V60 Demleme Hatalarım?

chnyrkgl

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Şub 2022
Konum
İstanbul
Merhaba,

Birkaç ay önce V60 dripper ve birkaç gün önce de başlangıç olarak ve bütçe sebebiyle Hario Mill Slim Plus değirmen aldım.

Bu zamana kadar öğütülmüş kahvelerle demleme yapıyordum, değirmeni aldıktan sonra ilk kez çekirdek kahve aldım. Bazı sorunlarla karşılaştım.

Öncelikle kahvem Williams Etiyopya Acacia.

Değirmende ilk gün 5 klik, sonraki gün 7 klik öğüttüm. Hem demleme çok uzun sürdü (5 dakika civarı), hem de kahve yatağı çamur gibi kaldı. Bugün 9 klik denedim, bu sefer de sanki çok kısa sürdü demleme (2.20 dk) ve kahve yatağı bu kez granül kahve görünümü aldı biraz sanki (görüntü olarak tabii.) Fotoğrafları şu şekilde:

https://www.hizliresim.com/5gx9qvv (9 klik)
https://www.hizliresim.com/7jp7rwp (7 klik)
5gx9qvv.jpeg 7jp7rwp.jpeg

Klik ayarını ayarlarken bazen sıfır noktasının ne kadar sürdüğünden emin olamıyorum, çünkü değirmenin sapı kendini hemen bırakmıyor.

Kullandığım filtre kağıdını da ilk kullanımımda çok bilinçli olmadığım için Tchibo'dan almıştım, belki kağıdın da etkisi vardır. Fakat kutu bitmeden kağıtları ziyan etmek istemediğimden henüz yeni filtre kağıdı da almadım.

16 / 250 kahve / su kullanıyorum. Williams'ın sitesinde yazan yöntemle 50 / 250 şeklinde su döküyorum. Suyu çaydanlıktan döküyorum şu an için, drip kettle da aldım, fakat henüz elime ulaşmadı.

Psikolojik olabilir ama kahve tadında olumlu yönde değişim hissediyorum değirmenden sonra. (9 klik kullandığım bugün hariç, bugün aromalar pek kahveye geçmemişti sanki.)

Hatalarım neler sizce ve nelere dikkat etmem lazım? Teşekkürler şimdiden tüm yardımlarınız için.
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
Sağ taraftaki kahve bariz çok ince olmuş biraz daha kalın öğütüp ince bir süt eleği ile tozları eleyebilirsiniz. Biraz daha iyi bir değirmene geçiş yaptığınızda yaptığınız değişikliklerle demlemeyi manipüle etmek daha kolay olacaktır. Suyu dökerken çok hızlı dökmemeye de dikkat edin kahve yatağını çok fazla ajite etmek öğütülmüş kahvedeki daha ince partiküllerin filtreyi tıkamasına neden olabilir. Son olarak filtre kağıdı ciddi farklar yaratabilliyor. Elinizdekiler tükenince daha iyi bir filtre almayı düşünebilirsiniz.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Selamlar, sağ taraftaki öğütüm uygun durmuyor. Çok fazla toz var.

Giriş seviyesi, seramik kesicili değirmenler maalesef mili düzgün sabitleyemediğinden (çift rulman, dar tolerans yok), öğütümde tutarlılık sorunu oluyor ve toz oranı artıyor. Bazı kahvelerde bu daha belirgin olurken, bazılarında o kadar olmuyor.

Buradaki çözümü kullanabilirsiniz. İyileşme olacaktır.

https://www.beanground.com/hario-mini-mill-mod/

Ayrıca, @baranburunsuz ın da söylediği gibi, bu tarz durumlarda su döküşü daha önemli hale geliyor. Olabildiğince kahve yatağına yakın ve yavaş su dökünüz. Çalkantıyı azaltır, tıkanma azalır. Tozlar üste çok çıkmaz.

Filtre de çok önemli. En azından bir Hario filtre almanızı tavsiye ederim.
 

chnyrkgl

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Şub 2022
Konum
İstanbul
Çok teşekkürler cevaplarınız ve yönlendirmelerini için, hepsine dikkat edip, deneyeceğim. Kağıt meselesinde de dediğim gibi kağıtlar ziyan olmasın boş yere istiyorum, belki işine yarayacak bir arkadaşıma falan verip, ben Hario V60 filtrelerinden alabilirim.
 

hasansutcu

Aktif Demleyici
Katılım
11 May 2020
Konum
İzmir
Çok teşekkürler cevaplarınız ve yönlendirmelerini için, hepsine dikkat edip, deneyeceğim. Kağıt meselesinde de dediğim gibi kağıtlar ziyan olmasın boş yere istiyorum, belki işine yarayacak bir arkadaşıma falan verip, ben Hario V60 filtrelerinden alabilirim.
Kesinlikle ziyan olmaz. Siz onları saklamaya devam edin. Birkaç aya Clever Dripper alırsınız orada kullanırsınız biggrin
 
Üst