Eğer paranız varsa yan sanayi almayın orjinal alın çünkü tasarım farkları çok oluyor ve genelde yan sanayilerin veya taklitlerin tasarım hataları veya seçimleri sonucu çok belirliyor. Bütçeniz uygun durumda ise Dems ve Probador Colectiva gibi orjinal ürünler aldığınızdan emin olabileceğiniz saygın yerlerden alabilirsiniz.
V60
Hario V60 başlı başına bir sürü değişken demek. Öncelikle malzemenizi seçmeniz lazım. Seramik, Cam, Bakır, Metal ve Plastik modeller var. Sürekli oradan oraya taşımayacaksanız plastik almayın. Paranız varsa kesinlikle Bakır V60 kahve içiminizi üst düzeylere taşıyan iyi bir yatırımdır. Cam istiyorsanız Drip Switch modeli size bir de İmmersiyon demleme seçeneği ve güzel pamuksu filtreler sunar, şarapsı kahveler ile çok olumlu sonuç verir. Seramik de oldukça iyidir ama seramikte Origami de bir tercih ve üzerine düşünülmesi lazım.
Plastik bence kahve demleme konusunda çok seyrek kullanılması gereken bir malzeme, Kahve doğası gereği asidiktir ve plastiği aşındırır o yüzden Aeropress ve Delter'ı sadece özlersem yapıyorum. Plastik tavsiye etmem çünkü gıdaya uygun plastik diye tanıtılan ürünler üzerine yeterince araştırma yapılmıyor ve BPA'lı plastikler gibi yine östrojen hormononu yükseltmenin yanı sıra başka çeşitli olumsuz etkileri olabiliyor. Aeropress bu yüzden sırf malzemeyi değiştirmek için sürekli kendini güncelliyor.
Seramik, Cam, Drip Switch, Kasuya ve Bakır V60 yanı sıra Origami Dripper denedim ve hepsini kullanıyorum (bunlara ek Sifon, French Press, Aeropress, Delter var ve Tiamo gibi markaların da V60larını hatta el yapımı seramik V60 denemelerini bir zamanlar kullandım). Bunlar arasında en çok tercih ettiklerim Bakır ile Drip Switch oldu. Ama diğerlerini de arada içiyorum çünkü onlarla demlenen kahveleri de çok seviyorum. Bir çok V60 çeşidi var bunların hepsinin kahve deneyiminize kendinize özgü yaptığı katkılar var. Birbirlerini rakip olarak görmüyorum, biri öbüründen daha iyi demiyorum hepsi aynı takımın oyuncusu, biri üçlük atar öbürü smaç basar biri çalım atar öbürü zerafetini konuşturur biri vole vurur öbürü rövaşata ile şov yapar biri meltem gibidir biri volkan gibi. Ama yan sanayiler ve taklitlerde hep bir şeyleri kaçırıyorsunuzdur. Hario V60 yiv tasarımında gerçekten bilim vardır.
Seramik Hario V60 yerine eğer yumuşak içimler ve hızlı demlemeler seviyorsanız Origami Dripper düşünebilirsiniz.
Filtre
Filtre için Cafec filtrelerin hepsini sırayla alıp deneyin muhakkak, Cafec'in her filtresi farklı içim tercihlerine ve çekirdeklere hitap ediyor o yüzden ilerleyen zamanlarda hepsinden bulundurmanın da faydası var, çekirdeklerinizden gerçekten randıman almanızı sağlar. Hario'nun paketlerde satılan filtreleri tedavülden kaldırılmalı, Cafec gerçekten bir şeyleri çok değiştirdi V60 demlemeye çok önemli bir zerafet katıyor. Bir çok çekirdeği Hario'nun kağıtsı filtreleri ile heba ediyoruz bence (Drip Switch modelinden çıkan Hario filtreler yine pamuksu güzel filtreler ama onların satışı Türkiye'de yok başka ülkede varsa da bilemiyorum). Cafec filtrelerini bir çok Roasteryde (ör. William's Roastery, CleanCup) bulabilirsiniz
Server
Cam server konusunda fantaziye gerek yok aslında. Isıya dayanıklı laboratuvar beherleri bence gayet iyidir. İki tane alırsanız havalandırma yapmanızı kolaylaştırır ve havalandırma sonrasında biraz ısıtıp servis ederseniz de şahane bir kupa kahveniz olur. Lab malzemecilerinden veya IKEA'dan alınabilir.
Gooseneck Kettle - İbrik
Gooseneck kettle konusunda iki şeye özellikle bakılması lazım. Biri sapı öbürü de gooseneck ucu.
Hario ve Fellow gibi markaların kettlelarının sapı özellikle akışı en iyi şekilde kontrol edebileceğiniz bir şekilde tutabilmeniz için açılandırılmıştır ve kazara hızlı dökme ihtimaliniz çok azdır. Ucuz gooseneck kettlelar ile bu kontrolü sağlayamanız çok zordur ve kazara çok hızlı dökümler olabilir. Gooseneck kettle'ı sapı bir kere uzadıktan sonra tekrar bükülüp Kettle'ınıza geri dönmemeli ve dışa doğru devam etmeli.
Gooseneck Kettle'da da yine bütçeniz uygunsa muhakkak bir Hario Buono, Fellow veya Hario Kasuya Kettle alın. Bunlar cidden döküm tekniğini belirliyor. Tchibo'nun elektrikli Kettle'ını kullanan bir arkadaşım var ve bulursanız bu da çok uygundur. Bende bir adet Konchero Elektrikli Kettle var (Probador Colectiva) ve sap bükülüp tekrar kettle'a dönüp birleştiği için kız arkadaşımın evindeki Buono'yu özlemiyor değilim.
Hario Air Kettle fiyat konusunda uygun olsa da sıcaklık konusunda sınırlıdır ve plastiktir 7'den düşük pHlı sularla (ör. musluk suyundan arıtan sürahiler) zamanla aşınır ve vücudunuzda plastik birikimine sebep olur. Hario Air yerine orta veya büyük bir Huskee Cup (Probador Colectiva'da var) alıp havalandırma deliklerinden de sıcak suyu oldukça kontrollü bir hızla dökebilirsiniz ve ayrıca Cascara / Kahve Yemişinin Kabuğundan yapılmış geri dönüşümlü bir malzeme olur.
Ancak bütçem yetmiyor plastik de istemiyorum diyorsanız Aktarlarda, Antikacılarda ve Züccaciyecilerde satılan Bakır Demlikler/İbrikler var. Ama çok hızlı ve kontrolsüz dökebiliyorlar dikkat etmek ya da melodrip gibi bir şey kullanmak lazım.
Termometre
Lab malzemecilerinde satılan Cam Çubuk termometre... Birinin kırılma ihtimaline karşı kesinlikle bunlardan iki tane olsun. Bunun dışında başka termometre denemek istiyorsanız deneyin ama yine döner dolaşır bunlara dönersiniz bence.
Metal çubuklu dijital termometreler bir noktada ya plastiği erir ya yanları tutamaz ya da pil yuvası yamışır veya pil bağlantıları nemden buhardan paslanır bir gün elinizde kalır.
Süt termometrelerinin de üretim hataları olabiliyor ya da genleşip büzüşürken içine buhar almaya başlayabiliyorlar okumakta zorlandığımız olabiliyor.
Cam çubuk termometre temizdir rahattır. Metal gibi ekstradan tat katmaz ama kupanıza güzel enerji katar.