Türk kahvesi olarak kullanılan çekirdek Brezilya Rio Minastır. Türk kahvesi olarak kabul görmüş çok ucuz hiçbir niteliği olmayan rutubet, ahşap, toprak notalarında bir çekirdek.Milletimizin damak tadı buna alıştığı için başka çekirdekler ve başka yöntemler tuhaf gelmektedir.Bu forumda yıllardır bahsi geçen bir konu. Lakin Rio Minas'tan espresso ya da filtre yapıldığında pek hoş olmayan tatlar ortaya çıkar.Yoksa espresso yapılır,filtre yapılır,aeropress,delter press,chemex,melitta,kalita,clever,frenchpress hepsiyle yapılabilir.Lakin ortaya dediğim gibi çok iyi bir tat çıkmayacaktır.Şahsen eskiden kahvem kalmadığında evin aşağısındaki kurukahveciden yeşil Rio Minas alıp kavurmuşluğum espresso yapmışlığım da vardır.Zaten 200 gram aldığım çekirdeğin çoğunu attım.Defect miktarı çoktu.Taş,böcek tarafından yenen çekirdekler vs. Tadını ben söylemeyeyim siz tahmin edin. Öğütücüden de makineden de bir hafta o Rio Minas kokusu geçmedi.Bu çekirdeği gömmüyorum.Yanlış anlaşılmasın dediklerim.Elbet seveni vardır.Lakin bana göre pek uygun değil.Yoksa bazı kafeler sırf ucuz diye biraz daha koyu kavrulmuşunu espresso için kullanıyorlar. Lakin kaliteli Rio Minaslar da olduğu söyleniyor ben denk gelmedim.
Başlığa dönecek olursak aynı kahve çekirdeğinden tüm demlemeler rahatlıkla yapılabilir usülüne dikkat edilerek.Hatta tüm türlere hitap eden bir de kavrum türü vardır omni roast diye.Filtre kavrum,türk kahvesi biraz açık espresso biraz koyu olmalıdır normal şartlar altında.Genel görüş bu yöndedir.Ama bazı kavurucular tam ortasını bulduklarını iddia edip bir kavrumun tüm türlere gittiğini koyu kavurup kahvenin karakteristik tatlarını,notalarını koruduklarını iddia ettikleri omni roastı geliştirdiklerini iddia etmektedirler.Bu kahve adına güzel bir yaklaşım olmakla beraber espressoda istenen verim zaman zaman alınamamaktadır.
Zaman zaman filtre için kavrulan çekirdekten espresso yaptığım başarılı bulduğum çekirdekler de vardır.Denemek lazım.Oranlarla oynamak lazım.