Ben her zaman elimden geldiğince gastronomi hakkında deneyimlerimi paylaşabilirim. Şahsım adına şöyle bakıyorum duruma; eger bir ürün gıda şeklinde tüketim amaçlı üretilip, işlenip veya işelenmeden kullanılması benim için gastronomiye girer. Tabiki her bilim dalının ana ve alt dalları vardır. Gastronomi çok geniş bir küme bence. Zaten isim anası “gastro” da mideden gelen bir kelime. Yani mideye giden ilaç dışı olan herşey gastronominin bir parçasıdır aslında. Bu şu demek değil “ben üniversitede gastronomi okudum hepsini biliyorum“. Universitede bu bir ana dal. Bazılarında 2 alt dal olarak çıkar aşçılık ve pastacılık gibi. Sadece bu ikisinin bulunması sadece bu iki alt dal olduğumiçin değil, diğer altların daha kısa zamanlı olacağından (teknik sayılarından dolayı) üniversitelere konmadığını düşünmekteyim. Ben şöyle bakıyorum eğer kahveye gelirsek. Kahve de aynı a la carte yada patisserie gibi bir mutfak. Altında ana iki istasyon var. Kavurma, demleme. İki istasyonuda iş büyüklüğüne göre 1 er veya daha büyükse daha fazla çalışanla yürütebilirsiniz. Çiğ çekirdeğe girmiyorum çünkü gastronomide gıda üretimi yok. İşlenmesi ve servis edilmesi var. O tarım a ve daha farklı yerlere genetiğe kadar gidiyor.
Sonuç olarak ben kendi asıl tahsil aldığım konu gastronomi. Alt dalım okulda aşçılıkdı. Fakat sonrasında hem pastacılığın bütün bölümlerinde, hem barmenlikte (miksoloji) de hemde kahve mutfağının demleme isyasyonunda biri olarak benim fikrim bu yaptılarımın arasındaki tek fark işin işlenme teknikleri. Sonrası bilim ve yaratıcılık. Yani bana şunu söyleyin bir kavurucu olarak tamburda kahve pişirmenin bir kuzu çevirmeden yada düdüklünün içinde bir şey pişirmeden ne farkı var teknikler dışında? Hadi kavurmak tek yönlü bir iş. Espresso makinesinin cidden düddüklü tencereden ne farkı var?
usttekki tusu cevır duduklunun, alın size buhar cubugu. ucuna bir opv cıkıs yap alın size espresso shower ı.
Demek istediğim şey evet teknikler farklı. Bizim aşçılık işinde bile öyle. Yılın 365 günü mangalda çeşitli etler pişiren birini alıp sosçu yaparsan bocalar adam et ustası. Et pişirme tekniklerine hakim geri kalanı sadece temel. Ama akıllı ise, temeli biliyorsa, işi seviyorsa çok da sürmez sonuçta yapılmak istenen aynı sadece teknik farklı.
LEZZET