Kararlı sonuç almak için 0.1g hassasiyeti de tartı almanız şart.
Portafiltreye koyduğumuz kahve gramajini sabit tutun. Atıyorum 14.0g. (Farklı dozajlar deneyip beğendiğinizde kalabilirsiniz)
Espresso yaparken shot agirligina gore sonlandirin. Atıyorum tartı 28g espresso içeceğine geldiği zaman sonlandirin. (Farklı miktarlar deneyip beğendiğinizde kalabilirsiniz)
Shot süresini shot düğmesine bastığınız andan itibaren ve sonlandirdiginiz süreye kadar ölçün. Normal şartlarda 25 - 35 saniye arasında sürecektir. (Farklı tarifler de mevcut fakat temel olarak yukarıdaki gibi. Örneğin benim yaptığım son shot 16g : 32g @ 50s idi)
Bu süreyi; öğütümü kalinlastirip 25 saniyeye, incelestirip 35 saniyeye çekerek, hangi espressoyu daha çok begendiginize karar verebilirsiniz.
Yapışma sorunu genellikle yüksek dozdan kaynaklanir.
Makinanın sepetinin alacağı belli bir maksimum dozaji var. Eğer bunu asarsaniz, shot sirasinda şişen kahve, duş başlığı ve duş başlığı vidasiyla temas edebilir, duş basligina yapışabilir, ayrica puck zarar görünce chanelling oluşmasına neden olabilir.
Bu maksimum dozaj bir sepet için her değişik kahvede farklı olabilir. Bunun tespiti de şöyle oluyor.
Normal kahve hazirlarmis gibi portafiltreyi dozluyorsunuz, daha sonra normal bir bicimde tampliyorsunuz. Shot almadan önce 5 kuruş yada daha ufak bozuk parayı tamplanmış kahvenin ortasına koyuyorsunuz. Portafiltreyi makineye normal bir biçimde takıyorsunuz. Buradan sonra shot almayip portafiltreyi geri çıkarıyorsunuz. Ve bozuk parayı geri alıyorsunuz. Eğer para tamplanan kahve üzerinde iz bıraktiysa, kullandığınız doz sepetin kapasitesinden daha yüksek demek oluyor.
Eğer para iz birakmiyorsa maksimum dozajı asmamissiniz demektir.
Not: sepetin alacağı maksimum dozaj en iyi dozaj olmak zorunda değil. Kendi dogrunuza tadip da karar vermeniz gerekli.