.
Arkadaşlar tüm bu konuştuklarımızın muhteşem özeti olan aşağıdaki haberi mutlaka okumanızı (sonuna kadar ) tavsiye ederim.
Gerçek o kadar açık ki, verilen karşı cevapların nasıl bilgisizce verilmiş olduğunu da göreceksiniz.
http://www.habername.com/haber-etiyopya-kahve-119643.htm
Aslında bu haberle tam olarak açıklanamayacak bir durum söz konusu. Evet, hepsi olmasa da önemli bir çoğunluğu bu durumda çiftçilerin. Kendi satış ağları olmadığı ve varsa da kooperatifler aracılığıyla yerel kazanç çetelerine peşkeş çekildiği için genellikle ucuza satmak zorunda bırakılıyorlar. Ama piyasa kahvesi diyebileceğimiz bu kalitedeki basit kahvelerin elbette yüksek fiyatlı satılması eleştirilecek bir durum.
Mesela bu konuda Nordic gibi oluşumları seviyor, takip ediyorum. Adamlar küçük ve orta ölçekli çiftçileri desteklemek adına aşırı minimal fiyatlara bağımlı bırakmıyor. (Tabi bizim dışarıdan gördüğümüz bu, çiftçi ile doğrudan diyaloğu nasıl, bilemeyiz). Mesela şu listedeki kahveler kendi fiyat politikamdan bağımsız değerlendirdiğimde Türkiye'de çok rahat 150+ üstüne satılır veya minimum o satış bandında son kullanıcıya sunulur fikri uyandırıyor bende.
https://nordicapproach.no/offer-list/
Bu listede görebileceğimiz, benim de geçen senelerde sattığım Kenya Nyeri kahvesi şuan 11-18 $ aralığında üreticisine göre. Daha pahalı olanı da var. Ancak Sl28-Sl34 varyete olanların genel olarak fiyat aralığı bu. Benim gözümde bu tarzda fiyatlara sahip kahvelerin belli bir satış, fiyatlama bandı var. Benim alım yaptığımda dolar bandına göre 60-70-80 diye dengelediğim fiyatları, bugün yapacağım satışta misalen dengeleme aralığım 90-120 TL gibi olur mesela. Ancak bunun standardı olmadığı için daha yükseğe satanı da görmek mümkün, benim gibi mümkün mertebe olabilir fiyatlara sanatını da görmek mümkün. O nedenle kahvesine, getirene, kavurana, satana göre değişen faktörleri var.