Comandante C40 Nitro Blade El Değirmeni

EnesOZEN

Yeni Demleyici
Katılım
26 Şub 2018
Soyle bir kilif gordum bu veya buna benzer bir kilif alabilecegimiz bir yer var mi ? Hard case seklinde
 

Ekli dosyalar

  • C5F4076C-7CFA-426C-B5B0-ACED59F6863C.jpeg
    C5F4076C-7CFA-426C-B5B0-ACED59F6863C.jpeg
    130.5 KB · Görüntüleme: 239

kahvetrip

Tecrübeli Demleyici
Katılım
1 May 2018
Konum
Ankara
30 click üstünde tutarlılık azalıyor denmiş. Bu biraz fizik kanunlarıyla alakalı bir durum. Dünyada o kalınlıkta kahveyi çok tutarlı öğütebilen değirmen var mı acaba? Ben bilmiyorum açıkçası. Togay'a Comandante'nin hiç mi kötü bir yanı yok diye sorduğumda, french press ve sonrasında tutarlılığın azaldığını söylemişti zaten. Bu gizli bilgi değil, bunu kusursuzca aşmış bir değirmen de dünyada mevcut değil. (Varsa, lütfen adını yazın benim cahilliğim de olabilir). Flat Burr'lerin kalın öğütümlerde daha tutarlı olduğu söylenmiş, doğru olabilir benim şahsen bilgim yok denemedim de.

Biz kahveseverler olarak pour-over demliyoruz genellikle. Bu da 19-26 click aralığına denk geliyor, genel olarak. Şimdi Türk kahvesi check, Espresso check, benim gezindiğim aralık olan pour-over aralığı gayet gayet iyi, hatta 28-29 click demlemelerime (aeropress) ayrıca odaklanıp bakıyorum, gayet iyi gözüküyor. 30'dan sonrakiler için "kusursuz değil" eleştirisi bana biraz haksızlık gibi geliyor. Ben zaten neredeyse hiç kullanmıyorum o aralığı o yüzden sorun da etmiyorum.

Yukarıda da dendiği gibi bazı varyeteler, kavurma profilleri ve işleme yöntemleri öğütme tutarlılığı konusunda doğrudan etkili. Özetle düşük dansite, daha çok tutarsızlık ve toz demek. Sorun burada da olabilir. Aynı şekilde roasting tutarsızsa/amatörse (çekirdeklerin gelişimi eşit değilse) bu durum da öğütmede tutarsızlık yaratır. Değirmeni test etmek için adı bilinen markaların / kavurucuların kahvelerini kullanmak gerek. Traceable bile olmayan çekirdeklerden elde edilen sonuçları ciddiye bile alamam açıkçası.

Özetle, Comandante'nin pahalılığına bir şey diyemeyeceğim (Cenevre'de yeni gördüm orada da 275 CHF idi -yaklaşık 1600TL-) ama öğütmede başarısız olduğunu iddia etmek için kullanmamış olmak lazım bence. Yine de herkesin kendi fikridir.
 

ziyaretci3

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Haz 2019
Konum
Ankara
Jonathan Gagne tarafından yazılmış Coffee Grind Size aplikasyonu aracılığıyla Comandante 24 click'te William Roastery 'nin Honduras Finca El Tigre kahvesinin öğütümünü inceledim. Başka bir değirmen ile karşılaştırma şansım olmadı, ama eğer öğütümünüzü beyaz kağıda koyar yanına da 1 TL koyarsanız, öğütümünüzün dağılımını inceleyebiliriz :D

Screenshot from 2019-11-04 22-14-14.png

Screenshot from 2019-11-04 22-34-12.png

Screenshot from 2019-11-04 22-50-47.png

Screenshot from 2019-11-04 22-56-06.png

Öğütüm şikayet edilemeyecek derecede iyi :D (partikül dağılımı açısından)
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen hafta sonu askerlik tamamlandı ve döndüm, tekrar buradayım! :D Onlarca bekleyen konuya yetişmeye çalışıyoruz, 1-2 günlük bekleyişler için peşinen özür diliyorum.

@Lerten 'in sorularından hareketle genel bilgilendirme yapmış olalım:

Partikül dağılımı ölçümleri çok ciddi ve maliyetli ekipman gerektiriyor. Bunlara ulaşamayacağımıza göre elbette son kullanıcı basit görsel analiz ya da elekler(Bunların sıkıntılarından daha önce çokça bahsettim) kullanarak öğütücüsünü değerlendirebilir.

Yolladığınız fotoğraflarda 24 ya da 30 klikte benim gözüme ''mutlaka incelemeliyiz'' alarmı veren bir durum görünmüyor. Sözgelimi, 24 klikte ciddi şekilde tozlanma(kahvenin yığın olarak durduğu noktalarda tozdan ibaret bir görüntü ya da diğer parçacıkları örtecek biçimde tozlanma) ya da 30 klikte büyük parçacıklara bağlı düzensiz tozlanma ya da büyük parçacıklar arasında devasa farklar mevcut değil. Tekrar ediyorum, partikül dağılımı analizi ciddi ekipman olmadan yapılabilecek bir şey değil, bu noktada son kullanıcının en iyi yol göstericisi fincanda aldığı sonuçlardır. Fotoğraflarla basit bir inceleme yapılacaksa bile sözkonusu fotoğraflar çok yüksek çözünürlükte, yeterli ışıkta ve doğru odakta olmalıdır. Alarm veren bir senaryo bariz biçimde ortadaysa fotoğraf ancak bunu gösterebilir.

Her kahvenin öğütülürken vereceği tepki aynı değildir arkadaşlar. Kavurma profili, işleme yöntemi, tazelik vb faktörler burada önemli. Dolayısıyla demleme sürecinizde tek değişkenin kahve olması bile öğütme ayarını dramatik ölçüde dahi değiştirmeniz için yeterli bir sebep olabilir. Tüm şartların aynı olduğu senaryoda Mzungu'yu 19 klikte demlerken, Nensebo'yu 24-25 klikte demleyebiliyorum. Comandante minimal ölçüde toz üretir, dolayısıyla ince ayarda öğütmelerden çok fazla çekinmeyin. Elbette 30-35 klik aralığını ya da hangi ayarı isterseniz kullanabilirsiniz, tekniğinize göre.

Öğütücülerin çoğu öğütme ayarı kalınlaştıkça parçacık homojenliği açısından performansta dramatik biçimde düşüş yaşar. Yine de Comandante kalın öğütmelerde(35 dolayları diyelim) dahi homojenlikten daha az kayıp yaşar. Birebir sonuçları görmek isteyen 50 ve 55mm düz disklere sahip Eureka modelleriyle kıyaslamak için her zaman ziyaret edebilir. :D Dolayısıyla konik ya da düz şurada iyidir, burada kötüdür genellemeler bazen doğrular içerme potansiyeli barındırsa bile bu tarz kıyaslamaları hangi öğütücü, hangi bıçak çapı ve materyali, hangi öğütme geometrisi, tam olarak hangi şartlarda öğütme gibi faktörlere tamamen hakim olarak sistematik biçimde yapmak gerekiyor. Herkesin anektodal deneyimi olabilir elbette, bazen doğru da olabilir üstelik, tamamen saygılıyım. Fakat minimal hata barındırabilecek derecede iyi kıyaslamalar hepimizi zorlayabilecek birikim ve sistemler gerektiriyor.

Atölye herhangi bir soru, endişe ya da denemeye her zaman açık arkadaşlar. Başka Comandante'ler, başka öğütücüler, başka ölçüm cihazları gibi referans noktalarıyla üstelik. Dolayısıyla @Lerten yollamak ya da beraberce deneme yapmak isterse memnuniyetle bekleriz. :D Bu meselelere kafa yoran ufak bir azınlığız, dolayısıyla bu endişelere her zaman samimi cevap verdiğimden şüpheniz olmasın. Eğitimlerde, atölyelerde bunlara, bıçak tiplerine ve geometriye dair inanılmaz derecede sıkıcı olabilecek bilgiler veriyorum zaten. Benim için zevk! :D

Herkese tekrar selamlar, sevgiler,
Togay
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Yine Yeniden Merhaba,

1-2 hafta içinde iki adet canavar gibi Comandante haberi geliyor. Hadi bir ipucu verelim, bir tanesi Comandante Cup Türkiye'nin detayları! Bekledik bekledik bekledik, hatta fazlasıyla bekledik ama sonunda yaklaşıyoruz. Pek hareketli olacak, orası kesin. :D Net detaylar için lütfen birazcık daha sabredin ve hazırlıklara başlayın.. Ödül olan Titanium C40 bizde bile yok! :D

Diğer haber de azıcık sürprizli kalsın bakalım.

Bir üçüncü haber olarak da Milano Kahve Festivali'ni ekliyorum: Geçen sene olduğu gibi bu sene yine oradayız! Bir ihtimal orada bulunacak varsa festival boyunca Comandante İtalya görevde! :D Bugan'la güzel şeyler yapacağız, bekleriz!

Dördüncü haber de aslında Comandante Hollanda ama.. Onun duyurusunu da Amsterdam Kahve Festivali yaklaşırken yapalım bakalım! :D şşş!
 

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
30 click üstünde tutarlılık azalıyor denmiş. Bu biraz fizik kanunlarıyla alakalı bir durum. Dünyada o kalınlıkta kahveyi çok tutarlı öğütebilen değirmen var mı acaba? Ben bilmiyorum açıkçası. Togay'a Comandante'nin hiç mi kötü bir yanı yok diye sorduğumda, french press ve sonrasında tutarlılığın azaldığını söylemişti zaten. Bu gizli bilgi değil, bunu kusursuzca aşmış bir değirmen de dünyada mevcut değil. (Varsa, lütfen adını yazın benim cahilliğim de olabilir). Flat Burr'lerin kalın öğütümlerde daha tutarlı olduğu söylenmiş, doğru olabilir benim şahsen bilgim yok denemedim de.

Ben de comandante kullanıyorum fincanda gerçekten iyi fakat toz/fincan performansı bakımından ondan daha iyi bıçaklar da mutlaka var.

Birinci örnek ghost burr değirmenler (örnegin fuji royal r220 ~500$, OE apex ~500$, xeoleo 500N 60mm ~100€+, flying eagle 80mm ~300€. Xeoleo ve tayvan ürünlerinin çeşitli versiyonları da var. oturum ayarı mekanizmasi, motor gücü, motor hızı ayarı vs)
Bu tipteki değirmenlerin öğütüm mekanizmasi hem flat hem de konik bıçaklı değirmenlere göre farklı ve filtre ogutumu için oldukça az tozlu ve parçaları tane tane görebileceğiniz öğütüm sunuyor. Xeoleo'nun bazı modelleri elek bardak ile birlikte satılıyor ve kolayca tozları çoğunu elemek mümkün.
Örnegin apex'in en ince ve en kalın öğütümünü şu iki linkte görebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/BnKoPY0jhlT/
https://www.instagram.com/p/BnI9zZYjJZJ/

Kullananlar comandanteden daha farklı bir tat / body / clarity profilinde bir fincan çıkardığını söylüyorlar. Iki iyi fincani birinin diğerinden daha iyi yapan seylerin kişinin tercihleri ve kahvenin uyumluluguyla ilgili olduğunu düşünün.
Ilerleyen zamanlarda bir adet ghost burr almayı (ucuz olanlardan birini) mutlaka düşünüyorum. Comandante ile birbirini tamamlayabilecek bir ekipman.

Ikincisi 98mm 'ek43' bıçakları. Özellikle SSP'nin 98mm bir kaç çeşit bıçakları var. High uniformity, low uniformity, low fines vs. Ozellikle ek43te parallel bicaklara erisildiginde (titus (frank durra) ek43 burr carrier takip, bıçaklardaki salınım 10 mikronun altına çekildiğinde bu bıçaklar espresso ve filtre için (ayrı ayrı bıçaklarla) çok çok iyi performans sunuyor. Frank durra'nin yeni bir değirmen projesi Nautilus da var. 98mm ssp bıçaklı, ultra dar imalat toleransına sahip, ogutuculerin bugatti'si diyebileceğimiz bir urun. Fiyatı belli değil fakat en iyimser tahminle 4000€'dan falan başlıyordur. Fiyatın ust limitinin ucu açık, sipariş üzerine özel üretim olduğu için kahvenin temas ettiği tüm yüzeyleri titanyum, DLC, red speed, vs kaplama talep etmeniz dışını da 24k altınla kaplatmak isterseniz bunu talep etmeniz mümkün. Ayrıca 4 ssp bıçağı alırsanız direk en az +2000 $ olarak geri dönüyor. :eek::eek:
98mm bıçakların kerameti boyutundan kaynaklanıyor. Çap büyük olduğu için ogutumun finish kısmına daha fazla pay ayrılabiliyor ve bu da öğütüm tutarlılığını getirebiliyor.
Şu Instagram postunun ikinci fotoğrafında filtre ve espresso değirmen bıçaklarının farkını görebilirsiniz. Espressoda icteki crush/break kismi belirgin. Filtrede ise kanallar tek tipte:
https://www.instagram.com/p/Bw82lAJhLsG/

Bir diğeri ise roller tipi endüstriyel değirmenler. Bunların ticari yada domestik kullanım için olanları yok. Illy, lavazza, starbucks gibi global firmalar çekilmiş filtre kahve imalatında kullanıyorlar. Bu değirmenler kalın ogutumlerde de sadece comandante değil diğer tüm pahalı seçeneklerden daha homojen öğütüm sunuyorlar.
3propdfront34_261_detail.jpg



Sonuçta iş fincandaki damak zevkine kaldığı için comandante, ghost burr, özel 98mm bıçaklar, roller bıçaklı değirmenlerden kahve içerseniz aralarından "herhangi" birini en çok beğenmeniz mümkün.
 

Lerten

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Kas 2019
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen hafta sonu askerlik tamamlandı ve döndüm, tekrar buradayım! :D Onlarca bekleyen konuya yetişmeye çalışıyoruz, 1-2 günlük bekleyişler için peşinen özür diliyorum.

@Lerten 'in sorularından hareketle genel bilgilendirme yapmış olalım:

Partikül dağılımı ölçümleri çok ciddi ve maliyetli ekipman gerektiriyor. Bunlara ulaşamayacağımıza göre elbette son kullanıcı basit görsel analiz ya da elekler(Bunların sıkıntılarından daha önce çokça bahsettim) kullanarak öğütücüsünü değerlendirebilir.

Yolladığınız fotoğraflarda 24 ya da 30 klikte benim gözüme ''mutlaka incelemeliyiz'' alarmı veren bir durum görünmüyor. Sözgelimi, 24 klikte ciddi şekilde tozlanma(kahvenin yığın olarak durduğu noktalarda tozdan ibaret bir görüntü ya da diğer parçacıkları örtecek biçimde tozlanma) ya da 30 klikte büyük parçacıklara bağlı düzensiz tozlanma ya da büyük parçacıklar arasında devasa farklar mevcut değil. Tekrar ediyorum, partikül dağılımı analizi ciddi ekipman olmadan yapılabilecek bir şey değil, bu noktada son kullanıcının en iyi yol göstericisi fincanda aldığı sonuçlardır. Fotoğraflarla basit bir inceleme yapılacaksa bile sözkonusu fotoğraflar çok yüksek çözünürlükte, yeterli ışıkta ve doğru odakta olmalıdır. Alarm veren bir senaryo bariz biçimde ortadaysa fotoğraf ancak bunu gösterebilir.

Her kahvenin öğütülürken vereceği tepki aynı değildir arkadaşlar. Kavurma profili, işleme yöntemi, tazelik vb faktörler burada önemli. Dolayısıyla demleme sürecinizde tek değişkenin kahve olması bile öğütme ayarını dramatik ölçüde dahi değiştirmeniz için yeterli bir sebep olabilir. Tüm şartların aynı olduğu senaryoda Mzungu'yu 19 klikte demlerken, Nensebo'yu 24-25 klikte demleyebiliyorum. Comandante minimal ölçüde toz üretir, dolayısıyla ince ayarda öğütmelerden çok fazla çekinmeyin. Elbette 30-35 klik aralığını ya da hangi ayarı isterseniz kullanabilirsiniz, tekniğinize göre.

Öğütücülerin çoğu öğütme ayarı kalınlaştıkça parçacık homojenliği açısından performansta dramatik biçimde düşüş yaşar. Yine de Comandante kalın öğütmelerde(35 dolayları diyelim) dahi homojenlikten daha az kayıp yaşar. Birebir sonuçları görmek isteyen 50 ve 55mm düz disklere sahip Eureka modelleriyle kıyaslamak için her zaman ziyaret edebilir. :D Dolayısıyla konik ya da düz şurada iyidir, burada kötüdür genellemeler bazen doğrular içerme potansiyeli barındırsa bile bu tarz kıyaslamaları hangi öğütücü, hangi bıçak çapı ve materyali, hangi öğütme geometrisi, tam olarak hangi şartlarda öğütme gibi faktörlere tamamen hakim olarak sistematik biçimde yapmak gerekiyor. Herkesin anektodal deneyimi olabilir elbette, bazen doğru da olabilir üstelik, tamamen saygılıyım. Fakat minimal hata barındırabilecek derecede iyi kıyaslamalar hepimizi zorlayabilecek birikim ve sistemler gerektiriyor.

Atölye herhangi bir soru, endişe ya da denemeye her zaman açık arkadaşlar. Başka Comandante'ler, başka öğütücüler, başka ölçüm cihazları gibi referans noktalarıyla üstelik. Dolayısıyla @Lerten yollamak ya da beraberce deneme yapmak isterse memnuniyetle bekleriz. :D Bu meselelere kafa yoran ufak bir azınlığız, dolayısıyla bu endişelere her zaman samimi cevap verdiğimden şüpheniz olmasın. Eğitimlerde, atölyelerde bunlara, bıçak tiplerine ve geometriye dair inanılmaz derecede sıkıcı olabilecek bilgiler veriyorum zaten. Benim için zevk! :D

Herkese tekrar selamlar, sevgiler,
Togay

Togay bey, cevabınız için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı ve tatminkardı. İstanbul'a yolum düştüğünde ilk yapacagım iş atolyenize uğramak olacak. Hem tanışmış oluruz hem de test etme şansımız olur. Ayrıntıdan kaçmayan cevabınız için tekrar teşekkür ederim.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Yine Yeniden Merhaba,

1-2 hafta içinde iki adet canavar gibi Comandante haberi geliyor. Hadi bir ipucu verelim, bir tanesi Comandante Cup Türkiye'nin detayları! Bekledik bekledik bekledik, hatta fazlasıyla bekledik ama sonunda yaklaşıyoruz. Pek hareketli olacak, orası kesin. :D Net detaylar için lütfen birazcık daha sabredin ve hazırlıklara başlayın.. Ödül olan Titanium C40 bizde bile yok! :D

Diğer haber de azıcık sürprizli kalsın bakalım.

Bir üçüncü haber olarak da Milano Kahve Festivali'ni ekliyorum: Geçen sene olduğu gibi bu sene yine oradayız! Bir ihtimal orada bulunacak varsa festival boyunca Comandante İtalya görevde! :D Bugan'la güzel şeyler yapacağız, bekleriz!

Dördüncü haber de aslında Comandante Hollanda ama.. Onun duyurusunu da Amsterdam Kahve Festivali yaklaşırken yapalım bakalım! :D şşş!

Gerçekten bunca zaman beklediğime para biriktirdiğime değdi :D. Yeni ürünler Burgundy ve Green müthiş gözüküyor. Burgundy ne zaman stokta olacak? İzmir'e geliyor musunuz Togay Hocam?
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Merhaba Arkadaşlar,

Instagram'dan takip edenlerin gördüğü üzere 3 yeni Nitro Blade modelimiz var:

- Burgundy / Bordo
- Green / Yeşil
- Cobalt / Lacivert

Bu üç model diğer modellerle birebir aynı teknik özelliklere sahip. Hepsi C40 Nitro Blade, hepsinin kullanımı ve performansı aynı.

Üç model de Black'ten aşina olduğunuz üretim sürecinden geçiyor. Paslanmaz çelik gövde üzerine özel bir boya kaplama uygulanıyor. Ahşap modellerin yanında Black ile beraber boya kaplama 4 modelimiz oluyor böylece. Umarım hepsini beğenmişsinizdir.

Bu üç yeni model çok sınırlı sayıda şu an için, dünyada birkaç ülke için sağlanmış durumda şimdilik sadece. Bunlardan biri de elbette Türkiye! :D

Ürünler ulaştı, gümrük işlemlerini bitiriyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren satışta olacak, ancak çok sınırlı sayıda. Ön siparişe açık!

Bu üç modelin satış fiyatı değişmiyor, diğer modeller gibi 230 Euro. Dünyada enteresan fiyatlar uygulayacak satıcılar olacaktır henüz çok sınırlı olduğu için ama bizim adımıza değişen bir şey yok! :D İlgilenen arkadaşların bana ulaşması yeterli.

Sevgiler.
 
Üst