[MENTION=1688]medplus[/MENTION] hocam kitler bence biraz gereksiz. Ben üniversite yıllarımda çok kit kokladım, gerçi kalite kalite değişiyor ben ne kalitede bir kit kokladım bilmiyorum fakat pek doğal gelmemişt. Bence doğal olanını koklamak daha iyi.
Birde şunu eklemek gerekiyor. Vanilya notası deyince insanlar akıllarındaki vanilya kokusunu düşünüyor. Lakin bir gün aktardan çubuk vanilya alın ve koklayın. Durumun vanilya aromalı ürünlerden farklı olduğunu göreceksiniz. Yapay aromalar beynimize işlemiş durumda. Özellikle sakız ve şurup piyasası alakasız aromaları bize empoze ediyor. Bu tarz aromatiklerde bence en büyük yanılgı piyasadaki yapay aromaların kokusunu beklememiz. Yabanmersini aroması değince aklınıza big babol sakızındaki tat gelmesin. Gidin doğal yabanmersini alıp yiyin ve çayını yapın. Greyfurt yiyin. Antalya'da yaşayanlar bu tarz aromatikleri deneyebileceği birçok şeyi bulabilirler mevsimine göre pazarlarda.
Tabi birde bazı gıda grupları var ki işin içinden çıkmak imkansız. Genelde kavurucuları kendi cuppinglerini yazmak yerine tedarikçilerinin notalarını yazıyorlar. Fakat aynı isimdeki meyveler bazen cinslerine göre ülkelerde büyük fark gösteriyor. O yüzden çok farklı tatlar çıkabiliyor. Yani Amerika'da ki armut ile bizdeki değişiklik gösterebiliyor. Yani konuşsak neler çıkar daha lakin dediğim gibi tadım olayı ciddi bir eğitim gerektiriyor. Eskiden çok takmıştım kafaya.
[MENTION=1688]medplus[/MENTION] 'ın dediği gibi zevkinize bakın derim.
Bu arada teşekkür eden dostlara çok teşekkür ederim. Bu arada tekrar söyleyeyim kahve tatmak konusunda en ufak bir fikrim bile yok. Ben farklı gıda gruplarındaki bilgilerimi yazıyorum. Bunlar kahve için geçerli mi tam anlamıyla bilgim yok.
[MENTION=942]bahadr[/MENTION] 'nin söylediği birşeyi de ekleyelim. Sigara kullanıyorsanız o tatları almayı unutun.
Üstad ne güzel yazmışsınız elinize sağlık Bu arada sizin kahve tadım notlarınızı okuyorum forumda yazdıklarınızıda o söylediğiniz tatları alamadığım için konuyu açmıştım Daha doğrusu şöyle yudum aldığımda ağzımda iki üç saniye bekletip ne anımsatıyor diye düşünüyorum Uzun süre içe içe sanırım kazanacam bu yeteneği biraz sebat etmek lazım anlaşılan
Bundan 3 sene önce scae düzenliyordu. Sonra kaldırıldı.[MENTION=888]OverdoseCoffee[/MENTION] bu arada hem yeri gelmişken size sorayım; Türkiye'de Coffee Cupping yarışması yapılıyor mu? Ben baya aradım hiç yapılmamış yada ben bulamadım.
Bundan 3 sene önce scae düzenliyordu. Sonra kaldırıldı.
SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar merhaba
Kahve işlerinde yeniyim hario v60 ile demleme yapıyorum. Yeni çekirdeklerde aldım içiyorum fakat etrafta yazdığı gibi kırmızı berry tadı vs vs bu tadları alamıyorum Bu damağımın gelişmesi için neyapabilirim?
Tat kısmen göreceli bir kavramdır(kahve için). Aynı kahve meyvesini farklı işlediğinizde farklı tatlar çıkarabilir. Örneğin aynı kahve meyvesinin natural dediğimiz işlenmede daha meyvemsi, asiditesi yüksek ve çok temiz olmayan bir fincan sunarken. Tam yıkanmış hali bu asiditenin büyük kısmına sahip olmayabilir. Sonrasında kavrulma sırasında büyük farklılıklar yaşanabilir. Bundan sonraki adımda Aynı batch'de kavrulmuş kahveyi aynı anda, aynı şekilde öğütüterek, aynı su ile, aynı oda ve su sıcaklığında, aynı sürede aynı şekilde demleseniz bile kahvenin tadına bakan kişinin tat paleti farklılıkları, tadan kişinin bir önceki öğünde neler yediği farklı tatlar almalarını sağlayabilir. Ben bir kahveden 5 nota çıkarırken bir Q grader 20 nota sayabilir. İşin komik tarafı (şartlandırmamıdır bilemem) bu notaları görünce sizde aradan ayırt etmeye başlıyorsunuz. Bu yüzden cupping yaparken kör tadım yapılır, kimse konuşmaz, bir biri ile bilgi paylaşmaz, notlarını paylaşmaz. Cupping seansı bittikten sonra notlar karşılaştırılır ve tat kalbirasyonu yapılır. Eğer arada büyük farklar varsa seans tekrarlanır. Ki bu olay son kullanıcı, ya da işe bir kaç yılını vermiş ben, ya da Turkiye' de eğitmen sıfatı ile eğitimler veren hocalarımızı geçin aklınıza gelebilecek neredeyse her şeyi koklayıp tatmış, gıda puanlandırması yapan insanların başına geliyor.
Kısacası kahve notlarında yazan tatlar genelde o kahveyi tadan kişinin aldığı tatlardır o tatları alabilirsiniz. Ya da alamadığı başka tatlarda alabilirsiniz. Hayatında kuş burnu marmelatı yememiş biri neye benzediğini bilemez. Siz biliyorsanız ayırt edebilirsiniz. Kahve dışında elinizden geldiğince fazla şeyin tadına bakın koklayın. Paletiniz bu şekilde gelişecektir. Bunu yaparken de kahvenizden zevk alın
Yukarıda bir çok kişi tadı veya damağı geliştirmekten bahsetmiş fakat bahsedilen aromaları hissetmek sadece ve sadece koku algısıyla ilgili. Burnunuzu tıkayıp kahve içmeyi deneyerek kendiniz de test edebilirsiniz.
Kahve künyelerinde yazan notaları okursanız oldukça ilginç şeyler duyabilirsiniz. Birkaç yerden topladığım notları sizinle paylaşmak istiyorum "Marshmallow, çikolatalı gofret, akçaağaç şurubu, karamel, muskat..." Bütün bunları farklı kavurucuların farklı kahvelerinden toparladım ama dikkat ederseniz, kahve çekirdeğininin kendi kimyasal bileşiklerinden ne kadar uzakta olduğunu söylememe gerek yok sanıyorum. Tedarikçiler 3-5 kuruşa aldıkları çekirdekleri bu şekilde süslü kelimelerle satıyorlar. Neden karamel veya akçaağaç şurubu yerine "şekerimsi tatlılık" yazılmıyor? Bunların tadımını yapan kişiler şekerli suyla karamelli suyun veya akçaağaç şurubunun kokularını ayırt edebiliyorlar mı? Ya da edebiliyorlarsa o çekirdekte bu aromaları açığa çıkartacak şekilde kavurabiliyorlar mı? Kahve künyesinde en dikkat çekici şekilde aromalar yazılıyor sanki parfüm notası yazar gibi. Bu şekilde tüketiciler üzerinde baskı kuruluyor. O kokuları okuyan insan, karamel şuruplu latte gibi bir şey içeceğini sanıyor ama gelen şey hayal kırıklığı. Yazan aromaları alamayınca suçu kendinde arıyor tüketici oysa ki kötü kalitede çekirdeklerin, kötü kavrulmasından pek de bir şey beklenmemeli.