Omni roast bir yaklaşım meselesidir. Katlanırsınız yada katlanmazsanız tamamen sizin bileceğiniz iş. Çağatay ın tarzını seversiniz sevmezsiniz ama her insanın ellerini oğuşturarak "müşterim gelmiş" demesini beklemeniz sizin egonuzla alakalı bir durumdur. benim okuduklarımdan anladığım , süper yazılar var ve okumaktan çok zevk aldım, sizler gerçekten belli bir seviyede zevkleri olan ,ancak asiditeyi sevmediğiniz için kavuruculara saldıran kahve kullanıcılarısınız.
ekşiliği yani istenmeyen asiditeyi azaltmak biz müşterilerin değil de hizmet aldığımız kavurumcuların problemi olmalı diye düşünüyorum. ancak tüm olay 2 bilemediniz 3 dakika içinde olup bitiyor. kavurumcularımız mükemmel için uğraşacaklarına işin kolayına kaçıp ilk çıt (first crack) ile olayı bitiriyorlar. sonucunda ne oluyor; ekşi erik gibi shotlar tüketiyoruz. işin kolayına kaçmak o kadar işlerine geliyor ki memleketin en ünlü kavurumcularından biri omniroast diye ucubik bir kavramı savunmaya kalkıyor. yurtdışında böyle mi; milano'da omniroast kelimesini kamusal alanda yüksek sesle söylemeniz halinde saldırıya uğrama ihtimaliniz (!) varmış
omni roast biryerlerden uydurulmuş konu değildir.
https://www.perfectdailygrind.com/2016/08/omni-roast-one-roast-rule/
herkes tartışıyor. Milanoya gitmişsinizdir. Ben avrupanın heryerinde kahve içmiş ve bu işi yapan birisi olarak söylüyorum. Omni roast u bonanza da yapıyor, April roastery de yapıyor, bazen hasbean de yapıyor. Square mile hep yapıyor.
yani siz neyi nasıl örnek veriyorsunuz bilmiyorum. Örnekse örnek. Cici insanlar hepsi , kahve bilgileri uçuk. Fakat sizin keyfinizi kaçırıyorsa almazsınız, sevmiyorsanız roaster ı geçer gidersiniz. Fakat bu bir için tarzıdır. Roaster sizin hangi koşullarda nasıl demleyeceginizi bilerek kavuramaz. Dünyanın hangi specialty kavuran roaster ı varsa durum budur.
kahvedelisine gelince, she s a lunatic ve yazı dilin bana birebir onu hatırlatıyor. umarım keyfi yerindedir çünkü onu kimse özlemiyor. Lütfen bu forumdan uzak dursun çünkü yazı dili sende olduğu gibi bulaşıcı. seviyenin buralara düşmesine gerek yok.
Etiketlerinde filtre ve espresso yazıyorsa omni roast yapan birinin, espresso yaptığınızda sevmediğiniz tatlar varsa, ne yaparsınız söyleyeyim. Almazsınız. Adam onunla espresso yapıyorsa bu onun sorunudur. Ben bu asidite ile ilgili yaşanan sorunu anlamıyorum. Gardelli örneği verildi güzel örnek. Adam geldi izmire akşam kendi kahvesinden espresso yaptı hepimiz içtik ,asidikti ama harika tatları vardı. Biride demediki "kardeşim bu omni roast" diye. Birimiz sonradan bu espressoya olmuyor bence dedik geçti.
Tam bu konunun üstüne dün yaşadığım bir olayı fotoğraflarıyla paylaşayım.
Resimlerde göreceğiniz iki tabak da aynı firmaya ait aynı sipariş espresso çekirdekleri
Deneme amaçlı 500 gr kadar söylemiştim. Yanında bir de 250 gr filtre kahve harmanı söyledim. Espresso çekirdeğinden kavrum olarak hiçbir fark yoktu. Ve bu firma baya bilindik kavurucu.
kahvenin kalitesini bilmiyorum. Fakat aynı renklerde epey farklı kavurmalar yapılabilir bilginiz olsun.
Özet olarak şunu diyorum. Bir kahve satan kahveyi kendi anlayışına göre kavuruyorsa tartışmanız gereken şey, kavrumudur.
Tadları oturuyor mu? iyi kavurmuş mu? asiditesi dediği gibi , gövdesi yüksek mi az mı?
bu onun algısıdır. Siz bunu sevmezsiniz , tabiki sevmezsiniz. Seveceginiz bir hale getirmek mi istiyorsunuz? Süper.
Buradaki pekçok insan bunu yapıyor ve yapmaktan zevk alıyor. yapmıyorsanız gene bu sizin seçiminiz.
Bu kadar basit. Probador ,department, boxx, veya montag süper kavurucuları var. sizin yaptıgınız yatırımların 10 larca katını sadece kahveyi öğrenebilmek ve iyi işleyebilmek için yapıyorlar. Risk alıyorlar 10binlerce euroyu çekirdeklere baglayıp sizin ayagınıza getiriyorlar. begenmek sizin paşa keyfinizin işi, ve tabiki beğeninizin derecesine göre ,onlarda buna tepkilerini vermek ve görüşlerini size anlatmakta özgür.
konu bu kadar basit.
Orta kavrum diye tabir edilen kavurmalarda kahve çekirdeğinin hikâyesine, geçmişine bağlı olarak espresso hazırlama konusunda illa ki bir takım zorlayıcı unsurlar olacaktır.
Bunun ilki haliyle ekşilik ya da ekşilik diye tabir edilen kompleks unsurlar. Kullandığımız su, makinemiz, makinemizin sıcaklığı, kahvemizin bioyolijik profili, kavurma profili, öğütüm ayarımız, öğütüm kalitemiz, kavurma harici adımlarla baş edebilecek deneyimimiz, alınan shot'un içilebilir ömrü... Aslında baktığımızda klasik İtalyan espressosunda kullanılan dark roast'a nazaran light ve medium roast ile espresso hazırlamak zor.
Hele ki beklentimiz klasik İtalyan espressosu tadında bir şey ise kesinlikle zor. Hatta kimyasal olarak imkânsız.
Bu hususta kavurucu ve tüketici olarak çekirdeği tanımak gerekiyor. Örneğin, Ethiopia Sidamo profili gereği ister istemez ekşimsi olacaktır. Ethiopia Yirgacheffe de öyle. Veya Kenya AA, Colombia Medellin, Huila tarzı kahveler de aynı şekilde. Bu tarz kahvelerden kavurma kaynaklı ekşi espresso içmemek için minimum FC/FC+ tarzı kavurma ile iyi dinlenmiş bir kahve almanız gerekmekte. Diğer türlü asidite baskın unsur olacağından ekşilik yine kaçınılmaz.
Mesela klasik İtalyan espresso tarzında kahveler için bazen denediğim, üstünde çalıştığım FC+ üstü kavurma ve elde ettiğim espresso shot aşağıdaki fotoğraflarda mevcut. Böyle bir kahveyi kesinlikle filtre olarak kullanmam.
Ekşilik yok mu, var. Ama tazeliğin ve profilin bir gereği olarak var. Kavurma hatası olarak değil. Ancak minimum bir iki ay dinlendikten sonra sıfır ekşilik kıvamına geliyor. Kahvenin profilindeki lezzet unsurları da fazla uzun ömürlü olmuyor haliyle bu tarz bir kavurmada. Bu da benim ne ticari olarak, ne de bireysel tüketici olarak tercih edeceğim bir şey değil.
*bu yaklaşımım konuyu açan arkadaşın bahsettiği kahveler ve firmadan bağımsız genel bir yorum.
Harika olan yorumda bu.
herkes bol keyifler arkadaşlar.
/flameshield