Drip Coffee - V60 demelemek

'Filtre Kahve' forumunda Yirgacheffe tarafından 21 Haz 2015 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Fırsat buldukça yararlı küçük bir kütüphane oluşturma sevdasına kapıldım yine. :)
    İlk kütüphane içeriğimiz de drip methoduyla ilgili olsun istedim.

    Güzel bir V60 demlemek için
    öncelikle ph değeri nötr standartlarında temiz bir suya ve güzel bir kahveye ihtiyacımız var
    (su nötr standartları 7 olarak saptanmıştır. nötr bir su ile kahve demlemek sağlık açısından da yararlıdır bu nedenle ph değeri çok önemli bu noktada)

    öncelikle V60 için kullandığımız kağıt filtreyi çok iyi biçimde ıslatmamız gerekiyor
    kahvemiz demlenirken suyun kahveyi demlemek yerine kağıdı ıslatması aromatik yapı açısından hiç hoş bir sonuç vermiyor. Birkaç defa ıslatmakta fayda var diyebiliriz. ben kağıt iyice ıslanana kadar 2 - 3 tur ıslatıyorum.

    kahve-su oranını iyi kurmamız gerekmekte
    20gr kahve x 16ml su oranı son birkaç aydır deneyimlediğim oranlar arasında
    ve aroma-body-asidite dengesini çekirdeğin karakterine uygun biçimde sunma konusunda püf noktayı oluşturuyor.

    ilk demleme - blooming esnasında kullandığımız kahvenin 2.5 katı kadar su ile 50ml ile öndemlememizi yapıyoruz.
    Geriye kalan su miktarını ise (320ml-50ml=270ml) 3 'e bölerek 90mlk'lik partlar halinde hafif bir su döküşü/düşük-debi ile dairesel hareketlerle merkez ağırlıklı ilave ediyoruz. 90ml'lik ilave edilen her part arasında geçen süre kahve öğütüm kalınlığınızla ilgili. Bu nedenle iyi bir öğütüm ayarı için başarılı değirmenşlerin "kağıt filtre" ayarlarından numune alarak kendi öğütücümüzü kalibre etmek önemli. Doğru öğütülmüş kağıt filtre kalınlığındaki bir kahve ile ön-hazırlık süreci(kağıt ıslatmak-su ısıtılması vs) hariç demleme süremiz/brew time'mımız 03:30 dakikaya denk gelmelidir.

    Suyumuzunun sıcaklığının ise:
    light roast'larda 96-97 derece civarı
    medium roast'larda 91-95 derece civarı
    dark roast'larda ise 86 -90 derece civarı olması halinde kahve öğütümünün daha homojen ıslanmasını ve doğru aromatik sonuç vermesini sağlamış oluruz.

    (görselli anlatım iyi olurdu ama görsel hazırlamaya pek zamanım olmuyor bu aralar.)
    (demlemek yerine demelemek yazmışım yorgunluktan yeni fark ettim @Cy düzeltebilir sanırım)
     
    Son düzenleme: 21 Haz 2015
    inclc ve Cann bunu beğendi.
  2. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

  3. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Kendi bakış açımla öyle olması gerektiğine inanıyorum yoksa scae veya scaa standartlarını yazacak olsak direk kopyala yapıştır yaparız teori üretmeden-incelemeden. :)
     
  4. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    @Yirgacheffe güzel bir yazı eline sağlık dostum devamını bekleriz :)
     
  5. kahvesever

    kahvesever Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    v60'da tiamo nasıldır? Hario kadar görmedim ismini
     
  6. zekimert

    zekimert Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Su ilavelerinin aşağıdaki dakikalara göre mi yapılmasını öneriyorsunuz? Yani 3:30'da artık drip cone kaldırılmalı mı?

    50 ml ön demleme--------1. demleme (90ml)-------2. demleme (90 ml)-------------3. demleme (90 ml)---------------Demleme tamamlandı
    00:00------------------------------01:00-----------------------02:00----------------------------03:00-----------------------------------03:30
     
  7. khvsvr

    khvsvr Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Merhaba,

    Aşağıda videoda oluşan bloom sebebi nedir acaba, benim yaptıklarımda böyle bir kabarma olmuyor. 200 ml lik tek fincan için 13 gr kahve kullandığım yani kahve miktarının az olduğu için olabilir mi

    https://www.youtube.com/watch?v=CH_BwHB2IHA
     
  8. kbere

    kbere Paylaşımcı Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek


    tazelik + düzgün öğütme. eğer kahveniz taze ve bu şekilde kabarma olmuyorsa muhtemelen öğütmeyle ilgili bir problem vardır. aksi halde blooming için suyu dökerken suyu hızlı dökmüş olabilirsiniz. 200 ml/13 gram buna neden olamaz çünkü blooming için 200 ml'nin hepsini dökmüyorsunuz. ancak blooming için döktüğünüz su çok az veya çok fazla ise o da sıkıntı olabilir. kahvenin 1 buçuk katı ile 3 katı arasında kalmanızı tavsiye ederim.
     
  9. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    01 ile 02 versiyonu arasında hacım dışında tatsal fark var mıdır? Varsa ne yöndenir? :)
     
  10. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    hocam pour over brewing icin metal filtre denediniz mi hic
     
  11. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Denedim, fakat metal filtreyi aeropress ve syphon hariç pek sevemedim.
    Pour over'da kağıt aradan çıkınca işin rengi ve lezzeti değişiyor önemli ölçüde.
    Tabi bu benim kendi deneyimim. Beğenen de olabilir. Tek kullanımlık olmamasını artı avantaj gören için.
     
  12. mete

    mete Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Hazır metal filtre lafı geçmişken, haftsonu Paşabahçe'de gördüğüm bir ürünü paylaşayım.
     

    Ekli dosyalar:

  13. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    [MENTION=347]mete[/MENTION] bey, biliyorum bu dripper'ı. Bir tane almıştım ofiste bir köşede dursun diye. Üşenmedim bir kahve demledim. Fikrim değişmedi, yine de sevemedim. Kahveyi az daha kalın öğütmüş olmama rağmen bulanıklık sevdiğim bir durum değil. Aeropress tadı mevcut bu şekilde. Demlemeye ait fotoğraflar aşağıda:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  14. delturco

    delturco Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    [MENTION=236]Yirgacheffe[/MENTION] ,üstat size birşey sorucam;

    v60 pourover method için Vario home grinder ayarlarınız nedir acaba??
     
  15. MesutYilmaz

    MesutYilmaz Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Üstad benim gibi bir acemi için çok makbul bir yazı oldu, teşekkür ederim.
    Bir sorum olacak:
    Suyu döktükten sonra kaşıkla karıştırmak gerekir mi acaba?

    Saygıylar,
     
  16. MesutYilmaz

    MesutYilmaz Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    Merhaba Üstad,
    V60 demleme yaparken suyla birlikte kahveyi karıştırmak gerekir mi acaba?

    Saygılar,
     
  17. mostramozic

    mostramozic Yeni Üye

    Cevap: Drip Coffee - V60 demelemek

    metal pourover hunilerin uzerine tekrar kagit koysak acaba nasil olurdu
     
    Son düzenleme: 30 Ağu 2016
  18. poyraz

    poyraz Isınmaya Başlayan Üye

    Ne yaparsam yapayım acı oluyor, öğütmeyi ön demlemeyi suyun akışını-derecesini ayarlıyorum ama yine de 10 demlemeden sadece 2’sini beğeniyorum diğerleri dediğim gibi acı oluyor. Var mıdır bir püf noktası acaba?
     
  19. Giray

    Giray Yeni Üye

    Değirmeninizle bir tık daha kalın öğütmeyi deneyebilirsiniz. Tabiki bu cevabı kullandığınız çekirdekte bir sorun olmadığını varsayarak veriyorum.
     
    Yirgacheffe bunu beğendi.
  20. poyraz

    poyraz Isınmaya Başlayan Üye

    Deneyeyim akşam, çekirdekte sıkıntı yok sıkıntı bende muhtemelen. Çok teşekkür ederim yanıt için
     
    Giray bunu beğendi.