Yeni Başlayanlar Için V60 Kahve Nasıl Demlenir - Rehber

V60 demliyor musunuz?

  • Evet

    Kullanılan: 280 89.5%
  • Hayır

    Kullanılan: 8 2.6%
  • Düşünüyorum. Ekipmanlar Pahalı.

    Kullanılan: 25 8.0%

  • Kullanılan toplam oy
    313

DtB

Profesyonel Demleyici
Katılım
12 Ağu 2023
Merhaba çok teşekkür ederim ilgi ve tavsiyeniz için yarın bu şekilde bi demleme yapacağım eşim de sevdiği için kahve genelde 2 kişilik demliyorum su buzdağı mı erikli mi almalıyım 2 si de olsun mu siz ce
Rica ederim, keyifli fincan deneyimleri yaşamanız ,sevdiklerinizle paylaşabilmenize bir nebze katkı olması dileğiyle.Tavsiyem birkaç su bulundurup birkaç gün ayrı sularla deneme yapmanız olur.Buzdagi genelde sevilen bir sudur,Nestle,Erikli vb. de deneyebilirsiniz.Su ile ilgili forumda çok güzel konular da var okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.Son dokusunuz 1:45 te bitmiş olmalı dikkatinizi çekmek isterim,ilk gün demlemeniz 4 dk yı aşarsa daha kalın klikler denemelisiniz ama o kadar uzayacagini düşünmüyorum.Tahminim benim degirmenimde 47-53 arasına denk geliyor size önerdiğim kısım,demleme bittiğinde düz,ıslak toprak gorunumu olmalı kahve yatağında, camurumsu bir görüntü yerine.Tabii ki bu reçeteler özelinde konuşuyorum söylediğim gibi asıl kıstas tat,bu sadece bu reçete için öğütümde doğru aralıklarda oldugunuzun bir göstergesi olurdu.
 
Son düzenleme:

TimucinPusat

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Tem 2022
Ekşi, acı kahve sevmiyorum. Orta olmalı. 1e 16 ölçüsüyle demliyorum. 80 gr suya 5 gr kahve koyuyorum.


Aşağıdaki kahveyi az önce demledim. 1/16 oranıyla, 22 clicke düştüm. Harika oldu ya. Kahve Etiyopya Yirgacheffe. Ağızda bıraktığı tat inanılmaz. Sıtarbaks halt etmiş. Kahvenizi yudumlarken, alacağınız otantik tadın hücrelerinizde titreşimini hissedebilmeniz için, yanında çikolata türevi bir eşlikçi almamanız son derece önemli. Şeker mi? Şaka yapıyor olmalısınız.

Bi şey daha, böyle suyu 93.5 decede tutunca floral tatları bir tık öne alabiliyorsunuz, Etiyopya Yirgacheffe'te. Comandante'nizde, bir önce öğüttüğünüz farklı bölgenin kahve zerreciklerinin kalmaması için değirmeninizi temizlemiş olmanız da ayrıca önem arz ediyor. Bu nüansı yakalamak önemli. Günün tüyosunu da kaptınız. Hadi iyisiniz köftehorlar.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-06-08 at 11.03.56_217cd88a.jpg
    WhatsApp Image 2024-06-08 at 11.03.56_217cd88a.jpg
    412.3 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:

toy01

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Haz 2024
Giriş:
Basit bir üstten dökerek demleme (pour over) nasıl yapılır? Neler gerekir? Bütçe dostu çözümler nelerdir?

Hepsinin cevabı bu yazıda. Detaylara ve yardımcı demleme ekipmanlarına (melodrip, lilydrip, vs…) bu yazıda girmeyeceğiz.

Kahve demlemenin tek doğrusu yok ve çıkan sonuç tamamen damak tadıyla ilgili. Birçok V60 demleme tarifi olduğundan, bu yazı sadece bir öneri ve V60’a yeni başlayanlar için bir kılavuz olabilir.

Kahve demlemede doğru ya da yanlış, siyah beyaz gibi değil. Güzelliği de bence burada.

Gerekli Olanlar:
  • Demleyici (dripper – V60, kalita, orea, clever, hario, timemore, vs) ve filtre kağıdı
  • İyi bir kahve değirmeni (mümkünse konik çelik kesicili (burr))
  • Tartı ve zaman sayacı (kronometre)
  • Kuğuboyun su ısıtıcı (gooseneck kettle)
  • Servis sürahisi ya da kupa bardak
  • İyi bir su (kahvenin 99% u su olduğundan, kaliteli su önemli!
Ekipmanlar ile ilgili önerilerimi buradan okuyabilirsiniz. Video linki de mevcut.
https://www.kahveler.net/kahve/8115...ekli-ekipmanlar-sizin-baslangic-setiniz.html/

Kahve Demlerken Bilmeniz Gereken Terimle- Bu konuyu da kesinlikle okuyun.

Ekli dosyayı görüntüle 10151

Kahve/Su Oranı:
Tavsiye edilen kahve su oranı 1:15-1:17 arasındadır. Bu da demek oluyor ki, her 1 gram kahve çekirdeği için, 15 ile 17 gram su kullanmamız gerekiyor. Yani bize bir tartı kesinlikle lazım.

Su oranını arttırmak ya da azaltmak çözünmeyi değiştirir ve damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Öğütücünüz iyi ve demlemeyi biliyorsanız, 1:16-1:17 oranları kullanılabilir. Yeni başladıysanız 1:15 ile başlamak mantıklı.

Aynı kahveyi daha fazla su kullanarak demlerseniz daha seyrek bir kahve olacaktır. Tam tersi ise daha yoğun bir kahve olacaktır.

Sıcak Su:
91C - 95C arası sıcak su kullanılması tavsiye ediliyor. Açık kavrumlarda ve daha sert kahve çekirdeklerinde dem almak (çözünme, ekstraksiyon) biraz daha zor olduğundan, aralığın üst tarafına yakın, hatta 97-98C su kullanabilirsiniz.

Bunu anlamak için bir adet çekirdeği yemeye çalışabilir ya da öğütücünüzün zorlanmasından anlayabilirsiniz. Ama dişinizi kırmayın! Öğütürken zorlanma sert çekirdeklerin bir göstergesi olabilir.

Isı kontrollü bir su ısıtıcınız varsa, işler daha kolay. Suyu kaynatıp, ardından soğutmak pek tavsiye edilmese de büyük bir fark yaratacağını şahsen düşünmüyorum. Bunun için suyu kaynatıp, biraz beklemeniz yeterli.

Koyu kavrum çekirdeklerde ise 87-88C sıcaklıklara kadar inebilirsiniz. Bu da acı tatlara ulaşmadan dengeli kahveler sağlayabilir.

Kahve-Öğütücü-Öğütüm Kalınlığı:
Demlemeden hemen önce öğüttüğünüz güzel bir kahve çekirdeği gerekiyor. Öğütüm ayarı, demlemedeki en kritik parametrelerden birisi. Önceden öğütülmüş bir kahvede maalesef aromaların çoğu kaybedilmiş oluyor ama imkanlar değirmen almaya el vermiyorsa, öğütülmüş alıp, 2 haftada tüketebilirsiniz.

Öğütüm kalınlığı ve homojenliği, demleme sürenize doğrudan etki edeceğinden kaliteli bir öğütücü edinmenizi tavsiye ederim.

Tipik bir V60 demlemesi için bize orta-ince bir öğütüm gerekiyor. Çok ince öğütüm demleme süresini uzatacağından acı tatlara sebep olacaktır. Benzer şekilde çok kalın öğütümler de demleme süresini azaltıp ekşi tatlara sebep olacaktır.

Ayrıca demleyeceğimiz çekirdeğin de tercihen açık ya da açık-orta kavrum olmasını tavsiye ederim. Orta kavrumun üstüne çıkıldıkça, çözmek kolaylaşıyor. Çok kolayca acı tatlar ortaya çıkabiliyor.

Basit bir demleme örneği:
  • 235 gram istediğimiz sıcaklıkta su (94C)
  • 14 gram ince-orta öğütüm güzel bir doğal işlenmiş kahve (Timemore 20 klik)
  • Kahve/Su = 1:16.7
  • Hedef süre: 2:45 (süre hedeften uzun kalırsa öğütümü kalınlaştıracağız, kısa kalırsa incelteceğiz)
Nasıl Demledim:
Görsellerde geçecek terimler:

Blooming (Ön demleme, çiçeklenme): Kahvedeki hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının sıcak su ile buluştuğunda baloncuklar oluşturarak salınımı.

Demleme sırasında su kahveye daha iyi temas eder.

Rao Spin: Demlemenin bir aşamasında, V60 ekipmanını hafifçe dairesel döndürerek bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak ve kanallanmanın önüne geçmek için yapılan bir hareket. Düz bir kahve yatağı elde edilir. Zorunlu değildir. Bazı tariflerde görebilirsiniz. Gövdeyi biraz arttırıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 10148 Ekli dosyayı görüntüle 10149 Ekli dosyayı görüntüle 10150

Yine burada bir çok kahve için farklı demleme videoları var. İsterseniz izleyebilirsiniz.


Daha açık anlatılamazdı emeğinize yüreğinize sağlık
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Coldbrew icin oguttugum Kahve, ama sanki tutarsiz boyutlarda geldi. Resme gore bu hangi demleme icin olabilir ?

Sage Pro grinder ic 9 dis 60
 

Ekli dosyalar

  • 20240616_184018.jpg
    20240616_184018.jpg
    294.3 KB · Görüntüleme: 14
Üst