Bu tarz kabarcıklar bende daha kalın öğütüm, osmotik akış ve nispeten daha koyu kavrumlarda demleme bittiğinde filtredeki posanın üstünde oluyor.Filtre veya v60 dan bahsediyorum. Filtre kahvede kalan posada bazen kristal benzeri kabarcıklar buluyorum. V60 da ise bazen ilk bloomingde oluşuyor
Bir ev kullanıcısı için TDS ölçer bir alet çok pahalı bir oyuncak olur diye düşünüyorum. Her kahvenin optimum bir demleme TDS% aralığı olabilir ama damak tadınıza da çok bağlı. Benim elimde Brix ölçer var. Bazen kullanıyorum ama genel olarak damağıma güveniyorum. Tavsiye edilen aralıkta bir TDS% bile damağınıza uymayabilir.
Önemli olan kahvenin az mı çok mu çözünmüş olabileceğini damaksal olarak anlamak, bundan sonra kahve miktarı ve öğütüm ile oynayarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Deney yapacaksanız şunları deneyin.
1) 10 gram civarı ince öğütüm ile 1:16 8-9dk lık bir demleme yapın
2) aynı kahveyi yine 10 gram çok daha kalın öğütümle 1-1.5dk lık bir demleme yapın.
3) aynı kahveyi 10 gram standart bir reçete ile 3dk civarına denk gelecek şekilde öğütüm demleyin.
Hepsini yan yana tadın. bu sayede az çözünen, çok çözünen kahve tatları damakta daha anlaşılabilir olabilir.
Bir de elinizdeki suyu da değiştirmek bazen çok fark ediyor.
Hocam bence bir de suyu değiştirmeyi deneyin derim.
Ben Pınar Madran kullanıyorum. Eğer demlediğim kahvede kavurucunun verdiği tadım notalarına yakın bir tadım alamaz isem 2 deneme sonrası mutlaka farklı su kullanıyorum ve kavurcudan su bilgisi rica ediyorum. Nestle Pure life gibi sular ile de deneme yapabilirsiniz bence.
Aslında birçok parametre var üzerinde oynamam gereken. İyi bir bardak yakalayabilsem en azından kendime bir referans edinmiş olurum. Çekirdek değiştirdiğimde bu referansın etrafından dolaşır çok uzaklaşmadan sonuca daha çabuk ulaşırım diye ümit ediyorum. Farklı marka suları ara ara deniyorum. Şuana kadar en tatmin edici bardağı bir kafeden aldığım su ile yapabildim. O yüzden suyun gücüne inanıyorum.
Şuana kadar forumdan ve sizlerden öğrendiklerim,
Bardağım kötü çıktığında,
1. Öğütüm kalınlığını değiştirebilirim,
2. Kahve/Su oranını değiştirebilirim. (Ancak bu oranı genelde reçetelerden aldığım için pek değiştirmiyorum)
3. Su sıcaklığını değiştirebilirim
4. Su döküş stilini değiştirebilirim. (Döküş sayısı ve süre şeklinde)
5. Su markasını değiştirebilirim.
Ancak,
Parametrelerin bir kısmı bağımsız olarak tek başına sonucu değiştirebiliyorken, bir kısmı diğer parametreleri de etkiliyor. Örneğin su sıcaklığını değiştirmek diğer parametreleri pek etkilemezken, öğütüm kalınlığı süreyi önemli ölçüde değiştiriyor.
Şuana kadar reçeteleri forumdan veya satıcıdan aldığım için kontrol edemediğim iki parametre üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Öğütüm kalınlığı ve su markası. Öğütüm kalınlığını kontrol edemiyorum çünkü Molent G50 var elimde. Değerler genelde Comandante için veriliyor. Dolayısı ile şuanda en çok bununla oynuyorum. Su markası ise çok fazla değiştirmemiştim. Buzdağı ve Nestle Pure life üzerinden gidiyordum. Diğer markaları da deneyebilirim.
Asıl problem sistematik gidemedim denemelerimde. Bir sisteme oturtarak devam edeceğim bundan sonra. Umarım yakın zamanda sonuca ulaşırım. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Öğütüm kalınlığını kontrol edemiyorum çünkü Molent G50 var elimde. Değerler genelde Comandante için veriliyor. Dolayısı ile şuanda en çok bununla oynuyorum.
ve Cuppinggiggle: Cupping yapınca çekirdekten beklentiler daha net oluyor. Sonra kahve pusulasına göre parametreleri değiştirebilirsiniz.
CMD 22 klik -> G50 38 klik
Molent kullanırken bu eşleşmeyi baz alıyordum. Belki işinize yarar.
Cuppingi kesinlikle ilk kez yapacaksanız en az 2-3 farklı kahve ile yapın. farkı çok daha iyi anlarsınız.Cupping şuana kadar hiç yapmadım ancak Hoffman'ın French press tarifini Cleancup Tirtira için farklı öğütümlerde Buzdağı su ile denedim. (Molent G50 için 41, 39 ve 37 klik) 37 klik hariç hepsinde aldığım tek tat kaynatılmış ot tadıydı. 37 klikte ise o bile yoktu. Dümdüz kahveydi. Ölüydü yani. Ancak bu öğütüm aralığı French Press için fazlasıyla ince bence. Overextract oldu desem aroma sıfır yahu. Kokusu bile hep ot gibiydi. Underextract olabilir mi? bu öğütümle bence olmamalı. Reçeteyi yanlış uyguluyorum desem, bu kadar basit bir reçeteyi yanlış uygulamak için akıl sağlığında bir problem olmalı insanın.
French Press'te Hoffman'ın tarifinden farklı yapabileceğim iki şey var. 1-Su markası, 2-öğütüm kalınlığı. Buzdağı ile farklı öğütümlerde denedim olmadı. Şimdi suyu değiştirip tekrar deneyeceğim. Eğer fark ederse işimi gücümü bırakıp suya odaklanacağım.
Hocam peki Hario Switch/Clever benzeri bir ekipmanla denediniz mi?En iyi şu şekilde olur bence. Elimdeki kahvelerin listesini ekte veriyorum. Yanlarında da kavrum tarihleri var. Öğütücüm Molent g50, Hario V60 ile demleme yapacağım. Filtre olarak Hario 100'lü paket ve Cafec Abaca var. İstanbul'dayım su markası konusunda çok sıkıntı yaşamam. Tartı, sıcaklık ayarlı Kettle falan filan hepsi var. Elimdeki imkanlara göre bana tam bir tarif verirseniz deneyeyim. Aksi halde başa çıkamıyorum ben bu işle. Şuana kadar sadece Kafin kültür Brezilya Sitio Sao Pedro ve Kronotrop Lakto ile Santa Rosa kahvelerini demleyebildim. Listedeki diğer kahvelerin (Overdose'lar hariç, henüz açmadım paketlerini) hiçbirini demleyemedim. Hep ot gibi kokuyor, ot tadı geliyor. Ne yaparsam yapayım olmuyor.
En iyi şu şekilde olur bence. Elimdeki kahvelerin listesini ekte veriyorum. Yanlarında da kavrum tarihleri var. Öğütücüm Molent g50, Hario V60 ile demleme yapacağım. Filtre olarak Hario 100'lü paket ve Cafec Abaca var. İstanbul'dayım su markası konusunda çok sıkıntı yaşamam. Tartı, sıcaklık ayarlı Kettle falan filan hepsi var. Elimdeki imkanlara göre bana tam bir tarif verirseniz deneyeyim. Aksi halde başa çıkamıyorum ben bu işle. Şuana kadar sadece Kafin kültür Brezilya Sitio Sao Pedro ve Kronotrop Lakto ile Santa Rosa kahvelerini demleyebildim. Listedeki diğer kahvelerin (Overdose'lar hariç, henüz açmadım paketlerini) hiçbirini demleyemedim. Hep ot gibi kokuyor, ot tadı geliyor. Ne yaparsam yapayım olmuyor.
Tekrardan merhaba,
Öncelikle MrBean bey, şu an içinde bulunduğunuz hâle yabancılar 'coffee tantrum' diyorlar. Kahve tecrübeleriniz sırasında üstesinden gelemediğiniz bir durumla karşılaşıp kafeinin de etkisiyle "NEDEN OLMUYOR? NEDEN NEDEN?" şeklinde yükseliyorsunuz ya, o işte. Bu hâli birkaç kez daha yaşamanız olasıdır. Hepsi kahve tecrübenize dâhil, normal yani. Tadını çıkarın, insanın bir işe odaklanıp kişisel duvarlarını yıkarak o iş ile yatıp-kalkması, heyecan hissetmesi sıklıkla yaşanabilen bir hâl değil.
Sonralıkla, nitelikli kahve başlığı altında tecrübe ettiğimiz kahvelerin geniş bir skalası var. Bazıları her damağa hitap ediyorlar. Bazıları sadece kahve tecrübelerine kalibre olmuş damakların zevk alıp anlayabileceği tatlara sahipler. Bazıları ise profesyonel anlamda eğitimli damakları dahi şaşırtacak tatlara sahipler. Bazı bardaklar demleme hatası kaynaklı tatsız olur. Bazı bardaklar demleme hatası kaynaklı tatlı olur. Bazı çekirdekler kolayca demlenir. Bazı çekirdekler sadece belli parametreler sağlanırsa demlenir. Bazı kahveler gerçekten şahane bir zenginlik içerirken, bazılarının sıfatında 'nitelikli' yazmasına rağmen pek de yani zengin değillerdir. Bazı kahveler yanlış kavrumdan dolayı zevksiz olur. Bazen farketmediğiniz bir koşuldan ötürü kahve bayatlar, tadının çoğunu kaybeder. Bunu böyle bayağı bir uzatabiliriz. Özet olarak, karşılaştığınız sıkıntının tam olarak neden kaynaklı olduğunu anlayabilmeniz için zamana ihtiyacınız olabilir. Damağınız gelişir ise, tecrübeniz artar ise; sıkıntıyı direkt damağınızda hissettikleriniz ile anlayabilirsiniz. Yoksa 30.000 TL'lık ekipman da alsanız, pek bir ilerleme kaydedemeyebilirsiniz.
Yanisi artık sağda solda 'kahve yolculuğum, kahve hikayem, kahve tecrübelerim vs." gibi anlatımlar gördüğünüzde, artık bu anlatılanların boş olmadığını birinci el tecrübeniz ile biliyorsunuz.
Güzel bir bardak kahve demlemek de içmek de güzeldir, aslında gayet de basittir. Bu kadar basit bir işi yapabilecek kıvama gelmeye çalışan modern insanın hâli ise zaman zaman o kadar basit olmayabilir. biggrin
Burada size verebileceğimiz cevaplar "Belki şöyle olabilir"den öteye geçemeyecek sizin için. Günün sonunda kahveyi siz demleyeceksiniz, Allah kolaylık versinheart:
Öncelikle şuana kadar sıkılmadan cevap yazdığınız için sizin vasıtanızla herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Kahveyle inatlaşmaktan yoruldum artık. Doktora yapan insanım ben tezimi boşladım bu sevdayla. Daha fazla kavga etmeyeceğim. Demleyebildiğim ve keyifle içtiğim çok güzel kahveler var. Şimdilik onlarla yetineceğim. Yeni kahveler denemeye karar verdiğimde ise Cafe'si olan kavurucuların mekanında kahveyi içecek, reçeteyi rica edecek ve evde 3-5 demleme yapabilecek kadar kahve alacağım. Eğer evde demleyebilirsem daha büyük miktarlarda alırım. Evde demleyemezsem de hiç boşuna uğraşmayacağım. Herkesin çok güzel dediği ancak içemediğim kahvelere bir sürü para verdim. Onları artık vakumla buzluğa kaldırır ilerde bir gün tekrar denerim. Tekrardan hepinize çok teşekkürler.
Herkese selamlar. Nitelikli kahve konusunda oldukça yeniyim. Büyük bir hevesle V60 için gerekli bütün ekipmanlarımı tamamladım. Ancak kahveyi demleyen ekipman değil bizleriz. Haliyle konu hakkındaki bilgisizlik tecrübesizlikle birleşince hala keyifli bir kahve demleyebilmiş değilim. Asıl problem demlediğim kötü kahveyi nasıl iyi bir kahveye dönüştüreceğimi bilemiyorum. Aşağıda vereceğim örnek üzerinden yardımcı olursanız çok sevinirim.
Çekirdek: Cleancup, Santa Rosa de Cabal
Kavrum sonrası 12. gün
Tüm demlemeler 2:15 - 2:30 arası bitti.
Referans reçetem CleanCup'ın sayfasında yer alan reçete. (Eşleşmeyen parametrelerden dolayı sadece demleme, su sıcaklığı ve kahve/su oranı aynıydı)
1. Demleme sonucu: (Buzdağı 94 derece, blooming + tek döküş, Molent g50 38 klik, Kahve/su 1:15) Karafta ve bardakta aromasız sadece kahve kokusu var. Bardakta aromaları hiç alamıyorum, tatlılık da aynı şekilde sıfır. Acılık başlarda baskın ancak çabuk kayboluyor, yerini yavaş yavaş mide yakan cinsten ekşiliğe bırakıyor.
2. Deneme sonucu: (Buzdağı 94 derece, blooming + 3 döküş, g50 34 klik, kahve/su 1:16,3) İlk demlemeden farklı olarak döküşlerin yanı sıra öğütümü de epey incelttim ve kahve miktarını azaltarak oranı değiştirdim. Artık demlenirken tatlı, meyvemsi kokular gelmeye başladı. Ancak bardağa yansımadı. Başlarda çok fazla olan acılık, daha sonra azaldı. Ancak hiç kaybolmadı ağızda hep vardı. Üstelik bardak soğudukça ekşilik de kendini hissettirmeye başladı.
3.Deneme sonucu: (Buzdağı 91 derece, blooming + 3 döküş g50, 36 klik, kahve/su 1:15) öğütüm kalınlığını 1. ve 2. demlemenin arasında tuttum. Kokular nispeten aromatik sayılabilir. Başlangıçta yaşadığım acılık çok fazla değildi bu sefer. Ekşilik de rahatsız edici düzeye ulaşmadı. Ancak aromalar yine oldukça belirsiz.
Kısacası ne yaptıysam şu aromalara ulaşamıyorum. Nasıl yapacağım bu işi. Neyi değiştirerek başlamam gerekiyor anlamıyorum.
Öncelikle şuana kadar sıkılmadan cevap yazdığınız için sizin vasıtanızla herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Kahveyle inatlaşmaktan yoruldum artık. Doktora yapan insanım ben tezimi boşladım bu sevdayla. Daha fazla kavga etmeyeceğim. Demleyebildiğim ve keyifle içtiğim çok güzel kahveler var. Şimdilik onlarla yetineceğim. Yeni kahveler denemeye karar verdiğimde ise Cafe'si olan kavurucuların mekanında kahveyi içecek, reçeteyi rica edecek ve evde 3-5 demleme yapabilecek kadar kahve alacağım. Eğer evde demleyebilirsem daha büyük miktarlarda alırım. Evde demleyemezsem de hiç boşuna uğraşmayacağım. Herkesin çok güzel dediği ancak içemediğim kahvelere bir sürü para verdim. Onları artık vakumla buzluğa kaldırır ilerde bir gün tekrar denerim. Tekrardan hepinize çok teşekkürler.
Merakla takip ettiğim bir başlık daha, aslında yaşadığım ve yanıt arayacağım çoğu sorun için de rehber niteliğinde. Haklısınız başka sorumluluklarımız var her birimizin ama sanki bu işe gönlümüze hoş bir eğlence olarak bakarsak daha iyi mi ne? Elinizdeki ekipmanlar başlangıç için de harika ama herkesin dediği üzere değişkenler, değişkenler... Uyumadığım, kahve ile ilgili bir şeyler okurken zaman mefhumunu kaybettiğim çokça kez sabahın köründe kalkarken napıyorsun? diye sorduğum çok oluyor. Ama yeni gelen paketleri açarken ve demlerken yaşadığım heyecan ve gerilimi hiçbir şeye değişemem. Kahveciye gidip yerinde kahveyi içip ona göre ilerlemek belki de iyi bir yoldur yine de ara ara kahveye zaman ayırıp tez arası mola vermek size ferahlık katacaktır. Levent Bey'in size kahve demlerdim cümlesini de kaçırmayınKahve olayı beklenti ile çok alakalı. Siz siz olun o süper denen çok pahalı kahvelere kafayı takmayın. Pahalı olması, çok iyi tatlar alınacağı anlamına gelmiyor. Hatta benim tecrübem fiyat ile alınan zevkin doğru orantılı olmadığı yönünde.
Damağınız daha çayımsı gövdeli, asidite ön planda, biraz buruk, bazen de ice tea tadında kahveler çekerse yıkanmış kahveleri... floral, vs olsun derseniz Etiyopya, kırmızı meyve, burukluk olsun derseniz Güney Amerika kahvelerini seçebilirsiniz... asidite hastasıyım, narenciye, turna yemişi, umami, domates derseniz Kenya
Ben hızlı ve kolay demlenen, nispeten tatlı, aromatik, kremamsı gövdeli kahveler severim derseniz de natürel ve anaerobik işlenmiş kahvelere şans verin. Özellikle Etiyopya kahveleri içimi rahat rahat kahveler oluyor.
Tabii kahvede genelleme çok doğru değil ama iyi bir kavurucuya da beklentinizi söylerseniz, size kahve önerisinde bulunurlar.
Son haftalarda denediğim Coffee Department Shakiso ve Acaciaiçimi rahat, güzel kahveler.
İlk başlarda bu kadarı bence yeterli. Sevdiğiniz bir kahve bulursanız da bir süre keyifle demleyip için
Deneme paketlerine daha çok şans verebilirsiniz.
Bir de kesinlikle tadım yapın ve kahveleri en az 1 hafta 10 gün degassing için bekletin.
Doktora süreci zor, kolay gelsin. yakın olsanız ben size demlerdim destek amaçlı
Bendeniz de evde kahve demlemeye henüz geçen sene başladım. Bütün gece deli gibi kahve demlemeye çalışıp sabah işe gidemediğimi biliyorum. biggrin
Arada sakinleşip "amaaaaan banane ya" rahatlığına bürünmek iyi geliyor. Sonra zaten Allah ömür verirse tekrar kahveyle ilgili yeni bir şey öğrenirken buluyorsunuz kendinizi, tam rahatlıyorsunuz, pat, bir kavurucu diyor ki "süper sipeşıl kaave getittim", bi' bakıyorsunuz herkes aman da çok mutlu, ona atlıyorsunuz, başka kavurucu 'patron çıldırdı' indirimi yapıyor, sonra başka bi' şey geliyor, o oluyor, bu oluyor, kitaplar, videolar, yeni insanlar, festivaller, yarışmalar, yeni kahveler, yeni ekipmanlar, öyleydi böyleydi, geçinip gidiyoruz iştebiggrin bir yerden sonra işler daha sakin bir hal alır, müsterih olunuz efenim.
Merhaba, bu kahveyi ben Kasım ayında almıştım, ilk demlemelerim kotu olunca moralim bozuldu. Butun parametrelerle oynadıktan sonra (V60 ve Kalita icin) paketi kapatıp bekletmeye aldim aradan 1 ay geçtikten sonra yeniden demledim ve gerçekten kavurucu noktalarını aldığım, şarabımsı bir kahve oldu. Yani işin püf noktası bu kahveyi normalden cok uzun bir salınım sürecine bırakmak.
Demleme V60 için
Molent G50 38 clik
Su oranı 1:16
Cafec traditional
Su Pınar veya Erikli 94-95 derece
Ön demleme 50 ml su ile 30 sn kadar bekledim
30sn'den başlayarak 1.00'a kadar dairesel hareketlerle 100 ml su doktum
15 sn suzulmesini bekledim
1.15'te başlayarak 256 ml e tamamladım
Tahmini bitiş 2.30 civari
Kahve olayı beklenti ile çok alakalı. Siz siz olun o süper denen çok pahalı kahvelere kafayı takmayın. Pahalı olması, çok iyi tatlar alınacağı anlamına gelmiyor. Hatta benim tecrübem fiyat ile alınan zevkin doğru orantılı olmadığı yönünde.
Damağınız daha çayımsı gövdeli, asidite ön planda, biraz buruk, bazen de ice tea tadında kahveler çekerse yıkanmış kahveleri... floral, vs olsun derseniz Etiyopya, kırmızı meyve, burukluk olsun derseniz Güney Amerika kahvelerini seçebilirsiniz... asidite hastasıyım, narenciye, turna yemişi, umami, domates derseniz Kenya
Ben hızlı ve kolay demlenen, nispeten tatlı, aromatik, kremamsı gövdeli kahveler severim derseniz de natürel ve anaerobik işlenmiş kahvelere şans verin. Özellikle Etiyopya kahveleri içimi rahat rahat kahveler oluyor.
Tabii kahvede genelleme çok doğru değil ama iyi bir kavurucuya da beklentinizi söylerseniz, size kahve önerisinde bulunurlar.
Son haftalarda denediğim Coffee Department Shakiso ve Acaciaiçimi rahat, güzel kahveler.
İlk başlarda bu kadarı bence yeterli. Sevdiğiniz bir kahve bulursanız da bir süre keyifle demleyip için
Deneme paketlerine daha çok şans verebilirsiniz.
Bir de kesinlikle tadım yapın ve kahveleri en az 1 hafta 10 gün degassing için bekletin.
Doktora süreci zor, kolay gelsin. yakın olsanız ben size demlerdim destek amaçlı
Merakla takip ettiğim bir başlık daha, aslında yaşadığım ve yanıt arayacağım çoğu sorun için de rehber niteliğinde. Haklısınız başka sorumluluklarımız var her birimizin ama sanki bu işe gönlümüze hoş bir eğlence olarak bakarsak daha iyi mi ne? Elinizdeki ekipmanlar başlangıç için de harika ama herkesin dediği üzere değişkenler, değişkenler... Uyumadığım, kahve ile ilgili bir şeyler okurken zaman mefhumunu kaybettiğim çokça kez sabahın köründe kalkarken napıyorsun? diye sorduğum çok oluyor. Ama yeni gelen paketleri açarken ve demlerken yaşadığım heyecan ve gerilimi hiçbir şeye değişemem. Kahveciye gidip yerinde kahveyi içip ona göre ilerlemek belki de iyi bir yoldur yine de ara ara kahveye zaman ayırıp tez arası mola vermek size ferahlık katacaktır. Levent Bey'in size kahve demlerdim cümlesini de kaçırmayın
Yanlış hatırlamıyorsam bir yerde Uçak Uzay mezunu olduğunuzu okumuştum. İTÜ'de okuduysanız kahve içmeye beklerim.biggrin