Delter Coffee Press ve Tarifleri ( Kullanan Herkes Paylaşabilir )

Aslanbek

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 May 2012
ben de uzun zamandır kullanıyorum ve epey memnunum delter press'ten. epey yumuşak ve tatlı kahveler elde ediyorum diğer yöntemler ile kıyasladığımda (v60, december dripper ve aeropress). ilk başlarda demlemelerimde 12 gr kahve kullanırken artık kahvesine göre 13-14 gr kahve kullanıyorum. klasik pistonu 50 ml-100 ml- 100 ml seviyelerine getirerek yaptığım demlemelerimden en memnun ayrıldım. dikkat ettiğim nokta ilk 50 ml den bastırma işlemini diğer aşamalardan daha yavaş/uzun yapıyorum (45 sn ye kadar uzattığım oluyor kahvesine göre). genel olarak da eğer pistonu bastırırken çok hızlı agresif basımlar gerçekleştirmezseniz eğer delter press ile acı tatlar almanız çok zor (tabi kahveden kaynaklı bir sıkıntı yoksa) diye düşünüyorum.
 

baycall

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Ara 2019
@jackjoker tarifinizi denedim. Gayet güzeldi. Teşekkürler.

Delter ile V60 aynı koşullarda aynı anda demlediğim (neredeyse) kahveyi kıyasladım. Açıkçası beni şaşırtacak derecede biribirine benzeyen tad aldım.

Tedarik ve alaka için @raistlin 'e teşekkürü borç biliriz :D
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
@jackjoker tarifinizi denedim. Gayet güzeldi. Teşekkürler.

Delter ile V60 aynı koşullarda aynı anda demlediğim (neredeyse) kahveyi kıyasladım. Açıkçası beni şaşırtacak derecede biribirine benzeyen tad aldım.

Tedarik ve alaka için @raistlin 'e teşekkürü borç biliriz :D
çünkü v60 ile aynı demleme sistemi kullanıyor. Mantık aynı. Artısı, su ve akış kontrolü delter de bizim elimizde. v60 da ise kahvenin şartlarına ya da suyu dökme şekillerine göre değişir. toz üreten kahvede akış yavaştır ya da tersidir. Delter da ise akış kontrolü tamamen bizim kontrolümüzde.
rica ederim ayrıca :D
 

exen1986

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ağu 2019
Bu konu beni de delter press'e yönlendiriyor. Fiyata biraz fazla bir indirim olsa düşünülebilir.
 

cayisse

Tecrübeli Demleyici
Katılım
9 Kas 2019
resimdeki ogutme delter icin biraz fazla mi kaba?
 

Ekli dosyalar

  • 67587.jpg
    67587.jpg
    123.2 KB · Görüntüleme: 44

cayisse

Tecrübeli Demleyici
Katılım
9 Kas 2019
evet hocam, forumda konusu da var.tesekkurler video link icin.

yukaridakinden az daha ince ogutup denedim ve daha cok begendim acikcasi.

simdilik buradaki tarifleri uygulamaya devam.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
12 gr kahve 200 ml su. 20 klik Cdt ile.

Önce aleti sıcak suyla ısıtıyorum.

Su kaynar olarak giriyor hazneye. 50 ml kısmını hemen basıyorum 30 s bekliyorum. Sonra 2 parçada 2 dk içerisinde kalan suyu yavaş yavaş basıyorum.

Bardak ılık oluyor. Kağıdı ıslatırken kullandığım su bardağa dökülüyor. Gayet aromalarını aldığım kahveler çıkıyor.

Aeropressle istediğiniz basınçları uygulayabilirsiniz ama delter press biraz daha sınırlı. Çok basınç uygulayamıyorsunuz hava lastikten geriye kaçıyor.

Delter daha basit daha temel bir cihaz. Yorumlarımı demledikçe devam ettiririm. @raistlin Togay'a bir kere daha teşekkür ediyorum. Beni bu belaya :p da bulaştırdı için.
 

clkusu

Yeni Demleyici
Katılım
17 May 2019
Ben de dayanamayarak bir adet delter edindim. Çok güzel demleme önerileri gelmiş. Deneyeceğim :D
 

Meymun

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eyl 2019
Bende olmamasına rağmen bir arkadaşa övdüm almış.
O da evde french, V60 vardı arkadaşlara verdim, tek aletim bundan böyle delter dedi.
 

sophium

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Şub 2020
Ben de tam alacakken kafamı James Hoffmann karıştırdı, incelemesinde suyun akışının tutarsızlığından bahsediyor yavaş yavaş basınca orta kısımda kanala neden oluyor aynı anda ekşi acı tatlara müsait gibi geldi sizin görüşünüz nedir?

Ben bu konu ile ilgili kahveyi iki filtrenin arasına alarak demleme yapmayı düşünüyorum şimdi suyunu ısıtıyorum...

13.5 gram Colombia Argelia (Clean Cup) Handground değirmende 2.5 da öğütüyorum bir yandan. Bulunduğum köyün (Alacalı-İstanbul) daima akan yosun tutmaz bakteri üretmez çeşmesinden aldığım 6.2 ph değerine sahip su da ısındı (diğer değerlerini ölçmedim kit alacağım).

Jet seal üzerine bir filtre yerleştirip kahveyi üzerine koydum ve başka bir filtre taktığım kapağı sıkıca kapattım. Hazneye 215ml su koydum. Bakır demlikte ısınan 96 derece su Delter haznesine girdiğinde 90 dereceydi, ilk 50 ml suyu yollayıp 15 saniye kadar bekledim ve sonra geri kalan suyu tek seferde kesintisiz az-orta bir basınçla aşağı ittim. Su bittiğinde hava basmadım. Termometre en son kupada 60C okudu. Yudumluyorum şimdi. Çok açık, buğulu ama oldukça berrak saydam bir kahve çıktı.

Delter söz konusu olunca kahve ile su uzun süre temas etmediği için teoride asidik bir su ile ekstraksiyon daha garantili oluyor diye düşünüyorum. Ama alkali su ile de bir gün deneyeceğim.

Daha önce içtiğim Delter kahvelerine göre daha hafif gövdeli bir tat aldım ama biraz odunsu tatlar da geliyor, soğudukça cascara ve vanilya tadı geldi. Bu çekirdeğe de çok aşina değilim çok iyi tanıdığım Petra Acme ve William Roastery El Majada ile yeniden bir deneme yapacağım, yüksek gramlarda Etiyopya ile güzel sonuç alabileceğimi düşünüyorum.

Deltera alışmam için sanırım 16 gramlara çıkış yapmam gerekiyor. Bu kadar kısa demleme sürelerine ve kupada bu kadar açık renkli saydam kahvelere alışkın değilim belki bir sonrakine "50 ml bas 30 saniye bekle sonra 75 ml bas 15 saniye bekle sonra kalanı yolla..." gibi bir demleme stratejisi izleyebilirim. Aeropresste en az 2:45 beklerdim. Belki beğenebilirsiniz.

Sonuç olarak ajitasyon miktarı kahveyi iki filtrenin arasına koyunca oldukça azaldı.
 

copur

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Eki 2019
@sophium ben de dayanamayıp aldım böyle yolculuklar için rahat bişeye ihtiyacım vardı orantısız akma mevzusu doğruymuş ama onu da bi çubukla kenarlardaki delikleri az daha genişleterek çözdüm ama bu sefer orta kısım az geldi gözüme onları da az genişleteyim derken deforme ettim biraz şimdi neredeyse basınç uygulamadan kendi kendine akıyor. Biraz becerikli olsam güzel bi sonuç alabilirdim.

Çift filtre aklıma gelmemişti hiç hatta bloomingi böylelikle jet seal üzerinde daha düzgün de yapabiliriz denemek lazım.
 

sophium

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Şub 2020
Delter Press'imin Y sealinin oturduğu oyuğa biraz conta silikonu ekleyerek Y seali destekledim. Böylece su ve hava sızdırmaz ama pistonu yukarı çekerken-aşağı iterken zorlayıcı hale geldi. Hava basıncı değişti daha etkili ve dengeli oldu, tattan memnunum.

Şimdi yeni bir teknik denedim iki kere onu da paylaşmak istiyorum.

Kahve haznesine kahveyi koyduktan sonra 30 ml su ile blooming yaparak kapağı kapatıp ters çevirip normal demleme yaptım. Böylece daha sert bir dem sonucu aldım kahveden daha iyi bir ekstraksiyon oldu. Yukarıdan ittirerek yapılan ilk 50 ml basmadan daha etkili bir öndemleme oluyor.

Çünkü;
1- İlk su kahveye daha sıcak ulaşıyor. Normal demlemede haznelerin plastiği ısıyı çekiyor
2- Bu teknikle karbondioksit salınımı yapmak için fırsatı oluyor. Normalde yapılan ilk 50 ml basmada hava haznede sıkışıyor ve jet deliklerinden geçtiği için kahvenin her yerine eşit ulaşmıyor üst kısımlarda kalıyor gibi anladım. Bastırmaya devam ettikçe de kahveyi haznede sıkıştırıyor ve su böylece aşağı yol buluyor kahvenin açılıp kabarmasına izin vermiyor.
 
Üst