DragonFly
Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
- Katılım
- 4 Kas 2012
Kedi Bey diyeceksiniz!Benim de ek olarak merak ettiğim, işeyen kedi kim? Görsel atın lütfen
Kedi Bey diyeceksiniz!Benim de ek olarak merak ettiğim, işeyen kedi kim? Görsel atın lütfen
Hazır yakalamışken size sormak istediğim bir soru var. Final Touch için yazılmış yazılarda MgCL+2 nin asiditeyi ön plana çıkardığı söylenirken, sizin yazılarınızda bu etkiye Kalsiyumun sebep olduğunu yazmışsınız. Final Touch Daki temiz ve parlak için yaptıkları reçete de ise magnezyum yok. Sadece 1 damla Kalsiyum var, gerisi ise bikarbonat tuzlarından oluşuyor. Şimdi benim aklımdaki soru şu. Asidite algısını hangisi yükseltiyor. Anladığım kadarıyla bikarbonat tuzlarının asıl görevleri asiditeyi tamponlamak. Fakat söyledikleri ile reçeteler uyuşmuyor. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir? Magnezyumun asidite ve meyvemsi tatları arttırdığını birkaç kaynakta daha okumuştum.Kedi Bey diyeceksiniz!
Su puanlamayı daha önce açıklamıştım oradan alıntı yapalım "Ayrıca her su için "kahve demlemeye uygunluk" "su puanı" sütunu ekledim. RO suyu 5 puan kabul ettim. Hazır suları da başta 5 puan kabul ederek her limit üstü değer için "-1" puan düştüm. Tüm suları puanlayarak 3 puan altı alan suları listeye dahil etmedim."1) Hazır su tablosunun son sütunundaki su puanlarını neye göre belirlediniz? Misal Abant'ı 5 Buzdağı'nı 4 yapan şey nedir? Eğer bu puanlar suyun kalitesi ise Abant'a pour over için 11 damla çözelti gerekirken Buzdağı'na 2 damla çözelti gerekmiş. Bu Buzdağı'nı ideale daha yakın bir su yapmaz mı? Bu kısım kafamı karıştırdı
Yurt dışında daha önce yaşadığım tecrübelere dayanarak söylüyorum, hazır sularda "sparkling" denilen bizim maden suyu kadar olmasa da yüksek mineralli sular var bunlarla zaten kahve olmaz. Evian, Aquafina vb. şişelenmiş suların etiketine bakarak yukarıda yazdığım limitler dahilinde suların demlemeye uygun olup olmadığını anlayabilirsin. Musluk suları ne kadar güvenilir bilmiyorum yanında TDS kalemi götürebilirsen 120 ppm altı sular pour-over demleme için uygun olacaktır.2) Yurtdışına çıktınız dolayısıyla hazır sular konusunda hiç bir fikriniz yok ve filtre kahve demlemek için su alacaksınız. Kısıtlı sayıdaki seçenekler arasında seçim yaparken nasıl bir yol izlersiniz? Önce şuna bakarım sonra buna bakarım gibisinden bir öncelik sırlaması yapabilir misiniz?
Farklı kahvelerle ve ekstrem formüllerle denemelerim devam ediyor geçtiğimi hafta özellikle Hoffman aeropress tekniği ile 100C suyla bolca deneme yaptım. Ancak genel formüllerde radikal bir değişiklik yapacak sonuçlar almadım, örneğin dün 60GH 35KH sertlik içeren fakat mineraller arasında farklı oranlanmış 3 formülü aynı yöntem ve aynı kahvede uyguladım. Ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı böylece minerallerin limitlerinin demlemeye ve tadıma etkilerini daha rahat görmüş oldum. Özetle sudaki mineral miktarları limitlerin üzerine çıktıkça kahve aromaları ve asidite ve tatlılık dengeleniyor ve kahveye özgü karakterler kaybolmaya başlıyor. Ayrıca fazla çözünmeden dolayı gövde yükselmeye ve kahveler bir birine benzeme başlıyor. Burada kahveye özgü formüllerden de bahsetmek mümkün özellikle açık kavrum ve yüksek asidik kahvelerde Mg oranları ile oynayarak asiditeyi baskılayabilirsiniz. Veya kolay çözünen orta-koyu kavrumlarda daha düşük mineral oranları kullanmak daha temiz sonuçlar almanızı sağlayabilir.3) Bu çalışmayı farklı kahveler için de tekrarlamayı planlıyor musunuz? Farklı işlenme metodları, farklı varyeteler, farklı kavrum profilleri, hatta belki farklı makineler(dolayısıyla farklı kavurucular) yukarıda bulduğunuz sonuçları etkiler mi, etkilerse ne derecede etkiler? merak ettim açıkcası.
Kit satışta, detaylar için PM atabilirsin.4) Bu kiti genel satışa ne zaman açacaksınız?
workshop iyi fikir yakın illerden gelenler olursa ofiste bir hafta sonu tadım yapıp hem kit ile ilgili görüş alış-verişinde bulunuruz hem farklı kahvelerle cupping yapabiliriz ancak akademik çalışmaların ve projelerin en yoğun olduğu bir zamana giriyorum bu sebeple şu sıralar çok mümkün gözükmüyor.5) Bir ara böyle bir workshop mu yapsanız?
Magnezyum tam tersini yapıyor aslında, temiz ve parlak bir çıktı için Mg oranlarını azaltmak veya hiç kullanmamak gerekiyor, böyle olunca kahveden maksimum asidite alıyoruz. Mg asiditeyi baskıladığı için kahvedeki diğer tatlar ön plana çıkıyor tatlılık gibi. Aynı zamanda kalsiyum da meyvemsi ve sulu bir çıktı veriyor. Sulu çıktı gövdesiz anlamında değil ağız sulandıran "juicy" anlamında kullanıyoruz.Magnezyumun asidite ve meyvemsi tatları arttırdığını birkaç kaynakta daha okumuştum.
Bu doğru bir yaklaşım çünkü Mg az önce bahsettiğim gibi asidite algısını azaltıp tatlılığı artırıyor. Burada magnezyumu asidite ile tatlılık arasında bir köprü gibi düşünebilirsiniz. Örneğin yüksek asiditeli kahvelerde Mg oranları ile oynarak ekşi-tatlı arası dengeli bir çıktı almak mümkün. Veya sadece kalsiyum ve potasyum kullanarak kahvenin karakterini ön plana çıkartmak da mümkün. Lance temiz ve parlak formülü 0 6 5 0 böyle bir çıktı veriyor. Sodyum da bitter tatları dengelediği için kullanmadığınızda kahveyi yumuşatmadan bitter tatları ön plana çıkarttığı için kahve karakteri ile ilgili daha net sonuçlar alabilirsiniz.Final Touch Daki temiz ve parlak için yaptıkları reçete de ise magnezyum yok.
formüller bakarsanız tam tersi olması gerek.Final Touch için yazılmış yazılarda MgCL+2 nin asiditeyi ön plana çıkardığı
aslında Kalsiyum asiditeyi ön plana çıkartmıyor ancak magnezyum yokluğu asiditeyi yükseltiyor.sizin yazılarınızda bu etkiye Kalsiyumun sebep olduğunu yazmışsınız.
workshop iyi fikir yakın illerden gelenler olursa ofiste bir hafta sonu tadım yapıp hem kit ile ilgili görüş alış-verişinde bulunuruz hem farklı kahvelerle cupping yapabiliriz ancak akademik çalışmaların ve projelerin en yoğun olduğu bir zamana giriyorum bu sebeple şu sıralar çok mümkün gözükmüyor.
Karbonat sertliği yazan kısım parantez içinde (GH) yazıyor, orası KH değil mi?
Çok teşekkür ederim. Şimdi taşlar yerine oturdu.Magnezyum tam tersini yapıyor aslında, temiz ve parlak bir çıktı için Mg oranlarını azaltmak veya hiç kullanmamak gerekiyor, böyle olunca kahveden maksimum asidite alıyoruz. Mg asiditeyi baskıladığı için kahvedeki diğer tatlar ön plana çıkıyor tatlılık gibi. Aynı zamanda kalsiyum da meyvemsi ve sulu bir çıktı veriyor. Sulu çıktı gövdesiz anlamında değil ağız sulandıran "juicy" anlamında kullanıyoruz.
Bu doğru bir yaklaşım çünkü Mg az önce bahsettiğim gibi asidite algısını azaltıp tatlılığı artırıyor. Burada magnezyumu asidite ile tatlılık arasında bir köprü gibi düşünebilirsiniz. Örneğin yüksek asiditeli kahvelerde Mg oranları ile oynarak ekşi-tatlı arası dengeli bir çıktı almak mümkün. Veya sadece kalsiyum ve potasyum kullanarak kahvenin karakterini ön plana çıkartmak da mümkün. Lance temiz ve parlak formülü 0 6 5 0 böyle bir çıktı veriyor. Sodyum da bitter tatları dengelediği için kullanmadığınızda kahveyi yumuşatmadan bitter tatları ön plana çıkarttığı için kahve karakteri ile ilgili daha net sonuçlar alabilirsiniz.
formüller bakarsanız tam tersi olması gerek.
aslında Kalsiyum asiditeyi ön plana çıkartmıyor ancak magnezyum yokluğu asiditeyi yükseltiyor.
aşağıdaki şema hangi mineralin tatları nasıl etkilediğini net bir şekilde gösteriyor.
Ekli dosyayı görüntüle 20146
evet KH olmalı teşekkürler.Karbonat sertliği yazan kısım parantez içinde (GH) yazıyor, orası KH değil mi?
Uzak durun.Burdur suyu,herhangi bir kahvede hiçbir işe yaramadı.
Kahvede kullanmadım içtim hepsiniUzak durun.Burdur suyu,herhangi bir kahvede hiçbir işe yaramadı.
en güzeli, ben de öyle yapmıştımKahvede kullanmadım içtim hepsini
Öyle bir şey yazmadım ya aman diyeyim, "Damlalıkları yaklaşık 45 derece tutarak damlatın olması lazım".@DragonFly hocam az önce pınar madran ile demledim. bitterlik vardı tatlar biraz sönük geldi. Bir de Şişelerle gelen kağıtta şişenin damlatılan kısmın ucunu yakın diye yazyordu doğru mu?
Çok pardon “yak.45 “ nasıl okuduysamÖyle bir şey yazmadım ya aman diyeyim, "Damlalıkları yaklaşık 45 derece tutarak damlatın olması lazım".
Bu arada Pürsu Uludağ, Pınar Uludağ, Pınar Madran ve Pınar Gökçetepe kaynaklarına ait formüller ana tabloya eklendi. Konunun başında yer alan tablolar güncellendi.