Aeropress nasıldır?

'Aeropress' forumunda bahadr tarafından 26 Şub 2016 tarihinde açılan konu

  1. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    selamlar,

    başlıkta da belirtildiği gibi aeropress nasıldır? :) kullanan arkadaşlar memnunlar mı?

    geçen aylarda pek çok kişi aeropress'ini sattı. kronik bir sorun mu var yoksa öyle mi denk geldi bilmiyorum. v60 ile aeropress'de demlenen kahveler birbirlerine ne kadar yakındır? aeropress'i sadece bir kere petra'da denemiştim. yumuşak hoş içimli bir kahvesi vardı ancak okuduğum yorumlarda hep sert kahveler çıkardığı yazıyor, doğru mudur? kısaca tavsiye eder misiniz?
     
  2. abdullahkan

    abdullahkan Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    ekipman listene bakınca aeropress sana mevcut ekepmanlarından daha yakın bir espresso yaklaşımı taahhüt eder gibime geliyor. ;)
     
  3. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    cevap için teşekkürler. espresso'ya yakın bir tat veriyorsa ben hiç denemeyim :)
     
  4. awalanche

    awalanche Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Bazı kahveler özellikle aeropresse çok yakışıyor. Onun dışında kağıt-mesh-able olarak 3 çeşit filtre seçeneği sunuyor. Sıcaklık, kahve/su oranı, süre ile de oynayarak 1-2 değil 5-10 belki daha fazla deneme, demleme yapabilirsin. Yumuşak-sert nasıl bir tat almak istiyorsan bu senin elinde. Satanlar niye satıyor ben anlam veremiyorum. :confused:
     
  5. majestece

    majestece Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Sozenle en gevşek ayarda 20 Gr kahve çekip 200 Gr su ile deneme yaptim. Öyle yumuşak bir kahve çıktı ki rengi tavşan kanı çay gibiydi. Damagim çok gelişmiş olmasa da kahve tadında ilaveten nitelendiremedigim değişik aromalar aldım. Kahve yumuşak olunca haliyle kesmedi sonra sozeni en sıkı aylardan biraz gevşetmek oguttum.espressodan biraz daha kalındı. 16 Gr a 195 Gr su ilave ederek demledim. Daha gövdeli bir kahve oldu. Birşey dikkatimi çekti aeropresste kahve su ve süre değişkenleriyle çok acayip varyasyonlar denenebilir. Kullandığım kahveler ikincisinde bali kintamani ,ilkinde ise toraja idi. Medium roast. Bir de V60 dan daha hızlı ve daha temiz bir demleme gibi geldi bana.
     
  6. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    kağıt filtre mi kullandınız?
     
  7. majestece

    majestece Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Evet hocam maalesef. O yüzden yağsız oldu. Metal filtrede aromalarda da çok fark oluyor mu
     
  8. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    bende aeropress olmadığından yorum yapamıyorum. teknik olarak; metal filtre yağları çok tutmadığından daha gövdeli kahveler yapacaktır.
     
  9. majestece

    majestece Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    İlk etapta döktüğümüz sudan sonra biraz karıştırınca üst kısımdaki köpükümsü kremamsı şeyi bardağa alsak nasıl olur acaba?
     
  10. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    [MENTION=1413]thewind[/MENTION] aeropress ile nasıl kahve içmek istiyorsan onu içersin.Birçok tarif mevcut ve inan her biri ayrı bir güzel.Kendi tarifinizı de yaratabilirsiniz.Metal ve kağıt filtreler fark ediyor.Ben able fine metal filtre kullanıyorum.Daha aromatik yapıda tatlı kahveler oluyor.Kağıt filtre ile biraz daha gövdeli hoş bir kahve ortaya çıkıyor.İlla bir tarif zorunluluğu yok.Oranlarla gramla öğütüm ile oynayıp güzel bir kahve yapabilirsiniz.Ben daha çok cold drip standı için kullanıyordum :)
     
  11. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    teşekkür ederim hocam. yarın uğrayabilirsem kronotrop'a uğrayıp hem aeropress'i deneyip hem de yeni kahvelerinden etiyopya guji gedeo'yu denemek istiyorum.
     
  12. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    benim aeropress bugün geldi. iki kere deneme şansım oldu ve ikisinde de çok başarılı sonuçlar aldım. benim gibi kahvenin acılığından şikayet eden herkese tavsiye ederim. iki demlemede de yumuşak ve aromaları yoğun kahveler yaptı. temizlemesi de gerçekten çok çok kolay. bugüne kadar niye almamışım diye kızdım kendime :)

    tavsiye eden tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim.
     
  13. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Aeropress her eve lazım :) Sabahları ise giderken kurtarıcım can yoldaşım mokapottan sonra :)Cold drip standı kuruyorum ben bunla daha çok [MENTION=1320]drhasan[/MENTION] beyin geliştirdiği bana soğuk kahveyi sevdiren bir şeydir :) Yani her şeye gerek bu.Lukas Zahrandick yöntemini tavsiye edebilirim hocam.
     
  14. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    iki demlemede Lukas Zahrandick yöntemini kullanmıştım zaten, harika oluyor. yarın da Filip Kucharczyk'ın yöntemini denemeye başlayacağım :)
     
  15. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Bazen 35 gram kahve çok diye eleştiri alsa da oldukça efsanevi bir methotdur.Tavsiye edilir hocam :)
     
  16. drhasan

    drhasan Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Yöntemi yurtdışı kaynaklı bir tarifte görüp aktarmıştım hocam tabi üstünde birlikte tartışarak yaptığımız geliştirmeler oldu. Katkım olabildiyse ne mutlu bana :)
     
  17. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Katkınız olmaz olur mu :) Serum sistemi çok iyi.Yalnız hava sıkışması olunca akış duruyor.Ama ufak müdahale ile düzeliyor :) sistemimizin son hali bu :)[​IMG]

    SM-G800H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    erkannhl bunu beğendi.
  18. drhasan

    drhasan Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?


    Siz de yapa yapa sistemi oturtmuşsunuz hocam :)
    Ben yaklaşık bir aylık bir süre tüm demleme ekipmanlarımdan ayrılmak durumunda kaldım. Devamlı ders çalışmam gereken bir süreç var tus öncesi evimden uzaktayım. Bu arada comandante ve espro travelı yanıma aldım sadece. Bir de bugün kavuştuğum bialetti brikka var ancak biraz sorun yaşıyorum kendisiyle. Çok ilgilenme fırsatım olmadı.
    Umarım bir gün [MENTION=147]metehan[/MENTION] hocamın kremalı kahveleri gibi kahveler elde edebilirim :)
     
  19. ozkanozden

    ozkanozden Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    oo çok zekice :) peki suyun akışını nasıl ayarlıyorsunuz? buzlar eridikçe hızlanıyor mu yoksa vana var mı görünmeyen biryerde?
     
  20. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Serum setinin damla ayarıyla yaptığımız sistem ile akışı içinde kontrol edebiliyoruz.Biraz zor ama 3 saniyede bir olacak şekilde düzenliyorum.