Sweet Water Mineral Kit Genel Değerlendirme ve Tadım Sonuçları

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Merhaba dostlar, şu sıralar oldukça popüler olan mineral kitleri ve kahve demlemeye olan etkileri konusunda kollarımı sıvayıp kendimi Harikalar Diyarı’ndaki Alice gibi “tavşan deliğine” attım. Yaklaşık 2 aydır çıkmaya çalışıyorum ve nihayetinde oldukça detaylı ve aydınlanma yaşadığım bir süreçten çıkmayı başardığımı düşünüyorum. Daha önce yapılmış çalışmalardan Lotus Coffee Brew Water Kit'e yakın oranlara sahip bir kit hazırlamakla işe başladım. Sonrasında ise bu kiti kullanarak önerilmiş hazır formüller ve kendi formüllerim olmak üzere 50’ye yakın farklı su kombinasyonuyla demleme ve tadım yaptım. Sonuçların daha tutarlı, tekrar edilebilir ve objektif olması adına iş yerine bir arıtma sistemi kurarak RO su ile hazırlanan formüller üzerine yoğunlaştım. Bununla birlikte RO sularda elde ettiğim başarılı sonuçları ulaşabildiğim hazır sulara uyarlamaya çalıştım. Ülkemizdeki hazır suların magnezyum, kalsiyum, potasyum, bikarbonat ve diğer analiz değerlerinden oluşan bir veritabanı oluşturarak ev demleyecileri için bir referans kaynağı oluşturmaya çalıştım. Ancak ulaşabildiğim firmaların bir çoğu bu analiz değerlerini paylaşmakta oldukça nazlı davrandılar. Defalarca müşteri hizmetlerine farklı kanallardan ulaştığım halde çok azından geri dönüş alabildim. Ülkemizde zorunlu bir kaç değer dışında firmaların çoğu mineral ve bikarbonat analizlerini ya yaptırmıyorlar veya etikete koymuyorlar. Ülkemizdeki bir firmanın yurt dışındaki sularında suyla ilgili hemen her detay etikette yer alırken ülkemizdeki sularda bu değerlerin bulunmaması biz kahve tutkunları için üzücü bir örnektir. Bazı firmalar ise taleplerimi ciddiye alarak hemen dönüş yaptı ve su değerlerini paylaştı. Bunları da detaylı bir şekilde hesaplarıma dahil ettim. Umuyorum ki kahve demleyen bir çok arkadaşımız için mineraller konusunda faydalı bir çalışma olacaktır. Kahvenizi hazırlayıp gelin mevzu çok derin.

Dökümanın orjinal haline https://bit.ly/3TFkOzd linkinden ulaşabilirsiniz.
Formül ve Tadım tablolarının detaylı haline https://bit.ly/3ReQ5aT linkinden ulaşabilirsiniz
sweet water mineral kit
GENEL DEĞERLENDİRME ve TADIM SONUÇLARI


Iwff5VrIywbZFKw7npbJUKEoGTSVF5vlT3qA9dUVcJMQTwk0V9xa9b9fPrvyLIQXT2EtWDg3xYTG6bJYnDwRSG2kd5R5xj7a-SwrKpot4koGqqgsxrpElVodG1wARDb9RhE22LRsdRz-kL9CeS-8HBc


Artboard 2@2x-8.png
Şekil 1.Minerallerin kahve tadına etkisi.

1. GENEL SERTLİK (GH) MİNERALLERİ

Magnezyum Klorür (MgCl)
Kalsiyum Klorür (CaCl₂)


Magnezyum ve kalsiyum suda Genel Sertlik (GH) minerallerini oluşturur. Bu mineraller kahvenin çözünmesi için kahve demleme suyunda belirli oranda bulunmalıdır. Magnezyum kahve aromalarını çözmede ve ortaya çıkartmada kalsiyuma göre daha etkilidir. Kalsiyum kahve aromalarının açığa çıkmasında direk etkili olmasa da kahvenin ağızdaki hissiyatına “mouthfeel” ve gövdesine “body” olumlu katkılarda bulunur.

1.1 Magnezyum (Tatlı ve Kompleks)

Eğer demlenmiş kahveniz tek boyutlu çıkıyorsa, magnezyumun buna yardımcı olacağı kesindir. Bu mineral, kahvenizin gövdesini yükseltmek ve farklı tatlar ortaya çıkarmak için oldukça faydalıdır. Magnezyumun getirdiği lezzet çeşitliliği harika olsa da, çok fazlası kahvenin tadının tebeşir gibi veya fazla kompleks olmasına neden olabilir, böyle bir demlemede kahveye özgü belirli tat ve aromaların tanımlanması veya seçilmesi de oldukça zorlaşır.

Magnezyum, kalsiyumdan biraz daha güçlü bir çözünme sağlar çünkü kahve çekirdeğindeki pek çok aromayı ortaya çıkaran daha küçük boyutta ve içinde bolca oksijen bulunan moleküller içerir. Kalsiyum ise çözünmüş kahvedeki diğer maddelerle kolayca bağlanır. Bu sebeple kahvenin çözünmesine daha çok yapısal olarak katkıda bulunur. Kalsiyuma göre eşit veya daha düşük 2/3 gibi oranlarda veya kalsiyum olmaksızın tek başına da kullanılabilir. Magnezyum kahve demleme sırasında asidite ile tatlılık arasında bir köprü gibidir. Düşük asiditeli kahvelerde düşük oranda kullanabilir veya hiç kullanmayabilirsiniz. Yüksek asiditeli kahvelerde ise tatlılık ile asidite arasında denge kurmak için magnezyum çok kritik bir role sahiptir.

1.2 Kalsiyum (Yumuşak ve Sulu)


Su tariflerinde yer alan kalsiyum, düşük ppm değerlerinde tadım berraklığını “clarity” korurken kahvenin dokusunu ve tatlılığını vurgulamaya yardımcı olabilir. Kalsiyum, kahvedeki meyve notalarını ve ağız sulandıran “juicy” tatları vurgulayarak harika bir iş çıkarsa da, çok fazlası acılık ve burukluğa neden olabilir. Magnezyuma göre eşit veya daha yüksek 3/2 gibi oranlarda veya magnezyum olmaksızın tek başına da kullanılabilir. Tek başına yeterli sertlikte kullanıldığında kahveyi parlak ,meyvemsi ve sulu "juicy" hale getirir.

Genel Sertlik (GH) Mineralleri için Damla Hesabının Yapılması


Magnezyum ve kalsiyum için SCA tarafından önerilen genel sertlik değeri 50-175 ppm’dir. Sweet water mineral kiti denemelerimde bu iki mineral için toplamda 50-80 ppm arası değerler optimum sonuç vermiştir (Bkz. Şekil 1.). Bu sonuçlara göre magnezyum, demleme suyunuzda litre başına 5-10 mg kadar (5 -12 damla) kalsiyum ise 10-15 mg olabilir (7-12 damla). RO arıtma suları sıfıra yakın kabul edildiğinden bu miktarları arzu ettiğiniz oranlarda arıtma suyuna ekleyerek kullanabilirsiniz (Bkz. döküman sonu Tadım Tablosu). Hazır şişelenmiş sularda ise su etiketinde yer alan Mg ve Ca miktarlarına bakarak eksik miktarı yukarıda verilen magnezum ve kalsiyum değerlerine denk gelecek şekilde tamamlayabilirsiniz. Eğer hazır sularda yeterince Mg veya Ca içeriği bulunuyorsa bu mineralleri eklemenize gerek yoktur.

sweet water mineral kitMagnezyum (M)Kalsiyum (K)
1 damladaki saf element miktarları (mg)0,871,32
 
Son düzenleme:

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
2. KARBONAT SERTLİĞİ (KH) MİNERALLERİ

Sodyum Bikarbonat (NaHCO₃)
Potasyum Bikarbonat (KHCO₃)

2.1 Sodyum (Tatlı ve Pürüzsüz)


Bikarbonat grubunun hatta tüm minerallerin en kritik olanı Sodyum çoğu hazır suda düşük oranda bulunduğu veya hiç bulunmadığı için demleme suyunuza 5-15 mg/L ekleyebilirsiniz. Sodyumun kahve demlemede iki önemli rolü bulunmaktadır. Birincisi acılık “bitterness” veya acı-ekşi-buruk “astringent” tatları azaltma etkisidir. İkincisi ise sodyumun bikarbonat katkısının karbonat sertliğini artırarak (KH) kahvenin çözünmesi sırasında istenmeyen asiditeyi azaltma etkisidir. Sodyum, bu iki kritik rolünden dolayı tatlılığın ve kahveye ait karakteristik aromaların ön plana çıkarılmasında oldukça önemlidir. Ancak potasyum ile beraber kullanımında genel karbonat sertliği gereğinden fazla yükselirse bu kez de istenen asiditeyi de azaltacağından dengeli bir kullanım şarttır. SCA tarafından önerilen karbonat sertliği 40-75 ppm’dir. Sweet water mineral kit tadım testlerinde karbonat sertliği mineralleri için optimum TDS değeri 30-50 ppm olarak belirlenmiştir (Bkz. Şekil 1).

Hazır sulardaki sodyum miktarına bakarak demleme suyunuza ne kadar sodyum eklemeniz gerektiğini bulabilirsiniz. İyi bir çözünme için kahve demleme suyunda litre başına pour-over için 5-10 mg, espresso için 10-15 mg sodyum bulunabilir (SCA sodyum sınırı 10 mg/L). Espressoda fazla çözünme sonucu ortaya çıkan acı-keskin tatların giderilmesinde de sodyum daha içilebilir fincanlar almanızı sağlayabilir. Aynı şekilde pour-over demlemelerde sodyum daha temiz ve pürüzsüz bir fincan elde etmenize yardımcı olacaktır.

2.2 Potasyum (Keskin ve Parlak)

Potasyum, kahvenizin asitlik algısını belirleyen bir kadran gibidir ve fincanda oldukça belirgin etkileri olabilir. Diğer mineraller ile karşılaştırıldığında, potasyumdaki küçük değişiklikler bile demleme üzerinde önemli etkilere sebep olabilir. Potasyum, çoğu kahvede keskin ama hoş bir bitiş sağlarken, sodyum ise daha yumuşak ve pürüzsüz bir içime yardımcı olur. Bu sebeple dengeli bir demleme için her iki mineralin de birlikte kullanılması önerilir. İdeal bir demleme suyu hazırlarken Sodyum/Potasyum için pour-over’da yakın oranlar, espressoda 3/1 gibi oranlar kullanılabilir. Örnek oranlar ve tadım notları için dökümanın sonundaki Tadım Tablosu’na bakınız.

Karbonat Sertliği (KH) Mineralleri için Damla Hesabının Yapılması

sweet water mineral kitPotasyum (P)Sodyum (S)
1 damladaki saf element miktarları (mg)1,681,36

sweet water mineral kit şişelerine eklenen sodyum, sodyum bikarbonat halinde çözüldüğünden saf sodyumun damla başına miktarı 1,36 mg’dır. Aşağıdaki tabloya bakıldığında örneğin Buzdağı’nın litre başına 5,7 mg sodyum içerdiğini görüyoruz. Bu suyla pour-over demleme için litre başına 10 mg sodyum içermesini istiyorsak 10-5,7=4,3 mg sodyum eklemeliyiz. Bunun için demleme suyuna litre başına yaklaşık 4,3/1.36=3 damla sodyum eklenmelidir. Espressoda ise örneğin 12 mg/L Sodyum için 12-5,7=6,3/1,36=5 damla sodyum eklenmelidir.

Potasyum damla başına 1,68 mg’dir. Örneğin Buzdağı suya litre başına 5 mg potasyum için 5/1,68=3 damla potasyum eklenmelidir.

1703982788384.png
Tablo 1. Şişelenmiş Bazı Hazır Sularda Bulunan Mineraller ve Oranları. (Kırmızılar -1 puan düşüren değerlerdir)

DİKKAT, sodyum ve potasyum demleme suyuna eklendiğinde beraberinde bikarbonatları da çözeceğinden hazır sulardaki bikarbonat miktarı limitlerin üzerine çıkabilir. Bu sebeple hazır sulardaki mevcut bikarbonat değerinin 60 mg/L’nin altında olması önerilir. Kahve için kullanacağınız ideal suyun bikarbonat ve diğer mineral değerleri ne kadar düşükse eklediğiniz minerallerin etkisi o kadar yüksek olur. Yukarıdaki Buzdağı örneğine dönersek 48,6 mg/L olan bikarbonat değeri eklenen potasyum ve sodyum bikarbonat ile birlikte:

3 damla x 2,62 mg potasyum bikarbonat + 3 damla x 3,59 mg sodyum bikarbonat = 7,86 + 10,77 = 18,63 mg/L Buzdağı stok bikarbonat 48,6 + 18,63 =67,23 mg/L toplam bikarbonat olacaktır.


sweet water mineral kitPotasyum Bikarbonat (KHCO₃)Sodyum Bikarbonat (NaHCO₃)
1 damladaki bikarbonat (HCO₃) miktarı (mg)2,623,59
 
Son düzenleme:

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
3. TEST YÖNTEMİ

Tadım tablosunda yer alan P1, P2 ile gösterilen örnek demleme suları 450 ml, 5 ppm Ters Ozmoz (RO) arıtma suyuna ilgili minerallerin tabloda yer alan damla sayıları eklenerek hazırlanmıştır. Tadım notlarında yer alan her nitelik ve 5 üzerinden puanlanmıştır. Genel değerlendirme ise verilmiş puanların aritmetik ortalamasıdır.

Kullanılan kahve: CoffeeNutz Burundi Kayanza Businde Station FW15+
21.11.2023 kavrum tarihli kahve ile yapılmıştır
(demleme dönemi kavrum tarihinden sonraki 15. ila 30. gün arasıdır).

3.1 Demleme parametreleri,

Demleme Ekipmanı:
Aeropress
Demleme Suyu: Ters ozmoz + post karbon filtre, 5 ppm + sweet water mineral kit
Demleme Oranı: 16/240ml, 1/15
Değirmen: 1ZPresso K-Ultra 8.5 klik,
Su sıcaklığı: 93C
Filtre: Orjinal aeropress tek kağıt
Demleme Yöntemi: Ters demleme,
Demleme Tekniği:
50 ml blooming, 45 sn bekle,
1. döküş 130 ml tamamla, 45 sn bekle,
2. döküş 240 ml tamamla, 3:00 bas.

Ölçüm: Difluid R2 refraktometre 23-25C örnek sıcaklığı, her ölçüm öncesi saf su ile sıfırlama.

4. DEĞERLENDİRME ve SONUÇLAR

4.1
Farklı ülke/bölge kahveleri ve farklı kavrum derecelerine göre değişmekle birlikte tüm minerallerin katkısı 120 ppm toplam sertlikten sonra çözünmeyi artırsa bile tadı olumsuz yönde etkilemeye başlamaktadır. Bu sertliğin 50-80 ppm’lik kısmı genel sertlikten (GH), 30-50 ppm’lik kısmı da karbonat sertliğinden (KH) gelmelidir. Kahve demleme suyunuzu hazırlarken genel sertlik ve karbonat sertliği minerallerinden en az birer tanesini suyunuza eklemeniz gerekmektedir. Örneğin, MP, MS, KP veya KS şeklinde (RO artırma su için). Hazır sularda etikette hangi minerallerin ne miktarda bulunduğu belirtilmişse eksik kalan kısımları yukarıdaki örneklerde belirtildiği şekilde hesaplayarak uygun oranda bu sulara ekleyebilirsiniz. Hazır sularda hali hazırda yeterli veya fazla miktarda bulunan minerallerin eklenmesi fincana olumsuz olarak yansıyacaktır.

4.2 Kolay çözünen kahvelerde daha düşük sertlikte su kullanmak fincanda daha temiz sonuç verirken zor çözünen kahvelerde olması gerekenden yüksek sertlikte su kullanmak kahveyi biraz daha çözse bile minerallerin fazlalığı kahvenin tadını olumsuz etkilemektedir (ağızda kuruluk, tebeşir tadı, sabunsu bazik tatlar). Bu tür kahveler için yüksek sertlikte su kullanmak yerine, daha fazla çözünme için demleme parametrelerini değiştirmek daha doğru bir çözümdür. Örneğin, daha ince öğütüm, daha sıcak su, çoklu döküş, demleme süresini uzatmak, farklı demleme yöntemleri kullanmak örn. “immersion” gibi.

4.3 Hazır sularda ölçülen TDS değeri su içerisindeki çözünmüş toplam madde miktarını gösterir. Bu maddeler arasında kahveyi çözecek olan asıl minerallerin olup olmadığını ve varsa hangi oranlarda olduğunu ancak suyun etiketine bakarak anlayabiliriz. Bu sebeple hazır sular kahveyi çözebilecek yeterli TDS değerine sahip olsa dahi kahvenizi doğru ve yeteri kadar çözeceğinin garantisi yoktur. Çözüm olarak etikette yer alan Magnezyum (Mg), Kalsiyum (Ca), Potasyum (K), Sodyum (Na) ve Bikarbonatların (HCO₃) oranlarına bakarak eksik kalan miktarları aşağıdaki Formül Tablosu’ndaki gibi tamamlayıp ideal bir demleme suyu oluşturabilirsiniz. Bu çalışmanın temel yaklaşımı Genel Sertlik (GH), Karbonat Sertliği (KH), ve ikisinin toplamından oluşan Toplam Sertlik değerlerini dikkate alarak ideal demleme suyu hazırlamaktır.

4.4 Ters Ozmos (RO-Reverse Osmosis)
artırma sistemleri şebeke suyundaki tüm mineralleri, kimyasalları, yabancı maddeleri ve partikülleri sıfıra yakın bir değere indirir. Bu sebeple RO sulara belirli oranlarda mineral ekleyip demleme suyu hazırlayabilir ve kahve koleksiyonunuz için standardize edilmiş, tekrar edilebilir ve tutarlı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Hazır sularda ise durum biraz daha karmaşıktır ancak çoğu durumda RO su kadar olmasa da her seferinde yakın sonuçlar almanız mümkündür. Ancak şu unutulmamalıdır ki hazır suların bölgeden bölgeye veya şişeden şişeye farklı TDS ve mineral değerine sahip olması ve etikette yer alan mineral değerlerinin şişedeki suyun değerlerini yansıtmaması veya değerlerde tutarsızlıklar olması istediğiniz sonuçları almayı zorlaştırabilir.

4.5 Kahve demlendikten sonra refraktometre ile ölçülen ve kahvedeki çözünmüş partikül miktarını gösteren (parts per million) TDS değeri normal sınırlar içinde olsa bile, bu değer sadece kahvenin çözünme miktarını gösterir. Arzu edilen aroma veya diğer kimyasalların çözünüp çözünmediğini göstermez. Bu itibarla TDS değeri ancak kahve tadımı ile anlam kazanabilir. Tadım tablosunda da göreceğiniz üzere yeterli derecede hatta fazlasıyla çözünmüş bazı örneklerin tadım notları oldukça düşüktür.

4.6 Hiç bir mineral set sihirli değnek değildir. İdeal demleme suyunu ve ideal demleme parametrelerini oluştursanız bile kahveden kahveye veya farklı demleme tekniklerine göre alacağınız sonuçlar farklı olabilir. Mineral setlerinin amacı demleme suyu ile ilgili ideal formülleri oluşturmak ve diğer değişkenlerle birlikte kahvenin doğru ve yeterli çözünmesini sağlayarak içim keyfini maksimize etmektir. Unutulmamalıdır ki ideal tek bir su formülü olmadığı gibi kahve tadımı da kişiden kişiye değişebilen öznel bir bir olgudur. Bu sebeple aşağıda yer alan tadım notları tamamen kişisel değerlendirmeler sonucu ortaya çıkmıştır ve amacı sizlere referans olabilecek bazı hazır değerleri sunmaktır.

5. sweet water mineral kit Tadım Tablosu.
RO su ve sweet water mineral kit ile yapılmış farklı formüllerin tadım sonuçları.


1703983335624.png


6. sweet water mineral kit Formül Tablosu (450ml su için).


Tabloda yer alan hazır su formülleri RO su ile yapılan denemelerde en yüksek tadım puanı alan (3-2-3-5) formülünden uyarlanarak oluşturulmuştur.
Mineral değerlerine ulaşamadığım veya mineral değerleri yüksek ve pH 8.0 üzerindeki sular tabloya dahil edilmemiştir.
 

Ekli dosyalar

  • 450ml 27.2.png
    450ml 27.2.png
    248 KB · Görüntüleme: 426
Son düzenleme:

Gigesa

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
13 Ağu 2022
@DragonFly ilk sorumu sorayım:

RO(7ppm)+final touch ile yaptığım denemlerde en sağlıklı sonuçları KH'ı 35-45ppm arası değerlerde tutarak aldım. O yüzden KH'ı 40ta sabitledim, Mağnezyum ve Kalsiyum üzerinde kurcalamalar yapıyorum.

Sizin RO üzerinden paylaştığınız reçetelerde de KH 40-50 aralığında en doğru sonuçları aldığınız görülüyor. Ancak paketleri sulara geçtiğimizde bende bir kafa karışıklığı başlıyor. Abant Geyiktepeyi ele alalım. Paylaştığınız analiz raporunda Bikarbonat 42,2 ppm ve KH 69ppm buna rağmen bu su için önerdiğiniz reçetede 3er damla Potasyum ve Sodyum eklemesi ile KH'ı 109a çektiğinizi görüyorum.

Bu durumda, alkalinitenin özellikle Potasyum ve Sodyum üzerinden mi gelmesi isteniyor?

Emeğiniz için tekrar teşekkürler, özellikle paketli sulara ait değerleri kamuya açık paylaşıma açmanız çok işe yaradı. Bu değerleri diğer forumda Meetlaba sormuş, ancak cevap alamamıştım.
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Abant Geyiktepeyi ele alalım. Paylaştığınız analiz raporunda Bikarbonat 42,2 ppm ve KH 69ppm buna rağmen bu su için önerdiğiniz reçetede 3er damla Potasyum ve Sodyum eklemesi ile KH'ı 109a çektiğinizi görüyorum.
Suyla detaylı ilgilenen birilerinin çıkması heyecanımı daha da artırıyor doğrusu. Hazır suların mineral tablosu Tablo 1'e bakarsanız Geyiktepe'de ve çoğu suda Potasyum ve Sodyum bulunmuyor veya az bulunuyor. Bu sebeple bu minerallerin kahve çözünmesine katkısını istediğimiz için mg olarak belirli miktar ekliyoruz. Dikkat edersiniz ki bir çok suda "sıfır" olan bu iki minerali benzer oranlarda hazır sulara eklemişim. Ancak sularda stok olarak bikarbonat mevcut olduğundan ve eklediğimiz potasyum ve sodyum da bikarbonatlarla birlikte çözüldüğünden suyun stok KH değerini yükseltimiş oluyoruz. Burada suyun stok bikarbonatının düşük olması bizim işimize gelir çünkü zaten sodyum ve potasyum karbonat sertliğini istediğimiz değere yükseltiyor. Burada önemli olan dengeyi yakalamaktır yani bazı kahvelerde sodyum katkısının kahvenin acımsı tadını aldığını ve düzleştirdiğini görürken bazı kahvelerde de özellikle "degass" kaynaklı "astringent "tatları aldığını görebiliriz. Benim testlerimde sodyum fincanda en çok algılanan mineral olarak karşıma çıktı ve en çok üzerine çalıştığım mineral diyebilirim. Özellikle espressoda bence en kritik mineral sodyum çünkü bitter tatları bununla frenleyip kahvenin asıl aromalarına odaklanabiliyoruz. Pour-over'da ise tatlılığı ve aromaları ön plana çıkarıyor daha pürüzsüz ve yumuşak bir fincan ortaya çıkıyor. Ancak limitlere dikkat etmek gerekiyor bazı espressolarda tuzlu tat aldığım oldu, bazı pour-over denemelerde ise kahvenin tadını çok fazla yuvarladığı için içim keyfini ciddi oradan azaltabiliyor. Bu denemelerin hepsi Tadım Tablosu'nda veya en üstteki linkte https://bit.ly/3ReQ5aT tabloların geniş halinde "cupping" sayfası var oradan bakabilirsin.

Bu durumda, alkalinitenin özellikle Potasyum ve Sodyum üzerinden mi gelmesi isteniyor?
Suda stok olarak yeterli alkalinite var ancak sodyum ve potasyum yok. Alkaliniteyi göz ardı edip sodyum ve potasyumun tadıma katkısı olması için ekliyoruz. Bu sebeple KH tavsiye edilen limitlerin üzerine çıkıyor. Eğer sodyum ve potasyum katkısı fincana olumlu yansıyor ise ne ala, yok yansımıyor ise miktarları azaltabiliriz.
 
Son düzenleme:

Gigesa

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
13 Ağu 2022
Suyla detaylı ilgilenen birilerinin çıkması heyecanımı daha da artırıyor doğrusu. Hazır suların mineral tablosu Tablo 1'e bakarsanız Geyiktepe'de ve çoğu suda Potasyum ve Sodyum bulunmuyor veya az bulunuyor. Bu sebeple bu minerallerin kahve çözünmesine katkısını istediğimiz için mg olarak belirli miktar ekliyoruz. Dikkat edersiniz ki bir çok suda "sıfır" olan bu iki minerali benzer oranlarda hazır sulara eklemişim. Ancak sularda stok olarak bikarbonat mevcut olduğundan ve eklediğimiz potasyum ve sodyum da bikarbonatlarla birlikte çözüldüğünden suyun stok KH değerini yükseltimiş oluyoruz. Burada suyun stok bikarbonatının düşük olması bizim işimize gelir çünkü zaten sodyum ve potasyum karbonat sertliğini istediğimiz değere yükseltiyor. Burada önemli olan dengeyi yakalamaktır yani bazı kahvelerde sodyum katkısının kahvenin acımsı tadını aldığını ve düzleştirdiğini görürken bazı kahvelerde de özellikle "degass" kaynaklı "astringent "tatları aldığını görebiliriz. Benim testlerimde sodyum fincanda en çok algılanan mineral olarak karşıma çıktı ve en çok üzerine çalıştığım mineral diyebilirim. Özellikle espressoda bence en kritik mineral sodyum çünkü bitter tatları bununla frenleyip kahvenin asıl aromalarına odaklanabiliyoruz. Pour-over'da ise tatlılığı ve aromaları ön plana çıkarıyor daha pürüzsüz ve yumuşak bir fincan ortaya çıkıyor. Ancak limitlere dikkat etmek gerekiyor bazı espressolarda tuzlu tat aldığım oldu, bazı pour-over denemelerde ise kahvenin tadını çok fazla yuvarladığı için içim keyfini ciddi oradan azaltabiliyor. Bu denemelerin hepsi Tadım Tablosu'nda veya en üstteki linkte https://bit.ly/3ReQ5aT tabloların geniş halinde "cupping" sayfası var oradan bakabilirsin.


Suda stok olarak yeterli alkalinite var ancak sodyum ve potasyum yok. Alkaliniteyi göz ardı edip sodyum ve potasyumun tadıma katkısı olması için ekliyoruz. Bu sebeple KH tavsiye edilen limitlerin üzerine çıkıyor. Eğer sodyum ve potasyum katkısı fincana olumlu yansıyor ise ne ala, yok yansımıyor ise miktarları azaltabiliriz.

Detaylı açıklamanız teşekkür ederim hocam. Siz bu satırları yazarken ben elimdeki bir kahveden sizin Abant Geyiktepe üzerine verdiğiniz pour over reçetesi ile bir demeleme yaptım (kahvem Coffeenutz Guatemala Retana natural ext.). Sonuç fena değildi, ancak benim daha önce RO üzerine minerallendirme ile yaptığım demlemelerime göre biraz daha aromaların yuvarlak olduğu bitişte de acılık bırakan sonuç aldım. Bu durum demleme reçetesi ile hiç kuşkusuz biraz düzeltilebilir gibi. Daha önceki yüksek KHlı denemelerimde bildiğiniz kireç-tebeşir suyu gibi içilmeyecek sonuçlar almıştım. Asla böyle bir şey olmadı.

Bir sonraki denemeyi Abant Geyiktepe üzerine
KH dikkate almadan sadece bikarbonatı dikkate alarak(22ppm olarak paylaşılmış, 20 ppm kadar da sodyum ve potasyum eklemeyi düşünüyorum) aynı kahve ile tekrar deneme yapacağım. Onun sonucunu da muhakkak paylaşırım.

Düzeltme: Bikarbonat 42ppm imiş bu durumda sadece Kalsiyum ve Mağnezyum ekleyerek sertliği yükselteceğim

İyi seneler dilerim.
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Detaylı açıklamanız teşekkür ederim hocam. Siz bu satırları yazarken ben elimdeki bir kahveden sizin Abant Geyiktepe üzerine verdiğiniz pour over reçetesi ile bir demeleme yaptım (kahvem Coffeenutz Guatemala Retana natural ext.). Sonuç fena değildi, ancak benim daha önce RO üzerine minerallendirme ile yaptığım demlemelerime göre biraz daha aromaların yuvarlak olduğu bitişte de acılık bırakan sonuç aldım. Bu durum demleme reçetesi ile hiç kuşkusuz biraz düzeltilebilir gibi. Daha önceki yüksek KHlı denemelerimde bildiğiniz kireç-tebeşir suyu gibi içilmeyecek sonuçlar almıştım. Asla böyle bir şey olmadı.

Bir sonraki denemeyi Abant Geyiktepe üzerine
KH dikkate almadan sadece bikarbonatı dikkate alarak(22ppm olarak paylaşılmış, 20 ppm kadar da sodyum ve potasyum eklemeyi düşünüyorum) aynı kahve ile tekrar deneme yapacağım. Onun sonucunu da muhakkak paylaşırım.

Düzeltme: Bikarbonat 42ppm imiş bu durumda sadece Kalsiyum ve Mağnezyum ekleyerek sertliği yükselteceğim

İyi seneler dilerim.
Hayırlı seneler diliyorum, tadıma göre mineralleri azaltıp optimum bir tad yakalayabilirsiniz. Benim formüllerde Geyiktepe pour-over için potasyum ve sodyum 3.1 ve 7.9 mg/L gözüküyor. Bunları hazır sularda ne kadar aşağı çekerseniz o kadar temiz bir çıktı alabilirsiniz. Bu arada magnezyum miktarı arttıkça asidite düşüp aroma ve tatlılık artıyor. Aynı şekilde kalsiyum arttıkça ise meyvemsi notalar ön plana çıkıyor.

1704025445965.png
 
Son düzenleme:

Gigesa

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
13 Ağu 2022
Hayırlı seneler diliyorum, tadıma göre mineralleri azaltıp optimum bir tad yakalayabilirsiniz. Benim formüllerde Geyiktepe pour-over için potasyum ve sodyum 3.1 ve 7.3 mg/L gözüküyor. Bunları hazır sularda ne kadar aşağı çekerseniz o kadar temiz bir çıktı alabilirsiniz. Bu arada magnezyum miktarı arttıkça asidite düşüp aroma ve tatlılık artıyor. Aynı şekilde kalsiyum arttıkça ise meyvemsi notalar ön plana çıkıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 19877
Çok teşekkürler hocam. Rafine bilgiler gerçekten 👏👏👏
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Güzel bir çalışma olmuş ve epe de emek harcanmış. Derli toplu ve basit bir dille anlatmak da önemli.

Kendi adıma teşekkür ederim. Ben de bir süredir kafayı su konusuna takmıştım ve çok okuyorum fakat bu çalışma bir çok kişiye fayda sağlayacaktır.

Çok teşekkürler. 🙏

En kısa zamanda sindirerek okuyup notlarımı çıkaracağım ve soruları da ileteceğim.

2024'ün ilk güzel okuması olacak 😀
 
Son düzenleme:
Üst