Çay Önerileri

nazcanas

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Eki 2022
Türkiye'deki klasikleşmiş demleme stili için şu zamana kadar çok şey denediysem de hep Çaykur'un filiz, altınbaş ve hemşin çaylarına döndüm en son. Ama fark ettim ki son birkaç yıldır hiç denemedim diğer çayları, o nedenle yeni şeyler denemeye başladım.

Öncelikle şunu belirteyim ki migros vs gibi bir yere girip alabileceğim çaylar arasında her zaman çaykur daha çok mutlu etti. Doğadan, Doğuş, Lipton, Beta çaylarını denedim çoğunlukla ama hiçbirini çok beğenmedim. Bu arada belirteyim, sadece aromalandırılmamışları deniyorum.

Geçen gün Lazika isimli markadan 2 farklı çay aldım. Normal siyah çayını oldukça beğendim açıkçası. Çaykurun çaylarına tercih eder miyim hala karar veremiyorum, biraz daha deneyeceğim. Bir de bergamotlu siyah çayını aldım, bazen karışım yaparım diye, onu henüz deneyemedim ama deneyince yorumumu eklerim buraya.

Beni en çok şaşırtan Dem markasının Tirebolu çayı oldu.

Şimdilik sadece Tirebolu çayını denedik ve içen herkes "ferah" bir tat aldığını söylüyor. Hatta ikram ettiğim birkaç kişi aromalandırılmamış olduğuna inanamadı. Oldukça beğenildi. Ancak ne yazık ki diğer çaylara göre çok pahalı. Gönderildiği kutular ise oldukça şık. Hemşin ve Diyarbakır çayını da denediğimde eklemeler yapacağım.
Çay çok içerim, farenjitim olduğu için sadece yumuşak içimli çayları içebiliyorum.Beta,Lipton,Çaykur,Neşeçay,Özçay,Zafer Çay,Özgür,Doğadan,Yeşil İnci vb birçok markanın çaylarını denedim. Çaykur Organik Hemşin'in tadı yumuşaktı ve güzeldi ancak son aldıklarım tozlu çıkınca yine yumuşak içim farklı çaylar denemeye başladım.
Lazikayı beğendim, tozsuz ancak bana Mayıs çayı olduğu için tadı fazla buruk geldi.
Dem'in Tirebolusu tozsuzdu ancak biraz acı geldi.Siz çayı nasıl demliyorsunuz acaba?Demlemeden önce soğuk/ılık suyla yıkıyor musunuz?Önerebileceğiniz yumuşak içim çaylar var mı?
 
Son düzenleme:

ikoh

Profesyonel Demleyici
Katılım
25 May 2021
Çay çok içerim, farenjitim olduğu için sadece yumuşak içimli çayları içebiliyorum.Beta,Lipton,Çaykur,Neşeçay,Özçay,Zafer Çay,Özgür,Doğadan, vb birçok markanın çaylarını denedim. Çaykur Organik Hemşin'in tadı yumuşaktı ve güzeldi ancak son aldıklarım tozlu çıkınca yine yumuşak içim farklı markalar denemeye başladım.
Lazikayı beğendim, tozsuz ancak bana Mayıs çayı olduğu için tadı fazla buruk geldi.
Dem'in Tirebolusu tozsuzdu ancak biraz acı geldi.Siz çayı nasıl demliyorsunuz acaba?Demlemeden önce soğuk suyla yıkıyor musunuz?
Acı demenize şaşırdım, benim deneyimim tam tersi yöndeydi. Yoğun bir çaydı, kendine has bir aroması ve tadı vardı ancak acılık gibi değildi.

Çay yıkama kısmında ise, her şeyi bazen yapıyorum bazen yapmıyorum 😄 Bazen yıkıyorum, bazen kaynar suyla doğrudan demliyorum, bazen önce su sonra çay otu ekliyorum... Ama hiçbirinde acı gelmemişti. Belki size hitap eden bir tat profili değildir.

Yerinizde olsam ilk dem miktarını değiştirirdim. Ben çevremde gördüklerime göre daha çok dem koyuyorum ve 15 dakika olduktan sonra içmeye başlıyorum. Belki bir fikir verebilir. Daha yoğun bir çay olduğunu düşündüğüm için normal zevkinize nazaran biraz daha fazla açık ayarlayabilirsiniz bardakta.
 

zevatha

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Şub 2024
Konum
Ankara
1.5 senedir buraya girdi yapılmamış olmasına çok şaşırdım! Dedim ki "Hemen gecenin köründe kimse sormadığı halde girip en sevdiğim çaylardan konuşmalıyım!". 😄😄

Ben siyah çayı pek sevmiyorum aslında. Ağzımda hoşuma gitmeyen kuru ve topraksı bir his kalıyor genelde. Ancak Azerçay'ın yeri bende çok başka. Hem kendi başına hem de tahammül sınırlarım dahilinde olan diğer siyah çaylarla karıştırarak içtiğim oluyor. Siyah çay seviyorsanız Azerçay'ı kesinlikle denemenizi öneririm. 🌻

Benim çayda yıl içerisinde mevsimsel değişkenlik göstermeyen kişisel favorim kavunlu beyaz çaydır. Birçok bilinen online mağazadaki beyaz çay kategori sayfalarında bu çaydan bulabilirsiniz. Bunun yanında yılın herhangi bir dönemi farketmeksizin sevdiğim bir diğer çay çeşidi ise Jasmine Pearls olmuştur. Bu çayın en iyisini zamanında bir tanıdığımın işlettiği butik bir Çin restoranında içmiştim. Özgür Abi çayları ve bazı diğer malzemeleri Çin'den getirttiğini söylüyordu. Çayı gerçekten çok iyiydi. Ceviz kızartmasında da pikan cevizi kullanıyorlardı. 🤤 Şimdiki restoranlar hep bildiğimiz cevizi kızartıp önümüze koyuyor. 🙁😔

Mevsimsel olarak tercih edip etmeyeceğim değişkenlik gösteren çaylar var bir de. Bunlardan ilki lavanta çayı. Lavanta çayını ben yazın buzlu ve çok az balla içmeyi tercih ediyorum. Sıcak tüketimde bana fazla acı gelirken minimal miktarda bal ile kombinleyip soğuttuğumuzda bana şehrin telaşesinden bir anlığına kaçıp kır çiçeklerinin arasında derin bir nefes almışım gibi hissettiriyor. Yaz mevsimine yakıştırdığım bir diğer çay ise Earl Grey. Açıkçası reçetesini tam bilmiyorum ama önümüzdeki yazı Keifi'de Earl Grey Tea Latte içerek geçirecekmişim gibime geliyor. Ankara'da olanların kesinlikle gidip denemesini öneriyorum. (Bonus points if you invite me too!)

İlkbahara kiraz çiçeği + yeşil çay karışımlarının çok yakıştığını düşünüyorum. Teaco'daki Sakura Cherry tükenmiş görünüyor. Ronnefeldt'in sitesine girdiğimde mangolu bir yeşil çay karışımıyla karşılaştım, alıp denemeyi düşünüyorum.

Sonbaharın gelmesiyle bende en yoğun çay içtiğim birkaç aylık dönem başlıyor. Sonbaharın başlangıcında en sık tükettiğim çay geçtiğimiz sene Paşabahçe'den aldığım Wake Up Tea ismindeki karışım olmuştu. Bu çayı online mağazada bulamadım, ben Kanyon'daki Paşabahçe mağazasından edinmiştim. İçerisinde kakao parçaları, kahve çekirdekleri ve siyah çay bulunduran bu karışımın içeriği Chado'daki şu çaya çok benziyordu. On numara beş yıldız, içildiğinde evi yuva yapan türden bir çay bence. 🥰 Sonbaharda bir başka favorim piyasada bolca bulunan mis kokulu vanilya aromalı Rooibos çayları oluyor. (Bu çayı her alışımda çoğu süzgeçten kaçabileceğini kabullenmek zorunda kalıyorum.)

Eskiden Doğuş Mistik Chai vardı, sütle içmeyi çok seviyordum. Hala var ama 2021'de bir ara kötü bir batch çıktı ve ondan sonra asla eski tadı vermedi. Birkaç ayda bir ümitlenip tekrar alıp tadına bakıyorum, 1 paket içiyorum gerisi kalıyor. 🙁

Kışın kendi reçetemi yapıp içmeyi çok seviyorum. Aşağıya iki kupalık tarifimi bırakıyorum:
  • Kök zencefil: Soyulup ince halkalar halinde dilimlenmiş, yaklaşık 6 halka (Zencefilin faydalarını yazmama gerek bile yoktur herhalde 😋)
  • Keçiboynuzu: Yıkanmış ve 3'e kırılmış halde, uzun olanlardan 2 adet (İş arkadaşım önermişti, zencefil tadını sevmiyorsanız çok güzel nötrlüyor.)
  • Kurutulmuş hatmi çiçeği: 4-5 tomurcuk (Öksürüğünüz varsa özellikle çok iyi geliyor ama sayısı böyle iyi.)
  • Yarım tarçın (Opsiyonel, tat amaçlı)
  • Bir miktar kahve çekirdeği (Opsiyonel)
  • Bir tutam kiraz sapı (Opsiyonel, kan sulandırıcı etkisi bulunduğundan kullanım öncesi doktorunuza danışmanız gerekebilir.)
Bunları sıcak suyla buluşturup bir demlikte 10 dakika kaynatıyoruz. Sonrasında 1 çay kaşığı ila 1 tatlı kaşığı aralığında miktarda bal ile karıştırarak devasa bir kupada içiyoruz. Hastayken içtiğimde birkaç yudumdan sonra ağrılarımı alıyor. Belki bana öyle geliyordur. 🧐🤔

Bu arada bunların hepsine çok üşeniyorsam ama/veya sabah sabah su içmek istemiyorsam yarım kabuk tarçını büyük demlik altında kaynatıp az bir şey şekerle karıştırarak içiyorum. 😋 Nitelikli çaydan anlıyormuşum gibi uzuun uzun yazdım böyle ama aslında sadece tadı güzel gelen her şeyi severek içiyorum. 😅

Bu arada kendim bu kadar uzun bir metni okumak istemezdim / okuyamazdım. (Just AuDHD things...) O yüzden göz atarken kolaylık olması açısından çayların isimlerini kırmızı renkte ve italik şekilde yazdım. 🌻

Bonus:
 
Üst