Suyunuzun sertliği (hardness) ve bazikliği (alkalinity) CaCO3 "eşdeğeri" olarak istenmiş.
Hmm ok bu güzel oldu. Bir türlü kafamda oturtamamıştım. Lisede kimya'yı şöyle anlatsalar öğrenirdim valla
Çok teşekkür ederim.
@metehan Evet bu maddeler satılıyor. Sadece alırken gıdaya uygun olanlarını tercih etmenizi öneririm. Sodyum bi karbonat (
NaHCO3) bildiğiniz saf karbonat. Kabartma tozu değil ama. Marketlerden temin edebilirsiniz. Kalsiyum klorür (
CaCl2), bi karbonat potasyum(
KHCO3) ve Magnezyum Klorür(
MgCL2) çok rahat bulunabiliyor. Toplasanız işte 60-70 tl'ye hammaddelerinizi alıp bir konsantre oluşturabilirsiniz. Aşağıda Scott Rao'nun formülünü de veriyorum. Bütün malzemeleri bir kavonaza koyduktan sonra kavonozu 200gr'a tamamlayacak kadar distele edilmiş suyu koyup konsantrenizi hazırlayabilirsiniz. Sonra hazırladığınız bu konsantreyi 1 litre distile su için 4gr karıştırarak kullanabilirsiniz.
- 5 g epsom salt (MgSO4•7H2O)
- 2 g MgCl2•6H2O (hexahydrate) or 1 g anhydrous MgCl2
- 1.5 g anhydrous CaCl2 or 2 g CaCl2•2H2O (dihydrate)
- 1.7 g baking soda (NaHCO3)
- 2 g bicarbonate potassium (KHCO3)
Valla yazması bile uzun sürdü hazırlaması ve kullanması da biraz zahmetli. Ama kesinlikle denemeye değer. Tabi üşengeçlik ağır bastığı için ben bu rakamlara yakın bir damacana su bulabilirsem onu tercih edeceğim
PH ve TDS'ten çok suda sertlik ve bazikliğe dikkat etmemiz gerek. Alkalinity dediğimiz su içerisindeki HCO3- molekülleri. Sudaki buffer oluyorlar. Demleme sırasında Hidrojenler (asitler) ile tepkimeye girip H2CO3 karbonik asit oluşturup asiditeyi dengeliyorlar. Eğer önerilen oranın üzerinde bir alkalinity olursa çok fazla karbonik asit oluşacağı için kahvedeki asitleride saklayacak ve aromaları alamayacaksınız. Az olursa da daha asidik bir kahve içmiş olacaksınız.
Sudaki sertlik ise kahvenin selülozik yapısı içerisine girip kahvenin çözülebilir kısmını çözmesi için önemli. Ama fazla olduğu durumlarda da demleme ekipmanlarında kirece sebep olacak ve tat profilini bozacaktır.