Yeni Başlayanlar Için V60 Kahve Nasıl Demlenir - Rehber

V60 demliyor musunuz?

  • Evet

    Kullanılan: 310 89.6%
  • Hayır

    Kullanılan: 9 2.6%
  • Düşünüyorum. Ekipmanlar Pahalı.

    Kullanılan: 27 7.8%

  • Kullanılan toplam oy
    346

DtB

Joker
Katılım
12 Ağu 2023
Merhaba çok teşekkür ederim ilgi ve tavsiyeniz için yarın bu şekilde bi demleme yapacağım eşim de sevdiği için kahve genelde 2 kişilik demliyorum su buzdağı mı erikli mi almalıyım 2 si de olsun mu siz ce
Rica ederim, keyifli fincan deneyimleri yaşamanız ,sevdiklerinizle paylaşabilmenize bir nebze katkı olması dileğiyle.Tavsiyem birkaç su bulundurup birkaç gün ayrı sularla deneme yapmanız olur.Buzdagi genelde sevilen bir sudur,Nestle,Erikli vb. de deneyebilirsiniz.Su ile ilgili forumda çok güzel konular da var okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.Son dokusunuz 1:45 te bitmiş olmalı dikkatinizi çekmek isterim,ilk gün demlemeniz 4 dk yı aşarsa daha kalın klikler denemelisiniz ama o kadar uzayacagini düşünmüyorum.Tahminim benim degirmenimde 47-53 arasına denk geliyor size önerdiğim kısım,demleme bittiğinde düz,ıslak toprak gorunumu olmalı kahve yatağında, camurumsu bir görüntü yerine.Tabii ki bu reçeteler özelinde konuşuyorum söylediğim gibi asıl kıstas tat,bu sadece bu reçete için öğütümde doğru aralıklarda oldugunuzun bir göstergesi olurdu.
 
Son düzenleme:

TimucinPusat

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Tem 2022
Ekşi, acı kahve sevmiyorum. Orta olmalı. 1e 16 ölçüsüyle demliyorum. 80 gr suya 5 gr kahve koyuyorum.


Aşağıdaki kahveyi az önce demledim. 1/16 oranıyla, 22 clicke düştüm. Harika oldu ya. Kahve Etiyopya Yirgacheffe. Ağızda bıraktığı tat inanılmaz. Sıtarbaks halt etmiş. Kahvenizi yudumlarken, alacağınız otantik tadın hücrelerinizde titreşimini hissedebilmeniz için, yanında çikolata türevi bir eşlikçi almamanız son derece önemli. Şeker mi? Şaka yapıyor olmalısınız.

Bi şey daha, böyle suyu 93.5 decede tutunca floral tatları bir tık öne alabiliyorsunuz, Etiyopya Yirgacheffe'te. Comandante'nizde, bir önce öğüttüğünüz farklı bölgenin kahve zerreciklerinin kalmaması için değirmeninizi temizlemiş olmanız da ayrıca önem arz ediyor. Bu nüansı yakalamak önemli. Günün tüyosunu da kaptınız. Hadi iyisiniz köftehorlar.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-06-08 at 11.03.56_217cd88a.jpg
    WhatsApp Image 2024-06-08 at 11.03.56_217cd88a.jpg
    412.3 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleme:

toy01

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 Haz 2024
Konum
Adana
Giriş:
Basit bir üstten dökerek demleme (pour over) nasıl yapılır? Neler gerekir? Bütçe dostu çözümler nelerdir?

Hepsinin cevabı bu yazıda. Detaylara ve yardımcı demleme ekipmanlarına (melodrip, lilydrip, vs…) bu yazıda girmeyeceğiz.

Kahve demlemenin tek doğrusu yok ve çıkan sonuç tamamen damak tadıyla ilgili. Birçok V60 demleme tarifi olduğundan, bu yazı sadece bir öneri ve V60’a yeni başlayanlar için bir kılavuz olabilir.

Kahve demlemede doğru ya da yanlış, siyah beyaz gibi değil. Güzelliği de bence burada.

Gerekli Olanlar:
  • Demleyici (dripper – V60, kalita, orea, clever, hario, timemore, vs) ve filtre kağıdı
  • İyi bir kahve değirmeni (mümkünse konik çelik kesicili (burr))
  • Tartı ve zaman sayacı (kronometre)
  • Kuğuboyun su ısıtıcı (gooseneck kettle)
  • Servis sürahisi ya da kupa bardak
  • İyi bir su (kahvenin 99% u su olduğundan, kaliteli su önemli!
Ekipmanlar ile ilgili önerilerimi buradan okuyabilirsiniz. Video linki de mevcut.
https://www.kahveler.net/kahve/8115...ekli-ekipmanlar-sizin-baslangic-setiniz.html/

Kahve Demlerken Bilmeniz Gereken Terimle- Bu konuyu da kesinlikle okuyun.

Ekli dosyayı görüntüle 10151

Kahve/Su Oranı:
Tavsiye edilen kahve su oranı 1:15-1:17 arasındadır. Bu da demek oluyor ki, her 1 gram kahve çekirdeği için, 15 ile 17 gram su kullanmamız gerekiyor. Yani bize bir tartı kesinlikle lazım.

Su oranını arttırmak ya da azaltmak çözünmeyi değiştirir ve damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Öğütücünüz iyi ve demlemeyi biliyorsanız, 1:16-1:17 oranları kullanılabilir. Yeni başladıysanız 1:15 ile başlamak mantıklı.

Aynı kahveyi daha fazla su kullanarak demlerseniz daha seyrek bir kahve olacaktır. Tam tersi ise daha yoğun bir kahve olacaktır.

Sıcak Su:
91C - 95C arası sıcak su kullanılması tavsiye ediliyor. Açık kavrumlarda ve daha sert kahve çekirdeklerinde dem almak (çözünme, ekstraksiyon) biraz daha zor olduğundan, aralığın üst tarafına yakın, hatta 97-98C su kullanabilirsiniz.

Bunu anlamak için bir adet çekirdeği yemeye çalışabilir ya da öğütücünüzün zorlanmasından anlayabilirsiniz. Ama dişinizi kırmayın! Öğütürken zorlanma sert çekirdeklerin bir göstergesi olabilir.

Isı kontrollü bir su ısıtıcınız varsa, işler daha kolay. Suyu kaynatıp, ardından soğutmak pek tavsiye edilmese de büyük bir fark yaratacağını şahsen düşünmüyorum. Bunun için suyu kaynatıp, biraz beklemeniz yeterli.

Koyu kavrum çekirdeklerde ise 87-88C sıcaklıklara kadar inebilirsiniz. Bu da acı tatlara ulaşmadan dengeli kahveler sağlayabilir.

Kahve-Öğütücü-Öğütüm Kalınlığı:
Demlemeden hemen önce öğüttüğünüz güzel bir kahve çekirdeği gerekiyor. Öğütüm ayarı, demlemedeki en kritik parametrelerden birisi. Önceden öğütülmüş bir kahvede maalesef aromaların çoğu kaybedilmiş oluyor ama imkanlar değirmen almaya el vermiyorsa, öğütülmüş alıp, 2 haftada tüketebilirsiniz.

Öğütüm kalınlığı ve homojenliği, demleme sürenize doğrudan etki edeceğinden kaliteli bir öğütücü edinmenizi tavsiye ederim.

Tipik bir V60 demlemesi için bize orta-ince bir öğütüm gerekiyor. Çok ince öğütüm demleme süresini uzatacağından acı tatlara sebep olacaktır. Benzer şekilde çok kalın öğütümler de demleme süresini azaltıp ekşi tatlara sebep olacaktır.

Ayrıca demleyeceğimiz çekirdeğin de tercihen açık ya da açık-orta kavrum olmasını tavsiye ederim. Orta kavrumun üstüne çıkıldıkça, çözmek kolaylaşıyor. Çok kolayca acı tatlar ortaya çıkabiliyor.

Basit bir demleme örneği:
  • 235 gram istediğimiz sıcaklıkta su (94C)
  • 14 gram ince-orta öğütüm güzel bir doğal işlenmiş kahve (Timemore 20 klik)
  • Kahve/Su = 1:16.7
  • Hedef süre: 2:45 (süre hedeften uzun kalırsa öğütümü kalınlaştıracağız, kısa kalırsa incelteceğiz)
Nasıl Demledim:
Görsellerde geçecek terimler:

Blooming (Ön demleme, çiçeklenme): Kahvedeki hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının sıcak su ile buluştuğunda baloncuklar oluşturarak salınımı.

Demleme sırasında su kahveye daha iyi temas eder.

Rao Spin: Demlemenin bir aşamasında, V60 ekipmanını hafifçe dairesel döndürerek bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak ve kanallanmanın önüne geçmek için yapılan bir hareket. Düz bir kahve yatağı elde edilir. Zorunlu değildir. Bazı tariflerde görebilirsiniz. Gövdeyi biraz arttırıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 10148 Ekli dosyayı görüntüle 10149 Ekli dosyayı görüntüle 10150

Yine burada bir çok kahve için farklı demleme videoları var. İsterseniz izleyebilirsiniz.


Daha açık anlatılamazdı emeğinize yüreğinize sağlık
 

BahtsizBarista

Tecrübeli Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Coldbrew icin oguttugum Kahve, ama sanki tutarsiz boyutlarda geldi. Resme gore bu hangi demleme icin olabilir ?

Sage Pro grinder ic 9 dis 60
 

Ekli dosyalar

  • 20240616_184018.jpg
    20240616_184018.jpg
    294.3 KB · Görüntüleme: 48

DtB

Joker
Katılım
12 Ağu 2023
Bagimsiz olarak asil soru; degassing tam oturdugunu nasil biliriz ? 😅

Kavurucu tavsiyesi esas genelde,beni üzmüyor 😊 Modern fermentasyon ve işleme yöntemleri kullanılan çekirdeklerde, kavurucu önerilerine göre 6-8 hafta beklediğim oluyor ve sonuçlardan %99 ihtimalle çok memnun kalıyorum.Biz nasıl anlarız derseniz valf calismiyorsa paket şişiyor,havasini aldığınızda halen sismeye devam ediyorsa bitmemiş demek ama garanti yöntem duyusal analiz ne yazık ki 🫤
 
Son düzenleme:

PisMoruk

Aktif Demleyici
Katılım
5 May 2024
Offf, çok sıkıntılı ve sayfalarca yazılacak konu aslında.

Ancak çok kısa bir iki birşey tıngırdatmak gerekirse, gerçekten üst düzey (artık nassı oluyorsa) bir bardak için, tüm ekipmanın da ağırtop olması gerektiğine inananlardanım. Yoksa 2 karış suda debelenip durursunuz.

Ben bunu biraz kebap olayına benzetiyorum. Bir miktar tranç, bol güççükbaş (saf küçükbaş da olur) eti ve kuyrukyağı artı isteğe göre baharat ve sebze. Bunu güzelce şişle ve meşe közünde pişir. Offf... Ustasının elinden çıkınca afet bir şey oluyor. Zira usta tüm oranlar, zırhlama kalınlığı, ateşin harı, pişme süresi gibi şeylere hakim. Ama usta işe gelmez de patron işi sümüklü bulaşıkçı Abuzittine verirse o kebap yenmez elbette. Veganları tenzih ediyoruz tabi, onlar istedikleri kadar tu kaka demekte serbest. Bol soğanlı, yeşillik ve domatlı dürüm yapınca lezzet pıtırcıkları ağzınızın içinde havai fişek gösterisi yapar. Soğan ve domat istemiyor musunuz, sıkıntı yok, siz nassı isterseniz...

Analojiden birşey çıkardınız mı; İvit. ESPRESSO... İyi bir espresso blendi, doğru kavrulup doğru şekilde hazırlanır ve sunulursa aynı bu kebap etkisini yapacaktır. Ancak marjları, folloş edilmemek kaydıyla, duruma göre esneyebilir. Usta zırh bulamazsa, biraz yorulur ama bıçak arası yapar işi çözer. Meşe kömürü bulamadıysa, elindekine göre ateşi ayarlar, elinde kamba yoksa sebzesiz yapar, etin hayvanın neresinden geldiğine bakar, ona göre yağ ayarı çeker gibi gibi gibi. Ufak lezzet farkları, tezgahın başına Abuzittin geçmediği sürece sorun değildir. Severim espressoyu. İyi bir dürümün üstüne iyi bir espressoyu daha da çok severim😋

Hani yani espresso olmaz da french press olur, o da olmaz ise filtre. Dedim ya az evvel; marjları folloş etmeyin yeter.

Ama pour over öyle mi? Dar alanda kısa paslaşmalar resmen. Her hangi bir konuda elinizdeki o dar marjın dışına çıkılırsa zortlar. Hele ki V60'ın Chateaubriand yapmaktan farkı yoktur. Tüm aşamaların sıkıntısız ve gerektiği gibi yapılması icap eder. Öhm şeyy, ne diyoduk: chateaubriand. Etin tenderloin içinden ayıklanması gerek, kasap Hasan'a gidip "agacık, ver ordan yaım kilo büftek" ile olmuyor, tamam vurmayın, basitçe; kuş gönü denen yerin orta kısmı oluyor. Özetle kurukahveci hellori efendinin dandik blendi ile denemeyiniz, harcadığınız filtreye yazık. Her neyse, buradan sonra şatobriyan geyiğini bırakıyorum, olay uzayacak. Arada dayanamayıp girebilirim tabi.

Tamam, kahveniz iyi ama bunu da iyi öğütmelisiniz. Değirmeniniz iyi diyelim, benim rezil escotrişka gibi hepiimiiiğz gardeşiiğğz deyip her boydan tanecik çıkarmıyor, peki su? İiii ben vrikli su kullayom bro sorun yok diyebilirsiniz. İnanın o suyun her partide derişimi değişmekte, mevsimden mevsime, aydan aya. Hahaha, ben RO üstüne kendim gerektiği gibi şartlandırıyorum mu dediniz. O zaman 👍👍👍 Fakat bitmedi; orijinal capon filtreniz mi var? Hangisi, bleech edilmiş ya da ham??? Ya da Hollanda malı. Yav ben Ayüz1'den ıvırkıvır marka filtre alıyom No:4 onu da drippera göre katlayıp dehliyom içine diyenler, şatobriyan değil et sote yapıyorsunuz haberiniz yok. Anaa, bir de kuşboynu vardı. Kimi kaz diyor, kimi kuğu. Kuş işte daa. İbrik anam babam, bildiğin ibrik. Bu zımbırtının 800TL olanı da var 8000TL olanı da. Yau ne fark eder, döküyoz gidiyo diyebilirsiniz. Valla ben de öyle düşünüyor(d)um. Ama inanır mısınız, fazla detaya girmeden 800'lük ile 8000'liğin döküşünün farklı olduğunu söyleyeyim size. Ciddiyim. Enayi gibi kumtelin çinde ürettirdiği dandik kere dandik ibriğe 1700 verdim. O kadar dandik kesmişler ki düdüğünün ağzını, meret suyu dökerken urgan gibi buruyor. Eh, elektrikli kettle niyetine kullanıyoruz, gereksiz pahalı bir kettle. İbriğiniz de mi iyi? Suyu pürüzsüz döküyor, sorunsuz debi ayarı da yapıyorsunuz. Güzeeel. O zaman teraziniz de iyidir. Mesele hızlı tepki vermesi. Suyu döktünüz ve istediğiniz noktada dökmeyi kestiniz, aaa..!!! Terazi saymaya devam ediyor. Var böyle teraziler.

Hani yani burada yazdığım ya da ıskaladığım tüm donelere dikkat ederseniz, olanaklarınız varsa iyi chateaubriand çıkar, yoksa büryan kebabı yersiniz farkında olmadan. Olsun o da iyidir, bi basamaktır sonuçta.

Uzattım gerçekten. Ama eğleniyorum, önemli olan o. Bu kadar giydirmeden sonra pour over demlemelere kaka dediğim sanılmasın ha. Ben de demliyorum. Hatta şinci cevap yaz butonuna tıkladııktan sonra gidip "iyi bir büryan kebabı" hazırlayıp afiyetle hüpletecem. İmla hataları için affola.

EdüBüdü: Büryandan ziyade sankı tantuniye döndü, dandik çeşme suyu faktörü ve sııcaklığı tutturamama gibi bi şey söz konusu sanırım.
 
Son düzenleme:

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Offf, çok sıkıntılı ve sayfalarca yazılacak konu aslında.

Ancak çok kısa bir iki birşey tıngırdatmak gerekirse, gerçekten üst düzey (artık nassı oluyorsa) bir bardak için, tüm ekipmanın da ağırtop olması gerektiğine inananlardanım. Yoksa 2 karış suda debelenip durursunuz.

Ben bunu biraz kebap olayına benzetiyorum. Bir miktar tranç, bol güççükbaş (saf küçükbaş da olur) eti ve kuyrukyağı artı isteğe göre baharat ve sebze. Bunu güzelce şişle ve meşe közünde pişir. Offf... Ustasının elinden çıkınca afet bir şey oluyor. Zira usta tüm oranlar, zırhlama kalınlığı, ateşin harı, pişme süresi gibi şeylere hakim. Ama usta işe gelmez de patron işi sümüklü bulaşıkçı Abuzittine verirse o kebap yenmez elbette. Veganları tenzih ediyoruz tabi, onlar istedikleri kadar tu kaka demekte serbest. Bol soğanlı, yeşillik ve domatlı dürüm yapınca lezzet pıtırcıkları ağzınızın içinde havai fişek gösterisi yapar. Soğan ve domat istemiyor musunuz, sıkıntı yok, siz nassı isterseniz...

Analojiden birşey çıkardınız mı; İvit. ESPRESSO... İyi bir espresso blendi, doğru kavrulup doğru şekilde hazırlanır ve sunulursa aynı bu kebap etkisini yapacaktır. Ancak marjları, folloş edilmemek kaydıyla, duruma göre esneyebilir. Usta zırh bulamazsa, biraz yorulur ama bıçak arası yapar işi çözer. Meşe kömürü bulamadıysa, elindekine göre ateşi ayarlar, elinde kamba yoksa sebzesiz yapar, etin hayvanın neresinden geldiğine bakar, ona göre yağ ayarı çeker gibi gibi gibi. Ufak lezzet farkları, tezgahın başına Abuzittin geçmediği sürece sorun değildir. Severim espressoyu. İyi bir dürümün üstüne iyi bir espressoyu daha da çok severim😋

Hani yani espresso olmaz da french press olur, o da olmaz ise filtre. Dedim ya az evvel; marjları folloş etmeyin yeter.

Ama pour over öyle mi? Dar alanda kısa paslaşmalar resmen. Her hangi bir konuda elinizdeki o dar marjın dışına çıkılırsa zortlar. Hele ki V60'ın Chateaubriand yapmaktan farkı yoktur. Tüm aşamaların sıkıntısız ve gerektiği gibi yapılması icap eder. Öhm şeyy, ne diyoduk: chateaubriand. Etin tenderloin içinden ayıklanması gerek, kasap Hasan'a gidip "agacık, ver ordan yaım kilo büftek" ile olmuyor, tamam vurmayın, basitçe; kuş gönü denen yerin orta kısmı oluyor. Özetle kurukahveci hellori efendinin dandik blendi ile denemeyiniz, harcadığınız filtreye yazık. Her neyse, buradan sonra şatobriyan geyiğini bırakıyorum, olay uzayacak. Arada dayanamayıp girebilirim tabi.

Tamam, kahveniz iyi ama bunu da iyi öğütmelisiniz. Değirmeniniz iyi diyelim, benim rezil escotrişka gibi hepiimiiiğz gardeşiiğğz deyip her boydan tanecik çıkarmıyor, peki su? İiii ben vrikli su kullayom bro sorun yok diyebilirsiniz. İnanın o suyun her partide derişimi değişmekte, mevsimden mevsime, aydan aya. Hahaha, ben RO üstüne kendim gerektiği gibi şartlandırıyorum mu dediniz. O zaman 👍👍👍 Fakat bitmedi; orijinal capon filtreniz mi var? Hangisi, bleech edilmiş ya da ham??? Ya da Hollanda malı. Yav ben Ayüz1'den ıvırkıvır marka filtre alıyom No:4 onu da drippera göre katlayıp dehliyom içine diyenler, şatobriyan değil et sote yapıyorsunuz haberiniz yok. Anaa, bir de kuşboynu vardı. Kimi kaz diyor, kimi kuğu. Kuş işte daa. İbrik anam babam, bildiğin ibrik. Bu zımbırtının 800TL olanı da var 8000TL olanı da. Yau ne fark eder, döküyoz gidiyo diyebilirsiniz. Valla ben de öyle düşünüyor(d)um. Ama inanır mısınız, fazla detaya girmeden 800'lük ile 8000'liğin döküşünün farklı olduğunu söyleyeyim size. Ciddiyim. Enayi gibi kumtelin çinde ürettirdiği dandik kere dandik ibriğe 1700 verdim. O kadar dandik kesmişler ki düdüğünün ağzını, meret suyu dökerken urgan gibi buruyor. Eh, elektrikli kettle niyetine kullanıyoruz, gereksiz pahalı bir kettle. İbriğiniz de mi iyi? Suyu pürüzsüz döküyor, sorunsuz debi ayarı da yapıyorsunuz. Güzeeel. O zaman teraziniz de iyidir. Mesele hızlı tepki vermesi. Suyu döktünüz ve istediğiniz noktada dökmeyi kestiniz, aaa..!!! Terazi saymaya devam ediyor. Var böyle teraziler.

Hani yani burada yazdığım ya da ıskaladığım tüm donelere dikkat ederseniz, olanaklarınız varsa iyi chateaubriand çıkar, yoksa büryan kebabı yersiniz farkında olmadan. Olsun o da iyidir, bi basamaktır sonuçta.

Uzattım gerçekten. Ama eğleniyorum, önemli olan o. Bu kadar giydirmeden sonra pour over demlemelere kaka dediğim sanılmasın ha. Ben de demliyorum. Hatta şinci cevap yaz butonuna tıkladııktan sonra gidip "iyi bir büryan kebabı" hazırlayıp afiyetle hüpletecem. İmla hataları için affola.

EdüBüdü: Büryandan ziyade sankı tantuniye döndü, dandik çeşme suyu faktörü ve sııcaklığı tutturamama gibi bi şey söz konusu sanırım.
Gayet güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık. Atomu parçalamıyoruz ama bazı temel parametreler ve kurallar var. Bunları bilmeden demlememek, anlamadan ekipman almamak lazım.

Bu arada ağzım sulana sulana okudum :D chateaubriand / kahve eşleşmesi çık aklımdan :D
 

Deni5734

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Ağu 2023
Acılığı minimize etmek mümkün mü?

Örneğin bir kafede V60 denedim; acı değildi ama çok suluydu (muhtemelen ekstraksiyon yetersizdi). Ekstraksiyonu daha iyi anlamak için bir videoda gördüğüm yöntemi denedim: 1zpresso K-Ultra değirmeninin 8 klik ayarında Colombia Gaitaina 15 gram kahve, 92°C 240 gram su kullandım. Demlemenin tam ortasında süzülen kahveyi bir bardağa koydum (buna birinci ekstraksiyon diyelim). Sonrasında demlemeyi bitirip geri kalan kısmı başka bir bardağa koydum (buna da ikinci ekstraksiyon diyelim).

Gözlemlediğim kadarıyla, ikinci ekstraksiyon daha açık renkliyken, birinci ekstraksiyon daha koyu renkteydi. Tadım açısından da ikinci ekstraksiyon daha sulu ve hafif, birinci ekstraksiyon ise daha yoğun (sanırım buna gövdeli diyoruz). Ancak, ikinci ekstraksiyonun su gibi olmasına rağmen hâlâ acı bir tat içerdiğini fark ettim.

Yani anladığım kadarıyla genelde öğütüm derecesinden çok su sıcaklığıyla oynanıyor. O yüzden 85°C ve 100°C suyla 2 deneme daha yaptım. 100°C’de yapılan demleme çok acı olurken, 85°C’de yapılan daha az acıydı. Ancak, acılık yine de tam olarak kaybolmamıştı.

Sonrasında (genelde forumdaki K-Ultra v60 öğütüm derecesi 6,5-7,5 klik) öğütüm ile acılık ilişkisini anlamak için bir deneme daha yaptım, 10 klik ayarında öğütüp 92 derece suyun sonucuyla, 8 klik ayarında öğütüp 90 derece suyu karşılaştırdım, 8 klik 90° daha baskın bir acılığa sahipken 10 klik 92° daha az acılıktaydı ama yine de o acılık vardı.

Aşırı ektraksiyon ile az ekstraksiyon arasını nasıl tutturacağım, yani o sululuk ama az acılığın-yoğun ama acının ortasını, Kabul edilebilir bir acılık oranı var mı?
 

toy01

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 Haz 2024
Konum
Adana
Acılığı minimize etmek mümkün mü?

Örneğin bir kafede V60 denedim; acı değildi ama çok suluydu (muhtemelen ekstraksiyon yetersizdi). Ekstraksiyonu daha iyi anlamak için bir videoda gördüğüm yöntemi denedim: 1zpresso K-Ultra değirmeninin 8 klik ayarında Colombia Gaitaina 15 gram kahve, 92°C 240 gram su kullandım. Demlemenin tam ortasında süzülen kahveyi bir bardağa koydum (buna birinci ekstraksiyon diyelim). Sonrasında demlemeyi bitirip geri kalan kısmı başka bir bardağa koydum (buna da ikinci ekstraksiyon diyelim).

Gözlemlediğim kadarıyla, ikinci ekstraksiyon daha açık renkliyken, birinci ekstraksiyon daha koyu renkteydi. Tadım açısından da ikinci ekstraksiyon daha sulu ve hafif, birinci ekstraksiyon ise daha yoğun (sanırım buna gövdeli diyoruz). Ancak, ikinci ekstraksiyonun su gibi olmasına rağmen hâlâ acı bir tat içerdiğini fark ettim.

Yani anladığım kadarıyla genelde öğütüm derecesinden çok su sıcaklığıyla oynanıyor. O yüzden 85°C ve 100°C suyla 2 deneme daha yaptım. 100°C’de yapılan demleme çok acı olurken, 85°C’de yapılan daha az acıydı. Ancak, acılık yine de tam olarak kaybolmamıştı.

Sonrasında (genelde forumdaki K-Ultra v60 öğütüm derecesi 6,5-7,5 klik) öğütüm ile acılık ilişkisini anlamak için bir deneme daha yaptım, 10 klik ayarında öğütüp 92 derece suyun sonucuyla, 8 klik ayarında öğütüp 90 derece suyu karşılaştırdım, 8 klik 90° daha baskın bir acılığa sahipken 10 klik 92° daha az acılıktaydı ama yine de o acılık vardı.

Aşırı ektraksiyon ile az ekstraksiyon arasını nasıl tutturacağım, yani o sululuk ama az acılığın-yoğun ama acının ortasını, Kabul edilebilir bir acılık oranı var mı?
Başka kahve ile denediniz mi ? Yada suyu değiştirip deneyin mesela pınar madran yada nestle 5 lt kullanın acilik fazla çözülmeden oluyor . Ya elinizdeki değirmen ile kahve çok toz üretiyor yada su değerleri kahveyi fazla çözüyor , bende de bi kahve var şuan bildiğin bal gibi bende bunda acilik katamadim 98 derece su kullandım nafile
 

Deni5734

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Ağu 2023
Başka kahve ile denediniz mi ? Yada suyu değiştirip deneyin mesela pınar madran yada nestle 5 lt kullanın acilik fazla çözülmeden oluyor . Ya elinizdeki değirmen ile kahve çok toz üretiyor yada su değerleri kahveyi fazla çözüyor , bende de bi kahve var şuan bildiğin bal gibi bende bunda acilik katamadim 98 derece su kullandım nafile
Değirmen toz üretmiyor, su ph'ı ile mi ilgili olabilir? Tamam daha farklı suyla deneyeceğim.
 

Deni5734

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Ağu 2023
https://rawtowncoffee.com/kahveler/santa-helena

Kavruma "Extremely Light" yazıyor; eskiden kavurma tarihleri yazardı, ama artık yazmayı bırakmışlar. Genelde Friendzone ve Rawtown deniyorum, fakat genelde acılık problemi yaşıyorum. (@teyyaredenkahve Rawtown'ı daha önce duydunuz mu?) Kavurma tarihi belli olduğunda, degassing için en az 2 hafta bekliyorum. Evet, kavurma tipine göre su sıcaklığı ayarlanıyor. Peki, bitter tadın sebebi sadece çok sıcak suyla kahveyi yakmak ve aşırı ekstraksiyon mu? Bayatlama gibi başka faktörler de bitter tat oluşumuna sebep olabilir mi? @DtB @pepukkahve @AhmetS
 
Üst