Bugün İçtiğim Kahve

thewind

Aktif Demleyici
Katılım
13 Kas 2016
sabah farklı yöntemle denedim ama düzelecek gibi değil bu kahve. tamamen düz hatta nescaffee gold biraz daha iyi diyebilirim. abartmıyorum gerçekten kötü. 23 aralık kavrumunun 30'un da iyi olması ama sonrasında inanılmaz hızlı bozulması gerçekten acayip garip geliyor. o kadar kahve tüketiyorum ama ilk defa bu kahvede garip bir durum oluştu. bunun tek açıklaması olabilir o da kavurma.
ne yazık ki boxxcoffee benden geçer not alamadı maalesef.

merhaba,

benzer durumu geçtiğimiz dönemlerde ben de yaşamıştım. hatta forumda da konuşulmuştu ama konusu tam hatırlayamadığımdan link veremiyorum. benzer durumu benimle beraber birkaç arkadaş da yaşamıştı. çekirdeğin performansındaki 5 - 7 gün arasındaki performans düşüşü inanılmazdı. ilk içtiğiniz çekirdek ile son içtiğiniz (hatta kokladığınız) çekirdek aynı değil gibi oluyor. o dönemde bu kadar hızlı performans düşüşünün olamayacağı söylenmişti. ben de konuyu çok uzatmamıştım.

bu durumun boxx'a özel olduğunu düşünmüyorum çünkü benim yaşadığım deneyimler farklı zamanlarda ve farklı kavurucularda da oldu. (hatta en güvendiklerim de bile) boxx ile görüşün, durumu anlatın, mutlaka yardımcı olacaklardır.

unutmadan bir not daha; yaşadığınız bu durum ilk olmayacak. şuandan sonra ister istemez yaptığınız her demlemede aynı çekirdeğin bir önceki demlemedeki performansını düşünüp karşılaştıracaksınız. mutlaka aynı durumda olan çekirdeklere denk geleceksiniz diye düşünüyorum :D
 

Bisikletgezgini

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Ara 2017
Konum
Çanakkale
ETHIOPIA OROMIA ORGANIC NATURAL
Orta - Homojen kavrum 23/12 Boxxcoffee
Origami dripper M - Hario 02 filter
Comandante std.23 Klik
1/15 oran 26.6 gr.çekirdek
400 ml. 94 derece su.
30 sn.blooming sırası çok az ajite
Sona doğru hafif spin 3:07 bitiş.

Daha sıcakken ilk yudumda "ne oluyoruz"dedirten lime , başka tatlar (yaban mersini mi bu ?) :rolleyes: tüm ağıza yayılan harika aromalar ,rahatsız etmeyen asidite ve yoğun gövde .
Soğudukca tüm bu belirtiler en az 2 tık daha arttı.Nefis çay tadıyla bitti.Çok beğendim sabaha müthiş yakıştı.Floral ve sitrik aromalar , çiçeksi , otsu ve narenciye tatları ile bildiğimiz ancak yoğun gövdeli bu Ethiopia'yı.

Sevgili @jackjoker ilk demlemeyi beğenmiştin sonrakilerde aynı aromaları alamamıştın bakalım bende de öyle olacak mı ! (Aslında bu karşılaştığın durumu başka çekirdeklerde bende zaman zaman yaşadım ve bir anlam verememiştim.) Çekirdekleri KLT kavanoza boşalttım. Olmaz inş.dediklerin ümidiyle, serin karanlık odaya kaldırdım.Selamlar. :D
 
Son düzenleme:

cliocu

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Eki 2015
Konum
İzmir
Bugün aslında bir kahve türevi olmayan ancak savaş zamanlarında kahve yokluğunda kahveye bir alternatif olarak icat edilmiş bir içecekten bahsetmek istiyorum. Adı nohut kahvesi olarak adlandırılmakla birlikte kendisi Moby Dick'te dahi geçiyor. Aynı zamanda 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı dönemlerinde de tercih edilmiş. Şu anda Çanakkale'de hala daha tüketiliyor ve Çanakkale'ye özgü bir kahve olarak bulunuyor. Ben yapımını anneannemden öğrendim, sanırım farklı tarifleri de mevcut; internette kısa bir araştırma ile daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Burada anneannemin verdiği tarifi paylaşıyorum.

Öncelikle kuru nohutlar tavada kavruluyor, rengi koyu kahverengiye dönünce havana alınıyor. Daha sonra çörek otu kavruluyor ve yine aynı havana eklenip iyice dövülüyor. Türk kahvesi inceliğine gelen kahve daha sonra ince elek ile elenip toz kısımları kullanılıyor, elekte kalan daha büyük kısımlar ise tekrar havana alınıyor ve tekrar dövülüyor. Daha sonra elde edilen toz aynı Türk kahvesi gibi pişirilip servis ediliyor. İşlemleri göz kararı olarak yaptığımız için şu anda tam miktarları paylaşamıyorum ancak ileride onu da ekleyeceğim.

Şahsen ben bu kahveyi kahveyi bıraktığım aylarda tercih ediyorum, kahve ve kafein detoksu yaparken oldukça faydası oluyor.

Aynı zamanda isteğe bağlı olarak içine 2cl sevdiğiniz viskiden ekleyebilirsiniz, nohut kahvesinin kavrulmuş ve yanık tadına oldukça güzel bir eşlikçi ;)

Ekli dosyayı görüntüle 5460
Üstat ben bunu denedim viski ile soluğu acilde aldım.belki altında yatan başka nedenler vardı ama içtiğim güne denk geldi.
 

mem47

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Şub 2019
The Barn - Abel Sanchez. Aslında bugün değil ama yaklaşık 2 haftadır keyifle içtiğim bir kahveydi :D

Denediğim ilk Meksika kahvesi oldu. Guatemala'ya sınır komşusu olan Chiapas'tan, yıkanmış bir çekirdek.

V60, Aeropress ve Delter ile demleme denemelerim oldu, ama asiditesini çok güzel ortaya çıkardığı için en çok Kasuya'ya yakıştırdım bu kahveyi. Yani naçizane gözlemim böyle oldu en azından. Kasuya'da uyguladığım tarif 20 gr kahve, 300 ml su, Comandante 32 click, su sıcaklığı 92 derece şeklinde ve demleme süresi 3:26 - 3:28 dakika arası değişiyordu genelde.

Kuş üzümü, incir gibi meyveler baskın ve soğudukça iyice belirginleşiyor. Şurubumsu bir tatlılık mevcut ve oldukça canlı bir asiditesi var. Ağızda kalıcılığı yüksek ve tatlı bitişe sahip. Gerçekten baya beğenerek tükettim. Hele sabahları damak daha nötr ve temizken içtiğimde baya mutlu ediyordu.

"E bu kahvede madem en çok hoşuna giden demleme Kasuya idi, niye Aeropress'li fotoğraf paylaşıyorsun" diye soracak olan olursa, bir tek Aeropress'li olan fotoğraf kalmış telefonda, napayım :D

Bu arada Big Joe'ya geçtiğimden beri daha da konforlu öğütüm yapıyorum, avuç içine cuk oturuyor.

Ekli dosyayı görüntüle 5609
comandante ile 32 clik mi? ben delter ile 20 clikte öğütüyorum...kasuya olunca 32 clik fazla değil mi :D
 

cerenaksu

Yeni Demleyici
Katılım
28 Haz 2019
Konum
İstanbul
comandante ile 32 clik mi? ben delter ile 20 clikte öğütüyorum...kasuya olunca 32 clik fazla değil mi :D

Delter ile Kasuya'yı karşılaştırmak pek mantıklı değil naçizane fikrimce, birbirlerinden baya baya farklı yöntemler. Kasuya için 32 click fazla değil, oldukça kalın öğütüm gerektiren bir demleme yöntemi olduğundan ötürü. Delter'da 20-24 click arası öğütüm yapıyorum ben.
 
Z

ziyretci3

Guest
Bende madran su kullanıyorum. Dediğim gibi farklı şekillerde de denedim ama düzelme yok. Kesinlikle bir daha tercih etmeyeceğim bir kahve oldu.
Ben şuan Krontrop Kavrumunu Tüketiyorum baya güzel kahve ben sevdim sürekli aynı tadı yakalayabildim 30 Aralık Kavrumlu Boxx kavrumunu daha dinlendiriyorum denemedim.
 

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
Kavurucu: boxxcoffee
Kahve:ETHIOPIA OROMIA ORGANIC NATURAL



Kavurma Tarihi ve Profili : 30.12.2019 - Filtre
Yöntem: La Pavoni Pro / Espresso (5x Fellini Teknik)
Öğütücü: Comandante C40 MKIII (13 Klik (Red clix aparatı ile)
Oran: 1/2 (16gr kahve / 32gr espresso)
Ön Demleme: 20sn
Demleme süresi: 35sn

Not:Elimden geldiğince ekolojik tarım ve organik ürünleri desteklemeye, tüketmeye çalışıyorum, olabildiğince de desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum, bu vesileyle güvendiğim organik çekirdekleri elimden geldiğince deneyimlemeye gayret ediyorum. Ethiopian Organic Oromia dengesi, farklı naif gövdesi ve yalınlığıyla beni tatmin etti, asiditeside gayet dengeliydi, özellikle bir aroma çok baskındı ama ben içerken o aromanın ne olduğunu kestiremedim sadece yoğunluğunu hissettim, , özellikle ağızda bıraktığı etki ve hissiyatı mutluluk vericiydi, (sert ve gövdeli espresso sevenlere hitap etmeye bilir) El değirmeninde öğüttüğüm en küçük ve dirençli çekirdeklere sahipti kendileri. Espressonun sonunda bardağı yeme hissi hasıl olmadı ama bir sonraki bardağı da bekletmedi değil, farklı arayışlarda olanlara tavsiye edilir naçizane.

ori.jpg
 
Son düzenleme:

sacalli

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Kas 2017
Bugün Gardelli'den Etiyopya Shawntawene Village denedim v60 ile. Alışık olduğum güzel, çiçeksi-meyvemsi Etiyopya kahvelerindendi. Çok temiz, damakta kalıcı, gövdeli ama asiditesi düşük bir kahve. Denemek için aldım ve sevdim. Biraz fazla toz çıkıyor, bu da filtreden geçmesini zorlaştırıyor. Sanırım klasik Etiyopya çekirdeklerindeki mevcut sorun. Kesinlikle nitelikli bir kahve olmakla beraber alım gücümüz her geçen gün düştüğünden fiyat/performans ürünü değil ama ara sıra farklılık yaparak bu tür proje ürünlere de yer vermek ve damak tadımı geliştirmeye çalışıyorum.
 

Giray

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Haz 2018
Gardelli Etiyopya Shawntawene Village
Kavrum Tarihi : 23 Aralık 2019
Comandante 21 click.
15 gram kahveye 240 gram olabildiğince sıcak su.
45 gram blooming suyunu döktükten sonra cam bagetle çok hafif karıştırdım ve Melodrip kutusunun içinden çıkan ikinci tarifi uyguladım.
Demleme yaklaşık 5 dakika sürdü. Sonuç olarak ortaya çıkan kahve inanılmaz.
Tadım notlarında lavanta, ahududu ve çilek var. Özellikle karafı hafif sallayıp kokladığınızda gelen çiçeksi kokular ise olağanüstü.
 

PortatifBarista

Aktif Demleyici
Katılım
11 Eyl 2019
Konum
Eskişehir
Gardelli Etiyopya Shawntawene Village
Kavrum Tarihi : 23 Aralık 2019
Comandante 21 click.
15 gram kahveye 240 gram olabildiğince sıcak su.
45 gram blooming suyunu döktükten sonra cam bagetle çok hafif karıştırdım ve Melodrip kutusunun içinden çıkan ikinci tarifi uyguladım.
Demleme yaklaşık 5 dakika sürdü. Sonuç olarak ortaya çıkan kahve inanılmaz.
Tadım notlarında lavanta, ahududu ve çilek var. Özellikle karafı hafif sallayıp kokladığınızda gelen çiçeksi kokular ise olağanüstü.
Biraz fazla sürmemiş mi extraction? Su sıcaklığı yüksek, kaşıkla karıştırma yapılmış, 5 dakika süre... overextraction olmuş olabilir mi?
 

Giray

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Haz 2018
Biraz fazla sürmemiş mi extraction? Su sıcaklığı yüksek, kaşıkla karıştırma yapılmış, 5 dakika süre... overextraction olmuş olabilir mi?
Fincan kesinlikle bir acılık barındırmıyordu tam tersine oldukça aromatik ve tatlı bir sonuç elde ettim. Melodrip ile demleme yaparken olabildiğince sıcak bir su kullandım çünkü zaten kutunun içindeki tarife göre 30 gramlık pulselar halinde suyu dökmeniz gerekiyor, demleme bu yüzden hem uzun sürüyor hem de suyu dökerken sıcaklığın bir kısmını Melodrip'in kendisi soğuruyor. Dolayısıyla çok fazla sıcaklık kaybediyorsunuz bu süreç boyunca.
Kaşıkla bir karıştırma yapmadım, yaptığım şey sadece cam bagetle blooming sırasında "dry spot"ları kırıp suyla buluşturmaktı.
 

PortatifBarista

Aktif Demleyici
Katılım
11 Eyl 2019
Konum
Eskişehir
Fincan kesinlikle bir acılık barındırmıyordu tam tersine oldukça aromatik ve tatlı bir sonuç elde ettim. Melodrip ile demleme yaparken olabildiğince sıcak bir su kullandım çünkü zaten kutunun içindeki tarife göre 30 gramlık pulselar halinde suyu dökmeniz gerekiyor, demleme bu yüzden hem uzun sürüyor hem de suyu dökerken sıcaklığın bir kısmını Melodrip'in kendisi soğuruyor. Dolayısıyla çok fazla sıcaklık kaybediyorsunuz bu süreç boyunca.
Kaşıkla bir karıştırma yapmadım, yaptığım şey sadece cam bagetle blooming sırasında "dry spot"ları kırıp suyla buluşturmaktı.
Anladım melodrip in o kadar sıcaklık kaybettirdiğini bilmiyordum. Cevabınız için teşekkür ederim, afiyetler olsun :D
 

Giray

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Haz 2018
Anladım melodrip in o kadar sıcaklık kaybettirdiğini bilmiyordum. Cevabınız için teşekkür ederim, afiyetler olsun :D
Ben teşekkür ederim ☺.

Bu arada iyi bir şey mi bilmiyorum ama fark ettiğim için söylemek istiyorum; Melodriple yaptığım demlemelerde suyun dripperdan akışı inanılmaz stabil oluyor. Demlemenin en başından en sonuna kadar su eşit bir debiyle ip gibi karafa akıyor..
 

cerenaksu

Yeni Demleyici
Katılım
28 Haz 2019
Konum
İstanbul
Forumca Gardelli'lenmişiz sanırım :D

Gardelli - Mzungu Project
Comandante 20 click
Origami Dripper
15 gr kahve, 225 gr su
Su sıcaklığı 94 derece
Demleme süresi 2:30 dakika

Bu güzellikle çok geç tanıştım maalesef, ama sağlık olsun. Vişne ve bitter çikolata o kadar belirgin ki, soğudukça vişne daha da belirginleşti ve çok çok keyif aldığım bir kahve oldu :rolleyes: Origami ile de ilk demlemem oldu, sanırım yeni favori ekipmanım olacak. Bir de yine günün plağını paylaşmak istedim. :D

IMG-0262.JPG IMG_5Jan2020203544.jpg
 

Bisikletgezgini

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Ara 2017
Konum
Çanakkale
Kahve: ETHIOPIA OROMIA ORGANIC NATURAL

Bir haftadır günde bir kez demlediğim çekirdekte "ilk günkü kadar yoğun olmasa da" aynı tat ve aromaları alabiliyoruz.Yani diğer çekirdeklerden farklı bir durum ile karşılaşmadık.
Bilgilerine. @jackjoker :D
 
Son düzenleme:

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
Kahve: ETHIOPIA OROMIA ORGANIC NATURAL

Bir haftadır günde bir kez demlediğim çekirdekte "ilk günkü kadar yoğun olmasa da" aynı tat ve aromaları alabiliyoruz.Yani diğer çekirdeklerden farklı bir durum ile karşılaşmadık.
Bilgilerine. @jackjoker :D
merhaba
bende bir güncelleme yapayım. bu yaşadığım tatsız durumdan sonra çekirdek toparladı. o kötü deneyim sonrası şimdi daha güzel bir hale geldi. sanırım bu çekirdeğin ya da kavurmanın sonucu mu bilemem. ama o kötü zaman ki gibi değil.
afiyet olsun sana da :D
 

Maestro

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Eyl 2017
Konum
İstanbul
bir güncelleme yapmak istiyorum. 23 aralık kavrumu ben 30 aralık günü test etiğimde aromalar oturmuş ve güzel geliyordu. ancak bugün iki kere farklı demleme metodları denememe rağmen tadında belirgin bir bozulma farkettim. yarın da farklı bir metod ile demleme yapacağım. sanırım kavurum da bir problem var. şimdiye kadar başka hiç bir kahvede yaşamadığım bir durum.
@Bisikletgezgini sende sipariş etmiştin. denermisin dostum sende?
Selamlar. 23 aralık kavrumlu bu çekirdeği ben de ilk etapta çok beğendim. Öncelikle belirtmek isterim ki bu çekirdeği kronotroptan 2 kez alıp seve seve tükettim, gerçekten güzel bir çekirdek. Fakat sonrasında tadı gerçekten bariz bir şekilde bozuldu ve silik bir tat aldı. Delter press ve v60 ikisiyle de epey demledim ama sonunda hep pişman oldum. Boxx sevdiğim bir kavurucu fakat bu kavrumda bir sorun var sanırım..
 

ziyaretci3

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Haz 2019
Konum
Ankara
Kahve: Etiyopye Nensebo Lot #1
İşlem: Natural
Kavuran: Kahve Fabrikası
Yöntem: V60 + Melodrip
Öğütüm: Comandante 24 click
Su sıcaklığı: 94 derece
Oran: 22:360 (~1:16)

Açık kavuracağım diye çiğ çekirdek yollayan kavurucular yüzünden midir nedir, gözüme baya koyu gelen bu çekirdeğe ön yargılıydım. Kenara 90g ayırıp geriye kalanını buzluğa attım.

Narenciye tatların ön planda olduğunu düşündüğüm bu çekirdekte, not aldığım tatlar: misket limonu, ananas ve paketi okumasam alamayacağım bir üzüm tadı.

DFC85448-1995-48D1-B123-4BBE887B7CBD.jpeg
B82B7CF1-A019-4852-A040-4A53F5870ACC.jpeg
 
Üst