Aeropress nasıldır?

'Aeropress' forumunda bahadr tarafından 26 Şub 2016 tarihinde açılan konu

  1. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Aeropresste nasıl kahve kullanmalıyız? Yöresel kahveler mi daha iyi olur aromatik tatları ön plana çıkarmak için? Yoksa espresso blendleri de denenebilir mi sert gövdeli americano tarzı bir kahve için?
     
  2. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Aynı fikirdeyim,
    Sıcak+basınç+plastik
    Pek de tercih edilir gelmiyor doğrusu
     
  3. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Aeropressle ilk denememi yaptım. Şimdi kullananlara soruyorum bu içinden çıkan ölçü kaşığı ile ne kadar kahve kullanacağız?
     
  4. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Kullananlara bir sorum olacak.Aeropresste nasıl krema alabiliriz lakin yaptığım denemelerin hiçbirin de gerek düz gerek ters demleme de sonuç alamadım krema konusunda.Lezzet olarak çok iyi kahveler oldu.French pressten daha iyi geldi.Temiz berrak bir içimi var.
     
  5. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    aeropressten krema alamazsiniz.
     
  6. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    vallah videolarda adamlar yapıyor bir şekilde nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama.Sanki amacından sapıyor gibi geldi bana.
    https://www.youtube.com/watch?v=cnSDBADdNqU
     
  7. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    metal filtre ile yapılabiliyor evet. ben de metal filtre de var. deneme amacıyla kahveyi sıkıştırıp press'lediğim bile olmuştur, ama hiç krema çıkmadı şimdiye kadar. belki çok yüksek krema veren koyu kavrum bir kahve denenebilir.
     
  8. ismailcan19

    ismailcan19 Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Evet metal filtre ile krema elde ediliyor ben Espresso Blend ile denediğimde krema çıkmamıştı ama farklı bir filtre lazım herhalde bence gereksiz birşey dediğiniz gibi amacından sapıyor
     
  9. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Sözen değirmeni aeropresste kullanan var mı? Kg79 aeropresste tam verim vermedi.Makinanın ayarı kaçtı iyice.Türk kahvesi gibi toz parçalar french press için öğütülen kalınlıkta kahveler var.Homojenlikten uzak.Haliyle aroma kayıpları da yaşanıyor.Sözen daha başarılı geldi.Ayar vidasını filtre kahveden biraz daha kalın olacak şekilde ayarlıyorum.Espressodan az kalın çekersem bu sefer americano gibi bi şey oluyor.Yani kahveyle ilgili her oynamaya müsade ediyor bu alet.
     
  10. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    ben sözen ile kullanıyorum. Sözende her zaman aynı ayarı yakalayamadığım için kalınlığa bakıyorum ona göre demleme süremi azaltıp arttırıyorum.
     
  11. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    El değirmeni de kullandım, ucuz öğütücü de. En güzel çözüm öğütücüden çektiğiniz kahveyi çay süzgecinde sallamak :)
     
  12. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Evet arkadaşlar.Standartın dışında kullandığınız yöntem veya teknik var mı aeropresste?
     
  13. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    açıkçası ben 2-3 aydır aeropress sahibi olmakla beraber daha hiç standart yöntem denemedim. Her zaman ters çevrilmiş metodu kullanıyorum. İlk başlarda Lukas Zahradnik metodu ile başladım ama son zamanlarda kendi damak tadıma en uygun yöntemi bulmaya çalışıyorum. Çekim ayarı su ısısı ve süre arasında doğru en güzel sonuca ulaşmak için uğraşıyorum ama daha tam anlamıyla istediğim sonuca varamadım.
     
  14. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Ters yöntemi ben de hep yapıyorum.Kahve boyutuyla da çok oynadım.Su miktarınla oynayıp daha sert kahve de elde ettim.V60tan daha aromatik Kahveler de elde ettim.Ama daha farklı bir yöntem arıyorum. Lukas Zahrandik metodu nedir hocam? İlk defa duydum vallah.
     
  15. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    https://www.youtube.com/watch?v=m3wKJ0-WkDA

    2015 dünya aeropress şampiyonunun metodu. çekim ayarı hario mini ile yaklaşık 9, 10 klik ayarına tekabül ediyor. Sonucu beğeniyorum ben.
     
  16. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    9-10 klik atıyorum ben de hario da.Espresso ayarında çekip denedim geçen gün.Çok sert oldu espressodan bile sert.Düz yöntemden randuman alamadım hiç.Zaten bir iki sefer denedim.Hocam aeropresste doğru yöntemi bulana kadar devam
     
  17. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    ben de kendime has bir yöntem söyleyeyim.. işyerinde normal çay yapılan kettle var ayrıca su sebili var su sebilinde ısı 87-88 derecelerde.. çay kettleı ise 100 dereceye çıkıyo..

    blooming'i 88 derece su ile yapıyorum.. 45 saniye sonra da kalan kısma 95-96 derecelik su ekliyorum.. sonuç her zamankinden daha aromatik bir kahve oluyor( öğütme ve filtre sabit)

    ikinci olarak önerim, moka pot veya espresso ayarında öğütülmüş kahve kullanacağız zaman blooming ve demleme sürelerini daha kısa tutmanız lazım.. ayrıca çok yavaş indirmeniz lazım
     
  18. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    bu arada şahsen kağıt filtre tercih etmiyorum çünkü yağı çok tutuyo ve genel aromayı da etkiliyo..
    yağ candır :)
     
    Serrchi bunu beğendi.
  19. omeratalay

    omeratalay Yeni Üye

    Cevap: Aeropress nasıldır?

    Yaklaşık 5 gündür kullanıyorum. Ters demleme yöntemiyle başladım ancak sonradan düz demlemenin bence daha başarılı olduğunu gördüm.

    18 gr kahveyi delonghi kg79'la fine medium arası (saat 9 yönünde) öğütüyorum. Daha sonra 30 gram 90 derece su ekleyip blooming yapıyorum 30 saniye kadar. Son olarak 95 derece su ekleyerek 220 grama tamamlayıp son karıştırmayı yapıyor ve yavaşça presliyorum.

    bu demlemeyle orta sertlikte aromatik tatlar alabiliyorum.
     
  20. Kiralikceset

    Kiralikceset Yeni Üye

    [​IMG]

    Son dünya Şampiyonası finalistlerinin tarifleri arkadaşlar...