.

printspresso

Yeni Kahvesever
espresso dünyasına ancak makine edinebilmiş olmam ile birlikte yeni girebildim
Bu güzel serüvene hoşgeldiniz 😎 kendi fikirlerimden bahsettikten sonra yine forumda bu konu ile ilgili uzun uzun konuşulmuş başlıklar var, onların linkini de bırakıyorum.

Öncelikle degassing süreci her çekirdek ve her kavrum için standart değildir. Deneyimlediklerimden kimisi gerçekten kavrumundan 2-3 gün sonra bile süreci tamamlarken kimisinde istediğim/beklediğim notalara ulaşmam 6 hafta bile sürdü. Kendi çekirdeklerini iyi tanıyan kavurucuların tavsiyelerine uyabilirsiniz.

Degassing bitmeden de asla içemezsiniz diye bir şart olmamakla birlikte kavrumdan itibaren belli aralıkla denerseniz farklı tat profillerini ve çekirdeğin sürecini tadarak deneyimlersiniz. Bunu açık kavrumdan koyu kavruma farklı çekirdeklerde deneyebilirsiniz.

Espresso yapımında basınçsız, dipsiz portafilter kullanmanızı tavsiye ederim. Böylece demleme esnasında ve sonrasında, eğer hoşunuza gitmeyen bir şey varsa sebebini daha rahat tespit edebilirsiniz. "Antrenma çekirdeği" olarak nitelendirebileceğiniz, nitelikli kahvelere göre daha ucuz olan çekirdekleri alıp espresso pratiği yapabilirsiniz.

Bahsettiğim forum linkleri --> https://www.kahveler.net/kahve/8437-yeni-kahveyi-kac-guen-sonra-demlemeliyim-degassing-suereci.html/

PisMoruk

Profesyonel Demleyici
Allah kurtarsın.
Duvar dibine çömeşmek yerine;
1739874849149.png
Arada malta boyunda volta atın, kim n'apıyor gözlemleme şansınız olur😉

Başka biryerlerde yazdığım bir kaç lakırdıyı buraya da yazayım: Degas (farting of dı kafi) için net bir şey söylenemese de; İsviçreli bilim adamları kavrulduktan 8 saat sonra kahveye su değdirmenin günah olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca bu bilgi, İsviçreli olmayan kişilerce de teyit edilmiştir. Ancak:

Türk Kahvesi için: En az 1 gün beklenmeli,
Pour Over & Immersion yontemleri için: En az 2 gün beklenmeli,
Espresso için: En az 3 gün beklenmeli,

8 saatten sonra gider espresso çekerseniz, hani günah olmaz ama mekruhtur. En az 3 gün bekleyin. Ama unutmayın ki, 3. günden o bahsedilen 7. hatta 15-20. güne kadar performans sürekli artacaktır. En az bi hafta bekleyin yani ki, arkanızdan ağlamasın. Yoksa sağlık mağlık bi sakıncası yok.

Verilen 7-15-25 gün gibi (hatta 1 ayı aşan) sürelerden sonra yapılan demlemelerde, o kahveden alacağınız lezzetin/performansın doruk noktasını alacağınız öngörülür. O zamana kadar kahveden alacağınız keyifte artış olacaktır, sonrasında da yavaş yavaş azalır, yıkılmaya başlar. Tıpkı bir gauss eğrisi gibi düşünebilirsiniz. Ancak burada çok önemli bir nokta var, "gibi" dedim; zira kahvenin degass'e bağlı lezzet eğrisi, gauss eğrindeki gibi tepe noktasına göre simetrik olmaz. Aksi durumda, atıyorum 15. günde climax'i gösteren😁 bir çekirdeği 10-20. günler arasında tükettin tükettin, yoksa çöp olur gibi bir mantık yürütmemiz gerekir idi.

Burada tek bir doğru yok, çekirdekten çekirdeğe, kavrum derecesine, kavurucunun becerisine/beceriksizliğine, demleme yöntemine göre bu süre değişir yani.

Peki bu arkadaşı yellenmesi bitene kadar n'edelim? Çok basit, kendi valfli poşetinde kalsın. Zaten 200-250 gramlık ve tüketilmeye başlandığında maksimum 35-40 serviste (12,5 gramdan / 1 porsiyon hesabıyla) dibi görülecek bir miktar için antin kuntin toplara girmenin, gereksiz şekil şükül kavanoz tencere tava almanın bi mantığı yoktur. Yani aslında vardır, özenirsiniz ve alma güdünüzü tatmin edersiniz ama teknik olarak akı 💩unu karşılamaz, sağladığı marjinal fayda düşünüldüğünde. Gidin o parayı merak ettiğiniz çekirdeklere harcayın. İçeri giren bi pırtik hava bir şey yapamaz. Eğer ki tüketmeğe başladıktan sonra 15-20 gün içinde o poşet bitmiyorsa da, zaten kahve tüketiyor sayılmazsınız. İçinizde benim gibi biraz hamsterlik/sincaplık varsa, ağaç kovuğuna fındık fıstık gömmeseniz de, buzluğa kahve stoklamaya meraklıysanız, haa işte o konu bambaşka (amma hakkını verelim eğlenceli).

Dediğim gibi, çömeşip kalmayın, biraz dolaşın😉

DtB

Joker
pre-infusion ekstraksiyon süresine dahil mi yoksa üzerine mi eklenmeli
diyelim ki 30 saniyede 36 gram espresso elde etmeye çalışıyoruz 10 saniye ön demleme + 9 bar basınç altında 20 saniye ekstraksiyon şeklinde mi yoksa 30 + 10 toplam 40 saniye olacak şekilde mi süre tutulmalı

aklıma takılan bir diğer husus da ekstraksiyon süresini pompa çalışmaya başladığı an mı başlatmalıyız yoksa bardağa damla ilk düştüğü an mı bu sanki makinenin pompa türüne göre değişiyormuş breville barista pro kullanıyorum ben nasıl davranmalıyım fikri olan var mı
komut gönderilir gönderilmez makinenin kendi tuttuğu süre var ona mı bağlı kalmalıyım yoksa bardağın altına koyduğum hassas tartının ilk damla düştüğü an başlattığı süreye mi bağlı kalmalıyım

bu gibi konularda tam anlamıyla her durumu karşılayan ezber bir bilgi olmadığının bunların çoğunun belli yol haritaları olduğunun asıl önemli olanın çıktının tadı olduğunun ve ona göre davranılması gerektiğinin farkındayım yine de genel kabul görmüş standartları merak ediyorum sizin yaklaşımınızı öğrenmek istedim
Makine marka ve model yazarsanız daha sağlıklı bilgiler paylaşabiliriz. Shot süresine ise 3 farklı şekilde bakılır :

1.) Makinenizde Rotary Pompası varsa (bu motorlar daha sessiz çalışır, filtrasyona da bağlanabilir, bazıları damacanadan da çekebilir, bazılarının ise pompası dışarda/external). Bu tarz pompalarda shot tuşuna basar basmaz saymaya başlayabilirsiniz.

2.) Vibrasyonlu Pompa varsa, ilk tuşa bastığınızda önce bir gürültülü ve titreşimli su çekme süreci var, sesi dinlerseniz bir noktadan sonra (2-5 sn) vibrasyon sesi azalır, titreşim azalır. Bu makinelerde ses azaldığı andan itibaren sayılır.

3.) Her iki pompa türlerine ek olarak "ön demleme / pre infusion" devreye alındıysa (1 sn ile 5 sn arası, makine marka, model ve sistemine göre değişir) bu ön demleme süresi toplam süreden çıkartılır.

örn : 3 saniyelik bir ön demlemeniz var, tuşa bastınız ve rotary pompalı makinede 30 saniyelik shot aldınız, 27 saniye gibi almış olursunuz, ön demlemeyi shot süresine katmayın.

Haggard1963

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Bence de doğru ve mantıklı olan pre inf'in toplam süreye dahil edilmemesi, fincana kahve almaya başladığımız sürenin demleme süresi olması. Bazı kahvelerde pre inf'i uzun denecek süre durdurup, shot'ı bu şekilde alabiliyoruz neticede. "Biyanka'da kol inince süre başlar!!1!" anlayışını çok klişe buluyorum, makinelerde zamanlayıcı var diye illa shot süresi o olacak diye bir kaide yok.

Haggard1963

peki siz ilk damla düştüğünde mi başlatıyorsunuz süreyi pompa çalışmaya başladığında mı
Bardağa damlalar düştüğünde süreyi başlamış olarak kabul ediyorum. Bazı demlemelerde, özellikle koyu kavrumlarda ön demleme kısa sürdüğü için pek önemi yok ama bir çok kahvede de sepetin alt kısmı 2-3 bar başınçta kahveyle kaplandıktan sonra akışı tamamen durdurup 20-30 sn kadar bekleyip akabinde basıncı yavaşça yükseltip devam ediyorum. Zaten tartıların espresso modu da bu amaçla var.

Haggard1963

bende bazen ön demleme esnasında akış başladığı oluyor o durumda ne yapmalıyım ön demleme süresini uzun tuttuğum anlamına mı geliyor
ön demleme esnasında akış başlasa bile o esnada bardağa dolan kahve total gramaja dahil mi merak ettiğim bir diğer konu da pompayı durdurduktan sonra yaşanan 1-2 gramlık damlama yine total gramaja dahil mi yani 36 gram çıktı elde etmeye çalışıyorsak pompayı 34 gramda mı durdurmalıyım
Hocam bence üçün beşin o kadar ince hesabını yapmaya gerek yok.🙂 36 yerine 40 gr da alsanız tadımda bir farkı yok neticede. Tartı algılıyorsa düşen damlalar kahveye dahil edilebilir, bence.

0decoy0

Yeni Kahvesever
cevabınız üzerine forumda gözlemlediğim bir problemden bahsetmek istedim
forumdaki kahve severler niçin yerine göre kahveyi roket bilimi olarak görürken yerine göre nescafe ve espresso arasındaki farkı anlayamadığını söyleyen dayı tavrı sergiliyor 🙂 ne zaman biraz detaya insem forum kullanıcılarından hep aynı tavrı görüyorum ve genelde bu kişilerin önceki mesajlarına baktığımda asıl kendilerinin çok manyak detaylarda kaybolduklarını görüyorum neyin ince detay olduğuna neyin olmadığına kim karar veriyor sorduğum spesifik bilgi hakkında bilginiz varsa paylaşın yoksa cevap yazmayın ''ince hesaba gerek yok'' dendiği anda zaten konuştuklarımızın tümü anlamsızlaşıyor

Son düzenleme:

PisMoruk

Profesyonel Demleyici
forumdaki kahve severler niçin yerine göre kahveyi roket bilimi olarak görürken yerine göre nescafe ve espresso arasındaki farkı anlayamadığını söyleyen dayı tavrı sergiliyor 🙂 ne zaman biraz detaya insem forum kullanıcılarından hep aynı tavrı görüyorum ve genelde bu kişilerin önceki mesajlarına baktığımda asıl kendilerinin çok manyak detaylarda kaybolduklarını görüyorum neyin ince detay olduğuna neyin olmadığına kim karar veriyor sorduğum spesifik bilgi hakkında bilginiz varsa paylaşın yoksa cevap yazmayın ''ince hesaba gerek yok'' dendiği anda zaten konuştuklarımızın tümü anlamsızlaşıyor
ben yıllarca bu tavır ile üniversitede de sık sık karşılaşıp bunalıp tıp fakültesini bırakmış birisi olarak en iyisi chatGPT'den devam edeyim 😎
yargılamıyor yorum yapmıyor direkt bilgi veriyor insani egodan uzak tertemiz oh mis
Ooouuvv...
Süper soru🙏
Ama yazmak için masa başına geçmem gerek, tel klavyesinin odunluğu ile PC raadlığını ayırabilen bir dayı olarak bu kadar yazmam mucşze.

PisMoruk

Profesyonel Demleyici
Öncelikye yukarılarda geçen soru çerçevesinde "gerçek" düşüncemi yazayım, sonra makaraya sararız. Ön demleme süreye dahil edilmeli mi edilmemeli mi? Yanıt: Bu sizin beğeninize kalmış. Zira belli zaman dilimi içinde belli miktar hedefiniz olduğu için dahil etmek ya da etmemek durumunda akışı etkileyen (öğütme, tamp basıncı vs) şeylerle oynamak durumundasınız (Belli sürede belli hacim çıktı hedefiniz olduğunu varsayıyorum). Sonuçta dahil etmek, etmemek, ortayı bulmak gibi durumlarda çıktı belki fark edilir belki fark edilmez şekilde farklı olacaktır. Hangisi olmalıdır ile ilgili belli deneyini olan herkes yorum yapacaktır elbette ama hangisi daha iyidir, lezzetlidir, keyif verir sorusunun yanıtı yok. Sadece siz bilebilirsiniz. Hadi hem nalına hem mıhına girişelim. Yukarıda Şerif Başaranın alıntısı altına "kasabanın şerifi ne derse o" makara yapmıştım, evet adam kahve konusunda dünyadaki sayılı kişilerden. Dediklerini yol gösterici olarak kullanmamak akılsızlık olur. Ancaaak, kişisel görüşümdür ki; SCA, NCA, ACA, IEA, Ali, Veli, Maria hep bir(çok) şeyler söyler, önerir, yazar çizer; ama hiç biri benim gözümde kanun, anayasa ve/vesair gibi bağlayıcılığı yoktur. Denerim, beğenirsem ok. Olmadı oynayabileceğim değişkenler ya da katsayılarını bızıklarım.

Kendi tekniğimi de yazayım;
Kullandığım makinanın ön demleme özelliği var mı yok mu varsa nasıl kullanılır bilmiyorum. Lelit giulietta. Normalde "kendi öğütüm ve tamp ayarlarıma göre" suyu dehledikten 4-5 sn sonra akış alıyorum, bunu bildiğim için ön demleme istiyorsam tuşa basıp suyu veriyor, 2-3 sn sonra tekrar tuşa basıp durduruyorum biraz bekliyorum ve tekrar tuşa basıp göz kararı shotımı çekiyorum. Normalde makina volumetrik ama ben en sağdaki manuel tuşuna pek bi alıştım ve aldığım shotlar hep 30-32 sn arasında oluyor. Ön demlemesiz aldığım çıktılarda da hedefim single'da 30sn/30cc double'da 30sn/60cc Bunda da manuel çalışıyorum ve genelde 28-32sn arasında iş bitiyor. Yani benim bu zıttirik teknikte ön demleme süresinin bir kısmı sanki shot süresine girmiş oluyor. Ama dediğim gibi volumetre ya da terazi kullanmadığım için çıktılar da artı eksi bi iki gram oynamakta. Ben bundan çok memnunum. Ancak eminim ki bir çok espresso meraklısına bunu denettirsam öğğk der, ha kimisi de belki bayılır sonuca. Kim bilebilir ki?

Daha yazardım ama neyse.😁

Haggard1963

ben yıllarca bu tavır ile üniversitede de sık sık karşılaşıp bunalıp tıp fakültesini bırakmış birisi olarak en iyisi chatGPT'den devam edeyim 😎
yargılamıyor yorum yapmıyor direkt bilgi veriyor insana özgü egodan uzak tertemiz oh mis
Sanırım benim yazdığımı tam anlamadan, ince hesap derken neyi kastettiğim konusunda bir genelleme yaptınız. Bahsettiğim konu pre inf esnasında fincana düşen damlalar, 38 yerine 40 gr çıktı almak konusundaki detaydı. Evet tekrarlayayım, 2-3 gram fazla miktarda shot almayı fincanda algılayamayız, söz konusu miktar 40 yerine 50 gr almak gibi olursa muhtemelen algılanabilir, bence. Sepet, öğütme, basınç, sıcaklık fgibi kavramlar daha hassasken 2-3 gr'lık çıktı farkı bence tadı etkilemeyen bir detay.

Sadede gelecek olursam, öncelikle kimseye bir yere yaz ya da yazma diyemezsiniz. Burası forum, kurallar dahilinde kimseye izin vermek gibi bir haddiniz yok. Ekranların arkasından insanlara dayı vb benzetmeler yapmak da bence seviyesizlik açıkçası.
Bahsettiğiniz tıp eğitiminizi yarıda bırakmanız da bence isabet olmuş. Bu kadar art niyetli bir anlayış şekli olan bir tıp insanıyla muhatap olmak istemezdim.

0decoy0

Yeni Kahvesever
demek istediğim şu ki eğer olgulardan bahsediliyor ise bilgi alışverişi esnasında araya katılan yorumlardan hoşlanmıyorum ve olaya ket vuruyor çünkü burada veriler konuşuluyor siyaset değil

pre-inf esnasında düşen damlalar hakkında belirgin bir deneme yanılmam olmadı ama diğer soruma gelecek olursak hedeflenen total gramaja 2 gram kala durdurup pompa durduktan sonra portafiltrede kalan damlaların düşüşü ile total gramaja ulaşmak konusundaki soruma da forum kullanıcılarından çok antin kuntin cevaplar aldım daha önce

oysa ki takılmak için iyi bir nokta ve yabancıların forumlarında insanlar bu gibi detaylara takılınmasını yadırgamıyor ilk düşen damlalar asıl aromayı barındırdığı daha yoğun olduğu için eğer hedeflenen gramaja tartıda ulaşıp pompayı durdurursanız ve sonda damlayan tatsız 2 gram da eklenirse espressonuz daha sulu olur etkisiz gibi görünen bir şey yoğunluğu etkiliyor çünkü bardaktaki çıktı ile aynı yoğunlukta değil

bahsettiğiniz izin ve had konusuna gelecek olursak da isterseniz her yazımın altına yazın siz bilirsiniz :D ama gereği nedir onu anlamadım yardımcı olma niyeti yoksa yalnızca bilgi almak için yazan birisine birisi niye cevap yazar ki en azından bana çok anlamsız geliyor ayrıca kural mahiyetinde olmasına gerek yok yalnızca bir rica olarak düşünün yasalarca yasaklanmadığı halde yapmadığımız birçok şey var yapabiliyorum öyleyse yapmalıyım mantığı pek sağlıklı değil sanki
böyle yol alacaksak size dayı ''ithamında'' bulunmuş olmamın forum kurallarına veya TCK 125'e göre hakaret olduğunu zannetmiyorum ama rahatsız olmuşsunuz mesela 😁
yoksa sahip olduğunuz bir hakkı elinizden almaya çalışmıyorum merak etmeyin 🤪