Scott Rao'nun V60 Tekniği

CoffeeBosnjak

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Kas 2016
Bu adam hangi yarımkürede? Niye suyu ters döküyor?
V60'ın oluklarının formu gereği suyu saat yönünde döndürme eğiliminde ama Scott abimiz suyu saat yönü tersine döküyor.
Özel bir nedeni var mı acaba?
emin değilim ama sanırsam rao spin yapınca bir önemi kalmıyor '' onu yapmasının amacı zaten kanallaşma olmadan uygun bir şekilde, fazla beklemeden akışı sağlaması değil mi ? ''
 

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Aynen hocam. Bu yöntem her kahvede çok iyi sonuçlar vermeyebiliyor.
Hocam boxx coffeenin kenyasında mükemmel sonuç vermişti fakat peobadorun guatemala finca silvestresinde aşırı derecede underekstrakt kaldı. Eski metodumda demlemeye döndüm yine.
 

kbere

Aktif Demleyici
Katılım
13 Ocak 2015
Bu adam hangi yarımkürede? Niye suyu ters döküyor?
V60'ın oluklarının formu gereği suyu saat yönünde döndürme eğiliminde ama Scott abimiz suyu saat yönü tersine döküyor.
Özel bir nedeni var mı acaba?

Blue Bottle Coffee'nin kurucusu James Freeman, The Blue Bottle Craft Of Coffee kitabında bu konuya şakayla karışık şöyle bir yorum getiriyor:

SHOULD YOU POUR CLOCKWISE OR COUNTERCLOCKWISE? In regard to the direction in which water should be poured, at the Ueshima Coffee Co. Academy in Japan, the adamant answer is clockwise. Always clockwise. In your own kitchen, this rule is flexible. For home coffee-making classes, I don’t get too hung up on clockwise or counterclockwise. But when the subject comes up, some guy—and it’s always a guy—wryly chuckles about pouring counterclockwise in Australia. Don’t be that guy.

özetle: doğru olan saat yönüdür. Ancak evinizde bu kuralı esnetebilirsiniz diyor. ancak benim fikrim her baristanın kendi stilini oluşturabileceği, bunun stille ilgili olduğu. örneğin bu metod çıkmadan önce(ki en az 2 yıldır olduğunu biliyorum) kahveyi karıştırmak tavsiye edilmeyen bir hareketti. şu anda youtube'a giremiyorum, o yüzden link veremiyorum ama yine rao spin işlemini suyu dökerken akışı kontrol ederek ve kenarları da ıslatarak yapan bir metod var. gayet iyi sonuç veriyor. mesela kenarlara su dökmek de öncesinde tavsiye edilmeyen bir hareketti. maceraya eğimliyseniz her şey denenilebilir. değilseniz denenmiş tarifleri birebir taklit etmek en kesin sonuçları verecektir.
 
Son düzenleme:

Coffeedcoffee

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Ara 2022
Hala bu yöntemi kullanan var mı?

Sanırım Null genelde bu yöntem ile demliyor ve tadım notlarını çıkarıyor.
Ben bazı demlemelerde çok az daha farklı olan Hoffmann versiyonunu kullanıyorum. Blooming kısmında kaşıkla yapılan müdahaleden ziyade swirl bana daha mantıklı geliyor. Totalde sadece 2 döküşü olması sebebiyle, döküş başlama ve bitiş süresini takip edersek, spesifik bir kahvenin su ile ilişkisinde bilgi vermiş oluyor. İstikrarlı olma konusunda (Parametreleri sabit tutuyorsak) daha basit. Kötü yanı ise süreye müdahale imkanı kısıtlı, 4x60 gibi metodlarda döküşler arası sürelerle oynama imkanı oluyor.
 
Üst