Graef Cm800

miyankizu

Yeni Demleyici
Katılım
15 May 2019
Arkadaşlar merhaba , bir süredir kendime kahve öğütücü bir makine almak için arayışlardaydım. Sonunda Graef CM800 modelinde karar kıldım. Kahve demlemek için Delonghi ECO 310 model espresso makinesi ve V60 klonu kullanıyorum. Değirmen almaya karar veren herkes gibi bende bir çok ikileme düştüm. Türkiye'de KG79 cihazın ikinci elini bile sıfırına yakın fiyatlarla satanları görünce ve yakın zamanda Almanya'ya gideceğimi bildiğim için gideceğim tarihe yakın bir tarihte amazon.de üzerinden sipariş verip oraya gidince de bir teslim noktasından ürünü teslim aldım.

Genel olarak makineden bahsetmek gerekirse gövdesi aluminyum malzeme ve şık duruyor.
Kasanın metal olması nedeniyle ağırlığı 2.5 kg civarında ancak bu şekilde olması bende biraz daha kalite algısı oluşturdu.
Kahve depolama alanı yaklaşık 350-400 g aralığında bir hacme sahip. Kabın hemen altında bulunan bir kapak açılarak kahvenin dişlilere geçmesini sağlıyor. Beğenmediğim bir nokta kabın yüksek bir yapıya sahip olması.
Bence burada alternatif olarak daha küçük ölçekler için bir kap tasarımı da olabilirmiş. Kutudan çıkmasını bekleyemem ancak ayrıca satılabilir , zira birazdan vereceğim detay için gerekli olduğunu düşünüyorum.

etNcziw.jpg

ZoUjYAv.jpg


Güzel bir özellik olarak kutudan farklı çapta portafiltrelerin sığabileceği iki tane dayanak çıkıyor. Ben kendime uygun olanı cihaza taktım.

Y5LCLMm.jpg
6FkHt6O.jpg


Çalışma şekline gelecek olursam yanda bulunan üç kademeli switch de "On" , "Off" ve "Automatic" modları mevcut. "On" moduna getirdiğinizde sürekli olarak öğütme yaparken , "Automatic" modda portafiltre dayadığınız yerin arkasında bulunan switche temas olduğunda çalışıyor , portafiltreyi yada kendi kabını o bölgeden çekince otomatik olarak duruyor.

y7qmhJj.jpg




Öğütme kademelerine gelecek olursak 1 ile 40 aralığında kademesi var , bununla birlikte dişlilerin içinde CM 702 konusunda yer alan foto da görüldüğü gibi bir kalınlık vida ayarı var.

İlk seferinde en ince olan 1.kademede öğütme yaptım ancak Türk kahvesi inceliğine yakın olduğu için espresso makinem bu kahveyi veremedi. Sonrasında 8.kademede deneyince daha önce aldığım espressolara benzer yapıda bir kahve alabildim. V60 içinse son denemem de 23. kademe de daha güzel bir kıvam yakaladım. Ancak bunların fotoğraflarını çekmedim. Zaman içerisinde kullandıkça fotoları buraya eklemeyi planlıyorum. Homojenlikten bahsedecek olursam gözle görülür bir fark yok ancak elek vs gibi metodları denemedim , zira deneyecek ekipmanımda yok.

Cihazın kendisinde dozaj ayarlama özelliği yok. Bu nedenle ayarlamayı kendiniz yapmanız gerekiyor. İlk başta elimdeki tüm kahveyi depolama alanına dökmüştüm. Ancak dozaj konusunda pratiklik yakalayamadığım için almak istediğim kahve miktarı kadar kahveyi (olabilecek kayıpları da ekleyerek) depo alanına ekleyip öğütüyorum. Bu şekilde hem miktar olarak zorlanmıyorum hemde farklı büyüklükte çekim yapmak istediğimde içinde kalabilecek eski öğütümlerin yenisinin içinde homojenliği bozmasını engelliyorum. İlk zamanlarda öğütme yaptığımda homojenlik sorunuyla karşılaştım (videoda görülüyor) ve sonrasında böyle bir çözümle devam ettim. Farklı bir alternatif olarak da şu anda kullandığım tartıdan daha geniş aralıklı bir tartı alıp öğütücüyü makinenin altına koyarak dozaj ayarı yapabilirim diye düşünüyorum.


Şimdilik verebileceğim detaylar bu kadar , ilk defa böyle bir makine kullandığım için yavaş yavaş öğreniyorum ancak sorusu olanları elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Saygılarla,
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

mancho

Yeni Kahvesever
Katılım
31 Ocak 2018
Fiyatının üzerinde kalitesi olan bir öğütücü. Özellikle espresso için gayet yeterli. Hayırlı olsun.
 

kursatyurt

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Haz 2017
Ayni fiyat araliginda Baratza Encore ile kiyasladiginda yapisal olarak cok daha saglam durmakta. Birebir ayni fiyata bulunuyor internetten peki boyle bi durumda Encore mu yoksa CM800 mu tercih edilmeli?
 

qhunter

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eki 2018
Konum
Bandırma
Ayni fiyat araliginda Baratza Encore ile kiyasladiginda yapisal olarak cok daha saglam durmakta. Birebir ayni fiyata bulunuyor internetten peki boyle bi durumda Encore mu yoksa CM800 mu tercih edilmeli?
Espresso için kullanılacaksa graef. Baratza daha kalın kahve çekimlerinde iyi sonuçlar verir. Espresso için önermiyorum
 

kursatyurt

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Haz 2017
Espresso için kullanılacaksa graef. Baratza daha kalın kahve çekimlerinde iyi sonuçlar verir. Espresso için önermiyorum
Portafiltre haricinde videoki kap urun ile birlikte mi geliyor yoksa siz ayrica mi satin aldiniz ozellikle pour over icin oyle bisey bana da gerekecek sanirim
 

EmirCanSANCAR

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Mar 2021
@miyankizu bu üründe espresso ve v60 arasında geçiş yaparken yani geçiş yaptıktan sonra ilk öğütümde tutarsızlık olduğu için tekrar bir kalibre ayarlama vs yapıldığı söylenmiş bazı kullanıcılar tarafından siz böyle bir durumla karşılaştınızmı acaba ? belirli numaralara tekrar döndüğünüzde espresso için önceden istediğiniz noktaya tekrar gelebiliyormusunuz numaralara bakarak.
 
Son düzenleme:

qhunter

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eki 2018
Konum
Bandırma
Bir miktar kahveyi çöpe atmanız gerekecek. Yaklaşık 5 g kahve öğütücü içerisinde kaldığı için istediğiniz numaraya geçiş için 7-8 g kahve çekerseniz sorun olmaz. Kalibrasyon dedikleri bu olsa gerek
 
Üst