Kahve Kirazı Çayı [Cascara]

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Selamlar, yenice merak sardığım şey cascara oldu. İlginç meyve çaylarını oldum olası sevdim. Eh, kahveyle olan muhabbetimizde malum olunca neden denemeyeyim dedim ve hasbean'den yaptığım siparişimde BOLIVIA FINCA DAVID VILCA CASCARA siparişimi geçtim.

Ne olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Kurutulmuş kahve kirazı. Bölgesine göre qishr, cascara ve benzerleri. Cascara Sagrada diye birşey daha var, medikal bir ürün o, aman ha karıştırmayın.

Hasbean'da çok yüksek kafein içerdiğinden abartmadan içmek gerektiği bilgisi vardı. Bende söylemiş olayım. En bilinen demleme metoduyla ilgili fotoğraflı bir rehber hazırladım. Umarım faydalı olur.

1- Her 1 litre su için 24 gram kaskara yeterli. Ben yarım litre için 12 gram kullandım. Miktarı ayarlarken 1gram cascara için 44 gram su kullanın.

sam_5077.jpg


2- French press bence yaparken kullanılacak en pratik şey. Ben vaktiyle aldığım ama artık pour-over sevdasına tutulunca evin bir köşesinde kalan french pressimi bu işe adadım
y9V7.jpg

3- Suyunuzu 90 dereceye kadar ısıtın ve üzerine dökmeye başlayın.
4aW8.jpg

4- French Presinizin kapağını kapatın ama presslemeden 4 dakika bekleyin.

1O1e.jpg


5- 4. dakikada press yapın ve hızla bardağınıza aktarın.


Sonuç: Okumalarım sonucu edindiğim bilgiye göre, bu kirazlarda cinslerine göre ciddi tatsal farklılıklara sahip. Hatta her kahve kirazından güzel tat almak imkansız. Bazıları oldukça istenmeyen tatlara sahip. Lezzetli cascara konusunda Bolivya ve Yemen başı çekiyor. Ben Bolivya cascarasını yukarıdaki gibi demledim. Sonuç hakkında şunları söyleyebilrim.

İçimi oldukça güzel ve tatlı. Akla bery tatlar getiriyor. Ama bunların en ağır basanı böğürtlen. Ara ara kuşburnuyu andırdı. Oldukça tatlı bir çay. Buna ek olarak kokusunu en çok hurmaya benzettim.Bütün bunlara ilaveten berry tatların kendilerine özgü o ekşiliğini barındırdığını da söylemeliyim.

not: Dilerseniz soğuk, şuruplu, şekerli, baharatlı hatta alkollü farklı tarifler bulabilirsiniz. Bu temel tarif. Tamamen yaratıcılığınıza kalmış gerisi.

Bu Demleme Rehberi Kahveler. Net için yazılmıştır. Alıntı gösterilmeksizin kopyalanmaması rica olunur.
 
Son düzenleme:

Gogo

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Mar 2016
Cevap: Kahve Kirazı Çayı [Cascara]

Ben de meraktan Baristocrat'ta içmiştim bardağı 12 TL ye, halen var sanırım, bana göre fiyat performans oldukça düşüktü.
 
Son düzenleme:

Ogre

Oğuz Cengiz
Katılım
14 Kas 2015
Cevap: Kahve Kirazı Çayı [Cascara]

Hocam elinize sağlık, denemek isteyenler için süper bir rehber olmuş. Hasbean'dan sipariş geçecek olursam ben de denemek istiyordum :D
 

borayz

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ocak 2016
Cevap: Kahve Kirazı Çayı [Cascara]

Rehber güzel olmuş, teşekkürler.
Ancak şahsen günlük kafein kotamı bildik mis gibi kahveyle doldurmayı tercih ederim... :D
 

canyon

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Nis 2015
Yazları soğuk bitki çaylarına katmak için güzel bir malzeme. Baskın olmayan ve kuşburnuya benzeyen tadıyla diğer çayları baskılamayıp bir de kafein sağlayarak güzel bir içecek malzemesi oluyor.
 

Tufan Caner

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2017
Arkadaşlar Cascara özellikle Bolivya alırsanız gerçekten tadına doyum olmuyor... İçtiğim zaman daha çok meyve ağırlıklı bir kış çayı tadı aldım. Ve ben beğendiğim bir tattan vazgeçemeyip üst üste tükettiğim için (her gün 6-7 mug kahve içmeme rağmen) günümün kalanını yüksek bir heyecan hali içerisinde tamamlamak zorunda kaldım. Gerçekten denemelisiniz...
 

cemix

Profesyonel Demleyici
Katılım
6 Kas 2017
Ben de Mocha Arabica'dan aldım 2 çeşit cascara yani Yemen adıyla Qisher. Mocha Arabicadan Basem, 20gr'a 8-10oz=220-280gr tavsiye etti. Ben o kadar yoğun denemedim ama french presste 1e 20 gayet iyi geldi. Andığım kadarıyla cinsine göre oran da geniş ölçüde değişiyor.

WhatsApp Image 2018-12-16 at 10.02.06.jpeg WhatsApp Image 2018-12-16 at 10.02.06(1).jpeg
Bir de soğuk demleme için, suya koy pişirir gibi kabarcıklar çıkmaya başladığı zaman al 1gün bekle dedi. Denedim fena değildi ama sıcağı tercih ederim. Oranlarla oynamak güzel olabilir.
 

Enhedu

Yeni Demleyici
Katılım
30 Haz 2018
Overdose’un cascara başlığında yazmıştım. Buraya da yazayım. Cascaranın kahveden daha fazla kafein içerdiği konusu bir mit. Herkes bir ağızdan anlaşmış gibi aynı şeyi söylüyor, çok ilginç. Şurada analize göndermişler ve kahvenin 4’te 1’i kadar kafein içerdiği ortaya çıkmış.

http://www.squaremileblog.com/2013/08/30/cascara-and-caffeine/

Burası meşhur James Hoffman’ın kurucusu olduğu roastery. Aksi yönde kaynağınız varsa paylaşın, doğrusunu öğrenelim, eğer yoksa bu mit de azalarak bitsin lütfen ve insanlar yanlış yönlendirilmesin.
 

sophium

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Şub 2020
Cascara ile yaptığım Kombucha mayalandırmalarında çok olumlu sonuç aldım, bu içeceğe kendi içinde Cascacha diyorum. Oldukça şifalı bir içecek haline geldi, aklı durulaştıran ve kalıcı canlanma sağlayan bir etkisi var. Denemenizi tavsiye ederim, benden de temin edebilirsiniz.
 
Üst