Espresso Sorunsalı - Bölüm 1 Arz Talep

Espresso için yeterli çeşitlilik sunuluyor mu?

  • Evet

    Kullanılan: 9 15.3%
  • Kesinlikle Hayır

    Kullanılan: 26 44.1%
  • Kısmen ama yeterli değil

    Kullanılan: 24 40.7%

  • Kullanılan toplam oy
    59

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Selamlar.
Ben de evet diyenlerdenim. Her kavrum profili espresso demlenebilir diye düşünüyorum - filtre demlemeler için şey söylenemez belki-. Filtre & espresso ayrımını biraz da kavurucular öne çıkartıyor sanırım, bu kendileri için de ticari olarak dezavantajları olan bir durum yaratıyor olsa bile.
Uygun öğütücü ve makine kombinasyonu, yeterli degassing olmuş açık kavrum bir kahveden, gayet başarılı espressolar çıkartabilir. Bu çıktı muhtemelen sütlü içeceklere yakismayacak, çoğu insanın damak tadına uygun olmayacak ve neticede bir çok caffe de bunu insanlara espresso olarak servis etmeyecektir ve genel damak tadımız yine böyle geldiği gibi gidecektir ama bu kahvenin kötü olduğu anlamına gelmez.
Açık kavrum çekirdek tek bir handikap içeriyor bence: öğütümü zor, dolayısıyla kaliteli, güçlü bir degirmen istiyor.
Sizinle bir ara Tuzla kahve denemeleri yapabiliriz :D
 

Muhammedbrk

Aktif Demleyici
Katılım
24 Ocak 2022
bende picopressoda demlemelerimde hep ekşi taddan şikayet ediyordum burdakı yorumları görünce alışık olmadığımı anladım levent abi bilir ben baya yazdım whatsapp grubunda :D
 
Son düzenleme:

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Ben de aynı şekilde demliyorum. Genelde filtre için kavrulmuş kahveleri kullanıyorum espressoda. Tabii aileme verdiğimde 'çok ekşi bu' yorumlarını alıyorum ama sıcaklık ve öğütüm/süre ile oynayınca asiditesi düşüyor. Omni ya da dark kavrumlara kıyasla en güzel shotları da medium kavrumlarda aldım hep. Sadece biraz daha nazlı, uğraşmak gerekiyor, hata kaldırmıyor.
Peki elindeki öğütücü ve espresso makinesi nedir? Bu da filtre kavrum kullanırken önemli sanırım.
 

Secron

Profesyonel Demleyici
Katılım
7 Ağu 2020
Peki elindeki öğütücü ve espresso makinesi nedir? Bu da filtre kavrum kullanırken önemli sanırım.
Öğütücü 1zpresso k pro, makine ise giriş seviyesi bir alet. Sonifer marka, 51 mmlik. 18 gramlık naked ile demliyorum. Isıyı arttırmam gereken durumlarda makineyi 5 saniye buhara geçirip ısısını kör olarak yükseltiyorum. Filtre kavrumlardan espresso yaparken en önemli parametrenin ısı olduğunu düşünüyorum. Pidli bir cihazda işler çok daha rahat ilerliyor. (haziranda kahve fabrikasından aldığımız bundledaki brezilyadan yaptığım espressoyu içerken yazıyorum bunu 😄)
 

sahbaz061

Yeni Demleyici
Katılım
18 Nis 2018
Yaklaşık üç yıldır evde espresso yapımına emek harcıyorum. Bir keresinde hasbelkader yurt dışında bir kafede espresso içmiştim ve inanılmaz zevk almıştım. Evdeki denemelerimde bahsettiğim lezzetin kıyısına dahi yanaşamadım. Bence üst kalite ve nitelikli bir kafede içtiğimiz lezzete evimizde ulaşmamız çok zor. Barista, ekipman, tecrübe, kullanılan su dahi büyük fark yaratıyor.

Görece uzun süredir devam eden espresso maceramda artık bütçemi çok sarsmadan maceraya girmeden çekirdek seçmeye başladım ve daha iyi hissediyorum. Ülkemizde espresso için kavrulan kahvelerin vaat edileni sunmaktan uzak olduğunu düşünüyorum. Hal böyleyken 250 gram çekirdeğe 150-200 TL vermektense Aroasting, sanalbaharat, Tchibo gibi kahve satan işletmeleri tercih ediyorum. Bu sayede espressoda hem bir standart yakalıyorum hem de yaptığım harcama beni diğer çekirdek tercihlerim kadar rahatsız etmiyor.

Elbette indirime denk geldikçe nitelikli kavurucuların çekirdeklerini tercih ediyorum ama cezbedici bir indirime denk gelmem gerekiyor. Bununla beraber filtre kavrama uygun çekirdekleri de muhakkak espresso olarak deniyorum. Preon kafeden aldığım Damo çekirdek filtre kavrum olmasına rağmen inanılmaz lezzetli bir çıktı verdi. Arada böyle güzel süprizlerle karşılaşsam da bunlar maalesef sayıca azlar.
 

BleuRebel

Aktif Demleyici
Katılım
22 Ocak 2023
Konum
İstanbul
Güzel konuymuş, zaman geçtikçe yurt içinde espresso içen-tüketen insan sayısı arttığından kavurucular da klasik ve modern espressoya uygun çekirdekler de satıyorlar artık, hatta bazıları espresso demleme reçetelerini bile siteye koymaya başladılar, espresso adına olumlu gelişmeler.

Ben de bir çoğumuz gibi espresso ile yurt dışındayken tanıştım, kahve denilince orda yaygın olarak espresso veriliyordu, ilk içtiğim espressolar tatlı-yoğun gövdeliydi, daha çok italyan tarzı espressolardı. Daha sonraları yurt içinde de kahvecilerden espresso içme denemelerim oldu ama çoğu başarısız olduğundan mecburen kendimi filtre kahveye vermiştim. Sonraları sabah v60 ile filtre kahve demlemek zor geldiğinden otomatik bir makine aldım, otomatik makineden içtiğim espresso o kadar kötüydü ki hemen aynı gün otomatik makineyi iade ettim. Sonrasında iki forumda da araştırıp gaggia classic pro aldım, ilginç bir şekilde forumlarda bir çok üye o ara makineleri araştırırken gaggia classic pro espresso makinesini tavsiye ediyordu fiyat-performans olarak. Gaggia Classic Pro'dan daha iyi espresso içeyim derken baya modlamalarıyla uğraştım, makine tam istediğim gibi iyi seviye espressolar vermeye başladığında Ecm Puristika'ya geçtim, şu an gayet memnunum, artık sadece espresso içiyorum, günlük içtiğim espresso 3-4 tane genelde, espresso güzel bir hobi oldu benim için, umarım böyle de devam eder.
 
Son düzenleme:

Vialoca

Yeni Demleyici
Katılım
11 Şub 2021
Konum
Ankara
Pandeminin başından beri evde espresso içiyorum, dışarıda kahve içmeyi mecburen bıraktığımız dönemde delonghi ec200 model basit bir makine almıştım, seramik kesicili bir el değirmeniyle 1 shot espresso için 10 dakika ter dökerek kahve öğütüyordum, öğütüm ince yada kalın gelirse sinirlenip o günü kahve içmeden kapatıyordum.

Zamanla espressoyu iyice benimseyerek evde ihtiyaçlarıma cevap verebilecek daha sağlam bir makine almak amacıyla gaggia new classic modeline yöneldim, konchero mostro modeli giriş seviyeside bir öğütücüm var, genellikle sek espresso tüketiyorum ve çıktılardan gayet memnunum. Çok fazla beklentilerim yok sıcaklığı düzgün, fazla bittere kaçmayan ristretto shotlar almaya çalışıyorum.

İç piyasada yeterince espresso kavrumu çekirdek var olmasına var ancak gün geçtikçe bu ürünlere erişim zaten imkansızlaşıyor, bu yüzden genellikle bildiğim markaların kiloluk paketlerini tercih ediyorum, tchibo barista serisi espresso kavrumu çekirdekler benim beklediğim gövdesi yoğun, çikolatamsı ve ekşilik barındırmayan shotlar almamı sağlıyor. Açık kavrum veya floral notalar barındıran çekirdeklerin bana hitap etmediğini düşünüyorum en azından espresso olarak.

Hal böyleyken ne istediğimi bilerek görece maliyesiz şekilde kahveyi tüketmeye çalışıyorum, hazırlamaktan uğraşmaktan keyif alıyorum ve yetiyor, bu günlerde öğütücümü değiştirmeyi düşünüyorum ufak ufak kaşınıyorum ama işimi gördüğü sürece fazlasına gerek yok diyerek durduruyorum kendimi, durduramadığım noktada eureka'nın güzel bir modelini alıp bu makineyle yıllarca devam ederim gibi duruyor.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Son zamanlarda yine espresso soran çok ama maalesef kavurucu tarafından bakıldığında hala talep az ve daha çok bütçe dostu espresso çekirdeklerine talep var.
 

BleuRebel

Aktif Demleyici
Katılım
22 Ocak 2023
Konum
İstanbul
Gün geçtikçe espresso tüketicisi artıyor, bence kavurucular en az 2 çeşit single origin espresso kavrum kahve çekirdeklerini sitelerinde bulundursalar güzel olur, aslında gayet uygun fiyatlarda espresso çekirdek satan kavurucular var, arada bir beğendiklerimi de paylaşıyorum ama genel olarak insanlarda biri espresso çekirdek kahvesini çok övsün de ben alayım modundalar, risk almaktan kaçınıyorlar, oysa bence yeni espresso çekirdeklerini denemekten çekinmemeliler çünkü damak zevkleri çok değişken, biri gelip bir çekirdeğe çok iyi der, sen de bu yorumu görünce gider alırsın ama damağına uymayabilir.
 

TheTeacher

Aktif Demleyici
Katılım
13 May 2022
Hem çekirdek hem en basit espresso ekipmanları bile çok pahalı yurtdışından almak her zaman daha ucuza geliyor amazon vs. aracılığıyla. En basitinden tamper matı ve funnel ihtiyacım doğdu ama bizim escobarista, espressoperfotto gibi siteler uçuk fiyatlara satıyor. İstemeye istemeye amazondan yurtdışından söyledim bu kadar basit şeyleri özellikle funnel gibi dışarıdan söylememeliyiz
 

onurcoskun

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Şub 2024
Hem çekirdek hem en basit espresso ekipmanları bile çok pahalı yurtdışından almak her zaman daha ucuza geliyor amazon vs. aracılığıyla. En basitinden tamper matı ve funnel ihtiyacım doğdu ama bizim escobarista, espressoperfotto gibi siteler uçuk fiyatlara satıyor. İstemeye istemeye amazondan yurtdışından söyledim bu kadar basit şeyleri özellikle funnel gibi dışarıdan söylememeliyiz
Katılıyorum. Özellikle ekipman konusunda ciddi bir eksiklik var üretim yok ülkede. Bu kadar kahve ve kafenin yoğun olduğunu düşünürsek ekipman tedariği konusunda ülkede en ufak bir zımbırtı bile dışarıdan almadan kullanılamıyor. Portafiltre, wdt, sepet, puck, tamper, mat vs bunların seçenekleri o kadar az ki bir kaç firma dışında alabileceğimiz yer yok. Herkes ister espresso perfettodan almak ama her kesime hitap ettiğini düşünmüyorum oranın da.
 
Son düzenleme:

cakmabarista

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
Espresso blendlerin çoğu birbirinin aynı... O yüzden filtre kavrumu olan bir çekirdeğin espressosu da varsa ben direkt alıp deniyorum ve memnun kalıyorum... Null buna iyi bir örnek benim gözümde. Son alımda Niji'den de çok memnun kaldım. Onun dışında farklı aromatik isteyenlerin omni kavrumları denemesini öneririm. Mesela Ultra Keramo şeftali sulu kahve gibiydi espresso'da.

Geçtiğimiz aylarda Montag'dan Pink Sunrise aldım. Filtrede demlemeyi beceremedim sanırım dümdüz bir kahve çıktı. Kavrum da medium olunca dedim espresso deneyeyim. Harika bir şey çıktı ortaya. Bitki çayı gibiydi... Demem o ki farklı tatlar peşindeyseniz filtre çekirdeklerinizi de deneyebilirsiniz.
 
Üst