Yani burda iki ihtimal var gibi. Ya içtiğimiz kahvenin fiyatının çoğu kafeye değil devlete gidiyor, ya da esnaf hep yüksek kara alışık, yüksek kardan ödün vermemek için şişirdikçe şişiriyor fiyatları.
Açıkçası bir kafe sahibi gelip kalem kalem nasıl ücret belirlediklerini anlatırsa ancak o zaman anlayabilirim şahsen. Yoksa asgari ücret zammı, rusya ukrayna savaşı, katar dünya kupası, bitcoin çöküşü, dıdısının dıdısı liste uzar gider. Analitik bir veri görmedikçe devlet mi müşteriye, patron mu müşteriye yoksa hepsi birden mi müşteriye anlamak zor. Ki öyle bir veride bile bence kira ödeyen/ödemeyen, günlük çok satış yapan/az yapan vs. bir sürü faktör gireceği için aslında ben farklı önemli derecede farklı fiyatlar da beklerim. Ama aynı sokakta biri 10 liraya biri 60 liraya satarsa denge bozulur. O yüzden biri iniyor biri çıkıyor 35 lira civarı sabitleniyor diye düşünüyorum. Umarım hepimize 60dan 35e inen denk gelir.
Kafe dinamiklerini bilmiyorum, ama 120-150 tl saç sakal traşları görüyorum mesela berberlerde. Geçen gün lahmacun içini verip lahmacun hazırlatalım dedik, 10 liraya çıkmış lahmacun başı. Bu fiyatların elektrik, su, doğalgaz, benzin, mazot, uranyum, titanyum, sodyum, NaCl açıklaması olamaz yani. 30 TL'ye ayran satanlar var.
Afet sonrası anında fiyat zammı yapan taksici durumu yani. Aynı tüm taksicileri hedef almamamız gerektiği gibi tüm esnafı da suçlayamayız. Ama kesinlikle art niyetliler ve o yüksek karlarından ödün vermeyenler var. Burda mecburen iyi esnafı (pastacı, kahveci, kebapçı vs.) seçmemiz gerekiyor.
Bir de bu hesapta bir sorun var. 250 gr kahve bize göre 170. Firmada ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok, hiç hesaplamadım. Ama bizim 170e aldığımız onlara 170e gelemez. Haa 100 de olabilir, 169 da olabilir. Ama hesabı da ona göre yapmak lazım. Tabii fiyatın inmesi arkadaşı da daha haklı çıkarır.
Son olarak en kötü yaz mevsimimiz bu. 2023 yazından umudumuzu kesmeyelim