Aeropress nasıldır?

'Aeropress' forumunda bahadr tarafından 26 Şub 2016 tarihinde açılan konu

  1. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Evde üç aydan beri kullandığım espresso makinem var. Biraz değişiklik olsun ve hazırlamak kolay olsun sabah içip kahvemi çıkıp işime gideyim diye düşünüyorum.Tatsal ve aromatik yünlerden espresso ile aeropress ya da frenchpres arasında nasıl ne gibi farklılıklar vardır?Almayı düşünüyorum bu aeropressİ.Gereksiz yeremi almış olurum espresso makinesi de var sözen değirmen ve kg79 da var.
     
  2. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Kesinlikle çok güzel olur sizin için. Hem pratik, hem temizlemesi kolay, hem de demleme süresi kısa :) Ben de okula giderken kullanıyorum. Espresso içip çıkıyorum veya okula termos ile aeropressle hazırlayıp gidiyorum. Tat olarak ciddi fark var zaten. French pressle hazırlanan kahveye göre aramaları daha belirgin oluyor benim farkettigim kadarıyla. Bence çok yerinde bi tercih olur :)

    Ek olarak: değişiklik de olur cidden akşam da filtre içmek istediğinizde bulunması hoş oluyor :)
     
  3. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Teşekkür ederim tavsiyeleriniz ve güzel yorumunuz için :) Hocam vallah french presste var evde ama bir yıldan beri sıkıldım.Espresso güzel ama her daim içilecek bir şey değil.Sözen iyi hoş güzel ama çevirene kadar kolum kopuyor.Kg 79 aeropress için ideal gelir diye düşünüyorum.Hem Kg 79 da boşa gitmemiş olur.Sabahları çabuk öğütme sağlar.Sabahları daha çok americano filtre kahve tarzı şeyler iyi gidiyor. Aeropress galiba sabahçılar için ideal bir makina :)
     
  4. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Hocam yanlış anlamayın da espressoyu illa sade içeceksiniz diye bir şart yok ki, su eklerseniz americano olur zaten :)
     
  5. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Hocam biliyorum da sabah sözen değirmenle çevir allah çevir :) Bekle makina ısınsın. En iyisi hem de değişiklik olsun french press ile espresso arası bir şey bakıyordum. Aeropress moka pot derken kendimi burda buldum.Dedim ki işin erbabı abilere sorayım aeropress nasıl bir icattır? Üçüncü dalgaya da geçiş yaparız belki alırsak :)
     
  6. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    aeropress fena bir icat değil güzel ve pratik.. benim şahsi fikrim ve denemelerimin sonucunu söyleyeyim. frenchpress ile kahven aeropress veya filtre makinasina nazaran yumuşak olur kahve karakter olarak sertse bile rahat içim elde edersin.. yorucu gelmez ise hazirlamasi da keyifli bence.. Aeropress e gelirsek frenchpress e göre (ayni kahveyi kullandiğini varsayiyorum) biraz daha yoğun aroma alirsin ve orta sertlikte bir içimi var.. daha detayli tatlar alabilirsin. filtre makinası veya mokapot almaya gerek duymazsın rahatlığından ötürü..
     
  7. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Ben teşekkür ederim. :) aeropress alacaksanız bir iki şey daha ekleyeyim. Ben de bir süre kg79 benzeri bir makina kullandım aeropress için. Çok rahat kullanabilirsiniz fakat french presste de farketmissinizdir ufak partikullerden dolayı hafif bulanıklık olabiliyor. Tadını da etkiliyor. Kg79 ile aeropress yaptığınızda bir süre sonra bu rahatsız edebilir. Ben biraz genişçe -bir yumurta alacak kadar- bir çay süzgeci almıştım. Kahveyi makinada çekip süzgeçte 10 saniye kadar sallayınca bu toz gibi partikullerden de kurtulup dengeli ve berrak bir kahve elde edebilirsiniz :)
     
  8. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Benim okuduğum bir kaynakta ise French Pressten sonra Aeropressin aromatik anlamda tam tatmin etmediği, Moka Podun bu geçişe daha uygun olduğu yazıyordu.Denemiş değilim, yazanın yalancısıyım :)
     
  9. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Artık siparişi verdik :) Hocam French Presste demleme süresinden olsa gerek aromaları ortaya çıkartıyor ama temiz bir içim sunmuyor.Akşamları espresso içerim sabahları bundan kullanım kolaylığı açısından iyi bir alet olduğu düşüncesindeyim.Ama aeropressin filtre kahve ve french pressten bir tık daha önde olduğu düşüncesindeyim.Herkes bu işe french press ile başlar daha sonra hastalık haline gelince nuova simonellileri,cimbalileri,hario v60 chemex vs. takip kahve ile ilgili her şeyi kafaya takar :) Şahsen ben de böyle oldu.Kahve bir hastalık galiba :)
     
  10. ismailcan19

    ismailcan19 Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Metal filtre için kg 79 hangi ayarda öğütüyorsunuz ?
    Ve kağıt filtre için
     
  11. timelapse

    timelapse Guest

  12. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Ben kg79 ile öğütmüyordum sadece sistemi aynı bir başka makina idi.
     
  13. ismailcan19

    ismailcan19 Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Bende aeropress var da daha kullanmak nasip olamadı uygun çekirdek yok.
    Kağıt filtre için en ince de mi Öğütmek lazım acaba ?
    Metal filtre için sanırım daha kalın olmalı French presste olduğu gibi.
     
  14. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Kg79un espressoya inemedigini, aşırı bastırarak normale yakın sonuçlar alındığı söyleniyordu. Buna göre en inceye yakın olması lazım aeropress için. Medium-Fine arası v60 espresso arası öğütme gerekiyor. Tabi öğütme kalınlığında keyfinize göre oynama yapabilirsiniz bir miktar aeropress buna imkan veriyor. Ben kağıt filtre kullanıyorum ve sanırım metal filtre için biraz daha kalın gerekiyor.
     
  15. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Hocam güzel bir noktaya değinmişsiniz.Ben espresso işine gireli 4 ay oldu çok değil.Forumlardan o kadar şey öğrendim ki evde yaptıklarım espresso değilmiş bunca zaman.Kg 79 ile öğüttüp delonghiyle yapıyordum.Kg 79u kaldırdım sözen aldım.Portafiltreyi kestim sepet basınçsız oldu.Şimdi kıvamında shot alıyorum.Ama espresso yapmak katı kurallara tabiidir. Değirmenin ayarının oynaması yanlış tamp çok kötü sonuçlar verebilir ki deneye deneye doğruyu buldum.Yani diyeceğim o ki espresso shotına müdahele edilemez. Ama aeropress müdahaleye açık ufak değişikliklerle çok farklı tatlar alınabilir.Daha kullanmadım gelince göreceğiz.Yanlış bir tercih yapmadığımı düşünüyorum aeropress almakla.Keşke delonghi gibi bir makinaya ve uygun olmayan kg 79 a bu kadar para vereceğime daha önce keşfedip alsaydım şu aleti.Tecrübelerim sabittir.Kenarda köşede 5000 lira para yoksa espresso işine girmek deliliktir benim yaptığım gibi :)
     
  16. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Şimdi aeropress ile frenchpress çok farklı öğütmelere sahip. Kıyaslanması biraz garip geldi bana. Sözen ya da benzeri el değirmenleri ile ince öğütmek gerçekten yorucu oluyor. Aeropress için yine V60,Chemex,Frenchpress göre ince öğüteceğiniz için pratik olmayabilir aslında. Ama eğer Kg79 bunun için yeterliyse gayet pratik olacaktır.
     
  17. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Bakalım çok büyük bir beklentim yok. Kullanım kolaylığı ilgimi çeken.Kg 79 da ayarla bas düğmeye. Sıcak suyu hazır et. Tabi bu isinde kuralları var. Her seferinde standardı yakalamaksa amaç. Farklı yöntemleri var ters demleme vs. Hatta soğuk kahve yapanlar bir de espresso yaptıklarını iddia eden videolar da var.
     
  18. ozgur

    ozgur Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Sağlıklı yaşam konusunda fazla takıntılı biri değilim ancak plastik malzemeleri sıcak su vs. içinde kullanma konusuna şüpheyle yaklaşıyorum. Aeropress'le ilgili ufak bir tarama yaptım. Zararlı olmadığını, BPA-free malzeme kullanıldığını (2009'dan beri) söyleyenler var. Ancak kullanılan bazı kimyasalların önce mucize gibi karşılanıp sonrasında zararları ortaya çıkmaya başlayınca yasaklandığı durumlar oluyor. (Bu konuda iyi yazılmış bir haber okumak isterseniz: http://www.nytimes.com/2016/01/10/magazine/the-lawyer-who-became-duponts-worst-nightmare.html?_r=0)

    Aeropress'te kullanılan plastiğin sağlık açısından zararlı olup olmadığı konusunda detaylı bilgisi olan var mı?
     
    Son düzenleme: 28 Şub 2016
  19. jsmill

    jsmill Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Bu ihtiyaçlar için doğru seçim yapmışsınız. Ben de espresso makinesi, french press ve aeropress üçlüsünü kullanıyorum. Aeropress'de kağıt filtre olduğu için f.press'e göre daha rafine bir tat alınıyor. Temizliği çok kolay. Camı kırılır mı derdi olmadığı için bavula rahatlıkla konabilir.
     
  20. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Hocam benim alet de gelsin aeropressle ilgili yöntemler teknikler konusunda biz bilmeyenleri aydınlatırsınız. :)