı standart bir makine gibi mi kullanayım, yoksa mutlaka yap dediğiniz ayarlar var mı?

Max basinc icin grup basligi gostergesi onemli olmali sanki hocam? 9 Bar"i istedigimiz yer orasi. Digeri bi tik daha yuksek kalabiliyor, Bianca da durum nasil oluyor bilmiyorum ama bldigim diger makinelerde durum oyleydi en azindan.
 

cakmabarista

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
Ekli dosyayı görüntüle 30519

Macera yeni başlıyor 😂

Sormak istediğim bir iki ufak soru var.

1- Maks. bar ayarını sağdaki manometreye göre mi grup başlığındaki manometreye göre mi ayarlayacağız?
2- Başlangıçta blend veya espresso odaklı kavrulmuş kahveler deneyip biraz alışma düşüncesindeyim. Bütün ayarlar kapalı standart bir makine gibi mi kullanayım, yoksa mutlaka yap dediğiniz ayarlar var mı?

Hocam hayırlı olsun.

1. Soru benim de kafamı kurcalamıştı ve herkesin farklı konuştuğunu görünce konu ile ilgili Lelit'in global hesabına mail atmıştım. Bana şöyle cevap vermişlerdi:

1770843179531.png

2. soruda ise ben offset 10 derece, sıcaklık 92 derece olarak kullanıyorum en başından beri. sıcaklık 2-3 derece yukarı veya aşağı oynuyor kahvesine göre. Ön demleme de yine kahvesine göre değişiyor. Espresso blendlerde kapalı veya 3-5 saniye kısa ön demlemeler deneyebilirsiniz.
 

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
Max basinc icin grup basligi gostergesi onemli olmali sanki hocam? 9 Bar"i istedigimiz yer orasi. Digeri bi tik daha yuksek kalabiliyor, Bianca da durum nasil oluyor bilmiyorum ama bldigim diger makinelerde durum oyleydi en azindan.
Bana da mantıklı gelen bu açıkçası. Zira pompadan çıkış basıncı değil sepete uygulayacağımız basınç bizim için önemli. Ama izlediğim videoların tamamında herkes pompa manometresine göre ayar yaptı, aklıma yatmadığından sorma gereği hissettim.
 

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
Hocam hayırlı olsun.

1. Soru benim de kafamı kurcalamıştı ve herkesin farklı konuştuğunu görünce konu ile ilgili Lelit'in global hesabına mail atmıştım. Bana şöyle cevap vermişlerdi:

Ekli dosyayı görüntüle 30520
Bu yanıta göre maks basınç ayarını grup başlığına göre yapmak mantıklı o zaman hocam ☺️
2. soruda ise ben offset 10 derece, sıcaklık 92 derece olarak kullanıyorum en başından beri. sıcaklık 2-3 derece yukarı veya aşağı oynuyor kahvesine göre. Ön demleme de yine kahvesine göre değişiyor. Espresso blendlerde kapalı veya 3-5 saniye kısa ön demlemeler deneyebilirsiniz.
Eyvallah hocam deneye yamula bulacağız 😂
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Bu yanıta göre maks basınç ayarını grup başlığına göre yapmak mantıklı o zaman hocam ☺️

Eyvallah hocam deneye yamula bulacağız 😂
Hocam hayırlı olsun.

1. Soru benim de kafamı kurcalamıştı ve herkesin farklı konuştuğunu görünce konu ile ilgili Lelit'in global hesabına mail atmıştım. Bana şöyle cevap vermişlerdi:

Ekli dosyayı görüntüle 30520

2. soruda ise ben offset 10 derece, sıcaklık 92 derece olarak kullanıyorum en başından beri. sıcaklık 2-3 derece yukarı veya aşağı oynuyor kahvesine göre. Ön demleme de yine kahvesine göre değişiyor. Espresso blendlerde kapalı veya 3-5 saniye kısa ön demlemeler deneyebilirsiniz.
Merhaba,
Oncelikle endiselenicek bir durum yok, iciniz rahat olsun. 😊

Mantigini anlatirsam belki sonradan okuyan kisilerede yardimci olur. Alt tarafta yani makinenin uzerinde gordugunuz basinc, pompa basinci. Aslinda su oncelikle pompadan 15 bar gibi bir basinc ile cikiyor . Sonrasinda 3 yollu bir opv valf var. Bu sizinde bahsettiginiz makinenin altindan ayarlanan parca. Bu parcayi istediginiz basinca ayarlayabiliyorsunuz. Yani basliga su varmadan once eger 9 a ayarladiysaniz 9 a dusuruyor.

Gelelim simdi baslik uzerindeki barometreye. Suyumuz o barometrenin arkasina kadar 9 geldi ve sizin hazirladiginiz tampli yani sikisik kahveye temas etmeye basladi. Iceriye suyun dolmasi ve tampli kahveden gecmeye calisan bir 9 barlik suyumuz var. Bu suyun karsisindaki direnc ne kadar yuksek ise kahvenin demlendigi portafiltenin icindeki basinc o kadar yukselir. Teknik olarak eger uzerinde bunu engelleyen bir valf mekanizmasi olmasa basinc yukselebildigi kadar yukselir ve patlar. Atiyorum 20 bara bile yukselebilir. Ama bunu engelleyen de bir valf mevcut makinelerde. Biancadaki sanirim 11 e ayarli. Bu da benim bilgim dahilinde degistirilebilen bir sey degil. Ama bunu saglamak isterseniz pedal ile de saglayabilirsiniz.

Benim tavsiyem opv nizi 9 a ayarlayin. Bu da sadece chanellingi azaltmak icin lazim. Onun disindaki kahve basligi bansincini ogutum ayarini az kalinlastirarak veya pedal ile de saglayabilirsiniz.

Ben sadece acik kavrumdan espresso yaptigim icin ilk bastaki o basinc yuksekligini cok onemsemiyorum. Zaten 3-4 saniye sonra on demleme icin kapayip actigimda eger kalibrasyonum da duzun ise channelling yasamiyorum. Acik kavrum ise onemsemeyin kalibrasyonunuza bakin. Espresso kavrum icinse yine kalibrasyonunuzu biraz daha kalina gore ayarlayin derim. ☕

ve onceki mesajlarimda basinc olayini aciklamaya calismistim. Mara basligi altinda soruldugu icin oraya yazdim. Ama kullandigim makine bianca. O basligin altinda daha da fazla bilgi bulabilirsiniz.

Teoride 1 bar basan bir pompadan 100 bar basinc uretmek bile mumkun. Sadece bunu engelleyen bir cok sey var tabiki :D. Soyle dusunun, makinenin pompasi 1 bar basiyor diyelim, fakat bastigi yerde hic bir cikis yok yani kor portafiltre takili diyelim. Eger bunu engelleyici valf ve benzeri materyaller yoksa, o 1 barlik basinc kor sepete dolup, bir sure sonra yukselebildigi kadar yukselmez mi? Tabiki 100 e cikamaz patlar :D Zaten dedigim gibi bunu engelleyici seyler mevcut makinelerde.

arkadaslar aslinda mantikli dusunuyorsunuz ama makinenin isleyisi bu degil. Deneyip gorebilirsiniz. Mesela 1 bara ayarlayin pompanizi ve kor tipa takin. Gorursunuz ki grup basligi 12 bara kadar cikacaktir.

9 bar pompa basinci ayarlanir, espressonun gecirgenligi ile de grup basligindaki 9 bar basinc korunur.

Konulari direk sormak yerine biraz arama kutucugunu kullanirsaniz, sorunuza cevap almaz, genel olarak okur kendi fikrinizi olusturursunuz. Bu forumda olan bilgileri baska sitede bulmak zaten zor 😊☕
 

Mbks35

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Tem 2025
Konulari direk sormak yerine biraz arama kutucugunu kullanirsaniz, sorunuza cevap almaz, genel olarak okur kendi fikrinizi olusturursunuz. Bu forumda olan bilgileri baska sitede bulmak zaten zor 😊☕
Hocam senelerin forumcusu olarak okumadan, araştırmadan pek bir şey sormayı tercih etmem. Hatta ve hatta araştırmak yerine de her şeyi sormayı seçen insanlara da son derece sert yorum ve yaklaşımlarım oldu.

İlk soruyu sorma sebebim okumama, araştırmama rağmen aklıma yatmamasıydı.
İkinci sorumda aslında ben sormadan evvel sizin daha önce “dümdüz bir makine olarak başlayın” minvalindeki önerinize başka bir öneri getirmek isteyen olur mu diyeydi ☺️

Şu başlıktaki 32. Sayfayı 3. Kez okuyacağım herhalde bugün 😂
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Hocam senelerin forumcusu olarak okumadan, araştırmadan pek bir şey sormayı tercih etmem. Hatta ve hatta araştırmak yerine de her şeyi sormayı seçen insanlara da son derece sert yorum ve yaklaşımlarım oldu.

İlk soruyu sorma sebebim okumama, araştırmama rağmen aklıma yatmamasıydı.
İkinci sorumda aslında ben sormadan evvel sizin daha önce “dümdüz bir makine olarak başlayın” minvalindeki önerinize başka bir öneri getirmek isteyen olur mu diyeydi ☺️

Şu başlıktaki 32. Sayfayı 3. Kez okuyacağım herhalde bugün 😂
Ne basliklar altinda ne cevherler var bir bilseniz 😁

alinti yaptiklarimin uzerinden 4 sene gecmis. Yaslandik be🚬

Sorulan sorunun detayini yazmadigimi bilsem 1 saat vakit harcar yine yazarim. Ama sizden bagimsiz, o kadar cok ayni sorulari tekrar tekrar goruyorum ki, bende de on yargi oluyor.

Temelde fincanimizi tabiki grup basligi ve icerisindeki etkenler belirler. Bu yuzden sizin gibi dusunmek normal. Bizde o gunlerden gectik.

Benim tarzim aslinda sormadan once okur, dener, eger aklimin yatmadigi bir yer varsa onu tekrar okur, pratik olarak deneyimledikten sonra soru cikaririm. Genelde zaten bunu yapinca soru ihtiyacim kalmiyor. Teorik bilgiler onemli tabiki. Ama sonucta yaptigimiz sey pratik, somut, subjektif ve tat alma duyumuza bagli bir sey. Teorik bilgiler, pratigin tuzu biberi😊
 

cakmabarista

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
arkadaslar aslinda mantikli dusunuyorsunuz ama makinenin isleyisi bu degil. Deneyip gorebilirsiniz. Mesela 1 bara ayarlayin pompanizi ve kor tipa takin. Gorursunuz ki grup basligi 12 bara kadar cikacaktir.

9 bar pompa basinci ayarlanir, espressonun gecirgenligi ile de grup basligindaki 9 bar basinc korunur.

Konulari direk sormak yerine biraz arama kutucugunu kullanirsaniz, sorunuza cevap almaz, genel olarak okur kendi fikrinizi olusturursunuz. Bu forumda olan bilgileri baska sitede bulmak zaten zor 😊☕

Pompayı 8 bara ayarladım, grup başlığı manometresi kör tapa ile 9 bar gösteriyor. 1 bara ayarlasam nasıl 12 gösterecek, buradaki mantık nedir hocam? Ayrıca madem öyle, Lelit neden bana grup başlığı manometresine göre basıncımı ayarlamam gerektiğini söyledi?
 
Üst