Bu güzel serüvene hoşgeldinizespresso dünyasına ancak makine edinebilmiş olmam ile birlikte yeni girebildim
pre-infusion ekstraksiyon süresine dahil mi yoksa üzerine mi eklenmeli
diyelim ki 30 saniyede 36 gram espresso elde etmeye çalışıyoruz 10 saniye ön demleme + 9 bar basınç altında 20 saniye ekstraksiyon şeklinde mi yoksa 30 + 10 toplam 40 saniye olacak şekilde mi süre tutulmalı
aklıma takılan bir diğer husus da ekstraksiyon süresini pompa çalışmaya başladığı an mı başlatmalıyız yoksa bardağa damla ilk düştüğü an mı bu sanki makinenin pompa türüne göre değişiyormuş breville barista pro kullanıyorum ben nasıl davranmalıyım fikri olan var mı
komut gönderilir gönderilmez makinenin kendi tuttuğu süre var ona mı bağlı kalmalıyım yoksa bardağın altına koyduğum hassas tartının ilk damla düştüğü an başlattığı süreye mi bağlı kalmalıyım
bu gibi konularda tam anlamıyla her durumu karşılayan ezber bir bilgi olmadığının bunların çoğunun belli yol haritaları olduğunun asıl önemli olanın çıktının tadı olduğunun ve ona göre davranılması gerektiğinin farkındayım yine de genel kabul görmüş standartları merak ediyorum sizin yaklaşımınızı öğrenmek istedim
Makine marka ve model yazarsanız daha sağlıklı bilgiler paylaşabiliriz. Shot süresine ise 3 farklı şekilde bakılır :
1.) Makinenizde Rotary Pompası varsa (bu motorlar daha sessiz çalışır, filtrasyona da bağlanabilir, bazıları damacanadan da çekebilir, bazılarının ise pompası dışarda/external). Bu tarz pompalarda shot tuşuna basar basmaz saymaya başlayabilirsiniz.
2.) Vibrasyonlu Pompa varsa, ilk tuşa bastığınızda önce bir gürültülü ve titreşimli su çekme süreci var, sesi dinlerseniz bir noktadan sonra (2-5 sn) vibrasyon sesi azalır, titreşim azalır. Bu makinelerde ses azaldığı andan itibaren sayılır.
3.) Her iki pompa türlerine ek olarak "ön demleme / pre infusion" devreye alındıysa (1 sn ile 5 sn arası, makine marka, model ve sistemine göre değişir) bu ön demleme süresi toplam süreden çıkartılır.
örn : 3 saniyelik bir ön demlemeniz var, tuşa bastınız ve rotary pompalı makinede 30 saniyelik shot aldınız, 27 saniye gibi almış olursunuz, ön demlemeyi shot süresine katmayın.
Bardağa damlalar düştüğünde süreyi başlamış olarak kabul ediyorum. Bazı demlemelerde, özellikle koyu kavrumlarda ön demleme kısa sürdüğü için pek önemi yok ama bir çok kahvede de sepetin alt kısmı 2-3 bar başınçta kahveyle kaplandıktan sonra akışı tamamen durdurup 20-30 sn kadar bekleyip akabinde basıncı yavaşça yükseltip devam ediyorum. Zaten tartıların espresso modu da bu amaçla var.peki siz ilk damla düştüğünde mi başlatıyorsunuz süreyi pompa çalışmaya başladığında mı
Hocam bence üçün beşin o kadar ince hesabını yapmaya gerek yok.bende bazen ön demleme esnasında akış başladığı oluyor o durumda ne yapmalıyım ön demleme süresini uzun tuttuğum anlamına mı geliyor
ön demleme esnasında akış başlasa bile o esnada bardağa dolan kahve total gramaja dahil mi merak ettiğim bir diğer konu da pompayı durdurduktan sonra yaşanan 1-2 gramlık damlama yine total gramaja dahil mi yani 36 gram çıktı elde etmeye çalışıyorsak pompayı 34 gramda mı durdurmalıyım
Ooouuvv...cevabınız üzerine forumda gözlemlediğim bir problemden bahsetmek istedim
forumdaki kahve severler niçin yerine göre kahveyi roket bilimi olarak görürken yerine göre nescafe ve espresso arasındaki farkı anlayamadığını söyleyen dayı tavrı sergiliyorne zaman biraz detaya insem forum kullanıcılarından hep aynı tavrı görüyorum ve genelde bu kişilerin önceki mesajlarına baktığımda asıl kendilerinin çok manyak detaylarda kaybolduklarını görüyorum neyin ince detay olduğuna neyin olmadığına kim karar veriyor sorduğum spesifik bilgi hakkında bilginiz varsa paylaşın yoksa cevap yazmayın ''ince hesaba gerek yok'' dendiği anda zaten konuştuklarımızın tümü anlamsızlaşıyor
ben yıllarca bu tavır ile üniversitede de sık sık karşılaşıp bunalıp tıp fakültesini bırakmış birisi olarak en iyisi chatGPT'den devam edeyim
yargılamıyor yorum yapmıyor direkt bilgi veriyor insani egodan uzak tertemiz oh mis
Sanırım benim yazdığımı tam anlamadan, ince hesap derken neyi kastettiğim konusunda bir genelleme yaptınız. Bahsettiğim konu pre inf esnasında fincana düşen damlalar, 38 yerine 40 gr çıktı almak konusundaki detaydı. Evet tekrarlayayım, 2-3 gram fazla miktarda shot almayı fincanda algılayamayız, söz konusu miktar 40 yerine 50 gr almak gibi olursa muhtemelen algılanabilir, bence. Sepet, öğütme, basınç, sıcaklık fgibi kavramlar daha hassasken 2-3 gr'lık çıktı farkı bence tadı etkilemeyen bir detay.cevabınız üzerine forumda gözlemlediğim bir problemden bahsetmek istedim
forumdaki kahve severler niçin yerine göre kahveyi roket bilimi olarak görürken yerine göre nescafe ve espresso arasındaki farkı anlayamadığını söyleyen dayı tavrı sergiliyorne zaman biraz detaya insem forum kullanıcılarından hep aynı tavrı görüyorum ve genelde bu kişilerin önceki mesajlarına baktığımda asıl kendilerinin çok manyak detaylarda kaybolduklarını görüyorum neyin ince detay olduğuna neyin olmadığına kim karar veriyor sorduğum spesifik bilgi hakkında bilginiz varsa paylaşın yoksa cevap yazmayın ''ince hesaba gerek yok'' dendiği anda zaten konuştuklarımızın tümü anlamsızlaşıyor
ben yıllarca bu tavır ile üniversitede de sık sık karşılaşıp bunalıp tıp fakültesini bırakmış birisi olarak en iyisi chatGPT'den devam edeyim
yargılamıyor yorum yapmıyor direkt bilgi veriyor insana özgü egodan uzak tertemiz oh mis