Meet Lab Coffee - Final Touch💧- Suyun Kimyası

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Benim anladığım hazır sulardan Nestle en ekonomik su gibi gözüküyor, yani RO veya Buzdağı suya 8 damla Magnezyum eklersek diğer sulara göre şişe daha çabuk biter. Farklı sularda yakın tatsal sonuçlar çıkıyorsa, Nestle su ideale oldukça yakın olduğundan demlemeler için tercih sebebi olabilir mi?

1699652787946.png
 
Son düzenleme:

cakmabarista

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
Bendeki Nestle su 90 ppm,
Pınar Uludağ 25 ppm,
Şebeke suyu da 30 ppm çıktı.

Hazır sularda bile şehirden şehire, seriden seriye fark çıkabiliyor sanırım. Yani reçetelerinizi ppm ölçmeden hazırlamayın. :D
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
@cakmabarista M, K, P ve S şişelerin ayrı ayrı tek damlası 450ml suya ne kadar ppm ekliyor elinizde tds kalemi varsa ölçebilir misiniz,. Normalde Lotus bu değerleri vermiş,

M 10ppm
K 10ppm
P 5ppm
S 5ppm

ancak Metlab bu değerleri yazmamış acaba bire bir aynı mı yoksa farklı mı?
 

cafeingenieur

Aktif Demleyici
Katılım
2 Şub 2022
Selamlar, RO reverse osmostan çıkmış, teoride 0 sertlikteki su değil mi? Doğru mu anladım
 

Daunterm

Profesyonel Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Konum
Konya
Selamlaar,

Bugün Final Touch ile güzel bir parkur kurabildim. 3 farklı demlemeyi aşağıda yer alan parametreleri aynı tutarak gerçekleştirdim.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu: CoffeeNutz @OmerAydin
Çekirdek:
Alto Occidente Washed
Demleme Yöntem ve Detayları: Timemore Cyrstal Switch - İmersiyon (önce su sonra kahve metodu)
Öğütüm Detayları: Timemore C2 16 klik
Kahve Miktarı: 15 gram
Su Miktarı: 240 gram
Kırma : 2.00
Switch Açma: 2.45

Abant Su 58 PPM - demleme süresi 3.00 - :
Gövdesi düşük, temiz içimli bir bardak ve yormayan asiditenin kendisini hissettirdiği parlaklık mevcut. Kahvenin soğuk halinde parlaklık epey artmış durumda ama hiç keyif kaçıran bir durum değil. - Benim en beğendiğim hali bu.

Abant Su 70 PPM - demleme süresi 3.03 - : Gövdesi düşük ve direkt olarak tatlı tatlı bir bardak çıktısı verdi. Asidite, tatlılık tarafından baskılanmış durumda ve bu kahve özelinde o güzelim asiditenin yok olması kahvenin bir tık yavan olması anlamına geldi maalesef. Gövde ortalamın altında diyebilirim. Kahve soğudukça tatlılık devam ediyor.

Abant Su 78 PPM - demleme süresi 3.05 - : Bu kahvede tatlılık kendini gövde ve aftertaste olarak ağırlığa bırakıyor. Kahveyi içtiğinizde damağınıza yapışan bir gövdesi ortaya çıkıyor. Onun haricinde tatlılık baskılanmış bir diğer ifadeyle asidite ve tatlılık birbirlerini dengelemiş durumdalar.

Abant su MeetLab üzerinde 25 ppm olarak gözüküyor benim 5 litrelik Abant Su 28 ppm olarak çıktı.

Öncelikle Temiz ve Parlak reçetesini hazırladım. MeetLab verisi 60 ppm beklenti içerisinde ama benim çıktım 58 ppm olarak çıktı.
Daha sonrasında Tatlı ve Denge reçetesini hazırladım. MeetLab verisi 74 ppm iken benim çıktım 70 ppm olarak çıktı.
Son olarak Gövde ve Denge reçetesini hazırladım. MeetLab verisi 78 ppm ile benim çıktım 78 ppm oldu.

Burada tabi ölçtüğümüz ortam, alet vs. her şeyin etkisi olduğu aşikar.

Yukarıda bir kahvede diğer her şeyi aynı tuttuğumuzda - bilerek imersiyon demledim ki çok az hata payım olsun- kahvede suyun bu kadar bir şeylerini değiştirdiğini fark etmek benim açımdan inanılmaz bir deneyim oldu. Tabii ki daha önceden bildiğimiz bir bilgiydi ama farkını yaşayarak görmek acayip zevkli oldu.

Bir sonraki deneyim parkurunda hangi mineralin hangi kahveyi kaç ppm yükselttiğine bakabiliriz.

emeklerinize sağlık! @meetlabcoffee
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Uzun süredir aklımda olana bir türlü cesaret edip içine dalamadığım durum. İstanbul Kahve Festivali'nde muhteşem standlarında Sevgili Duygu Hanım ile uzunca bir sohbet gerçekleştirmiştik. Kahve Masası yayınlarında yine su en çok konuştuğumuz ama bir türlü detaylı bir yayın yapamamaktan yakındığımız bir konu @teyyaredenkahve ile. Ama yakında güzel sürprizler olacak.

Şimdi su ile ilgili yazılar için @meetlabcoffee ve özellikle Emir'e çok teşekkür ederim. Kesinlikle okumanızı öneririm.

Benim Final Touch ile ilk deneyimim şöyle oldu.

Su olarak ben Getir'den Kuzeyden su kullandım. Elimin altında her zaman hazırda Pınar Madran'da var ancak Natureller için kullanmadığım Kuzeyden'de nasıl bir fark yaratacağını merak ettim. Suyu TDS olrak ölçtüğümde 52 civarı geldi. Yukarıda linki bıraktığım sitede bazı deneyimler paylaşılmış. Kuzeyden için ben referans olarak Mila suyu reçetesinin Tatlılık ve Denge oranını esas aldım.

450 ml suyun içine
2 damla / Magnezyum
5 damla / Kalsiyum
4 damla / Potasyum
2 damla / Sodyum ekledim.

Kahve olarak @serkanozkan 'dan Ethiopia Rumudamo Asefa Dukamo Natural demledim. Kahve tadım notalarında olan gül ve bal tatlılığının. gül reçeli moduna gelecek kadar keyif verdiğini tatlandığını, belli belirsiz narenciye asiditesinin ise arka plana düştüğünü söyleyebilirim. Ama sonuç olarak net bir şekilde fincan oldukça hatta +5 birim keyifli hale gelmişti.

Denemeye devam...
 

Bulent73

Aktif Demleyici
Katılım
22 Nis 2023
Slmlar @meetlabcoffee. Forumda birkaç yere daha yazdım ama görmediniz henüz muhtemelen. Final touch ile ilgili bir sorum olacak. Filtre demlemelerde sorunsuz kullanıyorum. Espresso için merak ettiğim konu şu. Makina Bianca kullanmaktayım su tankları kapasitesi vs. yüksek malum. Bunu düşünerek final touch takviyeli hazırladığım sular tankta bekleyecek bir süre. Acaba minerallerin dibe çökmesi, ppm homojenliğinin kaybolması gibi bir durum olabilirmi ?
Şişeleri de kullanım öncesi çalkalayın tavsiyenizi hatırlıyorum. Bu doğrultuda tankta bekleyen su için ? oluştu bende. Tşk...
 

Gigesa

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
13 Ağu 2022
Ben de olabildiğince kullanmaya çalışıyorum ve şu anda merak ettiğim şey kahve demlendikten sonra 1 damla Mg katarsak ne olur? 😊

Bir tutam tuz eklemenin bitterliği baskıladığı gibi bir durum olur mu?

Karafa 1-2 damla mg eklemek iyi geliyor tatlılık patlıyor adeta. Daha fazlası düz ve sert sonuçlar veriyor.

Tariflerde K azaltıp yerine Na eklemek bitterliği baskılıyor net bir biçimde. Benim hoşuma gitmedi bu durum ama koyu kavrumlarda iş görebilir gibi
 
Üst