Kahve için Hangi Marka Suyu Kullanıyorsunuz? Kaç TL?

Enhedu

Yeni Demleyici
Katılım
30 Haz 2018
Çeşme suyu-arıtma suyu-damacana suyu ile kör tadım yapıp arada bir fark göreniniz oldu mu peki?
 
Z

ziyretci3

Guest
Çeşme suyu-arıtma suyu-damacana suyu ile kör tadım yapıp arada bir fark göreniniz oldu mu peki?
Çeşme Suyu ve damacana arasında bariz farkı hissettim ama bu kullanılan su ilede alakalı başka bir hazır su ile çeşme arasında fark yok gibiydi.
 

duracell

Yeni Demleyici
Katılım
6 Ara 2018
Suyunuzun sertliği (hardness) ve bazikliği (alkalinity) CaCO3 "eşdeğeri" olarak istenmiş.
Hmm ok bu güzel oldu. Bir türlü kafamda oturtamamıştım. Lisede kimya'yı şöyle anlatsalar öğrenirdim valla :D Çok teşekkür ederim.

@metehan Evet bu maddeler satılıyor. Sadece alırken gıdaya uygun olanlarını tercih etmenizi öneririm. Sodyum bi karbonat (
NaHCO3) bildiğiniz saf karbonat. Kabartma tozu değil ama. Marketlerden temin edebilirsiniz. Kalsiyum klorür (CaCl2), bi karbonat potasyum(KHCO3) ve Magnezyum Klorür(MgCL2) çok rahat bulunabiliyor. Toplasanız işte 60-70 tl'ye hammaddelerinizi alıp bir konsantre oluşturabilirsiniz. Aşağıda Scott Rao'nun formülünü de veriyorum. Bütün malzemeleri bir kavonaza koyduktan sonra kavonozu 200gr'a tamamlayacak kadar distele edilmiş suyu koyup konsantrenizi hazırlayabilirsiniz. Sonra hazırladığınız bu konsantreyi 1 litre distile su için 4gr karıştırarak kullanabilirsiniz.

  • 5 g epsom salt (MgSO4•7H2O)
  • 2 g MgCl2•6H2O (hexahydrate) or 1 g anhydrous MgCl2
  • 1.5 g anhydrous CaCl2 or 2 g CaCl2•2H2O (dihydrate)
  • 1.7 g baking soda (NaHCO3)
  • 2 g bicarbonate potassium (KHCO3)
Valla yazması bile uzun sürdü hazırlaması ve kullanması da biraz zahmetli. Ama kesinlikle denemeye değer. Tabi üşengeçlik ağır bastığı için ben bu rakamlara yakın bir damacana su bulabilirsem onu tercih edeceğim :D

PH ve TDS'ten çok suda sertlik ve bazikliğe dikkat etmemiz gerek. Alkalinity dediğimiz su içerisindeki HCO3- molekülleri. Sudaki buffer oluyorlar. Demleme sırasında Hidrojenler (asitler) ile tepkimeye girip H2CO3 karbonik asit oluşturup asiditeyi dengeliyorlar. Eğer önerilen oranın üzerinde bir alkalinity olursa çok fazla karbonik asit oluşacağı için kahvedeki asitleride saklayacak ve aromaları alamayacaksınız. Az olursa da daha asidik bir kahve içmiş olacaksınız.

Sudaki sertlik ise kahvenin selülozik yapısı içerisine girip kahvenin çözülebilir kısmını çözmesi için önemli. Ama fazla olduğu durumlarda da demleme ekipmanlarında kirece sebep olacak ve tat profilini bozacaktır.
 

metehan

Tecrübeli Demleyici
Katılım
30 Kas 2012
Konum
ANTALYA
Arkadaşlar arıtma cihazı öneriniz var mı? İhlas cebilon plus önerisi aldım. Ters osmos. Konu ile alakalı olduğu için buraya yazayım dedim. Nitekim kahve yapamayacağım bir su arıtma cihazı almak istemem.
 

eomert

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Nis 2020
Genel olarak forumun hangi markayı kullandığını merak ediyorum. Önerilere göre kendi tercihimi revize edeceğim.
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
(ASKİ) MARKA :D
Ankara ş şebeke suyu+Site içi filtrasyon+BWT SÜRAHİ ; suyu
2 yıl kullanım sonunda min Ca ++ çöküntüsü
 

Ghematria

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2020
Konum
İzmir
Genel olarak forumun hangi markayı kullandığını merak ediyorum. Önerilere göre kendi tercihimi revize edeceğim.
Kahve quartet bu konu hakkında bir videosu vardı sanırım orda bu konuda çok araştırmış bir arkadaş abant ve Pınar madran öneriyordu ben pınar madran kullanıyorun Abant bulamadım yakınlarda birde soranlar için migrosta var Pınar
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Bu konuyu yeniden canlandırıp, sizlerin de yorumlarını almak istedim. Ben uzun zamandır Pınar Madran kullanıyordum arada @orkunustel ve @teyyaredenkahve tavsiyesi ile Buzdağ kullanıyordum. Ancak son denemeler sonrası Getir'in Kuzeyden Su'yuna geçiş yaptım. Evde bu su yokken çok şey kaçırıyorum diye kahve demlemek istemiyorum. 😃 Sizlerin tercihlerini deneyimleri nasıl?

Pınar Madran için yorumum yıkanmış kahvelerde maalesef tadı oldukça değiştiriyor.
 
Üst