WBC - Vienna

MasterBarista

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
Yarışmalarla ilgili aslında çok fazla detay var, teknik hakemler konusunda her ne kadar her şey "Objektif" ise de, tat hakemlerin değerlendirmeleri %50 objektif, %50 subjektif oluyor. Yani %50 "gözlemleyerek, doğru veya yanlış diyebiliyorlar veya seyirci de bunu tespit edebiliyor, kontrol edebiliyor, ancak %50'si o tat hakeminin "damak tadına" göre olduğunu düşünürsek, kontrol mekanizması "seyirci veya yarışmacı" açısından çok zor.

2 adet teknik hakemin puanları toplamı, yarışmacının alabileceği maksimum puanın %17,5'i kadar etki ediyor. Yani %82,5'i tat hakemlerin vereceği puanlarla ilgili.

Tatsal hakemin Objektif değerlendirmeleri :
- Espresso ve Cappuccino'da krema'nın rengi ve dayanıklılığı (persistence)
- Marka içeceğinin görseli, yapılış şekli
- Yarışmacının kıyafeti, hijyenik çalışması, konuşması, hareketlerinde akıcılık, sunduğu kahve hakkındaki bilgisi.

Tatsal hakemin Subjektif değerlendirmeleri :
- Kahvenin tadı (tactile balance ve taste)
- kahvenin baristanın söyledikleri ile "uyumu"
- Cappuccino'nun sıcaklığı
- Marka içecekte: espresso ile konulan ürünler arasındaki sinerji (uyum)
- Barista'nın sunumundan etkilenme

Şu anda hakem kağıdından hatırladığım kadarı bunlardır. Subjektif değerlendirmelerde eğer ingilizceniz yeterli değil ise, "baristanın söyledikleri ile uyumu" ve "barista'nın sunumundan etkilenme" konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Eğer sunum boyunca konuşmakta sorun yaşarsanız, toplam puan üzerinden yaklaşık olarak %15 civarında bir puan kaybına ulaşırsınız. Yani 100-120 puan arasında bir kesinti.

Emre'nin sunumunda ingilizcede eksiklikler vardı evet, kendisi de bunun farkında, bir de 15:00 dakikayı geçirdiğinizde her bir saniye 1 puan daha düşürüyor, hatırladığım kadarıyla 15:16'da bitirmiş, yani eksi 16 puan.

Yarışmaların ana dili "malesef" ingilizce ve bunu engelleyecek de bir "proje/plan" yok ileriye dönük. Ancak birinci gelenlere de bakarsak, ingilizce konuşan ülkeler toplam 12 şampiyonluk içersinden 5'ini kazanmış (2 kez ingiltere, 1 kez irlanda, 1 kez amerika, 1 kez avustralya), kalanları ise skandinav ülkeleri ve son 2 kişi de "latin amerika".

Japon kız geçen yıl sahnede (Bogota'da) MC'nin sorduğu hiçbir soruya cevap veremedi, vermedi, tümüyle ezbere konuşuyormuş.


Asıl sorunun yattığı yere bakarsak :
Sorun, Emre, Engin veya Özkan'ın sunumlarından çok, bu işe ayırabildikleri (dikkat ediniz, ayırdıkları demiyorum), ayırabildikleri antreman zamanı.

Bir şirkette Barista veya Barista Eğitmeni olarak çalışıyorsanız, "patronunuz" size ya diyecek ki "hiçbir iş yapma, yarışmalara çalış" ve kendisine de bu işten çok iyi anlayan bir "Mentor / Eğitmen" ayarlayacak, 3-4 ay boyunca SADECE yarışmalara ayıracak kendini. Ancak Türkiye'de bunu yapabilecek malesef çok az işletme var.

Yunanistan'dan Stefanos örneğin, yarışma alanının bire bir kopyasını (makinesine kadar) eğitim departmanlarına kuruyorlar. Kamera ile 3 açıdan eğitimleri videoya çekiliyor ve akşamları da yaptığı performansı izliyorlar (patronu Yiannis, Latte Art Dünya Şampiyonu Chris ile birlikte). Sunumu ve performansı "mükemmele" ulaşınca kahvenin tatlarını araştırıp, en iyisini bulmaya çalışıyorlar. Her yıl yaklaşık 20.000 - 30.000 euro bu işe ayırıyorlar.

Japonya da öyle; Japon kızın şirketi Danimarka'dan Fritz Storm'u işe alıyorlar (2 aylığına). Adamın günlük eğitim ücreti 500 Euro (aylık 15.000 Euro). Adam her gün kızla çalışıyor, her gün hareketleri bire bir uyguluyorlar. Kız finale kalınca da çok iyi bunun pazarlamasını yapıyorlar Japonya'da, onlar için değiyor.
 

emre tolan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Haz 2012
merhabalar. 1. ağızdan direk açıklıyayım olayları.

yarışmadan önce Johanna Wechselberger bana ve 20 kadar yarışmacıya 2 saat antreman süresi ayarladı.(kendisine ait olan Vienna Scholl of Coffee'de) Nouva Simonelli'yi daha önce hiç kullanmammış olmamın etkisini orda gördüm. Büyük sorun olmasa da oradaki antreman olmasaydı daha büyük problem olabilirdi. Konga paketini açtım ve denemelere başladım. maalesef müthiş asiditesi vardı. sanki o gün kavrulmuş gibiydi. 8 gün önce kavrulmuş olmasına rağmen. Ki aynı kahveyi kavrulduktan 1 gün sonra istanbulda denemiştim ve o zaman bile bu kadar yoğun asidite yoktu. viyanada rakım 190 m. rakımın asiditede çok büyük etkisi olduğunu düşünmüyorum. bu durumda tek açıklama kahvelerimin 3 defa uçak yolculuğu yapması kalıyor. daha önce enginin bir yarışmasında kahvelerini uçağın kargo bölümünde gitmesi sonucu çok fazla asitlendiğini biliyorum. ben de her zaman kahvelerimi uçağın yolcu bölümünde el bagajında taşırım. ancak öğrendim ki kahve el bagajında da olsa 3 uçak yolculuğu yapmamalıymış.
espressoda kullandığım konga sunumumda en çok güvendiğim şeylerden biriydi. kahveyi 12 saat kadar havalandırdım. yarışma günü asiditesi oldukça düştü fakat açık kaldığı için aromasını kaybetti.

kahvelerin verdiği sonuca bağlı olarak sunumumda son anlarda değiştirdiğim bir şey daha vardı aslında. marka içeceğimde aeropress kullanmıyordum antremanlarımda. son 2 gün kala bunu değiştirmek zorunda kaldık. zaten izleyenler farketmiştir. marka içeceğin hazırlığına başladığımda biraz işler karıştı. çok antreman yapma şansım olmadığı için.
ingilizce çok önemli elbette bütün sunum ezberlenebilir. ancak şöyle birşey var eğer ezberde bir yeri karıştırırsanız bütün sunum alt üst oluyor. ne yapacağınızı hepten karıştırıyorsunuz. yani ezber için aynı sunuma çok uzun süre çalışmak gerekiyor.

Şerif hocanın da dediği gibi bizim bu kadar zaman ayırma fırsatımız olmadı. bu kadar zaman ayırsak diyelim. o kadar çok çalışacak kahveyi türkiyeye getirmek ayrı bir problem.

sonuca bakarsak yine tecrübe kazandığımız bir yıl oldu. umuyorum önümüzdeki senelerde daha iyi performanslar yapacağız.
 

MasterBarista

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
Uçaktaki basınç problemini her yıl çoğu ülkeler yaşıyor malesef, sırf bu basınç olayını yaşamamak için aslında bir fizikçi ile görüşüp, ona göre kaplar yaptırmak gerekiyor belki de.
Aslında ben fıtık olmasaydım, kahveleri kara yolu ile Viyana'ya götürecektim ve tüm bu sorunlar kalkardı.

Bu arada El Salvador La batea (Orange Bourbon) kahvesi de Stefanos tarafından kullanıldı ve 5nci geldi :D
 

Guven

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Nis 2012
Videoları yeni izleyebildim. Emre Beyin İngilizcesinin çok kötü olduğunu düşünmüyorum ama finaldeki yarışmacılara göre daha heyecanlıydı. Yarışma İngilizce yarışması değildi sonuçta. Umalım ki seneye daha iyi yerlere gelsin...
 
Son düzenleme:

kahveUNO

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
Şerif hocanın da dediği gibi bizim bu kadar zaman ayırma fırsatımız olmadı. bu kadar zaman ayırsak diyelim. o kadar çok çalışacak kahveyi türkiyeye getirmek ayrı bir problem.

sonuca bakarsak yine tecrübe kazandığımız bir yıl oldu. umuyorum önümüzdeki senelerde daha iyi performanslar yapacağız.

Uçakta yaşadığınız probleme rağmen zamanında yapılan müdahaleyle başarılı bir yarışma çıkarmışsınız.

Çalışacak kahve konusunda seneye de [MENTION=11]MasterBarista[/MENTION] sizden desteğini esirgemez herhalde;) Yunanistan'ın LaBatea'sına karşı sizin Konga. Her ikisi de Şerif Bey sayesinde tattığımız harika çekirdekler.

Seneye, teknik sorunlar yaşamadığınız ve daha akıcı bir performans bekliyoruz sizden. Tebrikler:D
 

Senol

Yeni Kahvesever
Katılım
8 May 2012
Gonullerın şampiyonu Emre, bız senın yaptıgın kongayı begenmıstık.Sıkıntı onlarda:D

Senol OZYILMAZ
 

emre tolan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Haz 2012
ilgilenen herkese gönülden teşekkür ediyorum. umarım Türkiye'nin adını önümüzdeki latte art ve coffee in good spirits yarışmaları ile başlayarak daha yukarılara çıkarabiliriz.
 

osmank

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Nis 2012
Emre Selam,

Biraz geç oldu ama tebrikler, umarım önümüzdeki yarışmalarda çok daha başarılı olursun. Bu arada İstanbul'a geldiğinde Şerif Bey'in mekanında da signature drink'i denemek isteriz. :D

Selamlar,
Osman
 

emre tolan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Haz 2012
teşekkür ederim Osman

elimizde aynı kahvelerden olursa tabi neden olmasın. ya da aynı yöntemle başka kahveleri kombine ederiz :D
 
Üst